Угорський рік на Закарпатті: не лише гострі баталії щодо української мови

2017 рік видався відносно спокійним у політичному Закарпатті: якихось серйозних протистоянь між різними групами впливу не спостерігалось. До публічної полеміки між Москалем і Балогою закарпатці за два з половиною роки вже звикли. Майже цілий рік тривала «жабомишодраківка» за перейменування в Мукачеві вулиць Бандери і Шухевича, яке ініціював Геннадій Москаль, але скасувала міська влада. Остання вирішила колишні вулиці комуністів Я. Галана та І. Туряниці назвати іменами Любомира Гузара та Андрея Шептицького. Справа виявилася принциповою для обох сторін і навіть дійшла до суду. Тож судовим рішенням Бандера і Шухевич у Мукачеві переміг земляків-священиків, проте залишається питання: чи надовго?

Угорський рік на Закарпатті: не лише гострі баталії щодо української мови

Натомість Закарпаття опинилося в епіцентрі всеукраїнських засобів інформації зовсім з іншої проблематики. Несподівано угорська меншина стала головною темою року, що минає. І тут обласний керманич, що відстоював у Мукачеві вулиці лідерів ОУН і УПА, зайняв зовсім іншу позицію.

Вулиця імені Романа Шухевича, яку відкрили у Мукачеві до 110-річчя від народження головного командира УПА. Мукачево, 30 червня 2017 року

Ще в лютому в ОДА відбувся круглий стіл із національними меншинами, де лунала жорстка критика законопроектів, в яких планувалося суттєво розширити сферу функціонування державної, української мови. Геннадій Москаль приєднався до хору критиків і згодом передав звернення нацменшин президентові України. Обласний керманич однозначно став на бік угорської меншини, чиї депутати входять до провладної коаліції в обласній раді.

Коли влітку телеканал «112. Україна» випустив в ефір документальний фільм «Операція «Паспорт», в якому йдеться про угорські загрози на Закарпатті у зв’язку з масовим подвійним громадянством, Геннадій Москаль на цілій газетній шпальті «Новин Закарпаття» заперечив авторам стрічки. «Не вірте цій брехні», – безапеляційно заявляє він. «112-й» намагається розхитати ситуацію на Закарпатті. Закарпатські сепаратисти існують тільки в головах окремих людей, твердить голова ОДА.

Утім, його критика містить і конструктивне зауваження: «Закон «Про громадянство України» гласить: «В Україні існує єдине громадянство». Однак, як діяти у випадку набуття подвійного, наше законодавство нічого не говорить. Законодавець, тобто Верховна Рада, мав би прописати чіткий механізм дій, однак нічого не зробив».

Угорський захисник

Новий сплеск емоцій викликало на Закарпатті ухвалення Верховною Радою Закону України «Про освіту», за яким навчання у школах нацменшин запроваджується і державною мовою.

Геннадій Москаль і тут серед головних опонентів нововведення: «Перед тим, як критикувати багатомовне Закарпаття, скасуйте нарешті сепаратистський закон «Колесніченка-Ківалова» прийнятий влітку 2012 року. Саме цей закон став одним із чинників, що призвели до Революції гідності, а Росія використала його для окупації Криму та розв’язання війни на Донбасі» (До слова, угорська меншина активна виступала за ухвалення цього закону)

У вересні Закарпатська обласна рада ухвалила звернення до президента України не підписувати новий закон «Про освіту», бо він «спричинить порушення конституційних прав і свобод громадян». Закарпатська влада просить відправити закон до «генерального секретаря Ради Європи та до Венеціанської комісії на відповідність європейським стандартам та цінностям і тільки в разі їх позитивних висновків ініціювати повторний розгляд законопроекту Верховною Радою України».

У жовтні Геннадій Москаль зустрічається з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто, де мова йде про новий закон про освіту. На фестивалі «Берегфест» керівник області провів тривалу бесіду про життя угорської меншини з Онікою Левої, дружиною прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. (І Сіярто, і Орбан жорстко критикували Україну за новий закон),

Москаль публічно критикує Міністерство освіти України: «Безграмотний закон цілком прогнозовано розбили в пух і прах на Парламентській асамблеї Ради Європи, а те, що висновок Венеціанської комісії буде таким же, якщо не жорсткішим, не викликає жодних сумнівів».

Щоправда, висновки Венеціанської комісії, які виявилися не такими, як домагалася угорська сторона, він не прокоментував.

