Непомітна мадяризація?

Уже третій рік на Закарпатті діє благодійний фонд «Центр економічного розвитку Закарпаття «Еде Еган». Керівником фонду є Василь Брензович, очільник Партії угорців України (КМКС) та депутат Верховної Ради від блоку Петра Порошенка. Фінансує фонд уряд Угорщини, який для цього виділив близько 100 мільйонів євро.

Непомітна мадяризація?

Усього допомогою фонду вже охоплено понад 20 тисяч мешканців Закарпаття. Підкреслюється, що фінансова допомога надається виключно угорськомовним мешканцям регіону. Зокрема, близько тисячі підприємцям була надана допомога на суму до 10 тисяч євро.

Для цього слід було надіслати бізнес-план на електронну адресу фонду.

Для роз’яснювальної роботи на Закарпаття неодноразово приїжджає держсекретар Міністерства зовнішніх економічних зв’язків та закордонних справ Угорщини, який пояснює таку активність Будапешта бажанням, аби місцеві угорці не виїжджали за межі краю. Адже міграція набуває загрозливих для угорської меншини масштабів. Наприклад, у селі Ракошино Мукачівського району за 15 років кількість учнів в угорській школі зменшилася на третину. Схожу картину можна спостерігати і в інших угорських селах.

Здавалося б, піклування про свою меншину є цілком добрим наміром, особливо в нелегкі економічні часи. Однак на тлі ворожих політичних заяв Будапешта на адресу Києва українські аналітики вбачають в такому фінансовому вливанні приховану угорську експансію.

Адже гранти угорського уряду отримують не угорці, а угорськомовні закарпатці (як не згадати улюблене московське пропагандистське кліше «російськомовні громадяни»). Себто, теоретично будь-хто, хто надішле документи угорською мовою. (Уявімо собі, наприклад, матеріальну допомогу російського уряду обраним «російськомовним» підприємцям).

Цікаво, що той же угорський уряд всіляко бореться із іноземним фінансуванням на своїй території, називаючи це втручанням у внутрішні справи Угорщини. Вельми показовим тут є скандал із міжнародним фондом Сороса, якому Будапешт не дає працювати.

Офіційна реклама в Угорщині напередодні виборів до угорського парламенту: «Сорос хоче переселити мільйони з Африки і Середнього Сходу», нагорі напис: «Урядова інформація», Будапешт, 14 лютого 2018 року
 

​Під прапором Егана

Символічною вже є сама назва благодійного фонду «Центр закарпатського економічного розвитку «Еду Еган». Едмунд Еган був блискучим економістом на межі ХІХ-ХХ століть. Його батько, ірландець, який замешкав в Угорщині, прищепив синові британське прагматичне мислення. Побувавши на Закарпатті, Еган був вражений тутешніми злиднями та масовою еміграцію за кордон. За кілька десятиліть із Верховини за океан тоді виїхало близько третини мешканців. Аби не допустити повного вилюднення гірського краю, Еган запропонував уряду здійснити «Верховинську акцію», яку розпочали у 1897 році. Методи були суто економічні: завести швейцарські породи худоби, виділити людям пасовища, закласти кооперативи та кредитні товариства, заборонити лихварство тощо. Головний удар Едмунд Еган спрямував проти єврейства, яке беззастережно панувало на закарпатському селі і завдяки лихварству та шинкарству потрохи прибирало до рук куці наділи і в так малоземельного селянства.

«Верховинська акція» не протривала довго, хоча показала можливі шляхи зменшення еміграції. Врешті-решт Егана застрелили невідомі у 1901 році і затрачені ним зусилля поступово згасли. Однак, крім гучно озвучених економічних методів, «Верховинська акція» мала ще й політичну складову. Про це ясно пише соратник Едмунда Егана, відомий угорський письменник і публіцист Міклош Барта, який разом з ним їздив по Закарпаттю.

У своїй відомій книжці «На землі хозарів», присвяченій діяльності Егана, він навіть написав окремий розділ під назвою «Національна точка зору». Ось що він твердить:

«У нас живе 400 000 русинів. У Галичині – два з половиною мільйони. На Буковині – півмільйона. У Бессарабії, в Україні та на Поділлі живе 16 мільйонів. Однак сьогодні чи завтра вони будуть асимільовані Росією. Шкіл уже не мають. З урядовими установами на рідній мові спілкуватися вже не можуть. І в побуті домінує російська мова. Залізна рука російської влади своєчасно використала нагоду, коли ще руська самосвідомість не була розвинута, тому сьогодні цілковите зросійщення тамтешніх русинів уже є питанням короткого часу.

