Просвітянський календар

Традиційно до Шевченківських днів і річниці Карпатської України побачив світ календар-альманах Закарпатського крайового товариства "Просвіта" на 2016 рік, хоча до останнього моменту його вихід лишався під питанням через нинішню фінансово-матеріальну скруту.

Просвітянський календар

І все-таки товариство вирішило не переривати традицію, яка триває з 1993 року і налічує тепер вже 23 випуски (у скрутний 2009 р. календар все-таки не вийшов). І все-таки на сьогодні це один з найбільш "довгограючих" книжкових проектів на Закарпатті (поряд з аналогічним календарем обласної бібліотеки та науковими вісниками УжНУ).

До фінансування проекту доклалися дванадцять благодійників, чиї імена уміщено на останній сторінці. Цього року на першій сторінці обкладинки уміщено знаменитий "Ужгород, 1947” Й.Бокшая (філармонія і Театральна площа над обмілілим того спекотного літа Ужем), на останній сторінці – колективне фото нинішньої ради "Просвіти".

Календар містить понад 30 ювілейних статей, а також традиційні рубрики: перелік усіх дат церковного календаря, те саме з історичного календаря, а також таблицю заснування закарпатських сіл (найбільш круглі ювілеї відзначатиме Завидово (550 років), Новоселиця Перечинського району (450), Бедевля (650), Нанково (625)).

Також опубліковано хроніку товариства за минулий рік, зокрема матеріали про вшанування майора-просвітянина Віталія Постолакі, гастролі Національного хору ім. Г. Вірьовки у Народному домі "Просвіти", відзначення 25-річчя відродження товариства, виїзне засідання у Королеві, презентацію бібліографічного покажчика П.Федаки (2939 позицій). Подано і кілька віршів Зореслава і Шевченка, котрі напрочуд суголосні нашій добі. До Великодня уміщено статтю М. Сополиги про писанки, які ведуть свій родовід ще з ІІІ тисячоліття до н.е. Є добірка унікальних коломийок на всі смаки. Ще більш інтригуючою є добірка "Світові рекорди жінок". До Дня незалежності України подано вірш П.Скунця "Серпнева Україна" і пісню С.Литивна – А.Червеняка “Ти ніколи не вмреш,Україно!”

Серед ювілеїв всеукраїнського масштабу – 160-річчя від народження і 100-річчя від смерті І.Франка, 150-річчя М.Грушевського, 100-річчя Марка Антоновича. Цього року “Просвіта” вже відзначила вечором-концертом річниці Т.Шевченка і Карпатської України, на початку вересня подібна урочистість планується і до ювілею Франка. 

Із наших краян відзначено О.Блистіва, М.Потушняка, М.Тиводара, А.Кашшая, В.Густі, Г.Павленка, Ю.Бадзя, І.Поповича, І.Маснюка, В.Волонтира, О.Вільшина, М.Левдаря, І.Козака, А.Дурунду, М.Врабеля, Я.Геляса, Ф.Попа. Серед пряшівчан ювілей святкують М.Мушинка, С.Гостиняк і М.Сополига. Окрему статтю присвячено 70-річчю Закарпатської організації Спілки письменників – це найбільш компактний наскрізний літопис закарпатської літератури за вказаний період.

Календар, що з моменту виходу вже є бібліографічною рідкістю, стане у нагоді культосвітнім працівникам, усім, хто цікавиться історією і культурою Закарпаття.

15 березня 2016р.

Теги: