Угорці Закарпаття розлюбили диктатора

У 150-тисячної угорської громади Закарпаття із режимом Януковича – особливі сентименти. Як не дивно, але місцеві угорці, попри те, що їхня матірна країна – вже давно член Євросоюзу, своєю політичною опорою в Києві в останні роки бачили саме Партію регіонів. Партію, яка від початку декларувала орієнтацію на проросійський вектор.

Така дивовижа трапляється ще в наш час. Хочуть всіма силами в Європу, поближче до матері Угорщини, а голосують на парламентських і президентських виборах за тих, хто цю Європу тихо, а то й відкрито – ненавидить. Таким чином самі себе віддаляючи від здійснення мрії: бути в одному політичному утворенні з усією рештою угорців.

Пояснення цьому аналітики бачать у не сприйнятті українства як такого. Часом воно приймає доволі гострих форм. В останні роки полеміка на Закарпатті між угорськими і українськими радикальними організаціями набуває дедалі гостріших виразів.
 
Угорці, які мають чи не найповніше задоволення національних прав серед усіх меншин України (навіть власні політичні партії!) завжди чимось невдоволені і вимагають дедалі більшого. Небажання розуміти, що українська держава – це не тимчасовий проект, а всерйоз і надовго – призводить до ігнорування угорськими радикалами української більшості на Закарпатті (80% населення) і небажання визнавати таку ситуацію як очевидний і доконаний факт. У бурливій уяві угорських лідерів витає привид угорської автономії на Закарпатті, а то й воскресіння Великої Угорщини, що перестала існувати після Першої світової війни.
 
Тому союзниками закарпатських угорців виявилися не українські демократичні партії, які декларують шлях до Європи, а ті, хто поборює українство. Як-от, Партія регіонів, що витісняє українську державну мову з широкого вжитку. Тому угорці віддають голоси Януковичу та його українофобам. Ба більше, Партія регіонів навіть через власні списки проводить в український парламент угорця-депутата Іштвана Гайдоша.
 
Але останні події внесли несподівані корективи у таку любов. Диктаторські закони, за які, до речі, голосував і закарпатський угорець, стають непосильним каменем на шиї місцевих угорських товариств. Адже майже всі вони отримують донорську допомогу з Угорщини. Тепер вони будуть визнані «іноземними агентами», а їхня діяльність буде піддана посиленому державному і фінансовому наглядові. Якщо ж допомога з-за кордону припиниться, для угорських організацій це означає катастрофу. Як зрештою, для багатьох інших національних меншин, що тільки на неї й існують.
 
Ось так стратегічна помилка у виборі партнера нівелює невеликі тактичні виграші у локальних сутичках.
 
Угорська громада, яка доволі відчужено дивилася на боротьбу між опозицією та владою протягом останніх двох місяців у Києві, раптом прокинулася з летаргійного сну. Найчисельніша їхня організація «Товариство угорської культури Закарпаття» засудила ухвалення «антимайданівських законів», які вважає антиконституційними і котрі «безпосередньо загрожують правам угорської громади Закарпаття». Також угорців обурює, що відтепер угорськомовні видання стають беззахисними перед свавіллям владних органів.
 
Одне слово, режим Януковича у своєму бажанні необмеженої диктатури вже дістав і своїх союзників. Тож заголовок «Остання крапля в чаші терпіння народу» можна віднині прочитати не тільки в українських газетах області.
 
А тим часом на Закарпатті почала горіти власність очільника місцевих регіоналів і голови Закарпатської облдержадміністрації Олександра Ледиди. За повідомленням преси, згоріла найкраща садиба в його рекреаційному центрі «Золота гора» неподалік Ужгорода. Подейкують, чи то проводка зайнялася, чи то гнів із неба впав…

Радіо Свобода

 

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
26 січня 2014р.

Теги: угорці, Янукович

Коментарі

istvami 2015-04-14 / 13:14:58


Коментар видалено. Адмін


толік 2014-02-01 / 19:04:03
не тобі "король" гуна мені вказувати шо мені у МЕНЕ вдома робити. я хочу жити мирно і навів тобі купу прикладів того що Україна як держава дала мадярам, як нацменшині, і чим платять "євро-азіати". в принципі з пса солонини не буде.
в принципі нема з тобою про шо говорити(((ти ліпше скажи , шо має до мадярів король Атілла?

Bestik 2014-01-28 / 22:54:13
Atila molodez,znaemo wo y vsih nazijah e lydu i lyduwa.I vnovyj Ukraini jak kawyt normalni lydu:wanyjmosia bo mu togo varti.

ГУЦУЛ 2014-01-27 / 22:44:45
НУ ДА--ЗАБЫЛ СКАЗАТЬ---КОМУ МЫ В ВЕНГРИИ НУЖНЫ???ДАЖЕ ЗАКАРПАТЦЫ...ПРИЕХАЛИ У ВЕНГРИЮ--ЕВРИКИ ОСТАВИЛИ И УШЛИ--УШЛИ Т.Е.НАЗАД ЦЮРЮК...И ТОЛЬКО ВЫ НА РОДИНЕ НУЖНЫ..ГОРЯЧИЕ ЛИНИИ ВСЕХ МИНИСТЕРСТВ ДЛЯ ГРАЖДАН УКРАИНЫ---РАБОТАЮТ..

ГУЦУЛ 2014-01-27 / 22:39:56
ДА НЕ ЯНУКОВИЧ ВСЕМУ БЕДА---А САМИ ВЫ---ДАЁТЕ ВЗЯТКУ МЕСТНОМУ ЧИНУХЕ---ЧТОБ ПАСПОРТ БЫЛ--У ШКОЛУ ИЛИ ДЕТСАД..ГОРЯЧАЯ ЛИНИЯ У МИНИСТЕРСТВО--И ВСЁ ЛАДЫ--НЕТ ВАМ ЛУЧШЕ ДАТЬ ПО 50--И СЛИТЬ НА ЯНУКОВИЧА---Я УТВЕРЖДАЮ--ТРОЙКА НЕ ПРИНЕСЁТ ВАМ РАДОСТИ--СТУДЕНТЫ НА ПРЕПОДОВ ТО ПАЛКУ ГНУТ--А ПУСТЬ КОЛЛЕКТИВНУЮ ЖАЛОБУ НА ВЗЯТОЧНИКОВ...РЕБЯТА---РАБОТАЕТ..Я ЛИЧНО ИСПЫТАЛ..УЧИЛКУ ВЫГНАЛИ ЗА ВЗЯТКИ..А ВЫ ВСЕ В ТРЯПОЧКУ.

Attila король гунов 2014-01-26 / 22:00:19
Да я угорец гордий што ми з Азіі но ми стали Европейцам А твоя теперішня повенінга напомінае на Монгола Азіота Барбара+ти ТІТУШКА.Сяким місто не лише в Украіні нема, но і в цілому Европі

Attila король гунов 2014-01-26 / 21:32:55
Толік ти не тільки дебіл а засранец,што лише перед комютером герой в будущому новому Украіні саким як ти місто нема В новому Украіні всі націоналності мають дружно жити без таких як ти кон... ний

толік 2014-01-26 / 21:25:35
ага, прийдуть прийдуть... защищати ледиду...

толік 2014-01-26 / 21:23:25


Досить провокацій. Коментар видалено. Адмін


Олег Супруненко 2014-01-26 / 21:18:19
Йено, біс із ними, всілякими провокаторами типа "толіка" та мишок-норушок. Приходьте завтра на Народну, побачите прапор Берегова/Берегсасу - там буду я. От і поспілкуємось :)

Угорец 2 2014-01-26 / 19:30:25
Толік ти дебіл нащо ворожнечу міжнаціональну розпалюеш?

Attila король гунов 2014-01-26 / 19:26:45
до Тольика з шухер мухером занимаются почти всі Закарпатці і повірй май більше зних Украінці Сяк як ти говориш пишуть лиш дурні што неучилися у школіОбсерати Угорців знаеш пак ходиш на консульство візу просити оби пустили тья у Европу нацоналіст некваліфіцрованийЛіпше не сваритися у сякі часи коли люди за нашу Украіну умераютьДекотрі угорці май люблят Украіну як ти паскуде

setelya 2014-01-26 / 19:18:58
tolik ti duzse velikiy baran svobodyvskiy.

