Походження пісні. «Горіла шина, палала»

Ще років двадцять тому сперечався я з знаним фольклористом Карпат Степаном Пушиком про те, що народна пісня «Горіла сосна, палала» походить власне з Тячівщини. Чому?

Походження пісні. «Горіла шина, палала»

Пан Степан з І.-Франківщини ніяк не міг уїхати – через що ж палає сосна, а під нею молода на весіллі втрачає свої коси. На що йому розкумекав, що власне на Тячівщині сосна – се бузок. Ось весною, під час  весіль у Карпатах і «чеше свою косу наречена».

Та мова наразі про інше. Перероблена пісня з Тячівщини нині на вулиці Грушевського в Києві підіймає дух!

Слава Україні! 

31 січня 2014р.

Теги: Горіла сосна, шина, Пушик

Коментарі

*** 2014-04-16 / 15:50:04
...

Петро 2014-02-01 / 16:42:03
У Лондонській Національній бібліотеці зберігається рукопис першої короткої автобіоґпафії Альберта Ейншьейна, яку він написав як тільки поступив процювати в патентне бюро Берна. В ній говориться,що він, А.Е., народився в Рутенії в Широкому Лузі і що його батьки емігрували до Швейцарії разом з дітьми - малолітним Альбертом і двома його сестричками, Ріфкою і Файґою.

Громада 2014-02-01 / 15:08:08
Чомусь все частіше приходить на
думку "Горіла йолка,палала..."
Цікаво,чому донині в центрі міста стирчать
два нікому непотрібні,безрадісні штурпаки???
Чи може,мер із вельми цікавим минулим,ще
щось хоче святкувати біля цих "йолок"???

КаО 2014-02-01 / 12:52:01
Ця старовинна весільна пісня вперше була записана фольклористами приблизно сорок років тому на Франківщині (Бурштин). Вже потім її фіксували в різних варіантах по всій Західній Україні, а окремі оригінальні версії віднайшлися (з аналізу виходило, що то не суть новотвори, а старовинні версії) так вже й трохи далі на схід України, зокрема, в селах поблизу Рівного. А Тячівщина і Широкий Луг - без них не обійшлося. Оскільки пуп Європи.

ярослав орос 2014-02-01 / 00:29:54
хочу звернутися у сьому коменті до мого допису до орисі кравчук, яка на сьому сайті вважається най(!) затятішою й щирою українкою... позаяк у закарпатті чоловіки аж геть (повимирали)...
отже, пані кравчук, беріть у руки владу й не зважайте на охоронців фірми "три(е)бушани"...
петьовка ж, звісно, вже не Чоловік...
орисю, відтак спитаю власне з Вас!
Уперед.

ярослав орос 2014-01-31 / 22:49:46
"закарпаття моє едельвейсом цвіте..."
(на жаль, шовкова косиця давнесенько пропала в краї, а люд цвіте... обріс цвіллю!)... люди, де сь те? нипен, чи не всі стье в берегові...