Про хабарництво в УжНУ

Пам'ятаєте обіцянку нового ректора Ужгородського національного університету Володимира Смоланки сприяти подоланню хабарництва у вузі?

Про хабарництво в УжНУ

Нагадаю, що ректор пообіцяв надати студентам можливість відвідувати будь-які іспити та заліки, тобто бути громадськими спостерігачами. Для цього Володимир Смоланка закликав всіх охочих створювати ініціативні групи боротьби з корупцією. Нехтувати такою пропозицією, звісно, не можна. Тому я звернувся до голів студради та профкому студентів з проханням надіслати на ім'я ректора спільне подання, у якому обов'язково повинні бути такі пункти:

1. Дозволити членам ініціативних груп бути присутніми на будь-яких заліках, іспитах (в т.ч. державних іспитах) та перескладаннях. При цьому члени ініціативних груп повинні поводити себе належним чином, вони не повинні втручатися у процес прийому заліків чи іспитів, а є тільки громадськими спостерігачами.

2. Дозволити членам ініціативних груп контролювати відповідність питань, які розповідає студент, з тими питаннями, які випали йому у білеті. Для цього дозволити членам ініціативних груп брати до рук білет, який випав студенту.

3. Дозволити членам ініціативних груп перед початком іспиту чи заліку (а також під час самого складання) перевіряти стан білетів (чи не має на них відміток тощо), а також, при потребі, дозволити їм під час іспитів чи заліків перемішувати білети.

Наразі на мою пропозицію, наскільки мені відомо, відгукнувся тільки профком студентів. Подання відправлене і, як повідомила проректор Мирослава Лендьел, перебуває у ректораті на розгляді (з юридичної точки зору).

Чому ці три пункти є такими важливими? На моєму рідному історичному факультеті за іспити та заліки, зазвичай, домовляються заздалегідь – студент платить гроші, а викладач доручає йому вивчити будь-які три (або два) питання. Відтак на іспиті студент розповідає ці три питання, незалежно від того, що йому випало у білеті. Тому важливим є дозвіл "контролювати відповідність питань, які розповідає студент, з тими питаннями, які випали йому у білеті". Інший механізм хабарництва – позначені білети. Тому ректор має дозволити "членам ініціативних груп перед початком іспиту чи заліку (а також під час самого складання) перевіряти стан білетів (чи не має на них відміток тощо), а також, при потребі, дозволити їм під час іспитів чи заліків перемішувати білети".

Дуже надіюся, що розгляд подання з юридичної точки зору якнайшвидше завершиться, бо на носі сесія і члени студентських ініціативних груп повинні мати задокументоване підтвердження своїх прав. Чекаю на публікацію вже підписаного ректором подання на офіційному сайті УжНУ.

Студентів, які ще не вступили в ініціативні групи, закликаю не бути байдужими!

06 червня 2014р.

Теги: УжНУ, Смоланка, хабарництво

Коментарі

медичка 2016-02-24 / 10:17:04


Капслок. Коментар видалено. Адмін


земляк 2014-06-19 / 19:53:28
Читаю, фактично - крик студентської душі, а відтак - коментарі й ніяк в голові не вкладається: невже, це мова про нащадків переможців у Другій світовій війні, християн та... учасників навчання у вищій школі України?

Логічно, що хабар (він же "подарунок", вона ж "подяка" тощо) це "операція", мінімум двох учасників: той що дає і той що бере! Бо відомо, що "кобель не скоче, якщо сука не схоче"!

Спочатку мотиви: "даючий" хоче папір, що - вишколований, а "беручий", винагороду за... папір!

Причини мотивів: "суспільству потрібні фахівці" та й, нині модно – мати "корочку" вишу (все одно якого, бо якщо дітвак нешколований, то що то за няньо з мамов та й що сусіди скажуть!»...

Результат "науки", в украиїнських ВУЗах: мало хто (закордонні: аналогічний ВУЗ, фірма, державна інституція) за межами України – визнає так звані, різного роду – димпломи, свідоцтва, атестати: ВУЗів, коледжів, академій, ліцеїв та інших екзотичних.... назв!

Дальші пост-мотивні дії "спеціалістів": після "успішного" (а як інакше!) закінченн навчання, новоспеченому - треба знову дати хабаря (він же "подарунок", вона ж "подяка" тощо), щоб... потрапити на "достойне" місце роботи! Ступінь же фаховості "спеціаліста" за такого "навчання" – краще не питайте!

Тут коло – замикається, бо: "спеціаліст" почне "відбивати" (повертати, відкатувати) вкладене, а невдовзі - почне... "інвестувати" до навчання у ВУЗі, своїм чадам!

Вихід із усього цього один: почати ВЧИТИСЯ (а не ходити на навчання), перестати "ДАВАТИ", ловити та саджати тих що "ДАЮТЬ/БЕРУТЬ"!

Але чи можливо це, сьогодні в Україні? Сумнівно, адже... що сусіди скажуть?

miha 2014-06-18 / 22:20:04
коли вже візьмуться за корупціонерів медфаку очолюваних болдижаром. заячук-мігляс-мігаль-це кровосісі студентства.правий сектор вже позирать за ними.новий ректор має очистити від них вуз.

Максим Молнар - до Саші 2014-06-17 / 16:56:54
Саша, не давайте хабарі а повідомляйте нас і ми прийдемо до вас на іспит. Ще краще - самі вступайте у ініціативну комісію і допомагайте нам, бо наразі нас дуже мало.

Саша 2014-06-17 / 14:45:15
Хай вже подавяться ті нещасні хабарники, неможливо здати іспит, щоб не заплатити, що вчиш, шо не вчиш однаково гроші давай.

Читач 2014-06-14 / 19:09:42
То коли вже почнеться в УжНУ чистка від поплічників-ващуківців та активістів ПР? Чи вони вже все порішали?

філософ 2014-06-12 / 06:29:58
Щоб побороти корупцію, її потрібно очолити. Як екс-ректор УжНУ Ващук. На факультетах та в інститутах корупція була практично знищена, оскільки всі фінансові потоки були спрямовані до ректорату!!! Вчіться, пане Молнар, і робіть висновки...

рем 2014-06-10 / 15:48:53
Хто з корупціонерів в УжНУ реально сів за роки незалежності? Ніхто. Інструмент державного примусу - не фунгує. Тому корупціонерам на закони - наплювати. І так не тільки в освіті. Ось приклад з Німеччини: Улі Хенес за несплату податків сів. Недоторканих немає. Пряник і батіг - тільки так можна побороти цю заразу. На пряник поки що не достатньо фінансового ресурсу. Але батіг вже можна було давно застосувати.

мати студента 2014-06-10 / 12:43:09
Давно пора навести порядок у вищих навчальних закладах . Хто буде жити і керувати державою ? ті що вчились за гроші? До чого ми підемо?

Максим Молнар - батькові студента 2014-06-09 / 14:53:32
Я теж проти навіть "добровільної подяки". Сам у Смоланки не лікувався, тому ні про що із стовідсотковою впевненістю свідчити не можу. Захищати його теж не буду:)

батько студента 2014-06-09 / 10:51:41

Пане Максиме, враховуючи, що я під ніком, а Вас це дуже бентежить, поцікавтесь тоді у юристів, чи припустима у державному закладі «добровільна подяка за надану допомогу», хоч вона є і «добровільною і необов'язковою». І як це кваліфікується.

А для загального розвитку «фантазії», якщо у Вас буде час і бажання, порахуйте, чи може викладач вузу України, навіть професор, за свою зар. платню, жити у розкішному особняку та їздити на престижному авто.

Якщо по цьому критерію Ви підійдете до всіх без винятку викладачів, то це Вам дуже допоможе швидко розібратися, «хто із ху».
По науковому - це є одним із пунктів поняття «корупціогенності»

А взагалі, справа не стільки у В.Смоланці особисто.
Він просто один із багатьох отримувачів «добровільної допомоги». А зараз ще й очолив такий колектив, де навіть студенти не вбачають великого гріха у «добровільній подяці за надану допомогу».

І, хоч я і під ніком, але стверджую, що це, як мінімум, порушення закону.

Обізнаний 2014-06-08 / 15:08:57
А чи підтримають цю акцію самі студенти, які вже звикли "вчитися" за батьківські гроші? На факультетах тих, хто реально вчиться і готується до іспитів - одиниці, в кращому випадку десятки. решта - стимулюють викладачів фінансово. Із запропонованим підходом доведеться розганяти більше половини університету як викладачів і відраховувати ще більше студентів. Ви готові до цього? І чи не пертвориться ця практика в звичайне "полювання на відьом"?

Максим Молнар - батькові студента 2014-06-08 / 14:41:05
Я цікавився у громадських активістів цим питанням. Казали, що операції у В.Смоланки загалом безкоштовні, ніхто не вимагає визначеної суми (добровільна подяка за надану допомогу є добровільною і необов'язковою). Якщо Ви володієте іншою інформацією, то шукайте можливість її оприлюднення (на належному рівні, не під ніком). За підтримку дякую.

батько студента 2014-06-08 / 10:52:55

Якби Ви, пане Молнар, зробили ще й запит у В.Смоланки, скільки коштує (коштувала) у нього операція, яка проводиться у державному закладі, мед. працівниками з невеликою, але державною зар. платнею, то Вам, думаю, стало зрозуміло, про що Ви питаєте у ректора – про «святая святих».

Межа демократії в УжНУ закінчується там, де починаються гроші. Великі гроші.
«Нічого особистого. Це лише бізнес» - як казав один кіногерой. На жаль.

А в тім, я повністю підтримую Вашу діяльність. Побільше би таких студентів.

свідлк 2014-06-08 / 05:35:17
Був свідком, як із цього питання "ржали" проректори УжНУ...Нич з того не буде.

спостерігач 2014-06-08 / 00:22:36
Ти в тому театрі головний герой!!!

Василь 2014-06-07 / 19:42:41
СПОЧАТКУ ПРИБЕРІТЬ КОРУПЦІЮ В СБУ, ПРОКУРАТУРІ ТА ЗАКАРПАТСЬКОМУ АПЕЛЯЦІЙНОМУ СУДІ. ТОДІ МОЖНА ДІЯТИ. А ПОКИ ЩО ЦЕ ЛИШЕ ТЕАТР.

Максим Молнар - студенту 2014-06-07 / 13:29:41
То вам ще "пощастило". В УжНУ таких низьких цін немає :)

студент 2014-06-07 / 09:44:24
От якби в МДУ така інновація була запозичена!!!! Тоді може б Ямчук менше б нахабнів! А то тепер каже, що такса зросла: у заочників залік та контрольна 400 грн, а денникам повезло- 300 грн. При чому - платять усі, бо його жіночка краща подруга ректора! Тому скоро Ямчукові щей кандидатську куплять.

Ніка 2014-06-07 / 09:02:22
Ректор би ще дозволив прибиральницям слідкувати за викладачами.