Jeno 2014-01-26 / 19:12:49
Який ще до біса " революсьонер"? Маленький, неошколований паскудник. Два кляси й корідор, буквар у першому скурив.
Але ж по ньому будуть судити й за інших,й мій запальний брате може й до саддама побігти...
Нам тре бути мудрішими, тому що хоч як - а жити поруч. Й тре зрозуміти, що паскуда -- то є категорія не національна.
Ось, я напишу такий бомбастичний заголовок -- 200 тисяч українців закарпаття розлюбили диктатора... Й теж буду правий.Хто це чмо з бандою привів до влади? НЕ ті ж українці? А якщо з Марсу прилетів, тояк така громада дозволила йому сісти?
Бачите, як це непросто...

Христя 2014-01-26 / 19:03:26
До миші.
Де ти взялася, мишо? Із чийого жеба ти паскудиш? Щось ти сьогодні дуже активно пищиш під усіма матеріалами. Диван м'якенький, сита. Киш на вулицю, не дратуй

Угорец 2 2014-01-26 / 18:56:53
От ясний приклад Революціонера Толіка !Ось із за таких як краще садама хусейна буду підтримувати ніж теперішніх революціонерів опозиціонерів!

Jeno 2014-01-26 / 18:24:50
Ну ось вам. Як скажіть, на милість, спілкуватись із таким невіглаством, як у " толік"?
Й на жаль, я знаю, що такого невігластва на щастя, мізер. Але ж воно гучне!

толік 2014-01-26 / 17:29:06
і ще... я знаю про прибалтійських борців за волю, я знаю про українських боорців за свої права, я знаю російських дисидентів, але я не знаю НІ ОДНОГО МАДЯРА ІЗ ЗАКАРПАТТЯ, який протестував би проти союзу, проти перейменування сіл, проти заборони їхніх монгольських імен, а тим більше ніхто не згадував про прапори , ригомову і т.д... так шо ведуть себе як свині , шо з-під стола лізуть на стіл, маючи і так забагато, незаслуживши навіть на 1%

толік 2014-01-26 / 17:23:18
І ще таке. Чимало місцевих угорців насправді налаштовані проти зближення з ЄС. Бо, бачте, тоді не буде кордону, і не можна буде робити шахер-махер на контрабанді. Можна зрозуміти великих "операторів" цього бізнесу, але зрозуміти зашореність дрібних контрабандистів, які просто виживають з цього, замість шансу на нормальне життя...

плюс 100000000000000%

а взагалі то мадярам треба забрати паспорти , роздати їм циганські мадярські і най роблять те шо хочуть. так зробили прибалти - і молодці. я особисто не хочу шоб мені всякі азіати мені вка\зували як жити на МОЇЙ землі. якщо згадати історію - то треба не повторювати як мантру шо тут були мадяри, а треба і згадати ЩО ТОТІ МАДЯРИ РОБИЛИ! най познімають накуй свої прапори, орли, і срані памятники і потім будете розказувати про "Свободу". і не забудьте сволочі перепросити за 1939 р. і за лизання сраки гітлеру. а потім будете мати ЯКЕСЬТ право шось просити і на когось тикати пальцем.

Угорочка 2014-01-26 / 16:04:01
Люди! Це не той час, коли маємо обзивати одне одного, хто є мадяр, а хто є українець чи свободівець.На Закарпатті є дві угорські партії, КМКС і УМДС. КМКСівці ніколи не були прихильниками чинної влади, навіть відмовлялися від 200 гривнів. Тяжко повірити, але це правда.Нелегко нам, угорцям, бо Угорщині ми не порібні, а в Україні теж постійно під тиском. Давайте спочатку побачити в нас людину, а потім все інше.На Закарпатті багато національностей, своїми народними звичаями тільки прикрашаємо багатовікову історію, як і румуни чи словаки. Багато угорців покалічено партією регіонів,тож сьогодні маємо триматися разом. Угорці, хто повірили пану Гайдошу мабуть зрозуміли свою хибу.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи