БЛАГОСЛОВІННЯ

Нам ніколи не пробачать нашої гідності. Нам ніколи не відпустять гріха свободи. Нам ніколи не відмитися від крові наших героїв. Це мучитиме нас до сконання віків, бо яка б темна ніч не хилила нас до землі, як би не свербіли наші коліна, сліпі очі завжди шукатимуть Схід, там, де сходить Сонце вільних людей.

БЛАГОСЛОВІННЯ

У вівторок, 15 березня, закарпатці відзначали 72-у річницю Карпатської України. Відзначали,  як завжди, на полі, де вона вмилася кров'ю і врізалася в історію людства несподіваною квіткою, сумним зітханням, зойком муки, - на Красному полі. І ми, як завжди, шукали  на вітрі душу свого народу. Крізь церемоніал, крізь наївність і здрібнілість офіціозу, бо закарпатцям завжди не вдавалося видати себе за панів під панами чи надто державних діячів – карикатура смішна і сумна.

А тут завжди вітер. Сюди завжди прийти не просто. Або часу не вистачає, або немає автобуса з Виноградова. Все під питанням, все не визначено, все в муці недонародженості.  А розбиратися якось з усім  цим і лінь, і горб муляє. Розправляти спину тут, на вітру???  Що ж ви з нами зробили будителі-мучителі наші!? Що ж ви нас стривожили на  все життя!? Від ґаздівства відриваєте, від проблем наших насущних, від нашої мудрості житейської, славнозвісної закарпатської. Нам же так добре жилося при всіх владах. Пана підмастити, пану прислужити, мало злукавити, мало придуритися...З паном добре, з паном не пропадеш - мадяр, най буде мадяр, руський, най буде москаль... Пани нас завжди таких любили. Он русини і зараз колінкують. І все було добре, поки нас українцями не розбудили. Поки нашу душу не розтривожили, наруби не вивернули, з яйця мальованого не вилупили. А українець – це хрест. Не затишність вічного  вигнанця і страждальця на своїй землі, у своєму домі. Хрест... але з такою піснею, з такою тугою, такою мовою, з таким світом  волошковим  на чорноземі історії настояному. Як воно сплелося раптом і поєдналося з тихою гідністю і смиренністю нашою, що живе між людей простих, скромних, божих?! Як воно раптом знайшлося, як би довго не блукало, блукало і знайшлося, близьке, рідне, сховане далеко-далеко, аж у серці?! Слава Богу! Тому ці старі люди на фотографії,  репресовані колись, і є те, що ми знайшли. А коли вони мимоволі мало сценарій не зруйнували, бо не у визначену їм чергу своїм побратимам хотіли вінок понести (страшно сказати, відразу після Ледиди і Балоги), то ми відразу так і здогадалися – це наші люди, це душа мого народу. 

Була, звичайно, і молодь, були пластуни. Було багато прапорів, різних,  деякі навіть поспіхом перевернули вниз головою. Було добре. Не було так гамірно, як два роки тому, коли усіх звозили, дороги наспіх латали, бо президент їде... всю каламуть тоді підняли в тихому озерці. А зараз було добре і якось багатозначно. "Вони полягли за вільну, незалежну Україну, за волю свого народу, за державність, самостійність...", - погодьтеся, що в сучасному контексті це звучить як діалог. Тому в разі чого, нас уже і благословили. І додати до цього можна хіба що: Слава Україні!!! Героям слава!!!

Володимир Мочарник, Закарпаття онлайн.Блоги
17 березня 2011р.

Теги: Карпатська Україна, Красне Поле

Коментарі

Виборець 2011-03-18 / 12:09:00
..... тут прокурор нічого не зробить, Любимов про це прекрасно знає, згідно наших законів він може тільки за ВРЕДНОСТЬ поставити собі 100% від окладу, премії вообще не мають меж. Тут питання моралі та совісті, представника Балоги (ЕЦ) саме головне.

Пропоную депутатам зняти цього хапугу за голови ради.

Виноградівець 2011-03-18 / 10:39:00
Чиновнику нараховуть зарплату більшу 70-ти тисяч, під шумок податкового кодексу та пенсійної реформи. Людям треба мовчати тут питання не прокурорі, а в самих депутатах, вони в силах зняти Любімова за такі дії і без прокурора.

Аналітик 2011-03-18 / 08:21:00
Бачу Жаливі та іншій синьожопій банді дали команду "фас"... Всі на боротьбу з Любімовим!... Ніби нема проблем з податковим кодексом, пенсійною реформою, трудовим кодексом та й взагалі з економікою? Явно прослідковується бажання відвернути увагу людей. Обично "держи злодія" найбільше кричить сам злодій, а позиція ПРдунів дивна, - зарплата, ніби, нарахована і отримана незаконно, але в прокуратуру давати не хочуть. Значит їм треба знову скандал, пошук винного і взагалі "нам Любімов не дав"...
Грубо, тупо і бездарно...
P.S. А взагалі то стаття про інше написана.

Микола Староста (Жалива) 2011-03-17 / 20:47:00
Скандаль з виплатою непомірно високих зарплат за наш з вами рахунок, набирає обертів. Кожний платник податків хоче знати, куди ідуть його гроші! Державні службовці повинні зрозуміти, ми взяли їх на роботу, вони повинні прозвітувати в першу чергу нам, не прокуратурі!
Так робиться у всьому цивілізованому світі,так повинно бути і у нас.

2011-03-17 / 18:10:00
Зарплати Виноградівські ради більші ніж у Верховній раді.


15 березня 2011 року у Виноградові мала бути чергова сесія районної ради. Група депутатів районної ради звернулась до постійної комісії районної ради з питань законності, правопорядку, депутатської діяльності та етики з проханням ініціювати розгляд на черговій сесії районної ради питання щодо законності нарахування та етичності отримання у 2010 році надмірно високих заробітних плат та інших виплат керівництвом районної ради ( голова ради, заступник голови, керуючий справами виконавчого апарату). Комісія розглянула це звернення на своєму засіданні та прийняла рішення « рекомендувати сесії районної ради створити тимчасову комісію для здійснення контролю за правильністю нарахувань заробітної плати та інших виплат керівництву районної ради у 2010 році» ( відповідно до п.12 ст.46 п.4 ст.47, ст..48 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». За створення тимчасової комісії одноголосно проголосували всі присутні на засіданні її члени.
На засіданні президії, яке відбулося перед початком сесії, голова районної ради Любімов О.В. заявив, що всі пропозиції комісії будуть поставлені на голосування на засіданні сесії районної ради 15 березня 2011 року.
Але через годину повівся кардинально протилежним чином. Під час формування порядку денного він відмовився включити питання про створення тимчасової контрольної комісії, мотивуючи тим, що депутати перевищують свої повноваження і заявив, що питання про створення комісії він ніколи на голосування не поставить і порадив депутатам звернутися у прокуратуру. У відповідь на це під час голосування про затвердження порядку денного сесії рішення не набрало необхідної кількості голосів, і Любімов закрив сесію. А все заключається у тому, що не можна дізнатися у Виноградові правди, чому голова ради і керуюча справами Зінаїда Нодь отримують такі величезні заробітні плати і премії, яких більше ніде немає. За останні роки ця пані зробила капітальний ремонт у власній квартирі, побудувала два гаражі, придбала нові меблі, нову машину і ще одну квартиру по вул.Корятовича ,6 у місті Виноградові, ще плюс до всього прийняла до ради на роботу у власне підпорядкування головним спеціалістом організаційного відділу свою дочку. А вже на наступний після сесії день побігла до нотаріуса переписувати майно на когось іншого. А ця особа разом з Любімовим прийшли під лозунгами «ЦІ РУКИ НІКОЛИ НЕ КРАЛИ». Всі люди знають, як «команда» пана Любімова приходила до влади, гроші заплатили значить їх треба «відбити» сторицею.

Орися 2011-03-17 / 16:33:00
А свині тут як тут на ваші перли.
Гарний роздум.Теж ніяковію коли бачу цих старих. Мені соромно заглядати в їх зажурені лиця. Вони і досі вигнанці совістів державі Україна.
А влада як влада. Вона пихата, лукава ..
Цим стареньким достатньо було б, щоб хтось із
цих вінконосців просто підійшов і щиро подякував потиснувши їм руку.

депутат від єц 2011-03-17 / 14:45:00
А я чекав, пане, що ти даш інформацію про сесію і Виноградові. А ти мовчиш, майже тобі Очкарик грошенят підкинув?
Чого ж ти , борець за "ПРАВДУ", не пишеш то, што не вигідно очкарику? Чи Зіна тоже грошенят підкинула? А підкидати є з чого. Такі зарплати як у неї, у Виноградові ще не видів ніко.!!!