Ващук. Освітянський феодалізм

Поняття Ващук і корупція є нерозривні для всіх ужгородців, які хоч трохи обізнані з системою функціонування вищої освіти в обласному центрі Закарпаття. Причому з цим не сперечаються ні його прихильники, ні противники. Просто є люди, які годуються з цієї системи, тому є її складовою. Але, на щастя, значно більшій кількості людей, ця середньовічна система торгівлі дипломами вже набридла, і заклик до її зміни є одним із головних гасел Майдану. Тому жодного шансу залишитися при керівництві УжНУ у Ващука немає, хоча він цього, певно, ще не розуміє.

Ващук. Освітянський феодалізм

Амбіції Ващука почали проявлятися ще на початку 90-х років. Паралельно займаючись прикордонним бізнесом (приторговуючи пивом і сигаретами) як і багато тодішніх освітян, Ващук, котрий є дуже хорошим кон’юнктурником і відчуває модні віяння, зайнявся також комерціалізацією освіти. Починалося це з відкриття, за сприяння тодішньої влади С.Устича, В.Приходька, творчої школи. Згодом, використовуючи такі ж непомірні амбіції С.Ратушняка, Ф.Ващук схилив його до того, щоб створити на базі колишнього дитячого садка Ужгородський муніципальний вуз з модними тоді спеціальностями інформатики, економіки та права. Пізніше, використовуючи зв’язки  СДПУ(о), через тодішнього міністра Василя Кременя  добився перепрофілювання  муніципального вузу у державний. Таким чином, Федір Григорович через корупційні зв’язки  примножував власність. До УжДІІЕП відійшли колишній технікум електронних приладів, з якого зробили природничо-гуманітарний коледж, басейн «Спартак» та ін. Ф.Ващук створював класичне феодальне підприємство, яке торгувало дипломами, а не надавало належної освіти. Іншими словами, цю феодальну структуру ім. Ващука ще можна назвати «ярмарком марнославства», де в моді дипломи різного ґатунку, конкурси студентських робіт, різноманітні цяцьки під виглядом науки, тобто своєрідний кітч в системі освіти.

Але на цьому амбіції Ващука не задовольнялися. По дорозі своєї кар’єри він кидав багатьох: Ратушняка, потім СДПУ(о). І завжди примазувався до сильніших. Два роки тому Ващук відчув, що прийшов його зоряний час. Користуючись тим, що владу в країні монополізувала Партія регіонів на чолі з Януковичем, а Міністерство освіти очолив дуже близький по духу до Ващука і Януковича Д.Табачник, Федір Григорович націлився на те, щоби взяти під свій особистий контроль головний виш Закарпаття. А ще краще –об’єднати всі виші краю і таким чином стати монополістом вищої освіти в області, вже повністю комерціалізувавши все те, що називалося, наукою й культурою. Адже УжНУ для Закарпаття – це не просто вищий навчальний заклад, а основний осередок культури, навколо якого обертається духовне життя.

Так з’явилися різноманітні схеми об’єднання закарпатських вузів. Перша атака не пройшла, тому що була відбита в тому числі завдяки В.Балозі, котрий тоді ще входив до Кабінету Міністрів і цю реорганізацію зупинив. Але згодом, скориставшись тим, що закінчився термін повноважень у колишнього ректора М.Вегеша,  під величезним тиском з боку міністерства освіти, Ф.Ващуку вдалося проникнути в УжНУ. Спочатку, щоб розчистити шлях, був призначений в.о. ректора В.Ніколайчук, але зрештою Ващук вирішив, що сам мусить очолити виш. Власне всі ці процеси вже були описані мною раніше. Таким чином, під час парламентської кампанії Ващук провів і свою виборчу кампанію, яка була відверто маніпулятивною, заздалегідь оточивши себе такими ж кон’юнктурниками, як і сам – Р.Офіцинський, Ф.Шандор. І подібно до того, як монополізував владу в країні В.Янукович, як монополізував хабарі та корупційні схеми від освіти Д.Табачник, так і Ф.Ващук створив феодальну структуру на Закарпатті за принципом васалів і сеньйорів.

В  умовах, коли ця система розсипалася, жодних шансів зберегти її в Закарпатті для феодальної структури ім. Ващука немає. Але є інша проблема. Полягає вона в тому, що корупційна система пустила коріння надзвичайно глибоко, і справа сьогодні навіть не в тому, щоб зняти ректора з посади, а щоб ліквідувати сам принцип тотальної корупції, насамперед – у власних головах. Бо якщо студенти продовжуватимуть давати хабарі, то це коло неможливо буде розімкнути. Наприклад, студент, котрий спочатку за хабар вступає на юридичний факультет, відтак за цим же принципом влаштовується на роботу і в підсумку стає відповідним прокурором чи суддею. Але нинішня реакція абсолютної більшості студентства і викладачів надихає і дає надію, що ця система буде подолана. Звичайно, для цього потрібні не рік і не два. Корупція існує у всіх країнах, але мова йде про її розміри. Адже в Україні її масштаб довів до самознищення влади і до загрози розпаду держави.

Щодо політико-психологічного портрету Ф.Ващука, то його можна назвати «регіональною» міні-копією того, що ми побачили, коли відкрилися для громадськості маєтки Януковича, Пшонки, Симоненка-молодшого. Достатньо відкрити сторінку дружини Ващука, також «професора», у Фейсбуці, щоб побачити цей типовий несмак, вульгарний кітч сучасних феодалів. Самовихваляння, потяг до володіння салонами красоти, помпезними ресторанами і т.п. Ну а красномовним завершенням портрету є вчорашня заява ректора Національного університету до міністерства про розірвання контракту «за згодою сторін» з якої видно, що «світоч» освіти Закарпаття не вміє грамотно написати навіть своє власне по-батькові.

Що називається – доґаздувалися... 

27 лютого 2014р.

Теги: Ващук

Коментарі

Маріанна 2014-04-11 / 13:36:39
Дякуємо за чудовий аналіз. Але у статті відсутній зарубіжний "досвід" роботи з чеськими вузами у 2007- 2010 роки. За наслідками цієї "співпраці" з вишами Чехії був прийнятий закон на вищому рівні про невизнання дипломів ЗакДу, виданий громадянам Чехії. Це цікавий матеріал для кандидатської дисертації!!!

555 2014-03-01 / 11:32:46
Глибока аналітична стаття. Дякуємо автору

Pravda 2014-02-28 / 10:50:40
ДОДАЙТЕ ВЗЯТОЧНИКІВ, ЯКІ ЗНУЩАЮТЬСЯ НАД СТУДЕНТАМИ, ПАЛІНЧАКА, РОСОХУ... цЕ ПАТАЛОГІЧНО ХВОРІ ОСОБИ, ЯКІ БЕЗ ЗДИРСТВА НЕ МОЖУТЬ ЖИТИ НІ ХВИЛИНИ!

Петровцій 2014-02-27 / 19:29:36


Я хворий. Простіт на, люди


матрос Желізняк 2014-02-27 / 13:22:15
А не пішли б усі "нафіг" - на роботу - прибирати "руїни" в головах, бо туалети таки воняють.

Усмішка 2014-02-27 / 11:47:35
Прошу вибачення, пане Вікторе, звичайно, – не Валерію :-)

Усмішка 2014-02-27 / 11:30:41
У цьому дуже багато правди. Але зараз я не про неї. Ващук справді вважає, що має бути Григорійовичем, а не Григоровичем (посміхаюся при цьому :-)) Пане Валерію, але ви ж не вуз Ващука закінчували, чи не так. Та в цьому ж "убивчому" реченні пишете "по батькові" через дефіс. Проблема таки в головах, істину кажете :)

до читача! 2014-02-27 / 09:18:53
Дуже добре, що ця дівчина не дала нікому по морді. А потрібно! Бо ващуковська бидломаса із богодільні коледж по іншому не розуміє. В основі поведінки розлючених мас - революційна доцільність! У 1917 році матроса Желізняка також задовбали деякі засідателі. І він просто та доступно сказав: "Караул устал!. Пошли все нафиг"

Павло 2014-02-27 / 01:01:52
Дякую! Дуже влучна характеристика Ващука та його методів керування.


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи