Могутній голос з-за океану: "Хотят ли русские войны?"

Середовищем, яке найшвидше реагує на нові явища і події у наш час є, безперечно, інтернет. Ім'я, яке нещодавно було маловідомим, раптом опиняється на вершині популярності. І стосується це не тільки субкультур молодого покоління, яке живе в соціальних мережах, а й поважних бабусь і дідусів, які звикли обмежуватися традиційним набором сайтів: новини, електронна пошта, розклад поїздів, погода. Наберіть у пошуковій службі Google тільки три букви кирилицею "вад", і перш ніж встигнете натиснути "Enter", першими словами, які запропонує Вам Google, будуть "Вадим Дубовський".

Сьогодні Вадим Дубовський – одне з найбільших відкрить української культури. Його відеозаписи на YouTube збирають чи не найбільшу в нас аудиторію. А ще взимку, до війни, про нього, крім рідних, друзів і знайомих, не знав ніхто. Щоправда, декому й зараз це ім'я невідоме. Незважаючи на безперечний талант, оригінальність і високе громадянське звучання, його якось не надто інтенсивно рекламують традиційні засоби масової інформації – радіо, телебачення, газети, новинні агенції.

Хто ж він, Вадим Дубовський? Той, хто, дочитавши до цього місця, вже відкрив паралельне вікно інтернет-браузера й потрапив на одне з відповідних посилань, уже бачить могутнього чоловіка за кермом великовантажного автомобіля, який добре поставленим голосом співає, як кажуть наші російські вороги, "стариє пєсні о ґлавном" – на мелодії добре знайомих середньому і старшому поколінням радянських так званих патріотичних пісень покладено нові авторські тексти. Для тих же, хто ще не встиг перемкнутися на YouTube, подаю прямі посилання, досить тільки клацнути на них:

"На коленях целая страна" ("Прощание славянки")

"И вновь продолжается бой"

"Я скажу тебе, Русь" ("Я люблю тебя, жизнь")

"Хотят ли русские войны"

"Есть на свете столицы разные" ("Дорогая моя столица")

"Путлер пока живой"  ("Ленин всегда живой")

Цей перелік далеко не повний. Далі кожен пошукає сам. І знайде багато чого. Так само на YouTube можна наткнутися на майже півгодинне інтерв'ю з Вадимом Дубовським на телебаченні. Є кілька коротких сюжетів на EspresoTV. Чимало написано в новинах і блоґах. Буквально позавчора з'явилося інтерв'ю з Дубовським на GordonUA. А ще про нього є стаття у Вікіпедії. Ось так і дізнаємося, хто ж він такий – цей співаючий водій, голос якого могутній і переконливий, а слова влучні й актуальні, як ніколи.

Він народився півстоліття тому в Донецьку, потім переїхав з батьками до Росії, в Ростовську область, а ще пізніше – до Києва. Там закінчив консерваторію, десять років співав у державній академічній капелі "Думка" (тепер не дивуємося, звідки такий голос у звичайного, здавалося б, водія). А у 2002 році перебрався у США, працював на різних роботах – був, зокрема, звукорежисером на українській радіостанції, а за останні кілька років об'їздив 48 сполучених штатів за кермом великовагової вантажівки. Відео з піснями Вадима Дубовського з'явилися в інтернеті після початку російської агресії проти України. Тексти до пісень він пише сам.

Чи потрібні нам пісні Вадима Дубовського? Чи актуальні вони? Чи талановито їх складено й виконано? Кожен відповість собі на ці питання сам. Але певну узагальнену картину можна спостерігати за кількістю переглядів на YouTube і за тим, як легко його ім'я знаходить Google. А ще колекцію відео з його піснями можна знайти на знаменитому файлообміннику www.ex.ua.

Коли в країні війна з агресором, патріотичні пісні необхідні. Зокрема, нові патріотичні пісні. Такі, як була у Другу світову війну "Вставай, страна огромная". А що в нас? З відомих авторів, здається, лише Анатолій Матвійчук відразу ж навесні написав і записав "На варті", виставивши пісню на тому ж YouTube. Добре, що з'являються нові таланти – такі, як Вадим Дубовський. 

Але його пісень чогось не чути на численних наших радіостанціях і телеканалах, музичний ефір яких і далі значною мірою заповнений російським (ворожим) продуктом. А саме такі пісні піднімали б бойовий дух українського народу – чи, може, цього зараз не потрібно? Хіба не це покликані робити у скрутний для країни час державні і недержавні теле- і радіокомпанії? (Агов, пане Герешко, пригадайте нашу розмову влітку в салоні Вашого авто)

Бо хто (крім, звичайно, інтернету) краще за телевізор і радіо донесе до народу могутній голос заокеанського українця? У його піснях вивірений кожний склад, кожне слово точне і влучне. А його текст і виконання цієї пісні, на мою думку, сьогодні гідні найвищої державної премії:

Хотят ли русские войны?
Спросить нельзя у тишины.
Они взорвали тишину,
Затеяв "русскую весну",
Подняв брехливый дикий вой,
Назвав нас украми с тобой,
Сбив мирный "Боинг" из ракет.
Весь мир услышал их,
Весь мир услышал их,
Весь мир услышал их ответ.

Они умеют воевать,
Им воевать не привыкать,
И через райвоенкомат
Тупое быдло вербовать.
Вам нагло скажет эта мразь,
И не стыдясь, и не таясь:
"Мы русский мир, нам все должны!"
Хотят ли русские,
Хотят ли русские,
Хотят ли русские войны?

Хотят ли русские войны?
Спросите  вы у той страны,
Где миллионы алкашей
И беспризорных малышей,
Курящих будущих мамаш,
Тех, что скандируют "Крым наш",
И вам ответит полстраны,
Хотят ли русские,
Хотят ли русские,
Хотят ли русские войны.

Хотят ли русские войны?
Спроси у пражской у весны.
И вспомнит престарелый финн,
Расскажет молодой грузин,
Литва, эстонцы, латышы,
Чечня, Молдова, ингуши
И гражданин любой страны,
Хотят ли русские,
Хотят ли русские,
Хотят ли русские войны.

И вам ответит стар и млад,
И почтальон, и адвокат,
И беден кто, и кто богат:
Хотят ли русские,
Хотят ли русские,
Хотят ли русские – хотят!


(Вадим Дубовський, 2014)

Втім, Дубовський за преміями не женеться. До своєї творчості ставиться без пихи й амбіцій. Гроші, які отримує від переглядів на YouTube, передає на потреби української армії та лікування українських бійців.

Батьківщиною своєю він вважає не Донецьк, а Україну. Українською мовою розмовляє вільно. І ностальгії за Україною не відчуває. Бо знає: він у будь-який момент може взяти квиток і за 12 годин прилетіти до Києва. І коли це станеться, віримо: Київ зустріне його як справжнього народного артиста України.

20 листопада 2014р.

Теги: Дубовський

Коментарі

Demon Killer 2014-11-21 / 15:20:45
Ясно, що музика - не Дубовського. Там же сказано, що Дубовський пише нові тексти до відомих радянських пісень. Такі, що відповідають сучасному станові речей.

ярослав орос 2014-11-21 / 09:38:54
до слова, се не пісня в. дубовського, а Його переспів пісні композитора е. колмановського на слова є. євтушенка, що її вперше виконав м. бернес 1961 р.:


Хотят ли русские войны?
Спросите вы у тишины
Над ширью пашен и полей,
И у берёз, и тополей.
Спросите вы у тех солдат,
Что под берёзами лежат,
И вам ответят их сыны,
Хотят ли русские войны.

Не только за свою страну
Солдаты гибли в ту войну,
А чтобы люди всей земли
Спокойно ночью спать могли.
Спросите тех, кто воевал,
Кто вас на Эльбе обнимал
(Мы этой памяти верны),
Хотят ли русские войны.

Да, мы умеем воевать,
Но не хотим, чтобы опять
Солдаты падали в бою
На землю горькую свою.
Спросите вы у матерей,
Спросите у жены моей,
И вы тогда понять должны,
Хотят ли русские войны.

Поймёт и докер, и рыбак,
Поймёт рабочий и батрак,
Поймёт народ любой страны,
Хотят ли русские войны.