Натомість у листопаді знову вигулькнуло питання про угорські прапори на державних установах на Закарпатті. У Берегові учасники ходи зняли прапор Угорщини з будівлі міської ради, вважаючи, що там йому не місце. Це викликало різку критику Геннадія Москаля, який посилається на закон про національні меншини, де мовиться про право на використання національної символіки. «Абсолютно незрозуміла позиція поліції, яка пасивно спостерігала за провокацією в Берегові» – обурюється Москаль. Після звернення керманича області проти осіб, що зняли угорський прапор, почали кримінальне провадження.

Однак проблема прапорів іноземних держав на державних установах України, як і подвійного громадянства, мусить бути в першу чергу вирішена на законодавчому рівні. І поки цього не буде зроблено – пристрасті щоразу спалахуватимуть.

Ще однією дражливою «угорською» темою став намір встановити копію угорської корони святого Стефана на будівлі в центрі Ужгорода, про що свого часу йшлося в публікації на сайті Радіо Свобода.

Виявляється, Ужгородська міська рада на це дозволу не давала.

Далі з’ясувалося, що цілі кілометри на українсько-угорському кордоні віддано у приватні руки.

Справа набула всеукраїнського резонансу і знову привернула увагу до Закарпаття.

Одним словом, 2017 рік Закарпаття відстояло на «угорському» фронті. Адже не тільки Геннадій Москаль, але й Будапешт не скупився на категоричні коментарі, які резонували по цілій Україні. Таке незвичне єднання у критиці офіційного Києва керівника Закарпатської обласної адміністрації з політиками сусідніх держав викликало чимале здивування українського політикуму і навіть залунали вимоги про відставку генерала. Мовляв, а на яку державу працює Геннадій Москаль?

З іншого боку, така позиція дає можливість показати угорцям, що в Україні є різні погляди на їхні проблеми і таким чином трохи урівноважує емоції. Як у детективах, де є добрий і поганий слідчий. Чи є це установкою президента, чи самодіяльністю самого його представника в області – питання залишається відкритим. Але знаючи незалежний характер Геннадія Москаля, швидше віриться в останнє.

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
23 грудня 2017р.

Теги: Угорщина, угорці, Москаль

Коментарі

ЧИТАЧ 2018-01-04 / 03:48:14
Цікаво? А на яку державу працюе цей пан з Порошкова?

911 2018-01-02 / 14:23:36
Стаття 19. Підстави для втрати громадянства України

Підставами для втрати громадянства України є:

1) добровільне набуття громадянином України громадянства
іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття.

Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються
всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства
іншої держави повинен був звертатися із заявою чи клопотанням про
таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним
законодавством держави, громадянство якої набуто.

сорри 2017-12-27 / 18:25:01
Україна з Модоьорорсагом - в кардинально не рівних умовах. Мадярщина - в матеріально благополучній Європі, а ми все ще відстоюємо своє право на європейськість - у кривавій війні, боротьбі з зайдами при владі і т.д.

***** 2017-12-27 / 15:15:55
хто має гроші - той замовляє музику. якби україна старалася обігнати в цьому мадярів,той мовного питання не було б.

Іван 2017-12-24 / 12:18:10
Орбан унд бенд(читай пу-у-утька) забули про події на закарпатті, що мали місце після 16 березня 1939 року. От тоді Угорщина показала свою любов до мовного питання! Куля, зашморг, темні води Тиси , Ріки, Тереблі, Тересви, багнети гонведів,їхні чооботи і кулаки, а не обговорення у парламентах вирішували мовне питання. т так би і зараз, га, пане Орбан і уся сеператиська братія(читай пу-у-цька), га?!!!

Вуву 2017-12-23 / 19:48:39
Вже як навздогін минаючому року ... хочеться зазначити як одне наше громадянське "демократичне завоювання"
... Так це те ...
що наші "баталійі" були мирними ... Хоч із високоемоційним напруженням і національним забарвленням ... Але в рамках правового поля. Це є великий позитив для всіх нас ... Хто хоче жити в мирі і злагоді .
Це є додатковим свідченням того що украйінці є миролюбною нцією ... І що з нами можна мати хороші і дружні відносини. І дехто з політичних очільників і наших опонентів в сусідніх крайінах ... Починає це усвідомлювати і розуміти.
І ЦЕ Є НАЙГОЛОВНІШЕ.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи