"Рятуйте парк", або З чого рейвах?

Вітання усім читачам і авторам блогів "Закарпаття онлайн". Давно не бачились, хехе. Бо лінь-матінка і цвітіння сакур не дають писати аж поки смажений півень не дзьобне у долоню. ;) Смажений півень же видний був здалеку (десь вже рік як) а запопадливо дзьобати став лишень тепер. Але краще по-порядку.

Десь із рік тому підійшла до мене просто у дворі сусідка. Пенсіонерка, але жвава і активна, яка на заслуженому відпочинку не лишень смажить смачні сирники (бачив як студила на підвіконні), а й переймається безпекою і комфортом нашого житія. Алкашів, які люблять розпити пляшчину на дитячому майданчику нашого двора – ганяє. Наших дворових песиків-сторожів – підгодовує, чужих – ганяє. Роботу двірників – контролює і заохочує, мусайні роботи із ЖЕКу – витискає вольовим п’ястуком. Хороша тітонька, насправді. Всі кличуть Тьотя Ліза. Так от рік тому:

-- Саша, ви чули, перед нашим будинком будуть віддавати землю під забудову чогось?

-- Чого саме?

-- Не знаю точно. Може кафе збудують чи генделик, або АБСшку…

-- Звідки вам відомо?

-- Я собі знаю. Точно віддаватимуть.

-- І?..

-- Ви, Саша, купу відомого народу знаєте. Зробіть щось щоб не віддавали.

-- Тьотю Лізо. Ну, скажімо займуся я цим. І з чим я боротимуся? "У парку перед будинком щось будуватимуть" "Хто, коли?" "Не знаю". "Звідки інформація?" "ОБС". Мене засміють. От як будуть якісь конкретні рухи – тоді і займемося.

Ця розмова повторювалася щомісяця. Ну так, під настрій. І ось минулого тижня:
Вона повторилася знову із новими деталями і подробицями:

-- Звідки ви знаєте?

-- Володя сказав із сусіднього двору.

-- Хто такий Володя?

-- Депутат.

-- Якої ради?

-- Я не знаю, але він знає точно, що у середу буде рішення і землю перед домом віддадуть. Робімо щось!!
-- Який механізм?

-- Ходімо під мерію страйкувати!

-- Проти чого?

-- Проти забудови!

-- Де вона?

-- Вона буде!!

-- Тьотю Лізо… Давайте так. Як кажуть, діяти у правовому полі. Буде рішення. Через Володю-депутата дізнайтеся про його номер. Тоді я складу листа, ви зберете підписи і хтось понесе у мерію зареєструє.

-- Нє, то буде пізно….

(І так півгодини на увесь двір, але коли "в охотку" і з хорошими людьми – чому б не поговорити?)

До речі, мова йде про будинок №4 по вул. Заньковецької. Він справді віддаля від дороги і перед ним немаленький такий справжній парк, у якому, однак ніхто не гуляє з причини занедбаності і наближеності до людських вікон. Хіба що бомжі іноді ночують у мікро-лісочку і коти вночі вирішують свої свадьбашні проблеми.

Так от у мене кілька питань (може й риторичних) до шановного товариства:

-- Як "боротися" і такими справді чудовими, але надміру стурбованими сусідами? ;) (це жарт. Тьотя Ліза – хороша і насправді вболіває за наш дім.)

-- Чи правда, що якщо земля віддана міськрадою то це рішення вже ніяк не відвернеш? Ну, а якщо там будуть порушені санітарні норми. Будівля затулятиме, наприклад, світло для мешканців перших поверхів?

-- Які грамотні методи боротьби із нахабними забудовниками, які світитимуть поночі під вікнами прожекторами, дзичатимуть бензопилами, бульдозерами, дрелями, бетономішалками і т.д.

-- Чи багато в Ужгороді таких випадків коли просто парк відібрали, щось збудували і нічого з цим не можна зробити ніяк?

-- Чи часто вам доводилося боротися із вітряками?

Насправді, я не знаю що у цій ситуації  робити, бо поки рішення нема, або про нього невідомо, то боротися немає з чим. А коли воно є – то боротися, вочевидь, пізно. І найголовніше – я не знаю, що краще мати під вікнами, запущений парк із алкашами і сміттям, викинутим з вікон сусідами, що живуть наді мною чи може ще одну АБСшку (чи що вони там побудують). Які думки на тему?

Олександр Попович, Закарпаття онлайн.Блоги
27 квітня 2010р.

Теги: ужгород, парк, комунальщина, мерія, побутовуха

Коментарі

Ол.Попович 2010-04-28 / 22:53:00
2 Павло Білецький




Ось ЦЕ конкретна відповідь! Дякую, Павле! В цьому напрямку і буду рухатися.

Павло Білецький 2010-04-28 / 12:23:00
У цій справі спочатку є запитання до Олега Диби як до депутата: чи можливо тобі Олеже ознайомитися з порядком денним найближчої сесії. Якщо так, то копірнути проект рішення, мешканцям організувати хоча б 10-20 підписів і пакувати у прокуратуру, СЕС, міліцію. Паралельно, знаючи вже інфу про то, що робиться, зпустити на ТБ і в пресі кілька матеріалів. Після них, звернення не відкладатимуть у довгий ящик. Якщо ж через депутата рішення добути неможливо, то треба йти самому або в земельний відділ міськради або до когось із заступників. Раджу до Адамовського (він займається комунально-земельними питаннями). Там розповісти про свої наміри і просити роз'яснення ситуації.

Якщо вже рішення буде прийнято і ви не встигнете, то на забудовника можна подати в суд чи прокуратуру. Як і на рішення міськради. причина дуже проста. Прибудинкова територія, за законом - не має такого цільового призначення, аби там щось будувати. Це є землі загального користування. Насправді на всі ці речі потрібен час. Якщо він у вас є, то можна діяти. У мене колись подібних справ по області було купа. Як правило, після розголосу, будівництво не розпочиналося. Це давало можливість виграти час для планування подальших дій. Якщо щось, давай знати, Сашко.

Олег Диба 2010-04-27 / 17:32:00
Сашко, ти описав замкнене коло: на стадії НАМІРІВ влади, коли, здавалося б, легше вплинути на ситуацію, немає інформації, а коли інформація є, то змінити вже практично нічого не можна.



ТЕОРЕТИЧНО, шанс змінити присутній на будь-якій стадії, якщо є велике МАСОВЕ бажання. А один (двоє. троє), як відомо, у полі не воїн...

Алла 2010-04-27 / 12:50:00
знаю от що - на площі Хмельницького задумано будувати розважальний центр. І, знову ж таки ОБС, що вже мають дозвіл рубати дерева. Знамениту "рошенку" теж повинні зліквідувати...