Врятуйте прокурора – ІІ

Відразу хочемо повідомити, що цю статтю замовив Микола Староста (петрушка) – відомий у Виноградові шашкіст, шахіст, власник бару із самокритичною назвою «Три дуби».

Врятуйте  прокурора – ІІ

Миколу за живе зачепила стаття з минулого номера "Чорної Гори"  "Врятуйте прокурора". Микола, людина дуже вразлива і романтична, просто уявити собі не може, що у Виноградівській прокуратурі, яка для нього довгий час залишалася місцем, де працюють люди з виключно гарячими серцями і кришталево-чистими... зубами, може таке відбуватися. Прочитане так шокувало  брата, що йому навіть здалося (о, жах!!!!), що його улюблена газета могла щось наплутати. І він (уявіть собі його стан) попросив наповнити фактами і підвести доказову базу. Миколі, як людині, яка довгий час висіла на біллборді "Я русин, і тим горжусь" під Мукачевом, ми вирішили піти назустріч. Виключно із співчуття. 

А допоміг нам в цьому п. Косюк, теж відома на Виноградівщині особистість. А тому, хто Федора Михайловича з якихось незрозумілих, можна навіть сказати фантастично-незрозумілих причин  не знає, він сам про себе скаже.

- Відрекомендуйтеся, будь ласка.

- Адвокат Михайло Федорович Косюк. В минулому я більше 20 років пропрацював в органах прокуратури. З них більше 10 років - у Виноградівській прокуратурі. Звідки і пішов на пенсію.

- Стосовно статті "Врятувати прокурора", яка була надрукована в минулому номері. Яка ваша думка, Федоре Михайловичу? Чи потрібно рятувати прокурора?

- Обов'язково. Для адвоката, це професійна функція. А рятувати прокурора, а точніше слідчого прокуратури, взагалі шляхетно. Найперше, я хотів би зазначити, що в органах прокуратури працюють фахівці найвищого ґатунку.

- Навіть тоді, як ви звідти пішли?

- Безперечно. Однак, від помилок не застрахований ніхто. Із слідчим прокуратури Вайдичем Андрієм Володимировичем я познайомився як адвокат Тесличко Мар'яни Юріївни, проти якої порушена кримінальна справа. Так ось, проти моєї підзахисної по одному і тому ж епізоду тричі робилися очні ставки. Законом це не заборонено, однак всі дії слідчого повинні бути відображені в матеріалах кримінальної справи. При ознайомленні ж з справою виявився тільки один епізод з проведення очних ставок, результати якого більше підійшли звинуваченню. Це грубе порушення, якого допустився слідчий. Коли я спитав слідчого, куди поділися матеріали двох інших очних ставок, Андрій Володимирович уник відповіді. Але, як мені розповіла підзахисна, самі очні ставки проводилися у спосіб, який напряму загрожував її здоров'ю і  принижував її людську гідність. Один з епізодів проводився в той час, коли моя підзахисна зперебувала на лікарняному, мала серйозну травму ноги, але слідчого це не зупинило і він за відсутності адвоката (грубе порушення конституційного права на захист)  наполіг на тому, щоб очна ставка проводилася в його кабінеті, куди потерпілу доставили в напівпритомному стані. Врятував тоді Мар'яну батько,  колишній працівник міліції, який на рука виніс дочку з кабінету Вайдича. Цікаво, що самі колеги (заступник прокурора Келемен та помічник прокурора Стілинець) робили молодому слідчому зауваження з приводу таких екстремальних дій, проведених в авральний спосіб. Та й самі очні ставки проводилися з грубим порушенням процедури, позаяк відбувалися в одній кімнаті в присутності всіх осіб. В таких випадках повинні бути щонайменше два ізольованих приміщення. Ці неподобства творилися в той час, коли у Тесличко був інший адвокат. З цього приводу були написані скарги на ім'я прокурора району, обласного прокурора, а згодом і в Генеральну прокуратуру. Відповіді на скаргу прийшли тільки від районного прокурора та з області. З Генеральної прокуратури повідомили, що справа уже в суді і вони не стали її витребувати, позаяк вже сам суд дасть належну оцінку слідчим діям Андрія Володимировича. Я вам розповів тільки про ті порушення слідчого, які можна назвати, не порушуючи таємниці слідства. Повірте, порушень  у веденні справи набагато більше і вони не менш кричущі. Надіюся, суд розгляне і дасть об'єктивну оцінку діям слідчого.

