Русинський абсурд на закарпатському телебаченні

Українське державне телебачення стоїть на порозі великих змін. Замість нього невдовзі запрацює суспільне телебачення за цілком новою схемою. Реформи вже почалися і наступного року мають завершитися. Одна з найбільших змін стосується обласних телерадіокомпаній. Відтепер вони є філіями Національного суспільного телебачення України і втратили статус окремих юридичних осіб. Гряде суттєве скорочення на місцях, бо в деяких філіях штат працівників уже перевалив за дві-три сотні. І ось тут постане головне питання – що і кого скорочувати, адже зменшуватиметься і виробництво власних програм в регіонах.

Прапори біля пам’ятника Т.Шевченку під час Маршу національної єдності до Дня захисника України. Ужгород, 14 жовтня 2017 року
Прапори біля пам’ятника Т.Шевченку під час Маршу національної єдності до Дня захисника України. Ужгород, 14 жовтня 2017 року

Тож хочеться поміркувати про роботу Закарпатського державного телеканалу «Тиса-1». Головна «фішка» місцевих телевізійників, якою вони весь час козиряють перед Києвом: ми мовимо вісьмома мовами. (Інше питання – чи це потрібно?)

Як повідомляє сайт «Тиси-1», тут працює редакція програм угорською мовою, редакція румунською мовою, редакція словацькою мовою, редакція німецькою мовою і ще окремо – редакція мовами національних меншин. (Чотири попередніх, вочевидь, до національних меншин не належать).

І ось тут починається найцікавіше: редакція національних меншин, як зазначає її офіційна сторінка, випускає програми для русинів, росіян та ромів. Щодо ромів, то тут питань нема: Закарпаття має чи не найчисельнішу їхню громаду в Україні.

Із Москвою -- навіки?

А от пояснити потребу в найзахіднішій області Україні щотижневої півгодинної російськомовної програми «Зеркало времени» уже складніше. За переписом 2001 року, Закарпаття має одну з найменших російських громад в Україні. Для прикладу, на Львівщині росіян утричі більше. Але там ніхто не додумався на обласному державному телебаченні випускати щотижневу програму російською мовою, аби пропагувати місцевий осередок «русского мира».

Ми ніяк не можемо виборсатися з тенет кількасотлітньої насильницької русифікації, виставляємо квоти для української мови на центральних телеканалах, аби її врятувати; в Росії не знайдеш жодної програми на телебаченні українською мовою для мільйонів українців, а «толерантне» Закарпаття пропагує російську мову та культуру за державний кошт.

У сучасних умовах, кому мало Росії, може спокійно отримати її всю через супутник чи інтернет. Жодних проблем! А в Ужгороді доходить до абсурду, коли україномовний учасник програми «Зеркало времени» дає коментарі не рідною мовою, а російською, бо програма – російськомовна. (Бо ж звідки тих росіян тут настарчиш на щотижневу півгодинну програму?) І це парадоксальне видовище відбувається на закарпатському телеканалі в той час, коли луганське телебачення у важких умовах війни оголошує про повний перехід на україномовне мовлення.

Без русизмів виглядати занадто по-українськи

Ще дивнішою у редакції мовами національних меншин виглядає програма для русинів «Русинська родина». Адже русини не є національною меншиною в Україні. Хто в цьому сумнівається, може прочитати результати Всеукраїнського перепису 2001 року, де ті, хто записався русинами, віднесені до українців (як і лемки, гуцули, бойки, козаки тощо).

Але «Тиса-1» з якогось дива віднесла русинів до національної меншини і щотижня пропагує їхню відрубність від українців. На офіційній сторінці редакції написано, що русини – це «мужній народ», а в самих програмах весь час наголошується, що це щось окреме і з українцями не має нічого спільного. Безсумівну сепаратистську ідею програми підкреслюють заставки під триколор.

Як записано на тій же сторінці, програма йде «русинською мовою». Що це за винахід, слід би поцікавитися у лінгвістів. Бо «русинських мов» у світі є вже декілька, але жодна з них для Закарпаття не підходить. Закарпатські діалекти не мають офіційної кодифікації, тому не можуть бути проголошені окремою мовою. Поки що це говірка у варіанті: «Хто, як знає, так і говорить».

