Торішній сон про аркан

Сьогодні річниця.
Перша.
Здається, до мене ще ніхто не говорив про річниці снів.
Про сни сказано багато і всякого. Мій не лише, що «нагнав» пару сторінок у моєму «Перетриванні», але ще й нині гріє, печалить  і звеселяє. Отже:

26.12.2013. Мені приснився сон.
Цей сон досі на мене діє дивним чином: коли згадую картинку – починаю нестримно сміятися, настрій піднімається. Тож я й вирішив увіковічити, як то все з нами відбувалося й поділитися. Зрештою, ви всі  на це маєте авторське право, а хтось, може, збагне й глибші сенси.

СОН ПРО АРКАН

Отож, напередодні був Микола Рябчук у телевізорі. На TВі.

Аж тут – зустрічаємося, обіймаємося, бо довго не виділися. Тема телеефіру присутня, я щось з цього приводу кажу.

Аж тут усміхнений Сашко Ірванець. Обіймаємося, сміємося. Питаю про Оксанку.

Сонце.

Аж тут Неборак (Віктор Володимирович, бо він – професор)… Я кажу: “А де Москалець? Бо був би Львів 88-го…” Всі розуміємо, що йдеться про Антоничівські читання на Тудора. Рябчук каже, що Москалець тут, і гукає, зазиваючи високо здійнятою рукою: “Костю! Сюди!..” З’являються Цибуля (Цибулько Володимир Миколайович, бо він був радником у Ющенка; тема також якимось чином тут присутня), Іван Малкович, Ігор Римарук (найменшого натяку на його трагічну смерть). Юрко (Андрухович) поплескує мене по плечу, що я добре виглядаю (ми зустрічалися роками перед тим в Ужгороді, коли я якраз відходив від лікарні).

І це вже ніби ми на Майдані. Але сон майданників не показує, є лише усвідомлення, що тут – сила народу (у значенні – дуже багато людей). І що Кость мусить отримати Шевченківську премію. Щербак теж заслуговує, але Москалець – мусить (це в нас такий настрій; наголос на другому складі). Згадуємо, коли, де і з ким востаннє зустрічалися. Мідянки (який мав би за логікою бути) нема, але всі знаємо – чому (не можу згадати – чому?).

Одним словом – Вознесіння Духу!

Так добре, що не передати…

І враз: “Гуп! Гуп! Гуп-гуп! Гуп-гуп!” – загупало! Лунко й тривожно.

Аж глядь, а то “Беркут” пре на всю широчінь вулиці. Гепає киями у щити. Колір такий зловіщо-металевий, як у мультиках. Передчуття страшне!

Аж тут я різко кажу: “Аркан!”.

Ніби даю команду. Всі розуміємо, що маю на увазі. А я далі: “Розкручуємо і сунемо на них!”

І вже ми в аркані. Десять десь душ. Зліва обхоплюю Рябчука, справа – Неборака. Не дуже шпатно (штивно), бо Микола високий, а Віктор – низький (чомусь нижчий, ніж насправді) і майже лисий (лисина більша, як та, що її носить). Я це зауважив і надійніше перехопив руку того, хто був за ним).

Це все – одна мить. Бо ми вже тримаємося тугою гужовкою і вже в ритмі гупання беркутівців потужно розкручуємося і арканом сунемо на щити, утримуючи один одного завдяки чіткому ритму.

Раз! – і я ногами пробігаю по стіні щитів. Відчуваю, як вони вгинаються і подаються.

Між тим кричу хлопцям, щоб ноги підіймали високо і ритмічно, аби за щось не перечепитися. Встигаю при цьому подумати про масивні Ігореві окуляри, тобто, щоб вони йому не злетіли. І вже я знов услід за Небораком пробігаю по щитах й усвідомлюю, що тепер…

Кажу Вікторові: “За третім разом розриваємося! Я – вперед, а ти – витримуй цеп!” І вже до всіх: “Вліво-вправо! Цепом!”

Не дивуюся, що маневр усі розуміють. Врізаюся в беркутівців, мене підпирає Микола Рябчук, і всі ми злагоджено, ритмічно хвилеподібно розгойдуємось вперед-назад, боком прориваємо щільну  облогу.

А за нами!!!

За нами – народ! Знову: самих людей я ніби й не бачу, але свідомий, що їх дуже багато, і що ми тріумфуємо.

Бо ми вже у якомусь затишному ясному внутрішньому львівському дворику (характерна текстура благородно облущених стін), купками, хто де, спілкуємося з пресою та телебаченням.

Я сиджу на приступці сходів і так блаженно регочу, що в житті до цього чи хоч пару раз так щиро й на повну скалю реготав.

