Голова Ерделі

Голова Ерделі

Під час останнього (надіюся) Майдану в навстіж відчиненому приміщенні людної Київради зустрівся я ніс-у-ніс з «свободівцем», нардепом, народним артистом UA Богданом Бенюком і запитав, чи буде він і далі грати придуркуватих хохлів у кацапських художніх фільмах… «Надвірнянський киянин» якусь хвильку замешкався з відповіддю, відтак з примруженим хитруватим оком дружелюбно кинув мені: «Мабуть, що так». (До штурму Майдану залишалося ще кілька тижнів). Одне слово, тоді з нас ще ніхто не знав, як закінчаться події на Майдані. На те я лишень криво посміхнувся у відповідь ББ.

Наступних вихідних в ужгородському облдержтеатрі гратимуть «Швейка». За часів Януковича ББ та його кум Хостікоєв заробляли бабло на театралізації «Швейка». Сказати, що публіка вельми валила на їхнє заробітчанство, то – ні, проте підтоптані фатьови мали й з того такий-сякий прожиток скоморохів. Уже в Кийові «Швейка» нині не грають. А в Ужгороді – ще!

Проте на Закарпатті моя люба Тячівщина без скоморохів і  ш в е й к і в  чи не щотижня нині доправляє чистосердечну волонтерську допомогу бойовим побратимам нересницького п. Куцина, на противагу театралізованим ужгородам і мукачевам. Моя люба Тячівщина у даному разі не грає героя, не бавиться у  ш в е й к і в, а формує образ майбутнього українця. Час швейків на театралізованих українських підмостках – минає. Надворі в Україні триває ж війна…

Своїм дописом я закликаю всіх, хто вже намилився переглянути на вихідних у закарпатському облдержтеатрі дуту мильну бульбашку «Швейка» – її проігнорувати й у такий спосіб заявити громадянський протест: досить скоморохам розважати безсердечну публіку, коли Вітчизна дає кривавий опір заклятому ворогу!

Ліпше вже закарпатський облдержтеатр замислиться над тим, як удруге відлити у бронзі шию Гриця-Ерделі. Можливо, лишень тоді вкмітять оєвропезоїдні закарпатці, що й у глибокому запіллі триває зміюча війна. Там, де розгардіяш ще гірший, ніж на фронті.

Голова Гриця-Ерделі потребує закарпатського кону. Негайно… Позаяк запілля ще гірше за фронт в умовах війни. Світової. Нинішньої…

Хитромудрі щурі у хисткому запіллі Карпат, не грішіть за лаштунками кону, коли там, у донецьких степах, клята куля ворожого снайпера б‘є, калічить, убиває молодого солдата. 

29 січня 2016р.

Теги: Бенюк, Майдан, Швейк, Тячівщина

Коментарі

2790 2016-01-31 / 00:12:29


Зловживання багатоніковістю з однієї ай-пі заради створення видимості дискусії. І анонімне хамство. Коментар видалено. Адмін


Кум-2. 2016-01-30 / 23:58:31
Ккуме, ти вже сам себе обісрав..І не однократно!

Кум 2016-01-30 / 11:46:21
Н.А.Коліні 2016-01-30 / 11:37:12
Смійся, дурнику, смійся, доки когут не дзьобнув тя куди слід.

Н.А.Коліні 2016-01-30 / 11:37:12
Хотіла я після трудів праведних насміятися і надивитися на Швейка в театрі, а Орос не дає. Він каже, що це пошкодить моєму естетичному розвитку й понизить рівень національно-патріотичної свідомості.
Буду триматися з усіх сил! Хоч би автори спектаклю додумалися ввести такий, як треба, пафос. Бо ж ідейний рівень вистав має бути вправлений, як мізки столичного критика ).

2970 2016-01-29 / 06:43:33
А чим Швейк Оросу не вгодив?.. Чоловіче, створюй щось, а не вічно критикуй!.. Чи то вже клімакс почався?..