Коли «Зина» стане нарешті «Зіною»?

Немов гриби після дощу по Ужгороді стали розмножуватися продуктові магазини з вивіскою «Зина». Не маю нічого проти цієї мережі, але, шановні, поважайте свого клієнта! Українською мовою це жіноче ім’я передається як Зіна! Думав, може, це якась донецька «фірма», бо в Закарпатті таких імен не густо. Ні, виявляється, наші, місцеві.

Микола Жолтані
Микола Жолтані

Тоді хочу запитати їхніх власників, чому вони не дотримуються законів України, за якими державною мовою є українська? А, значить, усі вивіски мають бути написані нею або в крайньому разі можуть бути лише продубльовані поруч іншою мовою.

Порушення закону – це дуже вагома обставина. Але є ще й друга, не менш серйозна: чому не поважають нас із вами?  Бо в Ужгороді мешкає 80% українців, для яких рідною мовою є українська. І саме вони роблять основний прибуток "фірмачам" із "Зини", купуючи там хліб, ковбасу чи пиво.

Останнім часом на ужгородських білбордах із "Зиною" став світитися Микола Жолтані. Очевидно, цей пан вирішив шукати щастя на місцевих виборах, бо інакше для чого зайво тратитися на рекламу.

Однак я сам був свідком, як на одній із прес-конференції на всі запитання ужгородських журналістів, заданих українською,  він відповідав винятково на "русском". (Хоча, як з"ясувалося, українською Жолтані володіє). Тоді чому не хоче користуватися нею публічно?

Почати долати комплекс зверхності можна би було, наприклад, зі зміни недолугої вивіски. Роботи ж насправді небагато – замінити тільки одну букву.

Куди гірше, якщо назва "Зина" -- питання для Миколи Жолтані принципове. Бо тоді він протиставляється не лише законам, а й людям, до яких, між іншим, так поштиво звертається з білбордів.

Тоді чи варто вірити "Зині"? Чи то пак -- "Зіні"?

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
26 липня 2010р.

Теги: магазин, Зіна, Жолтані

Коментарі

Поприга 2010-11-19 / 22:28:00
Жолтані глибоко начхати як і що звучить. Йому головне побільше грошей і уваги, собі , коханому)))Дратує не його "Зина", а те , як він все це подає. Недавно, перед віборами, відкривав нову "Зину" (вірнішше чергову), по вул. Гагаріна, а точнішше в Дравцях. Перед виборами, разом з місцевою організацією "Доста", таку бурхливу діяльність розвинули (вірнішше її вид), так гарно язиками плескали-заслухаешься. Пройшли вибори, що Жолті, що "Доста"-спіймали облизня. І чи то від того, чи то просто такі вони є насправді, але подивіться, що твориться за магазином, біля магазину і в магазині...Навколо магазину-гори сміття, та будматеріалів. До речі, за тіж будматеріли, власників сусідніх садиб, шрафували аж гай шумів. На зведеному тим же, нібито Жолтані та "Доста" примітивному спортмайданчику (турник, косі бруси та якогось дива, там же, стіл і лавиці), як не пройдеш, куча пляшок з під алкоголю. (Зрозуміло тепер, для чого стіл і лавиці?)Повірте, старших за 21 рік, там не бувають. А де продають підліткам спиртне та цигарки-не важко второпати...

ember 2010-09-20 / 22:20:00
Zsoltányi tebe otvetil v svojom intervju! Dovolen?

Вікторія 2010-09-16 / 22:21:00
Чому кожне важливе питання щодо української мови або історії нашої держави супроводжується дратівливими викриками про російську!
Я згідна лише з тим з тим, що кожна вивіска ( наприклад назва магазину) повинна бути написана грамотно. А якою мовою - питання другого планую

Trident 2010-08-15 / 23:29:00
Олександр - здОрово!!! Серце болить, коли в Ужгороді чую "русскую" мову від місцевих рагулів-манкуртів :-((

KK 2010-08-06 / 20:45:00
Але може і ні...шкода доброго тризуба на таке сміття...

KK 2010-08-06 / 20:43:00
Бачу що мій шанувальник уже другий день слідкує за моїми коментарями! Я, правду кажучи не привик до такої пошани або реклами (та я себе не хвалю як Жалива сто разів на день!) Так, ми прихильники україни тепер збираємося з верху говерлі і там створили свій власний клуб. Якщо анонім би завітав там колись до нас, до без платно ми би могли йому і тризуба причипити чоботом до г...ці!