- Федоре Михайловичу, те що слідчий ще й року не пропрацював в органах, а вже займає посаду слідчого, це така загальноприйнята практика в прокуратурі?

- Вайдич дійсно пропрацював в прокуратурі рік. Наскільки мені відомо, він закінчив Харківську академію з відзнакою. Це зі слів самого Вайдича. В таких обставинах можна ставити на посаду, але під час стажування. Нагляд за слідством веде прокурор, тому  він повинен контролювати всю роботу слідчого. Щоденно, в крайньому випадку один раз на тиждень, слідчий повинен був доповідати прокурору про стан справ. Чому слідство проводиться так недбало - для мене незрозуміло. Або у прокурора нема часу, або Вайдич сам щось утаїв від свого наставника. Але потрібно зрозуміти одне: у слідчого помилок немає, помилки можуть бути у студента, у слідчого ж це називається грубе порушення законодавства.

- А  може працювати слідчим молода людина у 23 роки? Взагалі, це складна робота, бути слідчим?

- Надзвичайно складна і відповідальна. І я вам скажу, хоч я вже і адвокат, у цих недоліках, які допущені, я звинувачую прокурора. Принаймні, прокурор повинен був закріпити за ним спеціаліста, адже є працівники досвідчені з великим стажем роботи. Може він і призначав, а вони самоусунулися? Не знаю.

- В цій ситуації, чи повинні бути вжиті термінові заходи, щоб і молодого чоловіка врятувати від помилок, і нас, яким ці помилки можуть все життя занапастити?

- Я не вникав детально в роботу прокуратури, однак знаю, що там величезна плинність слідчих. Працював Борис, але не спрацювався з прокурором, а зараз прекрасно працює в обласній прокуратурі, працював Лендєл, який теж не спрацювався і зараз в обласні прокуратурі. До того працював Бровді, непогано працював, теж переведений помічником. Не знаю, можливо Виноградівська прокуратура є кузницею кадрів. Принаймні це дивно.

- А якщо би ми таке гіпотетично собі уявили: через слідчого проходять більшість справ, через нього вирішується, чи продовжити справу, чи її закрити. Тобто тут може бути якраз той комерційний інтерес.

- По закону слідчий - окрема і незалежна одиниця. Прокурор може на нього вплинути тільки прямою вказівкою. Однак, всі справи проходять через прокурора. Матеріали збирає слідчий, а рішення виносить прокурор. Тобто від слідчого може залежати, щоб справа виглядала тим чи іншим чином. Але я вам скажу, що в ті часи, коли я працював, то вимоги були такими, що слідчий не просто повинен справу дослідити, а кожен листочок цієї справи детальнішим чином опрацювати. Адже йдеться про долю людини. Я вам прямо скажу: на слідчого потрібно ставити людину, яка пропрацювала помічником прокурора хоча б два-три роки.. А якщо вже так дуже хочеться, то необхідно було помічником слідчого хоч рік попрацювати. Призначати ж на посаду слідчого стажиста, це... навіть не помилка.

P.S. Коли  Коля дочитав матеріал, в його очах були сльози.  Губи  тремтіли і ми ледь розібрали тихий шепіт: "Врятуйте прокурора... врятуйте прокурора... врятуйте прокурора..."

Так врятуйте ж прокурора, панове!!!

Володимир Мочарник, Закарпаття онлайн.Блоги
09 вересня 2010р.

Теги: прокурор, слідчий

Коментарі

Микола Староста (Жалива) 2010-09-13 / 11:21:00
Стаття починається з не правди (брехні), про яке замовлення пише пан.Мочарник... адмін ви пропонуєте нам обговорювати брехню.

Адмін 2010-09-13 / 01:30:00

Шановні, ви ще не забули, про що йдеться в матеріалі? :) Чи ви тут, просто, один одному зустріч призначаєте? :)

Микола Староста (Жалива) 2010-09-13 / 01:12:00
Тоді інколи людина стає кращою, коли ви покажете їй, яка вона є... КК, вас уже не "перевоспитати".

KK 2010-09-13 / 00:40:00
Миколо - Ви і мабуть праві що я часами вас піддйорґаю (кусаю), при наймі так воно може і виглядати. У мене свій специфичний стиль писання, в якому я підходжу часто цинічно до других. Я вам справді вибачаюсь за цйого, бо справді я вас не хочу ображати. у цйому випадку, я думаю якшо Ви подивитися назад то побачите що все почалося досить без циницізм коли я хотів уточнити чи то Ви на фотоґрафії. Бо так можна було зрозумійти від статті? Але п. Местний уточHив що ви молодші виглядаєти від адвоката на фоті. Я вас тоді 'обзивав' фатювом, і так воно пішло...Але справді не думаю шо бути званим 'фатюв' така велика образа??

KK 2010-09-13 / 00:08:00
Миколові треба простити за хамства - він такий заантажований, що часами забуває на якому він ресорсі пише. (Миколо, це не УА-Репртер, де можна матюкати кожне друге слово!)...

Микола Староста (Жалива) 2010-09-12 / 19:09:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Ярослав 2010-09-12 / 18:03:00
Миколо! А можливо це результат твого хамства за довгий перід твого виходу "в ефір". Чи завжди ти в інеті поступаєш так, як радиш КК?


Микола Староста (Жалива) 2010-09-12 / 17:04:00
Всякий чує лише те, що розуміє,якщо ви "Ка-Ка", чогось не чуєте, то ваші справи. Добра людина — та, котра пам'ятає свої гріхи і забуває свої добрі справи; зла людина — та, котра пам'ятає свої добрі справи і забуває свої гріхи... ви "Ка-Ка" відноситесь до другої категорії.
Ваше постійне бажання мене "укусити" ... крім зневаги
вам нічого не принесе.

KK 2010-09-12 / 00:04:00
Старосто - а то я думав що то і ви які наповняєти інтернет вашими порожними думками? Але навіть вам буде тяжко переповняти нисинитниців ваших, які ви так майстерно появили вашими останніми статтями на вашому сайті: 'Снова Ложь' і 'Русинос__ч от СБУ' дві статті які справді ще будуть довго памятатися у мережах русинського інтернету!!!

Микола Староста (Жалива) 2010-09-11 / 11:22:00
КК.. можна багато говорити, при тому нічого не сказавши.

KK 2010-09-11 / 04:20:00
тобто: Микола Фатюв (Жалива)

KK 2010-09-11 / 04:13:00
Микола Фатюг (Жалива) - не погано?

KK 2010-09-11 / 04:11:00
Микола - чи тут хтось вам накидав що ви старієтеся? Я вас назвав 'файним фатюгом'
а фатюв на вашому діалекті означає 'молодий, здоровий хлопець' Та не я хто вас переіменував 'Старостою' Я би вас переіменував 'Фатюгом'!

Микола Староста (Жалива), 2010-09-10 / 21:05:00
Розумна людина завжди на боці тих, хто нападає на неї: вона найбільше зацікавлена у виявленні своїх слабкостей. Мудра людина мужніє, але не старіє... пане КК.

KK 2010-09-10 / 19:41:00
Та на закарпатті його шанувальники уже давно стерли його славні більх-бордів. А ще в США вони нігде не появилися!

местный 2010-09-10 / 19:33:00
"файний фатьюв на фоті" - Адвокат. Жалива помоложе будет - по крайней мере, на билл-бордах...

KK 2010-09-10 / 19:17:00
А хто цей файний фатьюв на фоті? Чи ж це не наш славний русин Жалива? Виглядає мені шо він 'рятується' від щодених пазурів яких він приймає на УА-Репортер. Мабуть шукає притулку між українцями? Але щось його навіть українці цілком гостино не приймають (дивлючись на віділених до цих пір коментарів!)

2010-09-10 / 15:16:00

Микола Староста (Жалива) 2010-09-10 / 14:03:00
Ярослав.. я то давно зрозумів, хто мене "мочить", та від того в мене ще більше "натхнення".

Паша... а що тут думати,я виклав свою думку(позицію), а то вже право кожного її оцінити.

Адмін 2010-09-10 / 11:38:00

Для тих, хто ще не ознайомлений, раджу клікнути на "Правила коментування", розміщені над вікном, куди вставляється нікнейм. Після цього "Я не знав", "Я не в курсі" братися до уваги не буде. Адмін.