Чую, питає журналістка з ТВі Рябчука: “Пане Миколо! Як так – ви космополіт, а тут – аркан?”

Спостерігаю, як Микола лукаво посміхається і геть добродушно відповідає: “Ну, бачите, по-перше, я завжди кажу, що я – український космополіт…(з акцентом на «український»)” – і це для мене так приємно звучить, що я знов регочу й плескаю долонями по східцях.

А поряд Ірванець американській журналістці (вона з якогось дуже крутого американського каналу) товкмачить, що “аркан – це такий давньоукраїнський бойовий танок, ну, танець…”

Усі ми розуміємо, що це Сашкове уточнення для того, щоб вона не переплутала танок з броньованою машиною, і тішимося з себе, з усього, що трапилося з нами.

Бо це сенсація, бо це для всіх несподіванка, щоб отак, арканом, врятувати Майдан і перемогти.

Сашко далі провадить про ґражду, етрусків і видавництво “Ґражда”, я демонструю черес, який щойно перед тим на Майдані подарував мені Іван Малкович з нагоди 20-річчя “Ґражди” (у вересні навіть не передзвонив) і який врятував мені життя (на чересі є слід)…

Десь тут я прокинувся.

Happу end.

Хлопці! Я всім вам зобов’язаний (я ж вас використав, хоч і на рівні підсвідомості, але в обороні України).

І дякую Богу, що ви в моєму житті є.

На професійному рівні з арканом я перетинався, зокрема, видаючи книги про Клару Балог, про Закарпатський народний хор. Ну, і принагідно. Вирішив зазирнути у Вікіпедію. Що б ви подумали!? А воно ще й як до теми. Хоча б:

Гей, заграйте в бубни!
Гей, цимбали – грайте!
Вийшли ми на доли,
Вийшли ми на горе
Ворогам Вкраїни,
А собі на славу.

Гей, сміються води!
Гей, радіють гори!
Дух – у нашім тілі,
Дух із нами діє.
У однім пориві!
Благодать – у силі!

Гей, прославте нині!
Гей, славіте вічно!
Українську долю,
Гей, карпатську волю!
Гей, орлине щастя
Здобувати воям.

P. S.
Сон сейношний, справдешній, без жодного художнього домислу. Що в цьому сні головна роль випала мені – не я вибирав. Знаю, повищий текст не передає цілком тієї експресії, того світла, які були у сні насправді. Як зміг...

P.P.S. За рік багато чого змінилося, щось зі сну збулося. Хоча б те, що Майдан вистояв і, що міг, – переміг. Кость Москалець таки отримав премію, хоч і не Шевченківську, але також на «Ш» – від ПЕН-клубу, імені Шевельова. Якщо до першої доступ ширший, то з другою складніше. До речі, першим з-поміж письменників її отримав Олег Лишега у 2000-му році, а сьогодні от минає дев’ятий день, як він, за жартівливим означенням нашого Зореслава, пішов до Бога по зарплату. Я впевнений, що він був з нами в аркані, просто я уві сні якось цього не акцентував. Він мусив бути за замовчуванням. Там був Рябчук, і взагалі, якщо там був Москалець, то мусів бути й Лишега. Вже хоча б тому, що їхні перші поетичні збірки вийшли в одній поетичній касеті, п’ятій (Мідянкова – в першій, моя – аж у дев’ятій), там, у тій «братській могилі», як її між собою називали молоді й талановиті поети, з ними був ще Ярослав Довган, той, що: «Не від того я умру, що на світі буде война, а від того, що вона, мого вірша недостойна…». Не від того й Лишега покинув нас, але від того, що наші війни справді недостойні його піднебесного промовляння.

Чомусь я знаю, що цей сон мене ніколи не покине…

Прийміть це за Різдвяне та новорічне вітання.

Дай, Боже, світла у Ваші родини.

І най нам сняться світлі сни!

26 грудня 2014р.

Теги:

Коментарі

Василь Горват 2014-12-31 / 10:25:59
На відстані року текст перетворюється у вибух. Тоді він звучав на сильному шумовому тлі і сприймався інакше. Шум зник - крик сну залишився.

707 2014-12-27 / 13:04:09
Ми, власне, й перебуваємо з вами в часі, коли сни переходять у реальність, а реальність часом виглядає як сон. Бойові танці стають у пригоді, а нароблена культурна й інтелектуальна складова від тих, хто раніше відчував себе в своїй Україні як у якомусь гетто, помалу робиться зброєю і стає нам захистком. Так буває в часи турбулентних ситуацій і стрімких переходів. Лишень згадаймо, що ми відчували рік тому і це додасть нам терпіння і віри. Віри в те, що новий рік змінить нас так, як ми того бажаємо. Оскільки ми є. Доведено самим життям.


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
» Всі записи