Однак галицькі русини посилають депутатів до імперського парламенту. Кількість руських шкіл дорівнює кількості шкіл польських. З чотирьох руських гімназій виходить руська інтелігенція. Своя школа, інша мова й релігія розвивають мрії й політичну організацію. Логіка австрійського політичного життя сприяє тому, що невдовзі читатимемо про руський автономістський рух.

...Аби з русина став угорець, для того треба добре продуманої державної акції, проведеної вміло і з любов’ю. Народ має бути переконаний у тому, що Угорщина є його матір’ю, яка піклується про нього, і він має відчувати безмежну вдячність угорській країні…

400 тисяч душ можна в цьому краї за короткий час мадяризувати! Так, це велике слово. Значення його величезне. Це означало б кількісну перевагу угорської раси…

Спокійно й тихо була започаткована під керівництвом Міністерства землеробства акція, яка вирішить економічне й національне питання... Вона відкриває великі перспективи для зміцнення угорської раси.

Тут є слов’янське плем’я в стані повного тілесного й душевного переродження, його господарське становище сприяє швидкому любовному злиттю з угорською расою».​

Із цих відвертих думок найближчого соратника Едмунда Егана, (до слова, той теж дотримувався таких думок), бачимо, що угорський уряд ставив перед собою далекоглядні завдання: не тільки економічно допомогти найзлиденнішим мешканцям Угорського королівства, але завдяки фінансовій підтримці зробити з них справжніх угорців.

Спочатку змадяризували інтелігенцію. Як пише з радістю Міклош Барта: «Їхню інтелігенцію складають священики та вчителі. Їх громадською та родинною мовою є лише угорська мова. Вийшли з угорських шкіл. Одружувалися з інтелігентними угорками. Словом, це угорці з голови до п’ят».

За допомогою «Верховинської акції» слід було переманити до «угорської раси» вже й заможніших господарів. А далі би вже й вся біднота пішла за найрозумнішими. Лише поразка Угорщини в першій світовій війні зупинили цей хитромудрий план. Закарпаття, як і решта слов’янських земель, опинилося поза межами корони святого Стефана і позбулося загрози остаточної мадяризації.

Однак через сто років Угорщина пропонує нам новий план Едмунда Егана, поставивши його ім’я на прапор матеріального стимулювання обраних закарпатців. Цікаво, чи хто-небудь розповість нам колись про інші наміри далекоглядного Будапешта, як це зробив свого часу Міклош Барта, чия книжка вже кілька разів перевидавалася в Угорщині за останні роки?

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
10 квітня 2018р.

Теги: Угорщина, мадяризація, Еган

Коментарі

форестер 2018-05-02 / 17:41:25
Всі, хто в таких випадках вживають "Україна" замість "чинна влада України", свідомо чи несвідомо працюють на інші держави.

влад 2018-05-02 / 16:07:26
...хай Київ позмагається з Будапештом у підтримці....нині, нажаль, Україна для нас не те що мати, а гірше від мачухи

... 2018-04-30 / 12:13:01
"погарчику вина", плакти хочеться після такого посту. Сентиментальний, романтичний, інтернаціональний ти наш, "погарчику вина". Там, на Сході теж жили дуже сентиментальні наші брати, які так само співали про дружбу і про братство, піди, "погрчику" і спробуй їм там проспівати подібну пісеньку. Спробуй. Чи є такі гроші, за які ти наважишся на партію "погарчика". А тут, курово, співаєш. Швидкі і безпечні гроші, правда?

Питання 2018-04-29 / 18:45:26
мені просто дивно бачити, скільки "патрійотів" повилазило на Закрпатті як гадів із під корчів особливо за останні 4 роки! І шиплять, шиплять, шиплять... карпатська січ, шухевичі, бандерівці... Та де і коли ви їх бачили на Закарпатті? Але зараз це - "у тренді", вони (їхні "провіники") сьогоднішніх злодіїв через кров привели до влади, нищать народ і нещадно грабують країну, а дурням кинули кістку - патріотизм! У крайньорадикальній, практично шовіністично - фашстсьуій редакції! Нате, гризіться, тільки нам красти не заважайте! І дурні гризуться! Із своїми сусідами, із своїми родичами, із своїми однокласниками, вчорашніми друзями - румунами, угорцями, словаками. Із котрими ще пару років тому на празники по погарчику вина із задоволенням піднімали - віталися! Люди схаменіться! Думайте про завтра своїх дітей і внуків, а не позавчорашніх "діячів"! Вони що мали - вже зроибили і зараз покутують, а нам про майбутнє треба думати і з розумом його творити! Не можна світле завтра будувати методами мракобісся минулого!

Василь 2018-04-26 / 15:38:20
Погоджуюсь з автором,але є декілька але. Чому Українська держава залишила наш край сам на сам з своїми специфічними проблемами. Подивіться які дороги в галичині, а які на Закарпатті. А людина завжди вибирае де краще. А патріотизм і оптиміз за 25 років Незалежності в населення нажаль пропадає.

патріот 2018-04-15 / 10:47:40
Дуже навіть помітна. Не бачить її тільки Порох, який тримає тут свого продажного Москаля, який здає Закарпаття мадярам точно так, як раніше здавав Крим і Луганщину москалям

Вуву 2018-04-12 / 14:50:44
А чого вальцман постанову князів кийівських ... "Видубецького зйізду" ... не виконує.? Шо за діла.???
Знову "отсєбятіна" і порушення украйінського законодавства ... А ми лиш чуємо реформи ... реформи.

1111 2018-04-11 / 19:46:12
Сьогодні в Україні так само процвітає так зване лихварство - ломбарди, кредитні спілки, банки.Власники так само євреї, їх переважна більшість, відсотки по кредитах досягають від 70 відсотків до рекордних 720 і більше річних.Так що Еган був правий !З Вікіпедії- перші згадки про лихварство в Україні повязані з князем Мономахом, якого кияни запросили князювати після смерті Святополка. Він обмежив лихварство, вигнав жидів за межі Київського князівства зовсім. Перебуванню євреїв на Русі поклала край постанова князів на Видубецькому з'їзді «об изгнании из земли русской всех жидов»

Вуву 2018-04-11 / 17:27:59
Ну і нащо тому старому дідугану який має вже за 80 ... То все ... Як він ледве ходить ???
Напевно в нього якісь свойі "внутрішні порахунки" з хунами.
Якнайшла "найшла коса на камінь".

Петро Ференцович Генцюр 2018-04-11 / 12:58:25
До Вуву.Сорос фiнансує неурядовi органiзацii i використовує їх як инструмент впливу на нацiональний уряд з метою дестабiлiзацii внутрiшньої полiтичної ситуацii. Тому люба влада, яка налаштована на нацiональнi iнтереси, Сороса мусить вiдправити у США. Тiльки слаба влада або влада, яка має профiт вiд передачi в лiзинг у чцжий iнтерес, допускае соросiв до громади.

До ПеФеГе 2018-04-11 / 05:41:06
ПеФеГе вистачило б розуму стати гомосапієнсом :-))

Ужгород 2018-04-10 / 22:49:16
Шкода, що книжка Міклоша Барти "На землі хозарів" досі не вийшла українською мовою. Закарпатці би там прочитали чимало цікавого.

Отож 2018-04-10 / 21:48:23
Олександр Гаврош так як би в воду позерав!

Вуву 2018-04-10 / 17:50:53
Ніяких закликів щодо розпалювання міжетгічнойі ворожнечі тут нема. Все написано на історичних фактах ... Які просто комусь не до вподоби . Ну але це історія.
А по сьогоднішньому дню ... Хіба це брехня як орбан забороняє університет сороса і різні його фонди в хунійі ?
Ні.
А відносно діяльності фонду егера ...
Якщо так легко розсипаються баблом ... То треба брати ... А чого б і ні.
Гроші на дорозі нележать а тут на маєш ... Задаром.
І я не думаю що це наша продажність чи зрадництво . Абсолютно ні.
Я гадаю що така акція це неоправдане глупство керманичів хунійі.
Як в народі кажуть : "дають - бери
А як бють тікай"
Якщо дають беріть і побільше. Тим більше що і ніхто (офіційно) не просить . І віддавати не треба.

István 2018-04-10 / 15:47:30
Щодо розпалювання мiжнацiональну ворожнечу ця стаття Гавроша вже передана для перегляду в СБУ

Петро Ференцович Генцюр 2018-04-10 / 12:44:52
Гомосапієнсу. Вистачило б розуму вибрати вiрний шлях.

Гомосапієнс 2018-04-10 / 12:25:12
Людина розумна здатна сама вибирати свій шлях.

Петро Ференцович Генцюр 2018-04-10 / 11:50:07
Безумовно, Радiо Свобода розпалює мiжнацiональну ворожнечу у цiй статтi. I якби тiльки у цiй...

kkk 2018-04-10 / 10:50:54


Тролінг і перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін 


Петро Ференцович Генцюр 2018-04-10 / 09:43:55
Вчiться, як треба працювати з людьми: а хто заважає десь таким чином українському уряду працювати з українцчми? Чи угорський уряд мусить працювати таким чином замiсть уряду України? Чи проблема у тому, что український уряд не для людей?


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи