Чому природа бунтує?

Кожна стихія приносить багато горя людям. Після чергових проявів повені, зсувів ґрунту та селевих потоків виникає одвічне питання: "Хто винен і що робити далі?" А можливо, це справедлива кара за наше ставлення до природи? Отже, розглянемо основні групи факторів виникнення катастрофічних явищ в Карпатах.

Фото Мирослава Обладанюка
Фото Мирослава Обладанюка

 Кліматичні чинники.

            За словами науковців  Національного лісотехнічного університету Міністерства освіти і науки України  Українські  Карпати  і  Закарпаття  відносяться до зливонебезпечних районів Європи і в зв'язку з цим тут  завжди є потенційна небезпека виникнення паводків. Дослідження показують, що більші чи менші паводки в Карпатах повторюються 4-5 разів на рік.  Їх  катастрофічні  прояви  спостерігались  і  в  попередні століття, зокрема у 1779, 1882, 1887, 1902, 1912, 1925, 1941, 1947, 1970, 1978, 1980, 1998, 2001 роках. Особливо часто паводки повторюються у періоди підвищеної  водності  територій  та  загальної  геофізичної активності. Саме такий період розпочався у 90-ті роки минулого  століття  і  продовжується  до  цих  пір. 

            До цього слід додати ще процеси глобальних кліматичних змін, що спостерігаються  останнім часом. Щороку дедалі частішають різного роду природні катаклізми по всьому світу.

Рубки лісу.

            Багато лісівників стверджують, що рубки лісу не мають жодного відношення до виникнення повеней в Карпатах. Мовляв, рубається зараз об'єм, який є меншим за наукову обґрунтовану розрахункову лісосіку, а після такої кількості опадів водорегулюючі функції будь-яких деревостанів втрачаються.

            Однак, як відмічає професор Парпан В.І.  на масштабність прояву повеней впливають способи рубок. Негативні гідрологічні процеси підсилюються при суцільних рубках, за рахунок збільшення поверхневого схилового стоку, розвитку ерозійних і зсувних процесів. Суцільними рубками вирубується 60-70% лісосічного фонду, переважно в ялинових лісах, Активізує ерозійні процеси і впливає на гідрологічний режим території технологія лісозаготівлі. Найбільш небезпечним в цьому відношенні є волоки при тракторному трелюванні, на яке припадає переважна  більшість лісозаготівель.

            Крім цього лісозаготівля та трелювання деревини відбувається в основному вздовж русел гірських потоків, просто тому, що немає доріг до інших лісів. Брати на себе витрати на їх будівництво ніхто не хоче. Поняття "водоохоронні ліси" не практиці взагалі не існує взагалі. Крім цього таке господарювання знищує середовище існування багатьох живих організмів, зокрема риб, в тому числі і червонокнижних?

Геологічні явища

            До небезпечних геологічних явищ, що тісно пов'язані з повенями належать різноманітні зсуви, обвали та селеві потоки у гірських та прилеглих до них районів. Вони приносять багато лиха горянам та провокують заілення русел річок селевим матеріалом з підвищенням їх висоти на 1-2 м., що призводить до розширення території підтоплення і затоплення, зниження регулюючої здатності дамб. Для попередження таких небезпечних процесів вкрай необхідне укріплення схилів, відновлення корінних лісів та природної верхньої межі лісу тощо.

Наслідок господарювання в минулому.

            До антропогенних факторів, які порушили природне функціонування та активізували повені в горах, є історична трансформація рослинного покриву Карпат. За твердженням професора Парпана В.І. вона почалася ще в Х-ХІ століттях, у зв'язку з розвитком полонинського скотарства та росту передгірських поселень. Великого розмаху набула наприкінці XVIII і XIX століттях, з розвитком гутництва, залізничного транспорту, сільського господарства і деревообробної промисловості. Починаючи з 1949 року, до 60-х років спостерігалося безсистемне, у 2-5 разів понад норму, вирубування лісу суцільними рубками, грубе порушення технології лісозаготівель, які вплинули на структуру лісів.

За даними професора Комендара В.І. за останні два століття верхня межа лісу знизилась на 200—150 метрів, а процент лісистості Карпат впав до критич­ної норми. Зараз у гірській зоні він становить 50-53%, а в рівнинній і передгірній – лише 23,2 %. Відомо, що нормальний процент лісистості Карпат повинен становити 60—65%.

Інтенсивне використання лісів в минулому призвело до зміни їх породного складу. У 2,5 рази збільшилась площа штучних смеречників за рахунок зменшення природних ялицевих, букових і дубових лісів. Похідні ліси мають на 40-50% меншу водорегулюючу роль в порівнянні з корінними.

Що ми залишимо після себе?

Для того, щоб мінімізувати наслідки повеней в майбутньому ми повинні чітко зрозуміти, що ліс - це не лише природний ресурс деревини (до речі, слабо відновлюваний), а в першу чергу - вразлива екосистема, яка виконує низку важливих стабілізуючих функцій. Від ставлення до лісів залежить те, в якому середовищі будуть жити наші діти і внуки.

В цьому контексті дуже тривожним виглядає передача лісів в підпорядкування Мінагрополітики. Мимоволі виникає риторичне питання: "В якому стані зараз лісові насадження "Агролісу"? Не хочеться, щоб деревостани всі крім тих, що зростають в межах природно-заповідного фонду, чекала подібна доля.

Забезпечити виконання лісами покладених на них стабілізуючих функцій зможе лише або заповідання лісів, або перехід господарювання на принципи, які б забезпечували протікання процесів відновлення деревостанів природнім шляхом. В першу чергу, це відмова від суцільних рубок та лісопосадок (за винятком екстремальних ситуацій, як великі вітровали або масове всихання штучних насаджень), використання сучасних технологій заготівлі та трелювання деревини, які не нищили б грунт та лісову підстилку, збереження всіх видів живих організмів, як невід'ємних складових екосистем.

А головне - розуміння того, що від господарювання в лісі залежить не лише матеріальний стан окремих осіб, а й доля дітей та внуків всіх мешканців краю.

Мирослав Кабаль, Закарпаття онлайн.Блоги
18 січня 2011р.

Теги: Карпати, ліс, стихія

Коментарі

Верховинець 2011-03-21 / 21:42:00
Нарешті хоч хтось почав висвітлювати питання масової вирубки лісів. В суспільстві крім патріотичного виховання має бути піднята гласність екологічних тем. Ще з дитячого садочку виховатилі мають прищеплювати дітям поважне ставлення до екології. Але мабуть це завдання, як і інші, впаде на плечі молодому поколінню.

Олександр 2011-01-20 / 22:56:00
Прикро те, що всі про це говорять і нічого не змінюється...

квітка 2011-01-19 / 08:50:00
А скільки дерев гине через грибок, який виник внаслідок гниття гілок, що залишають після зрубки дерев! Наші ліси гинуть на наших же очах!Люди, схаменіться!
Подяка автору за висвітлення теми:)


Мирослав Кабаль
Публікації:
/ 15Гюнтер Грасс: те, що мусить бути сказано
/ 14Кому і для чого потрібні ГЕС в Карпатах?
/ 8Націоналізм – ідеологія державного устрою
/ 2Спадщина Ярослава Стецька (крізь призму українських реалій на початку ХХІ ст.)
/ 36Сучасні перспективи української революції (до дня народження Степана Бандери)
/ 7У Рахові вшанували полеглих воїнів ОУН-УПА
На Закарпатті відбувся вишкільний табір КУНу
/ 45Нескорений генерал
/ 1Впорядковано пам'ятник Т.Г. Шевченку в Рахові
/ 223 травня - Свято Героїв
/ 12Провокація - це засіб агітації?
/ 9Розвішування червоних прапорів - абсурд, чи провокація?
/ 4Збори громади у с. Богдан
/ 9Не маємо права забути
/ 22Не згасне полум’я слави!
/ 14Відкритий лист жителів села Богдан
/ 19Сільським головою Богдана обрано представника КУНу
/ 16Команда Януковича готує в Україні знищення національних парків
/ 19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ МАТЕРІ
/ 12Чужі солдати в столиці!
/ 2Хто бореться з українським націоналізмом?
/ 3Кому потрібен С. Бандера - Герой?
» Всі записи