2010-08-06 / 14:48:00

Коментар видалено через порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Адмін

KK 2010-08-05 / 18:15:00
Та бачу що не тільки і п. Жолтані здобуває шалену популарність на сторінках закарпаття онлайн, що аж читачі слідкують за мої нові появи на сусідньому ресорсі. Але ще, поки що, ніхто не пиши в мою честь стихії у середині ночю...Але дорогенькі мої, не мусити журитися (суспільне, загальнонаціональне лихо перейде!) що я десь пропав і не вернусь, бо я як той другий мудрець світлого знання (камуфляжик з хвостом), сижу з верха говерлі, де все видно і все знанно...і можу коли небудь знов зявитися. А щодо УА-репотер, то часами мушу і там зайти, щоби краще розумійти чим займається той надто цікавий суб-етнос, із їхніми колйоровими 'поводарами'. На блозі Старости, можна зараз прочитати цікаву статтю 'ПРОБЛЕМАТИКА УКРАЇНЦІВ У ХОРВАТІЇ. Шкода що Староста серйозно не усвоїв добру пораду автора Славки Бурди, а далі себе являє як 'сепаратистом' і представником 'окремої нації русинів'...

2010-08-05 / 09:59:00
Пора оголошувати траур на "закарпаття онлайн" - КК перебрався на "уа-репортер"!

Irka V.Zh 2010-08-05 / 09:32:00
to Реалист:
От Ви питаєте: "Чего ваш Жолтани добился в жизни?" - Успіхів і досягнень у нього і так достатньо, а останнім часом ще й шалена популярність. Про це свідчать зокрема вірші на його честь (фатюв фондоля), які люди складають посеред ночі (02:28) ;))

фатюв фoндоля 2010-08-05 / 02:28:00
Пан Жолтані, звучить дуже фані
одні хвалять, а другі хамать
Тільки заходьте до його пані Зини
і зустрінити всякі високі ціни!

проЖолтані 2010-08-04 / 19:19:00
Дав би Бог, аби всі ви досягли того, що Микола Жолтані. Усе, що ви пишете про судимості й аферизм - не правда. Успіх одних завжди породжує заздрість інших - Божа істина, перевірена часом і фактами.

Реалист 2010-08-04 / 18:09:00
Чего ваш жолтани добился в жизни? Куча долгов, судимости и репутация вруна и афериста (а ведь заслуженная).

Irka V.Zh 2010-08-04 / 14:57:00
Ну, по-перше, Вас ніхто НЕ просив витрачати Ваш час. А, якщо Ви його все ж таки провели тут, то ймовірно не такий вже він і "дорогоцінний" ;))
А, по-друге, "Якщо людині щось кричать услід, значить вона попереду". Проста ісина.

Збирач фольклору 2010-08-04 / 14:15:00
У який спосіб ваш Жолтані буде дякувати усім нам за рекламу та витрачений на нього наш дорогоцінний час?

LazzyCat 2010-08-04 / 11:58:00
2 beznadijna: А не перебільшуєте часом? За всю Україну не буду казати, але в Ужгороді переважна більшість, я би сказав відсотків з 98 -- саме українською. Тому й дивує роздутий запал "борцунів з двома відсотками", з котрих (відсотків) роздмухують чи не найбільшу проблему в державі. Саме оце намагання всіх зачесати одним гребінцем і дратує врівноважених людей.

Irka V.Zh 2010-08-04 / 09:42:00
Як же усіх "гризе" чужий успіх? Впізнається справжній закарпатський менталітет! "Кидь я такой не годен - та хоть об... дакого!"
Ну хіба не можна зайнятись якоюсь важливою справою? Мало вам проблем у нашому місті??? Нєє, всіх "дратує", що у Жолтанія "Зина". Думаю, Микола Іванович щиро вдячний Вам усім за рекламу ;)

фатюв фoндоля 2010-08-03 / 21:30:00
Файний Фраєр ФаФа фіркнув мацькалською на фірганків фіранги і фсі начали фітькати: ФаФу, і фундри надули - фуй! фуй! фуй!!!


beznadijna 2010-08-03 / 20:11:00
А ми з друзями так і кажемо - "ідем у зину" і наголошуємо на букві "и", бо страшно бісить, що в Україні вивіски намагаються робити на якій хочеш мові, лиш не на українській. Та й узагалі намагаємось у такі магазини не заходити, своїх вистачає.

Андрей 2010-08-03 / 18:26:00
2 Адмін:
міцголізм в дєйствії. ну шо ж, кожен адмін лєлєє чсв як може.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи