Бідні, бо дурні, дурні – бо бідні?

Чому у Європі кіло персиків і нектаринок коштує 7–8 гривень, а не 18, як в Україні? Чому в Будапешті можна придбати оригінальні адідасівські зимові черевики за 25 американських доларів, а в нас вони коштують не менше 250? Чому в Болгарії кілограм відбірної м’якоті свинини не перевищує в еквіваленті на нашу валюту 40 гривень, а вітчизняний кусень менше, ніж за 53, не придбаєш? І чому зарплати в Європі при таких цінах – не рівня українським?

Дедалі частіше потрапляючи до Європи, щораз більше замислюєшся над усіма цими питаннями. Певна річ, я не фінансовий аналітик чи економіст, який би міг прорахувати всі оті ВВП-сальдо, сякі-такі ринки й біржі та придумати, як їхній потенціал спрямувати на розвиток рідної держави, але окремі речі, чи то пак шляхи наповнення перманентно порожньої української скарбниці, навіть я бачу неозброєним оком.

Найперше мова про візи. Знаю, набридло, хочеться, аби їх скасувала Європа для українців. Треба, бо несправедливо, але, може, краще у відповідь таки запровадити візи до України для європейців? Уявляєте, які потоки доларів-євро потечуть одразу до наших бюджетів? Невже вони, жителі Праги й Франкфурта, Будапешта та Відня, бідніші за нас, українців? Невже не можуть витягнути зі шкіряного гаманця три з половиною десятки цінних папірців для безперешкодного руху територією країни – європейського центру? При  цьому чомусь дуже муляє приклад матушки Росії: вона оцінила вартість візи для  європейців до своєї країни у 100 "зелених". І це при тому, що Росія явно могла би собі дозволити полегшити життя буржуям, бо міцніше за Україну стоїть на фінансово-економічних ногах...

Та де там! Ми – багаті, нате вам, європейці, безвізовий режим! В'їжджайте безперешкодно, скуповуйте наші харчі й пальне й накручуйте нам при цьому ціни! Ми ж спроможні все це витримати! У нас запас міцності – о-го-го...

Ще один приклад української байдужості й неорганізованості щодо пошуку джерел наповнення отієї бідної скарбниці я побачила буквально минулого місяця, коли їхала відпочивати до Болгарії. Так, закидуйте, шикую, але при цьому – намотую на вус. І таке чергове намотування – обов'язкова сплата при переїзді через Румунію й Болгарію дорожнього збору, а коли точніше – так розраховуються за експлуатацію їхніх шляхів. Для всіх європейців це обов'язково – за користування їхніми магістралями, за забруднення довкілля вихлопними газами тощо. У Румунії ця так звана  ровіньєта коштує на тиждень 3 євро, на місяць – 7! У Болгарії аналогічна ситуація: там "віньєтка" на місяць обійдеться в 13 євро, на тиждень – у 5. Ба більше: навіть окремі мости в цих країнах платні. Себто люди давно зрозуміли, що мало розбудувати інфраструктуру, потрібно її ще й утримувати в належному стані. А це знову ж таки – гроші!

І якщо Україна постійно хвалиться тим, що прямує до Європи, перебирає позитивний західний досвід, то чому не візьме щось справді корисне? Хай би європейці також платили за те, що забруднюють колеса своїх шикарних іномарок у нашому неякісному розтопленому асфальті, бо навіть його за щось треба купувати і класти...

"Старий Замок "Паланок"

Наталка Логойда, Закарпаття онлайн.Блоги
12 вересня 2010р.

Теги: візи, Європа

Коментарі

KK 2010-09-15 / 03:43:00
Жаливо - прочитайте нову статтю 'Через тиск правоохоронців власники "Буковеля" відмовляються від побудови аналогічного комплексу на Закарпатті' Це якраз про що я говорю. Із статті нічого не ясно тільки що ще одна (якщо не багато більше)
бізнеса не рахуються в перед?

KK 2010-09-14 / 22:27:00
Ви й праві Миколо, тема цікава але вам всім боляча. Так, я сижу на чужині і маю можливість бачити як то жиється нашим новим емігрантам що тут приїжають на заробітків. Скільки родин через цйого всйого лишаються розділені? Скільки дітей на україні лишаються без опіки родичів? Всі виховаються у бабусі?
Україна уже 20 років сидить з боку европи, і справді дивно чому тут більше нема інвестиції? Люди закінчили вищих освітів, близько до ЕС, платити було б менши чим в ЕС, і все одно стаґнація?
Чому справді Миколо, через майже 20 років, у вас на заркарпатті інфраструктура для виноробитсво і навіть туризм не більш розвинутим? Треба україну будувати щоби люди не мусіли їхати на заробітків!

Микола Староста (Жалива) 2010-09-14 / 19:54:00
Тема приниження наших людей на кордоні ЕС, кричуща вони просто знущаюся з людей, в кожному бачать контрабандиста, і жебрака, який їде заробити якусь копійку. .. а з жебраками можна і похамити, унизити, кажуть що ми самі в тому винуваті,але зверніть увагу чим далі тим більше їздять самі громадяни ЕС, до нас, заробляють і вони, на солярі і бензині.. не від хорошого життя, не сплять ночами.

Микола Староста (Жалива) 2010-09-14 / 19:47:00
КК, інтересна тема, а ви про своїх баранів.

местный 2010-09-14 / 18:43:00
2Андрей: да в том то и беда, что моё (и Ваше) мнение никто не спросит. Можно (и нужно) параллельно - да только кто ко мне (не чиста-канкретна-данецкаму-пацану) прислушается? а к Вам? не с того боку мы подошли к вопросу.
утром деньги, вечером - стулья.
по другому не получилось даже у "Великого Комбинатора" :)

Андрей 2010-09-14 / 17:39:00
2 Местный:
а парралельно никак не получится, не? Т.е. пока не будет 8миполоска бетонная от Чопа до Киева можно позволять гадить своим согражданам на голову, утираясь и глубокомысленно рассуждать про то, что "может это искупление, и в этом и есть сермяжная правда"? А, Вассисуалий?

Андрей 2010-09-14 / 17:36:00
2 Урзус:
Як би вам не було жаль, але і прибиральники і збирачі апельсинів - ваші співгромадяни. Але вам вигідніше ЗАРАНІ ВСІХ записувати в "збирачі апельсинів" (хоча конфлікти якраз не з ними- такі люди терпляче зносять всі ці "консулатські" викрутаси, а з цілком собі "цивільними" туристами). Для чого?

Урзус 2010-09-14 / 17:24:00
Андрію ("Думаю тисячі наших співгромадян, які зазнали "европейського" відношення від представників консулатів Греції, Іспанії, Італії (країни-"жебраки" ЄС) охоче вас підтримають.")

Ну, то хто у кого жебракує - греки в нас, чи наші в них? До жебраків (прибиральників, збиральників апельсинів тощо) й відношення відповідне. Плюс абсолютна байдужість наших чинуш з МЗС.

Щодо аргументу "Венеція набридла, екзотику давай!" - то це так. Але екзотичні треті країни прогинаються перед туристом, влаштовують йому чартери, "олінклюзиви" та глямурні зони типу Балі - а не вигадують, як би зробити потрапляння власника валюти складнішим.

местный 2010-09-14 / 17:13:00
господин Андрей и госпожа авторка! Я соглашусь с вами в ГЛАВНОМ: вначале нужно уважать самих себя, вначале нужно довести до ума свою территорию- а потом, кто не спрятался, я не виноват. НО... вы когда последний раз ездили по нашим дорогам? (так случилось, что последний год я практически жил в дороге - кердык, ужоз). Нужно уважать себя - согласен: давайте чем могу - помогу! Нужно бороться и побеждать! Во всяком случае для мужчины это важно...

KK 2010-09-14 / 16:58:00
Ви пани Староста любите вдавати що ви якась супер моральна людина. Поки Ви мене не перепросите за ваше до мене хамства, то я і справді вам не дам тут спокою. Ваш спосіб думання не тільки вульґарним, але у вас дуже коротка память. Я тільки вчора вам нагадав: 'на цйому зайті не можна матюкати (це не УА-Репортер де вам позволено давати повний наголос до вашого дикого, селянського виховання).

Андрей 2010-09-14 / 15:23:00
2 местный:
поважають тих, хто поважає себе і послідовно таку думку втокмачує іншим. ви можете й далі юродствувати про "100 євро" і щоб лише , боронь боже, не подумав хтось , що тут будуть "кармани виворачувать" на кордоні - це справа вашої особистої прихильності до "тряпкової" моделі поведінки. Думаю тисячі наших співгромадян, які зазнали "европейського" відношення від представників консулатів Греції, Іспанії, Італії (країни-"жебраки" ЄС) охоче вас підтримають.

Автор 2010-09-14 / 13:36:00
Дякую за порозуміння - хто зрозумів.
Местному - не треба бути такими радикальними! Але якщо відверто - вони ж наші кишені на кордонах перевіряють і витрушують! І прнидираються до кожного гвинтика на авто та до кожної ниточки в сорочці, при цьому вимагають таких документів на підтвердження права вїзду - що страшно стає...
Я написала про те, що наболіло, може. емоційно. може, сумбурно, але... Хай будуть однаковими правила для всіх. А щодо Відня та Венеції - вони вже всім набридли, європейцям вже хочеться нашої екзотики: не переймайтеся, їздять і їздитимуть! ОСь лише нам справді треба забезпечити їм інфаструктуру, дороги. Як - інше питання, і біллше до тих, хто зараз пнеться-рветься до влади на всіх рівнях....

местный 2010-09-14 / 11:32:00
Наташа,
а может, на границе и карманы у них сразу же вытряхивать? а то и раздевать? ведь с жиру бесятся, проклятые буржуины - ишь что удумали - к нам ездить! забесплатно - вообще офигели! не пустим - 100 евро с носа и так уж и быть, пустим вас в нашу Файну Юкрэйну :)
ember, 13.09.2010 22:50 + Урзус, 13.09.2010 11:21 - согласен 100%

Микола Староста (Жалива) 2010-09-14 / 10:15:00

*****.. іде обговорення статті:"Бідні, бо дурні, дурні – бо бідні?", а не ваших "умозаключеннь".


Попередження. Ви вважаєте нормальним перекручування нікнейму співрозмовника? Будете продовжувати в тому ж дусі, буду видаляти ваші коментарі. Адмін

KK 2010-09-13 / 23:49:00
Жаливо - Та в якому вам 'Гадарусі' жити? Я думав що ви боритеся за якусь автономну 'Рутенію' жити, де тільки правдиві 'русини' будуть правити?

ember 2010-09-13 / 22:50:00
Урзус, 13.09.2010 11:21
Вибач, Наталко, але єрунду пишеш. Ця ідея - ввести іноземцям плату за візи - вдарить не по них, а по нас. Реально до України не так багато й їздять, може, якійсь мільйон в рік (тоді як в одну Венецію - 20 млн!).
Бо реально не так вже й цікаво в Україні, порівняно із іншими країнами. Не така вже в нас і вражаюча природа, та й парою десятків замків в поганому стані європейця не вразиш. Про наше море й не кажу... Плюс ціни - зависокі на все, сама ж про це пишеш. Постав ще й плату за візу (хай і символічну) - та турист плюне і поїде, куди краще. Та хоч в Албанію (без іронії кажу,там куди цікавіше, ніж у нас, і море краще).

Тож нехай би наші чинуші боролися за спрощення візового режиму для нас, а не проти європейців (але як вони нас захищають, ти ж писала на прикладі побитого в Румунії).

А щоб брати плату за дороги, дороги мають бути трасами, а не напрямками. Спочатку - послуга, потім - оплата, а не навпаки.
Urzus: tvoi slova, moi slova!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Микола Староста (Жалива) 2010-09-13 / 22:17:00
Можна вибирати друзів і дружину,
вибрати не можна тільки Батьківщину.
Ви там КК, за океаном "умнічати" можете легко... поїли б хліба нашого, інколи думаю чому мене бог наказав, що народився в цій державі. Потім подумаю і "радуюся", в слідуючому житті житті такі як КК, будуть жити в "Гударасі" :)))

KK 2010-09-13 / 18:15:00
Жаливо - Не бачу десь у правилах що не можна коментувати на коментарів інших? Це в цивилізованому світі називається 'діалог'

KK 2010-09-13 / 18:10:00
Старосто - я вже вчера Вас попереджував що на чому сайті не можна матюкати (це не УА-Репортер де Вам можна дати повний наголос до вашого дикого, селянського виховання!). Якщо ви не замітили, то мій коментар на 100% відносився до вашого. Просто мені дивно що ви сйогодні жалієти що на україні нема єдності і патріотизму. Це від людини яка ціле його життя працює цля того щоби роз'єднати українськго народу на дві частини? Ви Жаливо хочети грати на одні супільці з двох сторонів, але на цйому сайті це вам не вдасться!

Микола Староста (Жалива) 2010-09-13 / 17:56:00
Ка-Ка... коли ви налучитеся коментувати, саму статтю? .. не авторів коментів.

Адмін, це порушення правил, мої коменти на рахунок каки ви видаляєте, видаляйте і його.