Кияни у Гечі

Уже вдесяте на початку року в селі Геча, що на Закарпатті, староста громади Андрій Мештер проводить фестиваль «гентешів», у якому взяла участь команда з «Клубу Закарпатської Культури у м. Києві».

Кияни у Гечі

Напередодні деякі депутати Верховної Ради з деякими громадськими активістами не зовсім були згодні щодо проведенням цього фестивалю. Але попри всі ці негаразди, фестиваль відбувся на високому рівні.

Для нас подорож з Києва почалася зранку у п’ятницю на зорях, як у косарів, коли лише місто прокидалося. Зібравшись, ми випили кави навпроти мого офісу біля палацу «Україна» і виїхали у Гечу. По дорозі у нас було чимало дуже цікавих і веселих пригод. Звісно, ми зупинялися, гостилися, закушували салом і співали. Надвечір ми добралися до Закарпаття: перевал нас зустрів туманом і легкою ожеледецею.

Приїхавши до с. Яноші у Берегівському районі, ми поселилися у готелі, який для нас підготував учасник нашої команди – представник київських угорців Олексій Форвальд. Прокинувшись знову на зорях, ми всі гуртом поїхали до Гечі, там нас зустріли представники різних громадських організацій, які тримали різні гасла в руках, з яких я порозумів, що вони проти того, щоб такі фестивалі не проводилися взагалі. Наче вони не люблять їсти м'ясо! «Але нічого – це їхня справа».

Пройшовши реєстрацію, ми почали готуватися: наші файні дівки, які з нами приїхали, почали займатися жіночою справою, тобто причепурили файно себе і столи у павільйоні. Наші гентеші взялися до справи і почали розробляти поросятко.

Наші гості, Василь Шіман, голова «Товариства Румунської Культури у Києві», з командою почали налагоджувати музичні інструменти, а інші готувати оперативно стіл. Місцеві ветеринари оглянули наше поросятко, перевірили його паспорт і сказали, що воно було й є здорове, але трохи не мало щастя. Ми не встигли ще накрити аперитив, як до нас прийшли в гості представники крайового товариства підкарпатських русинів, які нам на початку склали компанію. Поруч з нами було теж весело: там були представники команд, а саме – мери міст з Угорщини та Румунії, які нас пригощали файними горілками та ковбасками, а ми їх – медовухою та шкварками.

Фестиваль набирав обертів: на полі було все в воді, але люди, не дивлячись на погоду, приходило більше і більше до нас у павільйон – завітали гості мабуть з усіх областей України і ми їх пригощали гарною настоянкою на золотому корені. Наш кухар приготував п’ятдесят літрів бограчу і файна чилядина – представниця київських угорців – пригощала всіх присутніх на фестивалі.

А наші приятелі, київські румуни, грали на скрипці та баяні і співали нам файних пісень, через які до нас заходило все більше і більше гостей, аж бачимо, як до нас прийшов голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль і поцікавився: хто ми й як про фестиваль дізналися? Почувши, що команда нашого клубу приїхала з Києва, подякував нам за активність та підтримку закарпатських традицій.

Ми пригостили його тим, що у нас було, і він пішов до інших павільйонів, бо він один, а нас багато. Наші дівчата завелися у танці і через якийсь час у нашому павільйоні довелося трохи посунути столи набік, бо почалися файні танці та співання і до нас почали приходити сусіди й просто гості фестивалю, де було отакої всякої «гойра та гойра, та гойра та гойра»… та й «Маріко, подь іграти, дай-дадай-да да да, ла-лала…»

Як би не ніч темна та дощ, то ми б там гостилася і танцювали та співали до зорі й зустріли сонце, як зазвичай відбувається на щорічнуй закарпатськуй гостині й у Києві.

P.S. Щиро дякую організаторам фестивалю, учасникам нашої команди і партнерам, готелю "Прага" в Ужгороді, перевізнику "Бочкор і Сини" (м. Рахів), ЮК "Магей та Партнери", Київському Товариству угорців, Клубу Румунської Культури в Києві.

01 лютого 2016р.

Теги: Геча, гентеш, різник

Коментарі

Byby 2017-01-06 / 20:53:27
Jakshcho. Zcej. "Festuval* ".....provoduvsja. V. Takomy. Boloti. I. V. Takij. Antusanitarijii. To. Shcho. Znachut* i. jak. Rozymitu. ......na. Vusokomy. Rivni........todi. Jak. Vse. Zce. Bylo. Na. Rivni. Nuzhche. Nema. Kyda

Byby 2017-01-06 / 20:45:39
Taky. Kil*kist* zhurnuh. I. Mordatuh. Myzhukiv. Razom. Ja. Davno. Ne. Bachuv.......svunjy. Jaky. Zarizalu. I. To. Byla. Hidisha.....nazhertus* nijak. Nemozhyt*

васьо 2016-02-09 / 09:29:34
фестиваль відбувся на високому рівні.?

Ту мачанку під ногами вищим рівнем аж ныяк не можна вважати!

киянин 2016-02-03 / 01:30:02
А де Бiдзiля? Вродi збирався на цей фест!

Отож 2016-02-02 / 22:58:23
Кожен про те, що йому близьке і рідне

йона 2016-02-02 / 15:35:07
Іване я про свині а ви про словники

ІВАН 2016-02-02 / 15:29:19
Йонові. Заглянте у словник української мови, хочаб Грінченка - там знайдете відповідь.

йона 2016-02-02 / 12:16:51
Ivan a de vy bacyty zyvoderstvo? Vy mabutj vegetarianec. Ja ne mozu isty soju. To im salce.

ІВАН 2016-02-02 / 11:41:57
Не знав, що наші кияни теж опустилися дл живодерів. Гірко.


Іван Магей
Публікації:
Мистецтво об’єднує країни
З нагоди 8-ї річниці закарпатської гостини у Києві
Закарпатські сини на "Золотій землі-2019"
/ 1Сьома Закарпатська Гостина у Києві
/ 26-та Гостина у київської закарпатської родини
Мама і Закарпаття
Шоста, “безвізова” "Закарпатська гостина"
Свято Покрови в Закарпатській Церкві у Пирогові
Київських закарпатців запрошують на 5-ту "Закарпатську гостину"
/ 1Людина-коваль
/ 1«Будинок мій, а стара нехай іде в прийми!»
ЩИРО ВІТАЮ
Сидіти на двох стільцях ще можна, - на трьох можна тільки лежати!
/ 4 Дорогі земляки, вихідці з Сріберної Землі
УКРАЇНЦІ - ПРАГА - МАЙДАН...
/ 6Банош - гуцула страва
/ 4Бограч-гуляш у Києві
/ 2ДОРОГОЮ НА АПШИНЕЦЬ
/ 1Правду важко слухати
/ 3Свічка пам'яті
/ 9Джипінг у Бринзині
/ 5Чотири рядки
/ 36Закарпатська гостина в Києві
/ 2Довелося вчора побувати в судовому засіданні в Апеляційному Суді міста Києва,
/ 4Сьогодні Молодіжний осередок Товариства закарпатців в м. Києві святкує день народження!
» Всі записи