ПОВТІКАЛИ ІЗ БОЮ СВОЇ, А КАЗАЛИ - ТАТАРИ...

Коли на Чорному морі плавали українські лінкори, вочевидь не було потреби в блакитному паливі для новоросійських тепличників.Та й білокам'яна купецька Москва не надто балувалася "кривавою Мері".Херсонський томатний сік швидко скисав у вагонних цистернах,то краще смакував "сольоний оґурєц" орєхово-зуєвському купчику в митищенському трактирі.Зате "покорєніє Крима" як і "покорєніє Сібірі" Єрмаком" завжди зоставалися актуальними для північного сусіда.Імперія,та ще така як Російська, не кидала на поталу ні владні,ні майнові інтереси.Вона портягом усього тоталітарного режиму міцно закріпила в собі імперіальні амбіції.

Дніпровські лоцмани залишалися лоцманами зі своєю архаїчною лексикою,та й сам Дніпро від них запросто проковтнули індустріалізатори.На невеликому клапті Асканії-Нової зоставили вони дикорослі тюльпани,ковилу та євшан-зілля.Ну,був якийсь там отаман Гамалія,якийсь Вакуленчук,а от "фльота" Понту Евксінського!

Чи то "фльота",чи то "військо" - все воно цісареве.Навіть ту нещасну гривню вперто не називають гривнею,а "рубльом" , подібно до тих старорежимних закарпатців , котрі "рубль" пойменовували коруною .Колись у вірші "Загибель котляревщини" Ю . Андрухович писав : "Чи ця імперія Російська , що під шпіцрутени лягла ?"

Сьогодні знову на вулиці Банковій вирує боротьба за незалежність у стінах Будинку літераторів .Туди чи не вперше приходить пані Тимошенко , аби вислухати вісімдесятирічного Дмитра Павличка , котрий кинув старорухівський клич . І Павличко , і Драч , і Яворівський вміли кликати .Останній ще й продавати недобитки літфондівської нерухомости.

За Австро-Угорщини податкова адміністрація Марамороського комітату була настільки ретельною , що мала поіменний реєстр "попланошів", сідлярів, ременя рів, миловарів. …Ми нині не можемо дати лад зі стратегічними промисловими підприємствами, а що вже тоді казати про Воронцовський палац?

Хистка українська національна шаланда з камбалою для царського столу. Пам‘ятаєте "Казанскій унівєрсітєт" Євґенія Євтушенка: "Как Россія єла ! Сьомґа розовєла, рьяниє сардєлі на тарєлкє рієлі… "Отож українські пейзани ще довго будуть російським гастрономічним придатком патріаршо-президентських столів, а вся "фльота" - це депутатські яхти та вітрильники, котрі не захоплять навіть сомалійські пірати…
 

11 травня 2010р.

Теги: Чорне море, Крим, Тимошенко

Коментарі

Кришеник 2010-05-19 / 11:25:00
Твоя правда, Петре.

Тільки й скажуть, що їм це непонятно.

Мовчання - річ промовиста.