Топ-10 музичних спогадів 90-х (обережно, ностальгія!)

Днями, блукаючи сторінками веб-простору, натрапила на музичні відеокліпи часів мого дитинства. В ті, такі далекі зараз дев’яності, коли ми кидали усі справи, щоб подивитись «Територію-А» або «Хмарочос» ми навіть не могли собі уявити, наскільки зміниться українська естрада.

логотип програми "Територія-А"
логотип програми "Територія-А"

А естрада змінилася. Глобальна русифікація усього й усіх дається взнаки – більшість українських виконавців змушені співати російською, аби не втратити аудиторію, ба більше – розширити її за межі України. "Штампи", породжені "Фабриками" й талант-шоу, перетворили естраду на цех по виготовленню "зірок". Хтось став яскравою та довговічною "зіркою", комусь пощастило менше і його промені слави згасли одразу ж після втрати популярності одноденного хіта, але факт є фактом – нині в Україні естрада практично не має відношення до справжньої музики, а музиці немає місця на українській естраді.

Проте ті, хто в 90-ті змушував нас прирости поглядом до блакитного екрану телевізорів, мабуть і не здогадувались, що ситуація буде настільки поганою. В нас не було особливо вибору що дивитись по ТВ. :)

Однак, не варто дискутувати на цю тему. Я не претендую на одну єдину вірну думку, я лише передаю те, що думаю.

Отже, давайте подивимось, як еволюціонували виконавці тих часів і у що вони перетворилися сьогодні. Пропоную вам свій "Топ-10" найцікавіших музичних спогадів того часу.

Аби не було зайвих запитань стосовно принципу "відбору" до цього суб'єктивного хіт-параду, я одразу поясню, як він здійснювався. Відбирались мною ті, хто найбільше запам'ятався з тих часів, а відповідні "місця" отримав кожен, в залежності від впливу у 90-х та того, що він являє собою зараз як виконавець. І чи має відношення до музики, звісно, взагалі.

 УВАГА! Багато відео!

1.      Почесну "золоту" медаль хочу віддати своєму улюбленцеві (як тоді, так і зараз) – Юркові Юрченку. Цей молодий чоловік значно "виріс" з тих пір, перейшовши від солодкоголосих балад до цікавого нині фолк-ска-панк-фігзнаєшо гурту "Юркеш". Дивовижний альбом "Тюльпани в целофані" нині радує мене не менше, ніж тодішній "Я йду". І хоча обидва альбоми зовсім між собою не схожі і взагалі не мають між собою нічого спільного, крім самого Юрченка, вони обидва є актуальними, творчими та цікавими як на свій час.

Що ж, пригадаємо як це було: 

 

 2.      "Срібним" віртуальним призером мого вигаданого ТОП-10 є "Скрябін". Пригадуєте "Танець пінгвіна"? А зараз порівняємо його з тим, що Кузьма витворяє аби залишитись на хвилі популярності - "Пающіє труси", участь у всіх можливих та неможливих шоу ("Шанс", "SHAKEанемо", Gutten Morgen), епатажні альбоми "Стриптиз", "Гламур" та інше... Чого лише не зробиш для популярності. Але як би там не було, гурт "Скрябін" досі залишається неповторним та ні на що не схожим і саме  за це я віддаю йому друге місце.

Кліп, який не забути – "Танець пінгвіна"

 3.      Заслужену "бронзу" від мене отримує гурт "The Вйо". Це єдиний адекватний і не комерційний навіть зараз реґґі-гурт України. І попри те, що Мирослав Кувалдін став відомим українським ведучим, наразі відроджений "The Вйо" практично той самий, що і півтора десятка років тому. Власне, окрім популярності, практично нічого і не змінилось.

 "Космішна" 

Далі так детально зупинятись не будемо, просто оголошую тих, хто був популярним тоді і хто або популярний зараз, або перестав існувати як музичний проект.

4.      Ірина Білик – повністю змінила свій "імідж", стала співати російською. Пісні втратили глузд та будь-які натяки на музику, власне як і все, що зараз "впарюють" сучасним споживачам попси. Зовнішній вигляд відповідає стандартам сучасного "шоу-бізу" - а-ля лялька Барбі.

 "Я пливу" - на той час один з найпрогресивніших кліпів.

5.      El Кравчук. Доля цього співака не така успішна як у попередньої виконавиці, однак останнім часом він знову почав працювати над тим, аби про нього знову говорили. Його воля до перемоги у відбірковому турі на "Євробачення", де він вже другий рік поспіль намагається вибороти поїздку на конкурс не можна не відмітити. Однак творчість колишнього секс-символу української естради нині слабша, ніж у 90-ті.

 "Доля"

6.      "Табула Раса". Відомий на той час гурт нині майже не творить. Проте їх тогочасні хіти залишаються до сих пір такими ж популярними.

 "Я сошел с ума"  

7.      Ольга Юнакова – як і Ірина Білик намагається "вижити" в сучасних умовах сцени. Однак, якщо й  далі порівнювати, Ірині Білик це вдалось значно краще. Потуги Юнакової заспівати російською та видати себе за юну "голосісьтую" співачку виявились не дуже вдалими і, в решті-решт вона "загубилась" серед сотень таких самих "попсових" виконавиць.

Кліп на пісню "Тель-Авів", одну з найвідоміших пісень на той час


8.       "Аква Віта". Запальний молодіжний дует "Аква Віта" став справді чи не "культовим" поп-бендом того часу. Випустивши кілька вдалих та популярних альбомів гурт "вмер" і не залишив після себе нічого крім кількох хітів та приємних спогадів.

 "А тепер усе інакше"

 9.      "Ван-Гог" - доля цього гурту сьогодні мені, на жаль, не дуже відома. Проте свого часу він був дуже відомим.

 "Контрасти" 

10.  "Фантом-2" - цей гурт запам'ятався мені двома хітами того часу – "Двоє" та "Територія-А". Власне пісня "Територія-А" реклама одноіменної програми на ICTV, завдяки якій вдалось скласти цей ностальгічний віртуальний хіт-парад.

"Двоє"

Крістіна Кузьменко , Закарпаття онлайн.Блоги
15 лютого 2011р.

Теги: ностальгія, 90-ті, музика, "Територія-А"

Коментарі

АлАн 2015-09-11 / 10:17:15
Проект АлАн - "Бiлий Снiг" (1997)
https://www.youtube.com/watch?v=ds3ZOaVsXMI

Студія SV plus: представляє ретроспективний показ музичного відео кліпу: проект - АлАн з піснею «Бiлий Снiг» (1997) (Україна) (мова: українська). У грудні 1997 року, входив до Топ 10 кращих музичних відео кліпів програми «Територія А» з Анжелікою Рудницькою на українському телеканалі «ICTV». У тому ж грудні 1997 року кліп був презентований в телепрограмі "Мелорама" на українському телеканалі «Iнтер».

Сержіодаріо 2015-05-23 / 02:10:25
Непоганий гіт-парад української естради 90-х. Але ж, любі мої!!! Де О. Пономарьов з його "Зранку до ночі" і "Зіронькою", де В.Павлік з Анною і Марією, де "Панно кохання" Таїса Повалій, Марічка Бурмака і Ми йдемо, де "Браття Гадюкіни" і наркомани на городі, сестричка Віка і шахтарські буги, де Іван наш Миколайчук і підпільник Кіндрат? Де, всі вони? Єх , працювать і вдосконалюватись вам ще треба, а так на перший раз - зачьот.

АлАн 2015-04-30 / 14:34:38
Проект "АлАн" - Бiлий Снiг (1997)
https://www.youtube.com/watch?v=As2iJ2Vid8M

Соля 2013-11-09 / 14:26:02
Ван Гог як гурт уже не діє. ДОбрянський зараз в Києві має студію і займається такою звуко-режисеро-продюсерською діяльністю більше. http://www.van-gog.org.ua/

Веро 2011-06-07 / 20:43:00
Блін, Крістіна! прикинь, у мене зберігся твій дитячий малюнок Ірини Білик у човні, підписаний, все як має бути! Привіт!

Владимир 2011-02-22 / 16:45:00
Крістіна Кузьменко, 18.02.2011 13:08
К сожалению, не в тему, но просто отвечу. По-вашему, значит, лучше быть голодным, находится на грани выживания, позволять себя утеснять начальству, в обмен на "вашу свободу"? В обмен на то, чтобы носить то, что вам не дорекают, лишиться многих социальных благ??????? Которые, кстати, вам не доступны сейчас. Какая это свобода? Да я вам посочувствую. :)))))

Ладно. Вернемся к теме. Куда подевались "свободные" исполнители? Которые, кстати, жаловались, что им "не дают развития". И что? Прошло время. Что эти исполнители и группы сделали сегодня? Да ничего! Сегодня - полный застой. Казалось бы, времена не те. Казалось, полно демократии. Но где творческое развитие?

И что имеем? А имеем творческий кризис. О концертах, которые когда-то были массовыми, я вообще молчу. Возьмем наш город. О праздничных мероприятиях нашего города, я тоже говорить ничего не буду. Музыкальные концерты в день Ужгорода, или другие праздники - такая же редкость, как верблюд на пл. Театральной.

Владимир 2011-02-22 / 16:28:00
Конечно, что речь идет не об СССР, а о современной музыке, и свободе выбора ёё. И, хотелось бы парочку фактов.

1) Авторское право при СССР? Боже, упаси! Даже КГБ не смело наказывать тех, кто нелегально "у друга", или "с телевизора", копировал себе записи с пластинок, или кассет. И при этом, в СССР - не было пиратства! А сейчас, за подобное, иногда, бывают крупные неприятности. И, очень жаль, что при капитализме такое есть! Нет! Я не против этого. Я хочу, чтобы производители медиапродукта ставили на него объективные цены, и разумные условия, а не гребли себе всё больше и больше.

2) Конкретно по "Территории А". Хорошим исполнителям, в действительности, не давали "размаху". К примеру, была такая группа "Бульвар". Кстати, очень даже перспективная, и у них были очень хорошие хиты. Но ребят зарубили! Забыли и о Дмитрии Акимове, у которого были очень неплохие вещи, но, слава богу, что хоть "дали возможность" немного его послушать. Тот же Руслан Квинта, который очень неплохо пел. И еще ряд групп, и отдельных исполнителей, которых незаслуженно "убрали" с большой сцены.

3) Также, следует отметить, что в те годы, был очень неплохой радиоэфир. Украинская музыка, в самом неплохом разнообразии. Более того, были неплохие музыкальные передачи. Сейчас, увы, этого нет.

Владимир 2011-02-22 / 16:13:00
Янко, 17.02.2011 22:25
Ругая меня, вы не подтверждаете ваши же аргументы. А у меня, создается впечатление, что вы, при СССР, не пожили. Да и потом, всё равно, дела в украинской музыке, обстоят хреново. И ни о какой свободе выбора речи не идет, и идти не может вообще.

Свобода выбора? Не так давно, зашел на музыкальный сайт. В общем, пытаюсь выбрать.
1)Потап и Настя? Отстой полный.
2) Лама ? Отстой по полной.
3) Скрябин ? Что-то можно выбрать.
4) Ани Лорак ? Вы, что с ума сошли?

И какая это свобода выбора? А информации о том, что представляют из себя конкретные украинские исполнители, никакой нет.

местный 2011-02-18 / 16:30:00
2Крістіна Кузьменко ("це було б цікаво! :)) З нетерпінням очікую ваш хіт-парад!")
ок. подготовлю. С посвящением Вам :))))))

Крістіна Кузьменко 2011-02-18 / 13:08:00
Владимир
Якщо ви не помітили - цей пост не про музику в СРСР, а про музику часів вже незалежноъ України. І повірте, що ваші враження від СРСР можуть суттєво відрізнятись від вражень інших людей, що тоді жили. Ви кажете заборон не було? Чому ж тоді за довге волосся у хлопців могли вигнати з комсомолу, а дівчатам забороняти носити навіть сережки? І не переконуйте мене в тому, що такого не було, я особисто знаю людей, яким довелось пережити всі ці маразматичні погляди на "мораль".
Проте зараз я, на щастя, можу носити будь-який одяг, можу робити пірсинг де заманеться, можу хоч налисо постригтись - всім буде пофіг, тому що це моє життя і я живу його для себе. Ось це - свобода вибору.
А ваші зауваження щодо моєї "компетентності" - це висмоктані з пальця придирки. Звісно я не могла бути там, тому що прожила в Радянському Союзі лише три роки свого життя. Давайте ще поставте мені це в провину. Блін, я й не знала, що я така хрєнова журналістка, бо не жила в СРСР. (*пішла ридати в подушку*).
З.І. Чомусь я (а я відношу себе до молоді, даруйте мені цей огріх) знаходжу собі будь-яку музику яку я хочу. Я, наприклад, полюбляю зарубіжну музику 60-х років. І знаходжу все, що мені потрібно, хоч зараз і не продають їх платівки та диски (лише на Петрівці у Києві, але зовсім не за малі гроші). Все це є в Інтернеті, завдяки тим людям, які зберегли колекції і тепер діляться ними з іншими. Знайти музику зовсім легко. А вибору - хоч заслухайся.

Местный
А знаєте, це було б цікаво! :)) З нетерпінням очікую ваш хіт-парад!

Spectator
Дуже вдячна! :)) Незабаром напишу ще щось по музиці, бо, бачу, ця тема багатьох "зачепила".

ania_volodina 2011-02-18 / 10:48:00
2 Крістіна Кузьменко
Що до гурту Ван Гог, то вони тепер займаються однойменною студією звукозапису в Києві. Особливо, наскільки мені відомо, Ігор Добрянський (он же Гога :).

І я теж була на концерті 10 років Гадюкіним. Дуже шкода, що більше не повториться((
Хоча, он ВасяКлаб виступав у Львові, хоча сам Вася вже давно помер.

Spectator 2011-02-17 / 23:49:00

2 Янко, 17.02.2011 09:33

Безусловно, я вспомнил не многих. Это так, написал на скорую руку.
Не вспомнил АBBA, Rolling Stones, Beach boys, U2, Boney M, и др.
Всех даже и не помню.
Кроме них ещё были русские, итальянские, венгерские и другие исполнители.

Кристин, вы выдержали экзамен на отлично. Комплимент.

Янко 2011-02-17 / 22:25:00
2 Владимир
Вы вообще понимаете какую ахинею несете? У меня складывается впечатление, что вам и 16 нету. А это - "Я отвечу так. Если бы, СССР сохранился, то, поверьте, качество медиапродукта и выбор его - были бы несравнимо больше, чем сейчас."- ни с чем несравнимый перл! Тут надо цитатничек ваших недалеких высказываний создать, веселуха будет!

Владимир 2011-02-17 / 18:02:00
А почему современная молодежь не пытается слушать, и выбирать хорошую музыку? Ведь есть же выбор! Вот, почему так? А ответ простой - человека заставляют выбрать то, что ему не нужно. А потому, это нельзя назвать выбором.

Владимир 2011-02-17 / 17:57:00
местный, 17.02.2011 17:48
Так вопрос, всё равно открытый - где эта возможность? Покажите мне ёё. А во-вторых, не путайте технологии с государственным строем. Это совершенно разные вещи.

Я отвечу так. Если бы, СССР сохранился, то, поверьте, качество медиапродукта и выбор его - были бы несравнимо больше, чем сейчас.

Владимир. 2011-02-17 / 17:52:00
И, под конец, добавлю. Тогда была цензура. В очень хорошем смысле этого слова. Которая не пропускала весь этот бред, которым сегодня забивают эфир. А при СССР, мы имели только качественный продукт. Практически всегда. Кстати, еще добавлю, что в СССР, на концерты - как наших, так и зарубежных групп, было проблематично достать билеты. Что говорит об очень высоком качестве репертуара исполнителей.

Один из маленьких примеров. Как вспоминает одна из очевидцев тех времен - когда в их город приезжала легендарная "Бони М", то у нее билет на концерт, чуть зубами не вырвали! Это вообще было что-то! Насколько в то время - исполнители пользовались популярностью! Бешенной!

местный 2011-02-17 / 17:48:00
2Владимир - можно я очень кратно отвечу (Вы писали не мне, а Кристине): "где то, где сё". Сейчас у нас есть прекрасная, огромнейшая возможность выбора: Интернет. бери - слушай, скачивай... приложишь минимум усилий - и будет ваще бесплатно...
и окажется что мир гораздо шире и интересней всей этой ТВ-нной попсо-шушеры... попробуте :)

Владимир 2011-02-17 / 17:44:00
Крістіна Кузьменко, 17.02.2011 11:36
Кто запрещал? Вы сперва изучите ту эпоху, а потом говорите. Я, мой отец и др. СВОБОДНО ПОКУПАЛИ в 70-80-х, и даже еще раньше - любую музыку. Любую! Я хорошо помню, как по радио СССР транслировали "Битлз", "Аббу", и прочие зарубежные группы и т.д. Можете спросить старшее поколение - они вам расскажут, что ничего подобного того, что выдумываете вы - не было. И быть не могло. Возможно, в пятидесятых, что-то и было подобное. Но это время - очень далекое от нас.

Никто не ходил по домам, никакой музыки не искал. Никто никого за музыку, хранившуюся дома, не арестовывал. По крайней мере, в 70-е, 80-е. Извините, но журналист должен быть компетентным. И прежде всего, подумать над тем, как изложить материал.

У нас дома - куча зарубежных пластинок. Каких хотите групп. Которые можно было купить свободно. В любом магазине. А сейчас, хороших групп, исполнителей - приобрести редко где можно. Увы!

Владимир 2011-02-17 / 17:35:00
Крістіна Кузьменко, 17.02.2011 11:36
Как вы можете так говорить, когда не жили в то время? И не знаете вообще, о чём речь?

О каком запрете вы говорите? Я в то время, имел возможность выбрать ЛЮБУЮ МУЗЫКУ. Где в наше дурацкое время, вы находите массу хорошей музыки? Это бред полнейший! При чем тут технологии? Мне важен выбор, а не технологии. А его нет! Где у нас, нормальные группы? Где можно скачать их альбомы? Где можно посмотреть нормальные, хорошие клипы? Это выбор? Сидеть часами в инете, и пытаться найти хоть что-то толковое? Это есть свобода выбора?

Объясните еще раз - какая сегодня свобода выбора? Я, как тогда, так и сейчас мог слушать любую музыку. И зарубежную, и нашу. И не надо говорить о том, что вы не знаете.

местный 2011-02-17 / 16:32:00
2Кристина (" Якщо в мене з'явиться ідея щодо того яким чином класифікувати музику "нульових" років - я одразу ж напишу новий пост у своєму блозі") - хотите, сделаем совместный проект - я выложу свои (ну только не видео, конечно - это возможно может в 10-20% случаев), а Вы - свои :) Сравним.