Діти війни, пенсіонери - наше минуле чи фундамент нашого майбутнього?

Що посієш - те й пожнеш. Ягоди сорому...

Діти війни, пенсіонери - наше минуле чи фундамент нашого майбутнього?

В зв'язку з широким резонансом проблеми здорожчання проїзду у міському транспорті Ужгорода нами була піднята ще й інша не менш болюча проблема – проблема пенсіонерів-пільговиків. І мова зараз йтиме не лише про транспорт і перевезення, а про ставлення. Я не повторюватиму зміст матеріалу, але згадаю основний його акцент: водії маршрутних таксі грубі та нетерпимі до пенсіонерів, дітей війни та інвалідів.

І можна розмірковувати, хто тут винен, а хто ні. Можна сказати, що водії заробляють на шмат хліба для дітей, і виявитись правим. Можна сказати, що у пенсіонерів надто малі пенсії і що пільгові автобуси раз на годину можна порівняти з резерваціями для індіанців у Америці, яка гноячи корінні племена так само декламувала демократію та велику рівність народів. Можна сказати безліч слів і в кожному буде дещиця істини. Та найголовніше залишиться не сказаним – ВОНИ ХАМЛЯТЬ ЛЮДЯМ, ЯКІ НАС РОСТИЛИ І ГОДУВАЛИ, ЛЮДЯМ, ЯКІ ЗІ ЗБРОЄЮ В РУКАХ ЗАХИЩАЛИ НАШУ ЗЕМЛЮ, ЛЮДЯМ ЯКІ БУДУВАЛИ НАШІ МІСТА, ВЧИЛИ НАС, РОЗПОВІДАЛИ НАМ КАЗКИ...

Зрештою водії маршруток, навіть якщо не збираються підвозити пенсіонера, можуть бути принаймні ввічливими. Шкода, що все більше молоді не поступається місцями старшим людям та жінкам. Шкода, що дуже рідко хтось допомагає незнайомій бабусі донести клунки до оселі. Шкода, що дивацтва та витівки стареньких викликають регіт і відразу замість розуміння і співучасті. Шкода, що люди перестають бути людьми і ще й сперечаються при цьому, хто з них людяніший.

Не знаю хто виховав виродка, який виписує бабусі плацебо за 300 гривень замість ліків, хто виховав мерзенних покидьків, що обважують і обраховують підсліпуватих пенсіонерів, і хто виховав наших потворних олігархів-політиків, які знекровили державу настільки, що бомбам у Марселі живеться краще, ніж українським пенсіонерам на мінімальній пенсії. Впевнений що їх батьки не хотіли, аби з їх дітей вийшло таке...

З хвилюванням вкотре слухаю пісню Констянтина Арбеніна "Спокойной ночи, старики" і повторюю найбільш глибоку фразу: "Вы только помните – добро необратимо, и все, что сделали, вы сделали не зря". Що нам потрібно, аби змінити цю ганебну ситуацію? Почати з себе і не забувати, що є люди яким ми зобов'язані усім і кожен з нас теж колись постаріє. 

29 грудня 2010р.

Теги:

Коментарі

Павло 2011-05-19 / 17:12:00
Шкода старих, але, блін, це ж все і є наслідком їхнього виховання. Цих маршрутчиків, таксистів, януковичів, ратушняків, погорелових виховували саме вони. Не виховували ж їх якісь монголо-татари. Це їх виховання...

misko_bachi 2011-03-30 / 07:58:00
Я "дитя війни", мені 70 років,
Я не користуюсь "маршрутками", пішки хожу
на "БАМ" , на базар "КРАСНОДОНЦІВ" від
мого будинку, що стоїть біля школи № 12;
а тому не "ЇМ" ліки ...
життя в 1946-1953р.р. було набагато важчим:
мій батько сидів у тюрмі, бо був лікар "од БОГА" (зеків теж треба було лікувати на будівництві "ВАЗ'у"). Я заробляв на хліб і "до
хліба" для своєї сімї, допомогав друзям, в яких не було батьків, вихованцям дит.будинку
дітям "бандерівців", з "ПОЛІССЯ" та КАРПАТ.
Ось про це панове і ПАНІ "спісователі" напишіть! І народ наш НІМИЙ навчіть ГОВО-
РИТИ, СПІЛКУВАТИСЯ, з нами, а ми ДІТИ ВІЙНИ навчимо як жити ДОСТЙНО в СРІБНІЙ
ЗЕМЛІ...Козак - характерник Михайло Павлюк

Янко 2011-01-10 / 00:44:00
Ну да, бандиты нам мешают! Сколько бандитов на сотню "нормальных" людей? Нормальных неспроста в кавычках. Уровень нашей нормальности измеряется уровнем вседозволенности бандитов. Кто им разрешает иметь нас? Мы господа и дамы! Страна мазохистов, жаждущих возвращения в прошлое "кухонной" демократии. Так проще жить, на подачки в виде дешевой колбасы и водки, а не на честно заработанные и не сворованные державой денежки. А то, что наши дедушки и бабушки оказались в такой ситуации, вина нашего поколения, ставшего раком и неспособного отстаивать свои, и пенсионеров права.

не ЄЦ 2011-01-09 / 21:22:00
Томаш! Так це ж ви разом з Погорєловим і допомагаєте цьому свавіллю!

зауважу 2011-01-05 / 23:47:00
2 ЧИТАЧ, 04.01.2011 13:25

- ну, мабуть, ні ви, ні я цей БАНДИТО-БІЛЬШОВИЗМ на долю цього покоління не вимірювали.

ну, що вам відповісти на це запитання ?

Може дещо цинічно, однак, на фоні всіх 100-120 міліонів інших жертв цього БАНДИТО-БІЛЬШОВИЗМУ, які не дожили до сьогоднішнього дня, а пали від його більш жахливих проявів (громадянські і світові війни, голодомори, колективізація, боротьба із класовим ворогом, ГУЛАГ, тощо .... )
ще живущі (навіть та бабка, що зображена на фото до статті), мабуть, ще можуть вважатися щасливцями.

"... і мертвим, і живим, і ненародженим ... " (Шевченко)

ЧИТАЧ 2011-01-04 / 13:25:00
ЗАУВАЖУ. Мабуть ви праві.Але чи не забагато на це покоління БАНДИТО-БІЛЬШОВИЗМУ!?!?.

зауважу 2011-01-02 / 17:09:00
слова "бандитизм " або "бандити", ні в якому разі не відповідають в належній мірі на цитоване мною запитання автора.

зауважу 2011-01-02 / 17:06:00
2 ЧИТАЧ, 02.01.2011 13:39
слова "бандитизм " або "бандити", ні в якому разі не відповідають в наледній мірі на цитоване мною запитання автора.
Бандити завжди були у нашій-світовій історії, майже у кожному суспільстві без винятку.
Однак, такого систематично-державницького зневажливого ставлення до старших (пенсіонерів), яке ми і, зокрема, автор статті Т. Деяк, спостерігаємо у нашому "українському" суспільстві рідко де зустрінеш.
Спокійно можемо віднести його до категорії унікальних у світі.
Наші "українські" бандити, які як ви пишите: "дорвались до влади", ким є на самому ділі ?? Поміркуйте по-спостерігайте за цим (не треба навіть дуже прискіпливо).
Переважна більшість наших бандитів - можновладців України та СНД (окрім Прибалтики), це колишні більшовики-комуністи або комсомольці: червоні директори, ідеологи, кдбісти, молодіжні активісти, або ж і близькі родичі - діти, онуки, куми, свати, жінки, чоловіки.
У всіх них один корінь - більшовизм, який у свою чергу бере початок від терористичних і розбійницьких організацій, що свого часу ідеологічно позиціонували себе як "революційні" (Троцький, Сталін ..... ) .
І всі вони, - назвемо їх загальним словом більшовики, - мають одне велике для себе щастя, що із розпадом СРСР до них не поставились так, як вони свого часу ставились до своїх супротивників і опонентів у "класовій боротьбі" : "куркулів", "дисидентів" , "націонал-буржуїв", і т.д., тобто не звільнили від них суспільство.
Тепер, коли із колишніх зодчих комуністичного майбутнього стали успішні підприємці-олігархи, тобто ратники дикого ліберал-капіталізму,
"Діти війни, пенсіонери - як наше минуле " стали непотрібними можновладцям України, адже фундамент їхнього власного інтернаціонал-буржуазного майбутнього вже давно закладено у різного роду офшорах та швейцарських банківських депозитах.

P.S.
Сьогодні не потрібні пенсіонери, а завтра стануть непотрібними ті, хто захоче претендувати на пенсію, адже новий пенсійний кодекс уже на підході.
І це, здається, лише початок.

ЧИТАЧ 2011-01-02 / 13:39:00
ЗАУВАЖУЮЧОМУ! А МОЖЕ ЦЕ СЛОВО БАНДИТИЗМ.
БАНДИТИ ЯКІ ДОРВАЛИСЬ ДО ВЛАДИ І НЕ ЗНАЮТЬ МІРИ!?!?

зауважу 2010-12-31 / 19:03:00
"Не знаю хто виховав виродка, який виписує бабусі плацебо за 300 гривень замість ліків, хто виховав мерзенних покидьків, що обважують і обраховують підсліпуватих пенсіонерів, і хто виховав наших потворних олігархів-політиків, які знекровили державу настільки, що бомбам у Марселі живеться краще, ніж українським пенсіонерам на мінімальній пенсії. Впевнений що їх батьки не хотіли, аби з їх дітей вийшло таке..."

- на мою думку, відповідь можна сформулювати одним словом

Б І Л Ь Ш О В И З М !!!

Особливо, на власному прикладі, це можуть завсідчити справдні корінні подкарпатці, які з 1944 року на своїх очах з десятиляття - у десятиліття бачили поступову дегадацію громадської моралі в краї.
І нажаль, за останні 20 років цей процес лише набрав обертів. А одна з головних причин цього, це - збереження по суті системи, про яку доречно згадав Янко, 30.12.2010 00:13., та навіть її успішне і вкрай цинічне постсовєтське "удосконалення".

2 п. Тамара, 30.12.2010 21:37
"Система здесь непричем.При любой системе были порядочные люди и рядом с ними уживались подонки. Что семья заложит в сознание ребенка, таким человеком он и станет."

- а що закладує свідомість власне сімї, як базової соціальної структури "ячєйкі общества" !?!

Отож бо й воно ! Система !!! В нашому випадку більшовицька і "сучасна українська", тобто в значній мірі по-суті пост- більшовицька.

Причинно-наслідкова взаємообумовленість, як то кажуть "на лицо".


УЖГОРОДЕЦЬ 2010-12-31 / 12:29:00
Спасибі Вам Томаш, що ви продовжуете висвітлювати підняту тему пасажирсських перевезень і пенсіонерів-пільговиків. Міська влада не дуже любить говорити на цю тему. Якщо деякі рішення старої влади були відмінені, то питання тарифів на перевезення пасажирів вони не взмозі, так-як власниками мікроавтобусів є працівники обласної адміністрації ,міліції, податкової інспекції і т.д.,які ніколи не дадуть їй це зробити ,не дивлячись на протести народа і збір підписів . Влада поки в очікуванні, що народ СПЕРВА ВСКРИКНЕ, А ПОТІМ ПРИВИКНЕ. Всіх обездолених цією владою стариків з НОВИМ РОКОМ!

Янко 2010-12-31 / 10:31:00
2 п. Тамара
Чисто по человечески Вы правы, но человечеством, к сожалению, руководят не эти чувства и НЕ благодаря нашей любви и уважению, старшее поколение должно иметь обеспеченную старость. Для этого в нормальных странах созданы нормальные условия для жизни и работы граждан, работают законы. У нас же все наоборот.

п. Тамара 2010-12-30 / 21:37:00
Система здесь непричем.При любой системе были порядочные люди и рядом с ними уживались подонки. Что семья заложит в сознание ребенка, таким человеком он и станет. А Вам, Томаш, спасибо за человечность и сострадание к пожилым людям.

KK 2010-12-30 / 05:08:00
Пане Томаше - богу дякувати що ще існують молоді люди, як і ви, які не забули про старших наших родичів і пенсіонерів. Люди часами нарікають що не бачуть Бога. А десь у новому заповіті говориться про того що сам Христос може зявитися у формі бідної, старої, голодної людини. О так треба трактувати кожної людини, бідної, старшого віку яка представляє свою
зморщену, голодну руку за пару копійок.

Янко 2010-12-30 / 00:13:00
Корень зла в системе, которая так воспитывает людей, которая не дает им нормально жить. Во всем нормальном мире старики независимы от своих отпрысков, они самодостаточны и неплохо живут на свои накопленные деньжата, пенсии и не нуждаются в подачках наподобие спецмаршруток. Нас всю жизнь обворовывали, у нас воруют и будут воровать! В этом суть зла, хотя нет, наверное в нас самих, раз мы это терпим, значит заслужено и нефиг плакать!