Відкриймо для себе Угорщину: в Ужгород приїде Міклош Нодь

Ми майже нічого не знаємо про нашого важливого сусіда – Угорщину. Десь почуємо уривок якоїсь новини – і одразу клеїмо ярлики: «зрадники», «забули 1956!», «продалися Газпрому». А реальність складніша і часто заперечує хибні стереотипи.

Ми майже нічого не знаємо про нашого важливого сусіда – Угорщину. Десь почуємо уривок якоїсь новини – і одразу клеїмо ярлики: «зрадники», «забули 1956!», «продалися Газпрому». А реальність складніша і часто заперечує хибні стереотипи. Наприклад, можна почути про зустріч Віктора Орбана з Путіним – і зробити висновок, що Угорщина займає проросійську позицію. А в той же час більшість (!) угорських інтелектуалів абсолютно й безсумнівно підтримують Україну, а рядові угорці з недовірою ставляться до Росії й її геополітичних проектів. Просто ми про це нічого не знаємо.

Зрештою, ми взагалі майже нічого про сучасну Угорщину не знаємо. Як і вона про нас. Це взаємна проблема, яку складно пояснити лише віддаленістю мов. І це одна з причин того, що в сумі своїй підважує загалом виграшну позицію України: у світі про нас мало знають, тому й не поспішають простягати руку допомоги. Змінити це можуть зустрічі людей, подорожі, обмін студентами, переклади книжок, кафедри вивчення мов в університетах та багато іншого. Але передусім – особистий контакт, коли на власні очі бачиш правду. Саме так руйнуються стереотипи. Як це не дивно, але навіть Закарпаття, що сотні років входило до складу Угорського королівства, зовсім мало знає про сучасну Угорщину, її культуру й науку, провідних інтелектуалів. Щоб якось виправити це, ми з друзями вирішили зробити крок назустріч – і запросити в Україну непересічну постать. Така подія взаємнокорисна: українці познайомляться з чільним угорським інтелектуалом, а наш гість на власні очі побачить Україну, нав’яже контакти, що в майбутньому можуть вилитися в співпрацю і дружбу. 

Отож, через тиждень – 27-29 березня – в Ужгороді відбудеться ювілейний фестиваль сучасного мистецтва «Березневі коти». Уже десять років поспіль місцеві ентузіасти і молодь організовують подію, що її не здатна провести держава чи місцеве самоврядування – справжнє свято сучасного мистецтва, місце обміну думками і враженнями, привід для запитань, дискусій і роздумів, платформу міжнародних зустрічей. Цьогоріч за сприяння Генерального консульства Угорщини в Ужгороді нам вдалося запросити до участі у фестивалі відомого угорського письменника, перекладача, директора одного з найбільших будапештських видавництв, публічного інтелектуала, чий голос важливий для його країни – Міклоша Нодя. 

Міклош Нодь (1963 р.н.) – письменник, критик, перекладач, директор видавництва "Европа" (Будапешт). Перекладач російської, англомовної та іспанської літератури. Нещодавно вийшов його роман в есеях «Хоч і не красуня» (Ha nem is egy bomba nő, 2014), який письменник і представить в Ужгороді. За його редакцією і в його перекладах видано чимало книжок російських авторів. З української літератури за його редакцією були видані книги Оксани Забужко і Сергія Жадана.

Цього письменника важко назвати проукраїнським, бо він такий же проукраїнський, як і проіспанський чи проанглійський: Міклош Нодь просто став на бік здорового глузду. У своєму романі він зокрема пише: «Справа в тому, що за останні десять років ніби інстинктивно, але частково, дуже вірогідно, в результаті наполегливої роботи путінської російської держави, нарешті постала нова російська національна ідея. Але яка саме? Якщо треба сформулювати одним словом, то це – війна. Ну, не яка-небудь нова війна чи війна взагалі, а Вєлікая Отєчествєнная. Але все одно – війна, і через це багато всього починає змінюватися у російському житті». Такий точний аналіз могла зробити лише людина, яка багато років перекладала російську літературу, любила російську культуру, але з сумом спостерігає за сучасною мутацією російського імперіалізму. 

Зрештою, зовсім не обов’язково з угорцем говорити про Росію. Важливіше розпитати про його власну творчість, про сучасну Угорщину, про цікаві імена в угорській літературі, поцікавитися видавничим ринком, дізнатися більше про інтелектуальні дискусії, свіжу музику й актуальне кіно. Щиро відповісти на його питання про Україну. Зробити нашу зустріч глибокою й – сподіваюся – незабутньою для всіх. Приходьте на зустріч із Міклошем Нодєм, слухайте, ставте свої запитання, руйнуйте стереотипи і будуйте мости порозуміння. Можливо, після цієї зустрічі у світі стане на одного закоханого в Україну більше. І на добру сотню – закоханих в Угорщину. Адже саме так діє культура: цей лік від ненависті й нетерпимості, щеплення від спрощення і стереотипізації, засіб творення дружби. 

Зустріч із Міклошем Нодєм відбудеться у суботу, 28 березня, о 21:00 в ляльковому театрі Ужгорода. Вхід вільний і бажаний. 

День

21 березня 2015р.

Теги: міклош нодь, березневі коти, угорщина, ужгород, література

Коментарі

ярослав орос 2015-03-22 / 20:50:06


братва, читайте врешті "люди пусти" дюли ийєша й не слухайте пацанву на кшталт сина василя кузана! "люди пусти" -- супер твір... вася з сином -- *****ки! слава україні!


ярослав орос 2015-03-22 / 17:52:37
краєм ока тута на блозі пробігся по ЗО й у... здивувася...
коменти модьоро мені ближчі за вуйків-русинів...
вуйки -- ком-ком...
мадяри -- люди!

Для "istvami" 2015-03-22 / 17:34:39
Вы метко подметили термин - "либерально-левацкие связи", что для нормальных венгров и украинцев означает, как бы толерантней высказаться, - дегенеративное "творчество".

istvami 2015-03-22 / 15:50:13
Миклош Надь - посредственный писатель, но дома имеет либерально-левацкие связи. Очевидно с украинскими властями у него тоже всё в порядке раз на границe у него нет проблем. Поясню: все, кто в Венгрии смели критиковать киевские власти попали в список лиц запрещенных для вьезда в Украину. Так что, от М.Н. вряд-ли узнаете истинные настрения венгров о событиях в Украине... От себя добавлю, что они неважнные...

Корятович 2015-03-21 / 20:41:44
Будувати мости і руйнувати старі уже зацвілі стереотипи, це корисна робота. Я би ще порадив заміну кухньової культури на зустрічі, вже нічого про музикальної...

Берти 2015-03-21 / 18:24:40
"Березневі коти" - верх паскудного смаку і замутненості. Мабуть Міклош Нодь цього не знає. А може він такий самий як і більшість учасників БК?

Микола Б. 2015-03-21 / 17:31:34
Вітаю цю подію - наступних "Березневих котів"! А пану Генеку хочу чказати , що одне іншому не заважає. Дійте, хто Вам не дозволяє...

Генек 2015-03-21 / 11:09:35
На тлі сепаратистських настроїв в країні і, зокрема, в нашому краї, варто б було пропагувати українське і запрошувати вітчизняних митців на такі заходи, щоб будувати всередині країни мости, які б зміцнювали єдність нашого народу.