«Зачистки» в стилі КГБ.

Привид комуністичних 50-х років бродить Боржавською долиною – в найбільших селах Іршавського району, подібно диявольському затвердженому плану – руйнують греко-католицькі церковні святині.

Сторічний камяний хрест.
Сторічний камяний хрест.
Недостатньо було відібрати від вірників послідовниками войовничого атеїзму храмів в 50-х роках та знищити в таборах неугодних - сьогодні їх послідовники в рясах  недолуго мавпують перед "русскім православієм", скидаючи історичні хрести, які були встановлені разом з будівництвом храмів.

Спочатку в невеличкому селі Камянське (колишній Кивяжд) під приводом освячення нового престолу відбулася репетиція знищення престолу колишнього греко-католицького храму за участю найвищого керівництва московської православної церкви на Закарпатті . І ось через деякий час в центрі міста Іршави історична будівля колишньої греко-католицької церкві святих Петра і Павла піддалась також такзваній реконструкції – головним завданням православного батюшки була заміна хреста – на вдвічі більший Андріївський хрест. Громадськість міста зверталась в державні органи влади – але безрезультатно. Настигла ця участь і престол церкви Святої Богородиці в с .Імстичово (є пам'яткою архітектури)  – престол спалили (бо на ньому був уніатський !!!! хрест) а на місці спалення поставили Андріївський хрест. Останньою подією, що сколихнула село Довге, стала заміна промосковськими попами без згоди церковної громади хреста на історичному храмі в центрі села. Така активність в нашому краї дивним чином співпала з обранням нового президента, а ще більше після візиту апологета "Русскаго міра" - патріарха Кірілла.

...Ці історії нагадують торжество атеїзму на Закарпатті 50-х років – тоді в с. Імстичево на монастирській церкві Архистратига Михаїла встановили ...зірку!!!! А ще згадують старожили, що люди, які скидали ті хрести, повмирали неприродною смертю  в страшних муках...
 
Сьогодні послідовники попів-КГБістів винайшли нову лінію смути, де цинічно додумалися використати святині, спільні для християн як православного, так і греко-католицього обряду. На думку громади попи вже не зважають – хоча якраз це і є першим свідченням недовговічності та близької розплати за наругу.
16 вересня 2010р.

Теги: церква, релігія, греко-католики, рунування церков

Коментарі

KK 2010-09-18 / 17:38:00
Щось Московська церква сильно постом займається бо нічого від них не чути?

KK 2010-09-17 / 20:33:00
Пане Олегу, я на 100% годжуся з Вашими думками по цйому. Я також горджуся що Вас знаю, і що у Вас намір правду говорити і захищати права українського (русинського) народу від не правільних підступів ворожої церкви. Не давно на УП зявилася цікава стаття ' 'Вбити Мову' де ясно підкреслює ворожих намірів Московського Патріархата до українського народу: ' 'Зусиллями патріарха Кірілла і його "п'ятої колони" в Україні напріч згорнуто "українізаційні тенденції", які позначилися були останніми роками в УПЦ МП: священикам на Київщині знову, схоже, суворо вказано на необхідність проповідувати по селах і містечках лише російською мовою, утверджуючи ідею "Руского міра.' Якщо можливо, то я би Вам радив цю цілу статтю передрукувати на вашому ресорсі.

прохожий 2010-09-17 / 12:35:00
...в церквах РПЦ на Закарпатті в останній час вже забули і старословянську мову - підіть на службу і послухайте суржик із завивання "па-русскі"...

Олег Диба 2010-09-16 / 19:26:00
Косораменний хрест - символ саме РОСІЙСЬКОГО православ'я. Серед українців (русинів) він ніколи не побутував. Ви не знайдете косораменного ("андріївського") хреста ані на козацьких (а вони ж бо були ой які православні!) могилах чи церквах, ані на старих руських в Галичині, Буковині чи на Закарпатті. Нищачи рівнораменні хрести, російське православ'я свідомо нищить українськість нашої церкви і, паралельно, насаджує у нас візуальні символи "русскості".

Це, до речі, відповідь отцеві Віктору (Палашу) на його твердження, що в Україні є Українська православна церква. автономна в межах Російської православної церкви. Нема. Є український (а все йде до "малоросійського") підрозділ РПЦ.


Денис Добра
Публікації:
/ 14Як нам облаштувати Боржавську вузькоколійку
/ 4Боржавська паска, або яка паска буде цього року?
/ 2Річка 30 мостів
/ 4Футбол без кордонів
На Боржавську вузькоколійку висадився швейцарський десант
Британський стандарт Закарпаття
/ 7«Костиль відродження» Боржавської вузькоколійки.
/ 1Кесареві – кесареве!
/ 4Господарка фестивалю Гамора – 2011
/ 4ФОРЗА підтримала звернення "Боржавської ініціативи" до голови Закарпатської ОДА
/ 15ВІДКРИТИЙ ЛИСТ голові Закарпатської ОДА з приводу демонтажу Боржавської вузькоколійки
ДОКУМЕНТАМИ по продажі вузькоколійки
/ 27 «Шагренева кожа» Боржавської вузькоколійки
/ 8Чин Святого Василія Великого в часи Карпатської України.
/ 1Вівці, мої вівці...
/ 2Поки крутиться колесо старого млина...
/ 2Сторіччя шляху до «Американської мрії».
/ 3Їхав трамвай, 13 номер…
/ 9Гранти Президента України як вища школа корупції.
/ 6Ура! Маємо вибір.!.?
Сам врядую, сам прокуратурою, культурою і т.д. керую…
/ 3Старт виборів на селі ...
Закарпатці взяли участь у міжнародному «залізничному» таборі в Угорщині
/ 1На Закарпатті ентузіасти відзначили День Боржавської вузькоколійки
/ 7Вузькоколійна дорога Боржавської долини.Частина І. Історія
» Всі записи