Страсті по «Євробаченню»

Слідкуючи за скандальними подіями, які розгортались навколо національного відбору представника від України на «Євробаченні-2011», в мене виникло багато зауважень та коментарів з цього приводу. Ними і хочу поділитись.

Страсті по «Євробаченню»

Те, що Міка Ньютон представить Україну на "Євробаченні" - це дуже добре. Ні, навіть не так – це прекрасно. Поясню чому.

Грандіозний провал Ньютон на "Євробаченні" (а він, як ви розумієте, неминучий, бо конкурс не для її рівня), допоможе Україні позбавитись жахливої перспективи у 2012 році: одночасно проводити наболіле "Євро-2012" та "Євробачення-2012". Така близькість з Європою аж два рази за один рік – не під силу нашій країні. І те, що на міжнародний пісенний конкурс не поїде Джамала – лише переконливий цьому доказ. Адже Джамала, з її харизмою, неймовірним талантом та неординарністю мала всі шанси здобути перемогу, дарма, що конкурс політичний.

І ось, ЗМІ знову переварюють "Євробачення": Джамала розглядає перспективу виступати від Росії. Що ж, така ситуація, тільки менш резонансна, в нас вже була з Приходько. Але Джамала, о, Джамала – це вже надто цікаво. Якщо вона поїде на "Євробачення" від Росії та ще й, дай Бог, переможе – це стане такою гігантською "маковою дулею" в бік України, що, глядиш, наш слухач і переосмислить "формат", який заполонив усі ефіри. Це буде навіть не дуля, а менш пристойний жест від Росії, яка, до речі, цілком справедливо, покаже Україні де її місце – на задвірках пострадянщини, разом з зачуханими янголами Міки Ньютон, крила яких ще з 90-х років перетравлює міль сільських будинків культури.

Нє, ну Міку теж можна зрозуміти. Поїхати на "Євробачення" - це ж типу честь... Це ж типу ти їдеш "за граніцу, в люди", виступаєш, а вся країна на тебе дивиться і вболіває. Можна зрозуміти і журі, яке по вказівці "зверху" підтасувало результати і вибрало співачку, яку утримує "свій, данєцкий" бізнесмен.

І телеканал "Перший" можна зрозуміти – "кушать" хочеться. І вся ця маячня з переголосуванням – її теж можна зрозуміти, адже треба зробити гарне обличчя. Все це можна зрозуміти. Але не можна зрозуміти байдужість людей, які все це бачать і нічого не роблять. В них на очах спускають в унітаз громадську думку та їхній справжній (чи не перший нормальний) вибір, а вони спокійно на це дивляться. Це ж неординарний випадок, коли від України могла поїхати справді талановита особистість, це ж був чудовий шанс показати Європі "Кузькіну мать" і що ми не гопота, як про нас думають. Але, на жаль, ні...

А Джамала і Огнєвіч правильно зробили, що відмовились від переголосування. Україні потрібен такий копняк під зад і, можливо, тоді наступного року гасло "Повернемо "Євробачення" в Україну!" буде звучати від членів журі національного відбору більш щиро.

Що ж стосується держави, то і її можна зрозуміти, адже вона всього лиш таким чином відвертає увагу людей від більш суттєвих, ніж скандали українського шоу-бізнесу, речей, як то наприклад зникнення гречки з полиць магазину та нового Податкового кодексу,

P. S. Я особисто бажаю дівчатам у подальшому творчих успіхів. Особливо тому, що вони свідомо відмовились від всього того багна, яке неодмінно вилилось би на них  після переголосування, де одна з них точно би перемогла.

Крістіна Кузьменко , Закарпаття онлайн.Блоги
03 березня 2011р.

Теги: Євробачення, Міка Ньютон, Джамала, Злата Огнєвіч, Україна

Коментарі

Владимир 2011-03-05 / 14:42:00
Смешно стало! Что и Васильцева вспомнили тут! И сколько таких мероприятий, престиж которых заключается только в кинутых туда больших деньгах для хорошего пиара.

А, особенно смешно было, на каком-то по счету Евровидении, когда людей подкупали, привозили их в Чоп, к границе, чтобы они проголосовали "как нужно" с выданных для них сим-карт. Дурдом!!!!!!!!!!!!!!!! И для чего????

Я, лично, любитель хорошей музыки. И, какая разница, кто из них выйдет первым? Правильно сказал Юрий Ливак, да пусть хор пенсионерок.

местный 2011-03-04 / 15:12:00
2Крістіна Кузьменко ("якщо Джамала представить Росію на Євробаченні, я буду голосувати за неї")
Кристин, Солнышко, не обижайтесь, но тут я Вам компанию не составлю. Моё отношение к творчеству Джамалы не изменилось, а свои "протестные" 5 копеек я приберегу для более значимого случая. К тому же - поймите, у них есть свой москальский отбор. Ну влезла уже туда наша Приходько с песней "Мамо". Впервые за всю жизнь москали представили песню на украинской мове. Но так как она туда влезла? Разве честно? Не то чтобы я был патологически честным, но хоть какие-то рудименты и атавизмы должны, по-моему, быть...

Крістіна Кузьменко 2011-03-04 / 11:27:00
Філолог
Ви прийшли сюди мене вчити української мови? Якщо так, то ви помилились адресою - вам в УжНУ, а не в мій блог.
Перечитайте мій коментар нижче, відкрийте підручник з української мови і уважно дослідіть все те, що я написала внизу. Можливо тоді до вас, пане "філолог" (в чому я особисто не впевнена) дійде, що ваші поправки безграмотні, а ви сам - банальний троль, який шукає привід для придирок.
Так-так, перше правило інтернет-троля: "Якщо в матеріалі немає до чого придратись, то почніть опускати автора за його незнання граматики".
Прикро, але з вас такий філолог, як з мене балерина. Це не ви там над новим правописом працюєте, часом?

Дискусію завершено. В назві мого посту все вірно, як би прикро вам від цього не було. Хочете "грамотніше" писати - пишіть в своєму блозі. Мій текст - це мій текст і я маю право писати його так, як хочеться мені.

Філолог 2011-03-04 / 10:41:00
І ще одне... Не враховуєте правило милозвучності укр. мови. Якщо попереднє слово закінчується на приголосний то має бути “усього”, а не “всього” і навпаки. Так само суфікс “-сь” і “-ся”: якщо після дієслова наступна лексема починається на приголосний, то слід вживати “-ся”, якщо на голосний — “-сь”. Цьому журналістів вчать на першому курсі, пані Христино.

Юрій Лівак 2011-03-04 / 10:39:00
Крістіна, просто я не згоден, що конкурс достойний.
До речі, Дахабраха брала участь у відборі і прогнозовано нікуди не пройшла. а вони, на мою думку, якраз могли б порвати.
Був на їхньому концерті в філармонії. Як завжди, блискучі.

Філолог 2011-03-04 / 10:38:00
І все таки не по кому, а за ким, пані Христино! До прикладу, сумую не по тобі, а за тобою!!! Врахуйте це. А церковна лексика вимагає мотивації вживання. У Вас її немає. І вживаєте слово не в тому значенні. Це вже стилістично-маркована лексема, публіцистика вимагає підстав її уживання. Ось так...

Крістіна Кузьменко 2011-03-04 / 10:19:00
Местный
Ну, інсценування "голосування" - це типу для виду, аби сіре середньостатистичне бидло ще зберігало крихти ілюзії про те, ніби в нас ще існує якась демократія.:) А стосовно скандалу - я ж кажу, що таким чином влада просто відвертає увагу людей від більш злободенних проблем. Що там народу треба - хліба й видовищ. Щодо першого виникають проблеми, тож доводиться організовувати друге.
"Жалкие людишки" (С)

До речі, щодо голосування за кого-небудь, то якщо Джамала представить Росію на Євробаченні, я буду голосувати за неї. Це буде моє перше голосування за весь час, який наша країна входить до учасників "Євробачення".

Юрій Лівак
Я згодна, що краще вже відмовлятись від участі, наж посилати всяке г... для "галочки". Адже якщо вже беремо участь в конкурсі такого масштабу - варто відповідати його рівню. Бо інакше виходить просто смішно.

местный 2011-03-04 / 07:36:00
2Крістіна Кузьменко: «політичний перебіг подій» и «примхи» ПР уже слегка задолбали. Хотели отправить Джамалу – разве кто мешал? Организаторы предоставляют странам самим определять способ отборы – хоть СМС-голосованием, хоть единоличным выбором какого-то политика: «Хочу чтоб поехала вот эта». Зачем тогда устраивать «типа голосование», когда не готов принять его итог в случае, ели он тебя не устроит и ты будешь требовать «перепев» до тех пор, пока не победит твой протеже? Это как если б после разгромного поражения «Металлиста» дома от «Байера» наше футбольное руководство требовало переигровку матча до тех пор, пока немцы не замерзнут и не проиграют.

А так – за всё время, что я смотрю «Евровидение», я лично на самом конкурсе проголосовал всего дважды за тех, кто действительно понравился: давно за братьев-финнов – рок-группу «Лорди» в образе демонических существ и за братьев-москалей в прошлом году – за вышедший из интернета Коллектив Петра Налича :)

Крістіна Кузьменко 2011-03-04 / 00:49:00
Местный
О так, ми б запалили їх якою-небудь коломийкою)) А практика відсилати на Євробачення "фабричних" лише підтверджує, що там насправді головне не талант виконавця, а політичний перебіг подій.

Філолог
В українській мові слово "страсті" є (церк.), є й слово "пристрасті". В обох випадках "страсті" і "пристрасті" вимагають прийменник "по" (кому), а не "за" (ким): це правильно і з погляду граматики, і з погляду семантики та стилю. Святослав Караванський в одній із статей дуже доцільно тут говорив про небезпеку надмірного вживання "за" замість "по", варто згадати і Б.Д.Антоненка-Давидовича ("Як ми говоримо". - К., 1970. - С. 224).

Kergudu
Та я не ведусь, Боже упаси! :) Просто шкода, що ми могли продемонструвати Європі талановитих дівчат, а поїде стандартна попсючка...

Пан Баклажан 2011-03-03 / 22:13:00
Юрію - біда в тому, що у Англії є й перший ешелон, і другий, і сьомий. А "співоча Україна" вся є цілковитим "сьомим ешелоном". Бо таке життє - 99% хітів у світі співаються гарним інглішем, дуже рідко пощастить французам і навіть екзотам типу португальців (тіпа тріо "Лас Кетчуп"). Ера італійців пішла у небуття.
Але то має пройти не знаю скільки років, аби наші фальоси з бебешками наваяли щось співставне навіть з простеньким хітом латиського "Брейнсторма". Я собі його просто не уявляю.

А щодо Євровіжна - то в одну воронку дві бомби не попадають. Україна вже раз виграла, тепер на черзі на ротацію ще з 40 країн, включаючи Туреччину і навіть чомусь Ізраїль.

Юрій Лівак 2011-03-03 / 20:34:00
Хоспаді... Крістіно, на фіга цей конкурс взагалі? А ще щоб реагувати на результати нац. відбору...
Та хай хоч Василь Васильців їде, чи Пацканівський хор пенсіонерок.
Найрозумніше було б відмовитися від участі в ньому, як зробили кілька країн, або ж відправляти туди сьомий ешелон, як робить та ж Англія

Kergudu 2011-03-03 / 20:05:00
По-перше, євробачення - це тупість. По-друге, ти правильно думаєш - Україні воно не потрібне. Як, по-друге, і євро-2012, яке просто спустошує бюджет країни (замість навпаки). Всі ці конкурси - чисте відмивання грошей. А ви ведетесь, діти... Чисто діти...))

Філолог 2011-03-03 / 19:59:00
І куди поділися грамотні журналісти??? Пані, у Вас помилка на помилці в публікації. Заголовок “Страсті по Євробаченню” уже містить два промахи: не страсті (це суржик), а пристрасті, і прийменник “по” слід замінити на “за”. Правильно буде “Пристрасті за Євробаченням”. Але все одно якось вуха ріже...

местный 2011-03-03 / 18:15:00
Кристин, мы с Вами как два музобозревателя-любителя Закарпаття-онлайн :) прекрасно понимаем, что уровень что Джамалы, что Міки Ньютон вполне подходит для "Евровижн". Незамысловато-попосовый уровень - самое оно... Творческих успехов девочкам я тоже желаю - т.е. я не со зла :)
"Евровидение" - не то место, где поют серьезную хорошую музыку - ну вспомните прошлогоднюю победительницу - девочку-дойч, которая, как оказалось, даже нот не знает... какая-то там местная "фабрика звезд"...
хоть как-то выставить песню как яркое шоу - и можно побеждать с чем угодно. чё нас не берут? отожгли б вдвоём :)