Чи передається ВІЛ через... причастя?

Позавчора по роботі зайшла в один медичний заклад Ужгорода. Поки чекала лікарку, читала плакати на стінах. На одному з них розміщена інформація про ВІЛ/СНІД та способи передачі. Серед пунктів, як не передається, й такий - "через сухі поцілунки".

Чи передається ВІЛ через... причастя?

Це мене одразу зацікавило – отже, через "вологі" поцілунки передається?

Ніби такого раніше не чула, завжди знала, що через поцілунки (відповідно, через слину) не передається…

А вчора стояла в церкві й раптом спало на думку: якщо передається через вологі поцілунки (читай – слину), то, виходить, через причастя також може передаватися? Адже ложечка, якою священик кожному дає вино з хлібом, одна й таж, її ніхто не миє чи стерилізує після кожної людини?!

Бо ж якщо передається через слину, то, виходить, достатньо одній ВІЛ-інфікованій людині потрапити до церкви — і все, страшний результат?! Адже достатньо одній людині, ВІЛ-інфікованій, прийти причаститися — і масовий спалах гарантований?

Чи, може, та частка спирту, яка є в кагорі, достатня, аби нейтралізувати ВІЛ?

Одразу пошукала в Інтернеті. Ось що з цього приводу є в мережі: "Вміст вірусу у слині є незначним. Тому ВІЛ не передається через поцілунок. Інколи кажуть, що ризиком є наявність ранок у роті, але в такому випадку для передачі вірусу необхідна наявність у кожного з партнерів відкритої рани, що кровоточить, у ротовій порожнині.

Недостатньо вірусу для його передачі ані в сльозовій рідині, ані в поті, ані в сечі, ані в калі. Більше того, речовина, яка міститься у цих субстанціях, лізоцим, здатна зруйнувати зовнішню оболонку вірусу і зробити його неактивним. Тому ВІЛ не передається при спільному користуванні ванною та туалетом.
 
У травному тракті вірус гине, і якщо рідина, що містить вірус, потрапляє в шлунок людини, зараження, як правило, не відбувається. Тому ВІЛ не передається при спільному використанні столових приборів та посуду.

Вірус швидко втрачає життєздатність під впливом дії факторів навколишнього середовища - ультрафіолету, високої температури тощо. Тому ВІЛ не передається через повітря, при спільному користуванні меблями, телефонною слухавкою та ін."

Добре, трішки полегшало на душі.

Але десь муляє: може, ми ще багато чого не знаємо про ВІЛ/СНІД?

Чи не замислюємося над ризиками?

Наталка Логойда, Закарпаття онлайн.Блоги
02 квітня 2010р.

Теги: ВІЛ, СНІД, причастя

Коментарі

Іра 2010-08-03 / 11:58:00
Ложечка, якою дають причастя, посрібнена і позолочена. А як відомо, срібло вбиває всяку заразу. Вода, в яку вмочити срібний хрест, не буде псуватися багато років. Так само і з причастям - заразу вбиває той вміст срібла, який є у ложці.

KK 2010-05-08 / 23:28:00
Ні, не журіться. Тільки передається велика доза Святого Духа! Дуже корісним для здоровля!



(І не робить різниці чи у православні церкві, чи у католицькому костьолі, чи у Божий дім покаяних!)

Ліда 2010-04-07 / 00:22:00
Шановні! Не плутайте грішне з праведним! Причастя це святе! Це кров і плоть Ісуса! І Господь нікому і нічим не дозволить заразитися у церкві! Назвіть хоч один приклад: хто і чим заразився у церкві. Навіть хрещення немовлят проходить бездоганно. Ідіть у церкву з вірою у серці. Просіть Господа і він обов'язково дасть вам. Переконана на власному житті.Справді переконана! Ідіть у ту церкву де вашій душі добре, де ви дійсно можете спілкуватися з Господом. І зовсім неважливо яка церква, аби лиш вона була Христова. Бог один на всіх, як би його не називали. І не настільки важливо, яку молитву ви будете молити, а важливо те, як ви будете молити! Господь чує всіх і допоможе всім, але попросіть його! Адже сказано : "стукайте і достукаєтеся, і вам відкриють..." Увіруйте в Господа всім серцем своїм і його благодать завжди буде з вами ! А СНіД, це справді проблема. Та якщо проводити життя не аморально! то і хвороби не буде.

Головна сторінка 2010-04-03 / 11:05:00
Да, да, і хреститися кожен раз не треба. Всьо до ваших послуг.

Вже розробляються курси дистанційних служб.

Евеліна 2010-04-02 / 22:41:00
Наталці Логойді



Може, сходіть якось на службу до римо-католицького костелу. Там класно і спокійно. І стояти не треба :)




І мені їхні підходи дуже імпонують і священики там зовсім інші. Але це моя особиста суб єктивна думка.



Евеліна 2010-04-02 / 22:38:00
СНІД можна набути.



Але, наскільки мені відомо, ним можна заразитися статевим шляхом і через кров.

Eva 2010-04-02 / 21:32:00
Раджу всім, кого цікавить ця проблема, прочитати книги рос. лікаря Ірини Сазонової "ВИЧ-СПИД: виртуальный вирус или провокация века" "СПИД:приговор отменяется". Суть у тому, що СНІД існує, але ним не можна заразитися, бо це не вірус, СНІД можна нажити. Який може бути імунітет у наркомана? Він знищений. Колись РІО давала одну статтю цієї лікарки, за що наш Центр СНІДУ досі обурюється. А центр цей нічого важливого не робить, зате дочка Брича та інші мають посади. І так по всьому світі. Гроші йдуть не туди, куди треба.

Авторка 2010-04-02 / 19:36:00
РУСИНУ - стаття - супер! Дякую щиро-щиро!

Світлих свят!

Наталка Логойда 2010-04-02 / 19:32:00
Оглядачу:

Щось ви, пане, дуже на мене зуб маєте, може, вже варто назватися? Героїв треба знати в обличчя.



І не про грішне чи святе тут мова, а про проблему - про те, що способи передачі різних (у тому числі найважчих) хвороб можуть бути такими, про які ми всі наразі не замислюємося. А це може вилитися в катастрофу.

Про це треба думати. А не бездумно критикувати будь-яку думку, як ви це завжди робите.









РУСИН 2010-04-02 / 19:23:00
http://soft.wlok.ru/films/591-spid-ne-sushhestvuet-velikaya-lozh-medikov.html

Оглядач 2010-04-02 / 18:07:00
Ну от, уже змішали грішне з праведним(((( Чи кальян покурити, чи причастя прийняти((( Курячи кальян, можна й не таке підхопити. А люди, котрі беруть причастя з справжньою вірою, не думають про ВІЛ

Наталка Логойда 2010-04-02 / 16:47:00
Я також віруюча, але різні думки приходять все ж таки в голову. І ця мені спала на думку після випадку, про який днями розповів хороший друг: шестеро молодих людей якось покурили кальян... Один мав гепатит. Чому не користувалися кожен своїм мундштуком - невідомо, але зараз гепатит мають усі...



Просто страшно стає.



Евеліні: а звичай у римсько-католицькій церкві - чудовий, мені взагалі дуже подобається і їхній аскетизм, і їхні принципи-підходи до всього в житті. У мене чоловік цієї ж віри, тому трішки знаю про неї. Шкода, що він не ревний віруючий, може, я би тоді більше ходила до цієї церкви, ніж до православної.

Kergudu 2010-04-02 / 14:46:00
СНІДу не існує, а Гагарін теж нічого не побачив у космосі. А те, що туберкульоз у транспорті можна підхопити - факт. Відповідно і там, де є скупчення люду. Але наших людей нічого не лякає - бо всі мають стійкий імунітет. Парадокс. Висновок: "бояться - в лес не ходить". Или все-таки: "Береженого Бог бережет"? Тобто кожен обирає свій шлях. І взагалі - причастя не вбереже від гріхів. Прикро, що індульгенціями у нас вже не торгують. Просити пробачення можна і вдома. Перед іконою. Або у ближнього свого. Так і очищатися від гріху. Бог всіх пробачає, а ось ми чи здатні на такий подвиг?

Юрій Лівак 2010-04-02 / 13:49:00
Ой, і ніхто ще не сказав нині модну версію, що СНІДу не існує?))

Евеліна 2010-04-02 / 12:51:00
Я мала на увазі, що віруючі переконані, що їх Бог оберігає.



Але, звичайно, він обервгає усіх.

Евеліні 2010-04-02 / 12:50:00
Бог оберігає всіх - і тих, хто вірить і тих, хто ні.

В.С. 2010-04-02 / 12:49:00
Кілька років тому сестра повернулася з Італії, і розповіла цю історію...



Усе сталося під час війни. Налякані італійці зібралися в церкві, аби помилитися, щоб лихо оминуло їх. Церква була повністю заповнена людьми. У той момент почувся гуркіт літак, і через дах храму на людей впала бомба. Проте, вона не вибухнула, їх молитва їх же й врятувала. Зараз цей храм є одним із місць паломництва. Серед нього й досі на підставці лежить та, уже розмінована бомба.

Евеліна 2010-04-02 / 12:32:00
До В.С.



Я так само вважаю. Не боюсь пити освячену воду з однієї склянки.



І я вірю, що Бог нас від цього усього оберігає (нас, тих, хто у нього справді вірить).

В.С. 2010-04-02 / 12:28:00
Не думаю, що цього мінімального контакту вистаить, аби чимось заразити. А взагалі вважаю, що до церкви ходять ті люди, які довіряють Богу, і над цим мало хто замислюється. Хоча, коли цілують образи, майже така сама вірогідність підхопити нежить. Ще в школі у нас був вчитель малювання, так на одному уроці він розпів, що є храми, в яких неможливо захворіти. Усе через те, що дзвони зроблені зісплаву срібла, і коли у них дзвонять, то іони срібла очищують усе навколо. Але це тільки спогад з дитинства...

Я вірю в Бога, і ніколи не думаю про те, що можу захворіти в церкві. Коли була епідемія грипу, то у масці серед церкви я побачила тільки одну людину. Головне - це ВІРА.

Евеліна 2010-04-02 / 12:07:00
Ось у середу приймала причастя. То, власне, у римо-католицькій церкві дають причастя не з ложечки, а просто макають проскорку у вино, і священик так із рук дає проскорку.