ПОДІЛЛЯ

Днями Валерій Вітер – незмінний керівник і соліст гурту «Кобза» – передав мені диск з піснею «Поділля». Власне, п. Валерій поклав на музику мій вірш і вийшла пісня. Скоріше, не пісня, а славень (гімн). Та зрештою, яке має значення, що за жанр удався. Головне, що киянин В. Вітер на слова закарпатця Я. Ороса написав добротну урочисту «Поділля», і присвятили ми її з п. Валерієм нашому другу – Тібору Вашшу з виноградівського Чорного Потоку.

Герб Подільської землі
Герб Подільської землі

Недаремно Леся Україна з таким захопленням сказала про сей край: "Красо України, Подолля!" Справді, де так багато благодатної землі й Сонця, як не тут. І сáме звідси той реальний і легендарний князь Корятович, який грає важливу роль в історії Закарпаття. Тішить мене те, що минулого року уродженці Хмельниччини, які нині складають живий організм Срібної Землі, об'єдналися в земляцтво ім. Федора Корятовича. Світ не стоїть на місці, як і мій народ, який мігрує з краю в край, об'єднується в товариства та пам'ятає про своє прадавнє коріння...

Поділля, принаймні для мене, близьке ще й тим, що тут певний час я служив у війську, брав участь на пожежах як командир відділку, ходив у самоволку, закохувався у дівчат, і вже журналістом у службовому відрядженні вперше літав на поштовому "кукурузнику"... Та й вперше тут, даруйте за приємний спогад, спізнав жінку... Ох!.. "Красо України, Подолля!"

Слухати тут: http://www.aryaoros.com.ua/images/songs/podillya.mp3



 

06 квітня 2011р.

Теги:

Коментарі

KK 2011-04-06 / 20:53:00
'так що, КК!.. наперед гроші...'

На жаль вам пане Оросе, я уже декілька разів відвідав Мамцю, де мене, діаспорана, уважно 'ваші' правдиві краяни научили о цю природню мудрість: 'Не зівай Гомко на то ярморок'.

ярослав орос 2011-04-06 / 19:46:00

А про 'легендарного' Князя Корятовича чи ви би не могли трошечки більши щось написати, на подобі вашої цікавої статті про білих хорват?

до КК:
на жаль, Ви звернулися не за адресою... я на замовлення ніколи не писав... або, як тими роками поучали мене Ваші, з діяспори, що навіть жабу потрібно навчити стрибати по хрещатику за гроші... так що, КК!.. наперед гроші...

KK 2011-04-06 / 18:45:00
Все ж таки, пане Оросе, мене з вами зєднає те що ви багато свого часу бували на буковині (звідки мій батько народився) і тепер дізнаюся що на поділі (звідки моя мама народилася) також. Ще думаю що колись, зустрінемося в Києві, на трамваю (як я колись снив)! :-)

А про 'легендарного' Князя Корятовича чи ви би не могли трошечки більши щось написати, на подобі вашої цікавої статті про білих хорват?