Садили картоплю

Садили картоплю

Двоє молодих чоловіків і третій я, підтоптаний уже, садили картоплю, чи то пак, як кажуть у нас на Тячівщині, – ріпу, на добре вгноєній пісній нивці. З молодими, звісно, мені не тягатися. Поперек у них ще не хрустить і руки моторні, у завзятих до роботи молодих верховинців. Утягнуті, як мовиться, по тих чехах. Мені, значно старшому, трішечки важче. Майже в батьки їм годжуся. Та стараюся, щоб не дорікнули непричком: «Приїхав вуйко з Києва і толку з нього мало». Стараюся… Й стелиться межи нами мова на тутешній говірці. Безумовно, щоразу впирається наша казка в події, що відбуваються на Донбасі.

Треба сказати, що більше часу працюємо в позі Z, або попросту кажучи саджаємо картоплю раком. У тих обох на шиї теліпаються на золотих ланцюжках: в одного хрестик, а другого прикрашає манюнька іконка. Той, що чорнявий – уніат, а русий – православний. Одне слово, обоє тверді християни й затяті локальні патріоти. Не вважають себе ані русинами, ані українцями. На моє сакраментальне  запитання: «Та хто ж ви?» – невпевнено відповідають: «Закарпатці». Молоді чоловіки свого часу у війську не служили, відкупилися були кожен окремо в тячівському військоматі відповідно за 2 тисячі тих клятих $. До слова, проклинають на чому світ стоїть американців і німців з поляками за інтернет, мобілки та в мережева спідню білизну. Тяжіють до «рускаво міра» разом із Земаном, президентом держави, в якій тяжко працюють за наймом, за що причепилася до них від чехів прізвисько «вóли». Дивно, але обоє, уніат та православний, і на чехів котять бочку. Ніхто їм не добрий, крім, наголошую, «рускаво міра». На минулих виборах до ВР обоє, уніат і православний, віддали свої голоси за Опоблок Шуфрича-Добкіна, що в підсумку склало 70 голосів виборців у селі за згадану партсилу.

На моє запитання, чому замість мотики не беруть до рук зброю, майже кинулися на мене: «Нащо нам здався той Донбас! Ми – закарпатці». Ні в тих ні в сих, я прикусив язика та спішно за ними заходився пригрібати бараболю у ямках. А мо‘, ще й ріпка вродить, як на Закарпатті порядкуватимуть кацапи!

07 травня 2015р.

Теги: Донбас, русскій мір

Коментарі

... 2015-05-07 / 19:26:32
І мені противно. Ще так противно на закарпатті майже й не було.

ярослав орос 2015-05-07 / 17:53:28
треба додати, що нині закарпаття в особі попів, фолькпатріотів і педерастів живе в найкращих часах "при Україні", позаяк не відчуває болю! мною перелічені "нашарування" в краї просто забавляються словами (до слова, за кожним з них Я стежу)...
можливо, нужденним се -- на користь!