Вони всі воювали за Батьківщину

По завершенні братовбивчої війни в Іспанії до влади прийшов генерал Франко, який задався метою об'єднати в єдине ціле країну і збудував грандіозний меморіальний комплекс, присвячений всім жертвам громадянської війни - Долину Полеглих. Цим він хотів сказати, що на пам'ять людську заслуговують всі, хто боровся за Іспанію, незалежно від того, якою вони бачили свою країну.

Вони всі воювали за Батьківщину

Наприкінці свого президентського правління Віктор Ющенко підкинув народу ще одну “бомбу”, привід для чергової запеклої суперечки — присвоїв звання героя України Степану Бандері. Можна не сумніватися, що зробити це Ющенко хотів давно, але побоювався реакції суспільства, тому й втілив свій задум у життя лише тоді, коли остаточно зрозумів, що керувати державою більше не буде.

І вчергове поділив Україну на два табори — тих, хто дійсно вважає Бандеру героєм, і тих, хто називає його терористом та вбивцею. На жаль, серед політично активного населення України     минуле викликає чи не гучніші й запальніші дискусії, ніж теперішнє й майбутнє. Можна навіть вивести “золоте” правило: хочеш, аби люди забули про підвищення тарифів, здорожчання долара чи неремонтовані шляхи — підкинь їм дражливу тему з минулого — про нинішній стан всі забудуть вмить, захопившись надзвичайно важливою темою вияснення, хто з історичних персонажів достойний вважатися героєм України, а хто заслуговує лише на те, аби його ім'я повністю було стертим з пам'яті людської.

Нині багато ненависників Бандери, Шухевича та ОУН-УПА загалом сподіваються, що Віктор Янукович скасує ненависні їм укази свого попередника. Однак, якщо він це зробить, то лише заново розкрутить колесо конфлікту між різними частинами України. Найрозумніше, як видається, на місці Президента було б притишити розголос навколо цієї теми, “забути” про неї бодай на деякий час.
 
Боюся лише, що надто багато бажаючих прорватися до влади вважають такі дражливі теми, як героїзація воїнів УПА чи статус російської мови, ласою приманкою для електорату, а тому якщо не Віктор Янукович, то той, хто захоче його змінити, обов'язково нагадають про них ще не один раз.
   
А наразі, на 19-й рік існування України, у нас так і не знайшовся жоден достатньо впливовий політик, який би наважився сказати: Суперечки тут непотрібні. Біда України в тому, що для неї Друга світова була не лише визвольною, але й громадянською війною. Хтось бачив свою Батьківщину радянською соціалістичною, хтось — європейською демократичною, ніхто з них не був святим, бо на війні немає місця праведникам. Проте й ті, й інші хотіли, аби їхня країна була благополучною, аби їхні діти жили в мирі, добробуті й щасті, а значить були в цьому схожі на всіх нормальних людей...

Так колись зробив генерал Франко. Звісно, після побудови пам'ятного меморіалу жертвам громадянської війни іспанці не почали автоматично любити один одного. Дотепер в Басконії та Каталонії досить сильні рухи за незалежність, а нинішній соціалістичний уряд Іспанії навіть подумовує закрити Долину Полеглих, аби заборонити сучасним франкістам проводити  там свої акції. Проте факт залишається фактом: свого часу одіозний правитель зробив великий крок до примирення.

Коли у нас знайдеться людина, що наважиться на такий крок?

(Колонка опублікована в газеті “Старий Замок “Паланок” від 18 березня цього року)

19 березня 2010р.

Теги: Бандера, Франко, жертви, громадянська війна, герой

Коментарі

Маріанна Шутко 2010-04-22 / 16:43:00
Я вже не пригадую в якій країні вшановують пам'ять солдат, котрі воювали між собою. Було б добре, якби й ми навчилися примиренню і вшановували світлу пам'ять усіх загиблих! Аби зібралися всі разом, помолилися за них, запалили свічки, поставили квіти...

Мені здається, що це був би перший крок до об'єднання українців, котрих так щиро розкололи наші політики.

2010-03-26 / 21:03:00
ПАЛЬМА Почитайте и шануйте.....http://www.ukrstor.com/ukrstor/bezprava-kniga2-10.1.html


Справка СБУ про діяльність ОУН-УПА

Документ приводится с небольшими сокращениями.

Стиль и орфография оригинала сохраняется

Відповідно до постанови Президії Верховної Ради України від 1 лютого 1993 року №2964-ХП "Про перевірку діяльності ОУН-УПА" та вказівки керівництва Служби безпеки України робочою групою спів-робітників Служби проведено вивчення наявних архівних матеріалів колишніх НКДБ-КДБ УРСР (документів органів безпеки, матеріалів, які) були підготовлені безпосередньо учасниками і керівниками ОУН-УПА, трофейних документів німецької імперської канцелярії та інших), котрі мають відношення до діяльності Організації Українських Націо-налістів (ОУН) та української Повстанської Армії (УПА).

as om 2010-03-21 / 11:19:00
словами Ліни Костенко


* * *



Старенька жінко, Магдо чи Луїзо!

Великий світ, холодні в нім вітри.

У нас ще й досі круппівське залізо

виорюють у полі трактори.



Ну, як там вальси - чи гримлять у Відні?

Як доктор Фауст - бореться зі злом?


У нас навіки хлопці наші рідні

живуть собі у рамочці за склом.



Я не скажу ні слова тобі злого.

Твій, може, теж загинув на війні.

За що він бився, Магдо, проти кого?!

Він не кричить "Хайль Гітлер!" на стіні?

2010-03-20 / 22:45:00
местный, на жаль, я не знаю. Я не думаю, що президента та уряд цікавить наша думка.



Пальма, я свідомо не говорю, хто, на мою думку, достойніший.

пальма 2010-03-20 / 21:41:00
дякую за чудову статтю.Та завжди мене мучить питання: чому радянських солдатів і їх "героїв" можна шанувати, а бійців УПА ні.Якщо добре вдуматися з кого більше користі, то радянські воїни будуть не на висоті (якщо правду казати).

местный 2010-03-20 / 14:11:00
если коротко: согласен на все 100%. Чтить память всех погибших и не выё...ваться и не пиариться по поводу их политической и/или национальной ориентации. Юрий, как Ваше (и наше) мнение можно донести до Уряда и Президента?

drageotee 2010-03-19 / 20:37:00
як на мене це і подібні питання (наприклад статус вояків УПА і т.д.) варто було вирішувати на початку дев*яностих. тоді навряд би вони (питання) сьогодні були настільки політичними і настільки маніпулятивними, особливо під чергові вибори, імхо...



не сталося.



і от, залишається чекати на людину...

Юрій 2010-03-19 / 17:04:00
...Найрозумніше, як видається, на місці Президента було б притишити розголос навколо цієї теми, "забути" про неї бодай на деякий час".


Як на мене, найрозумнішим буде отримати рішення суду. Правда, завжди залишається питання "а судьи кто?"

Загалом - вдалий матеріал!!



as om 2010-03-19 / 16:47:00
Творчий успіх !

Радий такій конструктивній позиції .

Може настане пауза в колах "наукових" позиціонерів і поменшає яду у висловлюваннях .



Дякую!

старик 2010-03-19 / 13:19:00
Я уже и не надеялся прочитать на этом сайте хорошую журналистскую работу,на подобную тематику, без пропоганды и навязывания собственного мнения.

Юра, вы настоящий журналист.

Алла 2010-03-19 / 12:06:00
Це, напевно, найкраще і найрозумніше, що я читала з цією теми. Юрку, дякую!