Заратустра перебрався в Карпати

Заратустра перебрався в Карпати

Я бачив його – того орла Заратустри. Літнього надвечір‘я, на одному з безлісих верхів, що розмежовує скудні угіддя двох сіл. Ґрунь – рівний, вузький; схили – спадисті, бокаті, мов роздута спідниця тлустої баби. Картата, а мо‘ в латках та спідниця: гайками, полями, чагарями та смугами-клаптями хирлявого після невситимих вирубок (незнищенного попри те) лісу. 

Завше, коли іду у гори, беру з собою сокиру як вірну супутницю. Не так обух і вістря її гріють мене, як самé топорище. Замашне, тепле, заяложене до сліпучого лиску. Закинеш її, вірну й надійну, на плече, і чуєш наснагу. Той, хто іде в гори не задля розваги, бере з собою сокиру.

Спершу я почув на ґруни його – того орла – рвучкі помахи велетенських крил й аж потому побачив неймовірного птаха, що через мить розчинився у кронах хирлявого, та попри те незнищенного лісу. Й одразу майнула думка: «Десь тут оселився, перебравшись з Альп, Заратустра».

Далі, вже неподалік села, я побачив на битій жовтій глині – змію. Гад вовтузився, ніяк не міг проковтнути щось рожеве, безформне, з блідими прожилками. Його вузесенька пащека довго вовтузилась і таки надолужила поглинути невинну бідолашну жертву. Майнула ж думка: «Буде – війна! Неминуча. Ницості з підлістю». 

Так, принаймні, казав Заратустра.

 
25 жовтня 2015р.

Теги:

Коментарі

Ніцше 2015-10-28 / 08:51:02
Я вітаю тих, що ідуть за мною і гидую біомасою.

Бурлака 2015-10-28 / 05:04:02
Цікаво, якби воскрес Фрідріх Ніцше, з якою долею іронії він подивився би на дане чтиво?