Не все так добре в їхньому домі. "Совок" на периферії Європейської Унії

За час, що ми відокремилися від Радянського Союзу, якось стало мало не хорошим тоном лаяти свою країну. Нарікати на малі зарплати і їх затримку, порушення при приватизації, зростання багатства одних і зубожіння інших. Особливо творчо, коли нашу країну лають не тільки закляті стратегічні партнери з північного сходу і їх доморощені підгавкувачі, а й наші політики. Причому (це вже, можливо, наше, українське "ноу-хау"), не тільки опозиційні, а й ті, що при найвищій владі. Навіть передача на телебаченні з'явилася з, делікатно кажучи, ідіотською назвою - "Не все так погано у нашому домі".

Ми звикли називати себе європейцями. Особливо ми, закарпатці, нерідко пихато підкреслюємо, що споконвіку живемо в центрі Європи. Але при тому наша "центральноєвропейська" дійсність регулярно підсуває нам такі "неєвропейські" атрибути як купи сміття, недолугі президенти, зграї бездомних собак, інтелектуально недорозвинені міністри, розбиті дороги, продажна "еліта" – усе те, що за ці майже двадцять років ми навчилися називати зневажливими термінами, що пов'язують нас із минулим, – "совдепія" або "совок". І тому наше центральноєвропейське серце кличе нас на шенгенські простори, де весняне сонце виблискує на біметалевих монетах і на сяючих вікнах новобудов якої-небудь берлінської Потсдамер-плац чи паризької Дефанс.

Але "совок" - штука в'їдлива. Він має не тільки зовнішні вияви. Він в'ївся у нашу ментальність там, де ми про це не замислюємось. Ми не думаємо про те, що з огляду на демографічну ситуацію в нашій країні давно пора років на п'ять підняти планку пенсійного віку. Ми звикли до такого явища як пільги (пенсійні, на сплату комунальних платежів, оздоровлення тощо), які надають далеко не найбіднішим. Це прийшло до нас із минулого, і ми не замислюємося над тим, що все це платять ті, хто працює на бюджет.

Ми часто забуваємо, що наш "совок" – явище не тільки пострадянське. І те, як він проявляється у такій європейській країні як Греція, може для багатьох стати несподіванкою. Отже, тим, хто читає по-російськи, рекомендую блоґ Олександра Баунова від 15 березня, в якому, на мій погляд, дуже цікаво і кваліфіковано проаналізовано стан і причини сьогоднішньої непростої ситуації у цій благодатній південній країні, про яку ми звикли казати, що там "є все".

Читайте блоґ російського журналіста Олександра Баунова про Грецію за вказаною адресою:

http://www.slon.ru/blogs/baunov/post/323785/

Читайте не для того, щоб зрадіти, що, здавалося б, "благополучні" греки мають проблеми, подібні до наших. Просто для того, щоб краще зрозуміти деякі свої нинішні і майбутні проблеми, часто буває корисно поглянути на чужі. Особливо, якщо їх змальовано вміло, грамотно і неупереджено – сьогодні це трапляється не надто часто.

21 березня 2010р.

Теги:

Коментарі

pecfgch 2010-07-25 / 23:28:00
qZU0wh goflueduttai, [url=http://jhzzwhodbdir.com/]jhzzwhodbdir[/url], [link=http://fhxpwqvygkkv.com/]fhxpwqvygkkv[/link], http://koynhzqanfvb.com/