Ведуча програми Віра Кобулей та її «русини» мовлять якимось страхітливим суржиком, переповнений русизмами на кшталт «ізвестний», «ізданіє», «опитний», «проізведеніє», «воспітаніє»», «печать», «обобщают», «жизнь», «шествіє» «проісхожденіє» тощо. Про яку культуру мови, що для будь-якого ТБ завжди є незаперечною цінністю, може йтися за таких умов? Це тим паче шокує, що в Ужгородському університеті є чимало науковців-діалектологів, які навчили би Віру Кобулей та її гостей висловлюватися по-народному. Але біда в тім, що без русизмів, воно все буде виглядати занадто по-українськи. Як тут будеш пропагувати окрему «мову»?

Із 2008 року Закарпатське обласне телебачення через «Русинську родину» пропагує, що русини – це окремий народ. Колись це робилося абсолютно відверто, бралися інтерв’ю у відомих сепаратистів, їм присвячували цілі програми. В останні рік-два це вже робиться стриманіше, але дух програми залишився той самий.

Цікаво, що тепер «Русинська родина» може розповідати і про відомих українців (як-от, музикознавець Володимир Гошовський, письменник Василь Басараб чи навіть художник зі Стрия Ігор Панейко), але, ясна річ, ані словом не викаже їхню українську національність, приписуючи всіх за умовчанням до окремого «мужнього народу».

Цей абсурд давно мав скінчитися. Була розумна думка перейменувати програму на «Закарпатську родину» і там вже розповідати про місцеві звичаї чи діячів, не ділячи їх на «русинів» та «антирусинів». І навіть народній говірці могло би там знайтися своє місце. Але «сепаратисти» запротестували, бо вони втрачали головну трибуну. І «Русинська родина» тричі на тиждень (причому у прайм-тайм – суботній вечір!) далі залишається рупором ідеї, що закарпатці – це інший народ. Українська ж держава вкотре виступає у ролі «корисного ідіота», яка сама собі творить проблему та ще й за свої гроші.

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
16 листопада 2017р.

Теги: телебачення, русини, Кобулей

Коментарі

Закарпатець а не Ураїнець 2019-07-06 / 00:32:01
та ви уже задовбали Русинську мову не признаєте поливаєте брудом одним словом КОНТРАЦЕПТИВИ ВИ! ми були без вас і будемо не не подобаєтся щось валіть з Закарпаття лише грабуєте нас ви великі Укри!!

Андрія 2017-12-03 / 16:25:37
ууу!!!

Автору 2017-11-25 / 19:17:13


Коментар видалено. Адмін


Місний 2017-11-23 / 18:49:25
... не дали взяти за основу один з діалектів.....
але я про інше , ви так і не зрозуміли ,я про пріоритети .

Степан Крук - Місному 2017-11-23 / 18:30:53
Мова про те, що часто-густо один русин не розуміє, що каже інший русин. Я позиціонуюся також з русинами, бо є закарпатцем з діда-прадіда. Однак, те що віщає на ТБ Віра Кобулей зрозуміти в повному обсязі неможливо. Якщо говорити про русинську мову, то потрібно взяти за основу один із діалектів і його притримуватися. Так, як свого часу за основу укранської мови був взятий полтавський діалект. Щоб було зрозуміло, що слово оболок - це по-русинськи, о слово визір - це діалект.

іршавчанин 2017-11-23 / 15:40:07
Пане Петре, не зважати на подібне якраз і означає створити собі на рівному місці справжніх та часом небезпечних для життів закарпатців майбутніх проблем. Ті, хто таке вже спробували, знають.

Петро 2017-11-23 / 11:13:28
Що у нас немає інших проблем?

Місний 2017-11-22 / 22:47:32
До Степан Крук і других : а на якому говорять сегіняшні кияни ,чи пак ,як они самі кажуть киевляне ?.А на якому говорять сегіняшні одесити , чи пак адесіти ? А на якому говорять ...
Та не , перечисляти би і перечисляти .....депутатів ,міністрів ,журналістів ..
не перечислиш їх всіх...Но ви лиш Віру Кобулей увиділи ...а на тих слабо ,правда ?, на тих ,це як на підморожену високу скалу лізти ...страшно не ? Тай для чого ? ....





Цімбор з Уйлока 2017-11-22 / 16:31:05
Нема політичної волі, нема глибокого розуміння проблеми. А найбільша біда- це продажність владних мужів. Це злодії, які добралися до грошей. Їм байдуже все. За гроші і вигоду дозволять і китайцями називати закарпатців. Закарпатська область - це Україна. Живуть тут українці! Деякі, на жаль, мадяри зовні, чи там ще якісь. Але всі ми українці. І обласна влада має дбати про порядок. Але цього нема, бо не любить свій народ.

іршавчанин 2017-11-21 / 12:44:04
Повірте, що іршавська (білецька,великораковецька) говірка не має нічого спільного з тим гнилоротим набором слів, що ним користується нещасна пані Віра.

Борис 2017-11-21 / 12:41:36
Якби Служба Безпеки України затребувала від Тиса-1 і переглянула архівні телепрограми "Русинської родини" за останні роки /до 2014 року-бо після Революції гідності В.Кобулей змушена була дещо опустити русинський триколор долу/, то у матеріалах Віри Кобулей ціла Говерла сепаратистських діянь. У неї виступали і Магочій, і отець Димитрій Сидор, і всі лідери русинські з Сербії, Словаччини, Угорщини, Румунії і всі нападали на Україну, вимагали визнати результати референдуму 1991 року й надати Закарпаттю автономний статус. Віра Кобулей їздила на всі конгреси, з"їзди Світової Ради Русинов і в репортажах звідти обливання брудом Української держави, котра, як галасували всі в кого брала інтерв"ю, ніби влаштувала геноцид по відношенню до русинів закарпатських і повинна визнати їх оремим народом.ВІдрядженя на ці конгреси, з"їзди сотнями доларів,євро оплачували Кобулей організатори. То тепер Віра Кобулей у "Русинській родині" дає шідірідідана. Тимчасово. За розпалювання сепаратизму Кобулей має бути позбавлена ордена Княгині Ольги, а сама передача закрита. То то є справжня "Русинська рОдІна" /так, по-російська РОДИНА/. У передачах Кобулей жодного слова не знайдете про зло на ймення путинская Россия, яка нищить новітню Україну. Бо Кремль підтримує світове русинство і закарпатське зокрема.

Степан Крук 2017-11-20 / 20:48:42
На додаток: сигинь Віра й нездогадується, шо говорить не по русинськи, а на іршавському ( великораківському) діалекті з домішками русизмів, на котрих в Закарпатті ніколи не говорили. "Тиса-1", якщо вона себе шанує, повинна направити Віру на курси підвищення кваліфікаці з вивчення русинської мови.

ярослав орос 2017-11-20 / 20:46:40
звісно, читаючи дописи на ЗО Гавроша, який закінчив Львів і,скажімо, випусника "мальчіка" любки з УжНУ -- небо і земля...
м-да... викладачам з УжНУ треба попрацювати з своїми вихованцями...
андрій любка значно пройграє проти Гавроша...
так вважаю я -- профі журналіст....
сашко гаврош у даному разі -- молодець, а любка - дьешовка! Викдадачів УжНУ.
будь-яка школа багато важит!
одначе...

Степан Крук 2017-11-20 / 20:42:12
Парадокс в тому, що віру Кобулей нагородили... "Орденом Княгині Ольги". Який ідіот зробив подання на нагородження та котрий ідіот підписав Указ про нагородження В.Кобулей орденом не є секретом. Із тупої малоосвідченої дурепи влада зробила національну героїню. Сепаратизм - це є рентабельна справа!

алексу 2017-11-20 / 05:08:19
І то ж треба такому чудиську копанковому бути!? Намудривсь 5 помилок в одному реченні встругати. Ганьба! Йди далі свію зомбоскриньку дивись, поки сліпаки не повилазять.

алексу 2017-11-18 / 09:51:09
А "извени" - це на якій мові? "Русинській" ? Чи може "лугандонській"?

алекс 2017-11-18 / 09:42:17
нету у вас свободы слова

алекс фенику 2017-11-17 / 22:17:59
извени за ошибку

Фенек - алексу 2017-11-17 / 22:12:08
І тому ви пишете "лож"?

алекс 2017-11-17 / 21:58:55
лож у нас в луганске передачи выходят на русском языке и не кто не собирается переходить на украинский


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи