Я не в захваті від депутата Ю. Бедь, але не розумію підстав не включення її в земельну комісію

З матеріалу «Секретарка Ратушняка погрожує Погорєлову прокуратурою, якщо її не включать в земельну комісію» (ВЗП) мені стало відомо що: На останньому пленарному засіданні сесії Ужгородської міської ради (11 лютого 2011 року) було озвучено депутатський запит, який було подано депутатом Бедь Юліанною Петрівною, що була обрана до складу чинної ради за мажоритарним виборчим округом №30.

Я не в захваті від депутата Ю. Бедь, але не розумію підстав не включення її в земельну комісію

В тексті пані Бедь просила включити її до складу земельної депутатської комісії Ужгородської міської ради, автоматично виключивши зі складу комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення, в якій сьогодні перебуває.

Аргументами "проти" підтримки такого переходу з боку інших депутатів були  усталений кількісний та якісний склад земельної комісії (7 осіб) та бажання зберегти пропорційний розподіл депутатів між існуючими комісіями ради. Міський голова навіть звернувся до депутатів-земельників з проханням чи не бажає хтось звільнити своє місце для депутата Бедь.

Рада, керуючись пунктами 26 та 43 Закону України "Про органи місцевого самоврядування в Україні", проголосувала, і не підтримала запиту. Відповідно, не задовольнила прохання включення до складу земельної комісії Юліанни Бедь.

Природа земельної комісії в раді, завжди була вища і привабливіша для депутата ніж будь-яка інша. Адже, земля це цінний ресур, що є обмеженим і при цьому, так постійно потрібний кожному, чи то член громади з індивідуальним будівництвом, чи то інвестор зі своєю прибутковою справою. Іншими словами, цінності на які є попит при обмеженій пропозиції, завжди породжували середовище шкурного інтересу та вигоди.

Звісно, я не хочу стверджувати, що 7 депутатів які сьогодні в "землі", мають від цього якісь девіденти, принаймні, поки-що мені такі факти не відомі. Проте, так само не факт, що й пані Юліанна хоче дірватись до годівнички.

В той же час, стаття 3 того-таки закону говорить про рівність кожного обранця, а також, про всю повноту його прав з метою забезпечення реальної участі у діяльності ради. А Стаття 30 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" стверджує про неприпустимість обмеження повноважень депутата. Також, зазначає, що місцеві ради та їх органи "забезпечують необхідні умови для ефективного здійснення депутатами місцевих рад їх повноважень", при цьому "Рада та її органи сприяють депутатам  місцевих  рад  в  їх діяльності   шляхом   створення   відповідних  умов".

Жоден документ не заперечує можливість переходу депутата з однієї постійної комісії в іншу. Отже, якщо депутат має бажання працювати в іншій комісії розуміючи що буде ефективнішим саме там, то до його позиції потрібно прислухатись і створити всі умови для реалізації повноважень того-таки депутата.

При цьому, тримати примусом депутата в комісії, яка його не задовольняє - немає жодного сенсу. Це як працювати з під палки, де ніби робота й є, але її якість суттєво шкульгає. До того ж, варто зважити що пані Юлінна пройшла за мажоритарним округом, тому партійна дисципліна та квотність в комісіях на неї не розповсюджується, при цьому є кількасот ужгородців, які обрали саме її, довіривши їй мінімум свій округ.

Звісно, корінь проблеми полягає в іміджі Юліанни Бедь. У попередньому скликанні ради, вона займала посаду секретаря – другої людини після міського голови. І другий важливий підпис на прийнятих документах належав саме їй. А серед прийнятого було чимало скандального та шкідливого для міста та його громади актів.

Тому нова міська команда має повне право недовіряти чистоті намірів цього депутата, але чи варто все зводити до абсурду обмежуючи право та свободи депутата в діяльності? Відверто сумніваюсь, що рада разом з комісіями програє задовольнивши запит Юліанни Бедь. Натомість, більше програє показуючи такі прецеденти обмеження. Бо ще пів року назад ми всі активно критикували раду "Ратушняка" за подібні дії, коли депутат як одиниця втратив свою силу ставши "своїм" чи "чужим" депутатом.

Володимир Феськов, Закарпаття онлайн.Блоги
18 лютого 2011р.

Теги:

Коментування вимкнено автором публікації.