Диспут

Гроші і влада

Хочу поділитися думками і закликати до діалогу через засоби масової інформації всіх небайдужих.

Вчорашній мітинг у Виноградові (26.01.14 вариш Севлюш) надихнув мене взятись за ручку, як колись...

Було сказано на "віче" багато, але головного - ні! Свідомо чи як, покаже час. Наслідком цих катавасій у Києві і по Україні є вибори , а точніше участь ГРОШЕЙ у виборах усюди і у нас на Виноградів-щині. У виступі пана Олега Любімова не було головного : якщо на слідуючих виборах команда із Мукачева буде давати гроші на "скупку голосів", я від них відмовлюсь. Такий самий крок має зробити команда Бушка І.І. Ми всі виборці маємо теж дати собі слово не брати грошей за голосування, поряд із плакатом про совість у регіоналів має бути плакат про совість кожного виборця!

Коли гроші приймають активну участь у виборах, ми маємо спотворений результат, який потім хочеш змінити майданом, пікетом, штурмом і так далі... Треба усім нам відмовитись від формули Вибори+Гроші=Влада як неправильної, гріховної!

Якраз потрачена велика купа ГРОШЕЙ регіоналами і не дає теперішньому "гаранту" прийняти просте рішення і в кінці березня провести вибори депутатів і бирова Києва, а в кінці жовтня вибори ВР і Президента України. Дуже просто і по- людськи, але потрачені гроші не вернулись, а ще раз тратитись - безглуздо!

Вибори різних рівнів, референдуми по любому питанню - це є дієві інструменти демократії. Ми мусимо вчитись ними користуватись, інакше у Європу нам дорога закрита.

Роспопа Ярослав, с. Олешник (європейська назва ЕГРЕШ)

 

Запах і влада

Прочитав про запрошення Ярослава Роспопи до дискусії. Підтримую. Повинна бути дискусія. Відразу додаю свою лепту. Про гроші сказано гарно. Але хочу трішки поглибити і сказати про запах.

Під час виборів у свідомого і грамотного виборця надзвичайно загострюється нюх. І це добре. Бо коли починають буяти різні запахи, виборець повинен їх розрізняти.  Адже ті ж самі гроші іноді пахнуть бандитами, сусідніми країнами, власними меркантильними інтересами, родинно-кумівськими комплексами чи просто страхом. Людина зазвичай не хоче прямо говорити про ті запахи, які штурмують її сумління і вона вживає рятувальний дезодорант під назвою „СВОЄ”. Попшикає навколо і стається диво. Свої бандити починають виглядати набагато краще, ніж чужі, навіть в компанії мерів-корупціонерів, попів-фарисеїв, міліціонерів-оборотнів, продажних журналістів і всяких інших контрабандистів. Вони такі перспективні, такі багатообіцяючі. Сусідні територіально, національно і ментально  країни набагато краще виглядають, ніж своя, в якій живеш, бо ж своя не своя, зовсім не приваблива, корупційна, слабка, ні на що не придатна, тому думок про окупацію, евакуацію і, не дай Бог, депортацію набагато більше, ніж державного, громадянського і всякого іншого смішного і недоречного в такій ситуації. Додаткові пшик-пшик у вигляді ароматних грошей на розвиток русинства, подвійного громадянства та інших окупаційних заходів сусідніх країн остаточно гасять світло. І тоді вже в повній темряві ми чуємо гомеричний регіт і голос диктора Левітана врочисто промовляє: Янукович наш президент.

І тут  починається найстрашніше – нас накриває страшний сморід. Від природного нюху нікуди не дітися. Дія дезодоранту „Своє” припиняється, рідні болота булькають сіркою, а свої бандити-голуби,  які мало з рук не їли, мило махаючи ручкою піднімаються вгору і, як відмітив містер Магочі, починають на нас звідти паскудити.

Але тут, як цікаво відмітив колега, починається „катавасія”. Свіжим вітром подуло з Майдану. Сонце встало над Барикадою. І ми, що вже готові були проклясти свій нюх, свій національний, громадянський нюх, разом з людською честю, совістю, гідністю, навіки його позбутися, як це зробили „щасливчики” , що бігом розмістилися під сімейним столом крихти збирати, раптом в нього повірили... Не в гроші, не в казки, не в стабільність кладовища і слабкість свою, а у свій Гімн, свій Прапор, свій Народ повірили, у все те, що пахне Свободою та щасливою Долею. Та так повірили, що і кров свою готові проливати... і проливаємо.

Тому запах розрізняти обов’язково. Бо хто там скільки грошей витратив, звісно, дуже важливо, але не втратити нюх і рідний запах свого народу, своєї історії, своєї культури, своєї мови, набагато  важливіше. 

Європейському Егрешу від українського Виноградова палкий, братський привіт.

Володимир Мочарник

Володимир Мочарник, Закарпаття онлайн.Блоги
04 лютого 2014р.

Теги: Майдан

Коментарі

іван 2014-06-21 / 23:41:11
мадяри як чують як ми говориме їхні іменники знашими дієсловами .то всикаються від сміху.голосуйте за мене я Славко Ірмин..

віктор 2014-06-21 / 23:38:12
роспопа не знає,що егреш.варош,парна,дунна,тинитув,нийп,ширнювка.,і т. д.-то є угорські слова,а анцуг.фиртик.,штримпфель-швабські слова.страшно по європейськи. спорю.що він навіть не пояснить що ж означає все-таки слово "егреш".Смішно з діда...

васман 2014-02-05 / 22:19:59
може я чогось не зрозумів, але невже прагнення до волі базується на грошах ?

Олег, Берегово 2014-02-05 / 18:02:36
Все вірно, пане Мочарник.
Не секрет, що покупку голосів на Закарпатті розпочав саме Балога з його ЄЦем. Коли народ присів на ЄЦівські "сотеньки", регіонали їх переграли, давши по дві сотні.

Отака от нехитра закарпатська політика.
А далі можна писати в Фейсбуці різні розумні заклики...

Можливо, сьогодні, під час Революції, можна пробачити ЄЦунам цей гріх - за умови їхнього щирого покаяння (чого наразі не було). Але забувати - ніяк не можна. А якщо цей кунштюк в майбутньому знову повториться - то я навіть не знаю, що пропонувати у відповідь в законних межах...

сивлюський 2014-02-05 / 10:53:11
А чого гейропейсько-егрешський Славко не каже скільки він грошей від Бушка взяв на вибори????
Цей пук скорше виглядає як перевести стрілки на Любімова замість своєї продажності, і показати тіпа "я європеєць", "гроші не беру", "я чесний"...
Але всі памятають як Виноградів ТВ вставало і лягало з Бушком, ПРдунами і вкінці-кінців лягло і під Бушка і під Під*Расів.