Кличко разом із бабусями Черновецького можуть допомогти Партії регіонів

Політологи прогнозують розвиток подій на столичних виборах

"КОСМОС" забирає Льоню
"КОСМОС" забирає Льоню

До кінця серпня Леонід Черновецький складе з себе повноваження київського міського голови, а Київрада само розпуститься і вибори мера та міськради пройдуть 31 жовтня цього року. Таку заяву зробив колишній глава Секретаріату Президента України Віктор Балога, повідомляють ЗМІ. PR-група "Polittech" провела опитування експертів ,звернувшись до політологів із наступним питанням: На Вашу думку, наскільки реальна відставка Черновецького і проведення виборів 31 жовтня, хто зацікавлений у такому сценарію і у кого які шанси на цих виборах, якщо вони все-таки відбудуться.
 

Віктор Небоженко, політолог, директор соціологічної служби "Український барометр":

-   У партії регіонів є шанси, тому що вони контролюють зараз адміністративні ресурси, міліцію, СБУ, але за Київ розвернеться справжня боротьба. Питання в тому, що  всі голоси демократів будуть знову розділені між БЮТ, "Нашою Україною" тим же "Єдиним Центром", "Громадянською опозицією" і т.д.. В такій ситуації розколу будь-який провладний кандидат спокійно може піде на вибори і стане мером Києва. Тільки важко спрогнозувати, хто саме ним буде. Сьогодні всі націонал-демократичні сили в боротьбі за крісло міського голови виразно не мають шансів; їхнього "шматка" виборців не достатньо для перемоги.

Що стосується Олександра Попова (першого заступник голови КМДА – прим.), то при тих грошах якими він володіє, якщо "регіонали" ще й змусять в якості відкупних від тюрми працювати на Попова структури Черновецького, то шанси у нього великі. Ті ж бабусі під керівництвом Черновецького спокійненько можуть дати 17-18% голосів – це справа техніки.  

Володимир Поляков, директор ГО "Інститут соціальних технологій "Соціополіс":

- Я вважаю сценарій озвучений Балогою досить реальним, якщо буде принципова домовленість про розділення повноважень Київського міського голови та голови КМДА. Тоді Партії регіонів все одно, хто буде мером Києва. Навіть, не маючи свого прохідного кандидата на мера, ПР може домовитись з Кличком про його неформальну підтримку, у той час як Попов буде керувати виконавчою вертикаллю.

Окрім цього вибори в жовтні не дають можливості іншим кандидатам провести повноцінну виборчу кампанію по виборах мера, адже всі вони готувалися лише до виборів у райради. Проте, незважаючи на цей факт, непогані шанси бути обраним мають кандидат від БЮТ, у випадку консолідації опозиційних сил, а також голова Шевченківського районі столиці Віктор Пилипишин, який після виборів 2008 року не припиняв роботу з виборцями, активно розвиваючи рух, а згодом і партію "Кияни передусім!".

Ігор Жданов, президент аналітичного центру "Відкрита політика":

- Я поки  про вірогідність такого сценарію не чув, тому  говорити про такий варіант розвитку подій не готовий, але як можливий варіант його треба розглядати. Проте,  при цьому зазначу, що навіть якщо буде відставка мера то це автоматично не потягне за собою вибори міськради, а будуть лишень вибори мера.

Якщо ж говорити про зацікавлених,  то я не думаю що тут є  якийсь сценарій опозиційної сили, тому що зрозуміло, що вони не готові сьогодні до такого розвитку подій і це буде для них сюрпризом. Треба буде готувати кандидатів в мери, опозиція до цього не готова. Можливо, якщо такий сценарій готують в надрах влади, то тоді переможцем буде Партія регіонів і тільки вона  буде готова до такого розвитку подій, і до такого сценарію. Але я при цьому скажу, що власного рейтингового кандидата в мери сьогодні в ПР немає,  тобто я не бачу щоб  Попов на сьогодні за декілька місяців отримав шалений рейтинг киян. Навпаки, всі ці розмови і підвищення ціни на газ суттєво вдарять по позиціях ПР, тому напевно "регіонали" будуть домовлятися з якимись рейтинговим кандидатом. Можливо з Кличком, а можливо з кимось іншим. В пресі вже з"явилась інформація, що переговори ПР з Кличком велися.

Павло Булгак, політичний аналітик PR-групи "Політтех":

- Зрозуміло, що вибори мера столиці можуть стати реальністю лише тоді, коли це вигідно Партії регіонів. Через підвищення комунальних тарифів яке особисто озвучує та провадить у життя фактичний в.о. керівника столиці регіонал Попов – говорити про нього, як рейтингового кандидата у мери Києва вже не доводиться. Зростання рейтингу ПР у столиці також немає, навпаки із отриманням нових платіжок він значно впаде.

Отже єдине, що може штовхнути Партію регіонів на перевибори мера – це термінова потреба розділити відповідальність із кимсь та перекласти більшу частину негативну за підвищення тарифів та їх наслідків на інші плечі. І тут ми знову повертаємося до питання співпраці Віталія Кличка, як основного претендента на посаду міського голови із партією влади. Якщо вони домовляться про розподіл реальних повноважень по управлінню столицею та взаємної відповідальності за ситуацію в місті – ми побачимо перевибори.

Реальні шанси перемогти на виборах за різними дослідженнями також має кандидат від БЮТ у вигляді самої Юлії Тимошенко та лідер партії "Кияни передусім" Віктор Пилипишин. Особливо якщо опонентам Кличка вдасться донести до киян інформацію про підкилимні політичні спаринги лідера "УДАРу" із Партією регіонів.

Певний рейтинг серед мешканців столиці має і Сергій Тігіпко, але враховуючи значну кількість підприємців в місті і підготовлений ним репресивний проект податкового кодексу – шансів перемогти у нього обмаль.

18 серпня 2010р.

Теги: Вибори, Черновецький, Політтех, Дідун