Перун і "лоно Аврамове"

Перун і "лоно Аврамове"

Що рівноапостольний князь Володимир був непробудний п’яниця та курваш несусвітній, вам підтвердить будь-який закарпатський інтелектуал. А сього добра на Сріберній Руси стачає, як і панчішно-банкових мільйонерів. Край надто просунутий на противагу іншим українським адміністративно-територіальним землям. Усьо тут чотко, мов у Европі. Християнсьо-европейські цінності бережуться на найвищому рівні. Мораль, автентика, говірка – геть усе своє. «На мого Бога» – заприсягнувся б на те селянин з Углі. Навіть подейкують, що закарпатці – окремий народ. Не тулиться по крові до жодного з сусідів. Одначе закарпатці дуже ревні християни. Тіло й душу положать за Христа. Що вельми й насторожує, позаяк часи Середньовіччя вже давно минули, а закарпатці дотепер бавляться в лицарство хрестоносців. Обклалися бляшаними обладунками та нарівні з ромами цифрують рури, ховаючись од призову до війська. Фестивалять.

А колись і закарпатці дорожили власною гідністю, твердо пам’ятали княже, мовлене грекам у липні 971 року: «Я, Святослав, великий князь руський, як клявся, [так] і утверджую цим договором присягу свою, що хочу [разом] із русами, які підо мною, боярами та іншими [людьми], мати мир і справжню дружбу з кожним — і [з] великим цесарем грецьким, і з Василієм, і з Костянтином, і з [іншими] богонатхненними цесарями, і з усіма людьми вашими до кінця віку.

Ніколи ж не буду я замишляти на землю вашу, ні збирати людей [проти неї], ні приводити інший народ на землю вашу і скільки є [країв] під владою грецькою, ні на волость Корсунську і на городи її, скільки їх є, ні на землю Болгарську.
А якщо інший хто-небудь замислить на землю вашу, то я буду противником йому і буду битися з ним.

Як і клявся я цесарям грецьким, а зі мною бояри і русь уся, будемо ми додержувати попереднього договору. Якщо ж ми не додержимо чого із сього і [зі] сказаного раніш, то я і [всі, хто] зі мною і підо мною, хай будемо прокляті богом, у якого віруємо, — в Перуна, і в Волоса, бога скоту, — хай будемо ми золоті, як ото золото се (тобто мерцями Я.О.), і своїм оружжям хай ми посічені будемо, і хай ми вмремо. Ви ж майте се за правду, що нині вчинив я вам і написав на хартії сій, а ми своїми печатями запечатали».

Та через дев’ятнадцять років (990 р.), як знаємо, син Святослава – позашлюбний Володько зробив наругу над Перуном, «повелів він поскидати кумирів — тих порубати, а других вогню оддати». Ба навіть чернець-літописець на те з обуренням завважив: ««Велик ти єси, господи, дивні діла твої!» (Псалом CXLIV, 3-4). Учора шанований людьми, а сьогодні знеславлений!» І відтоді на Русі душі померлих замість поринути завиграшки в ирій, через тортури стравоходу потрапляють через кишечник у «лоно Аврамове». Проте, звісно, не всі. Живі ж повсякчас пам’ятають Святославове, що «мертвий сорому не має».

А Закарпаття фестивалить і рури з ромами цифрує! Аж гай гуде…

24 червня 2016р.

Теги: Перун, Святослав

Коментарі

До Ороса 2016-07-10 / 15:14:58
Чомусь цьому горе писарю лем Християнство очі казить. Но знай Ярослава який був кінець тих Хто боровся з Христос поцікався життям великих армійців нідше, ленона, монро. Який їх був кінець. Та нехай тобі буде до Тебе прийде розум

Прелюбодійник Володимир 2016-07-08 / 18:02:38
Актуально, актуально! Най грішат люди, так уже раз на світі було- Ноів Ковчег американці збудували і тепер запустять на Марс, як ся розпаде Земля.

Для Ярослава 2016-07-06 / 15:52:49
Цей СЕР УН від алкоголю майже не висихає.

учасник 2016-06-28 / 08:48:11
Шторму.
Етнос нинішньої "росії", а правильніше буде Московії ,формувався з угрофінських народів ,а починаючи з середини 13-го ст.з тюркських народностей .
Те що цигани Чопа ,або Радванки за рідну мову мають угорську ,не означає
що вони мадяри .
Давно треба перестати послуговуватися
московсько-советсткою " історією".

Шторм 2016-06-27 / 23:45:38
Учаснику.
Якщо Росія відноситься до англо-саксів чи китайців, то ніякого...

учасник 2016-06-27 / 21:54:42
А яке має "россия" відношення до
Святослава Хороброго ?????

Шторм 2016-06-25 / 20:08:30
Цікаво, чи названа в Україні або Росії хоч одна вулиця на честь Святослава Хороброго? Здається, на Русі є 2 або 3 пам"ятники.