Назустріч 20-літтю "Ґражди". Крок за кроком. XV

«Оскільки значна частина населення України за століття колоніалізму прийняла накинуту їй малоросійську ідентичність та інтерналізувала комплекси меншовартості, вироблені щодо українців імперською культурою, російська імперська свідомость отримала завдяки цьому додатковий арґумент на користь імперської експансії, тим часом як українська національна свідомість опинилася в ситуації не просто «обложеної фортеці», а ще й загроженої зусібіч, навіть ізсередини» (Микола Рябчук).

2006 рік.

Рябчук Микола Юрійович
У ліжку зі слоном: українсько-російські асиметричні відносини – культурний аспект / Відповідальний редактор д. філ. н., проф. Любомир Белей. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 48 с.
ISBN 966-8924-26-6
Для росіян-імперців, – зазначає автор видання, – саме існування якоїсь окремої української національної ідентичності, а тим більше держави, є історичним непорозумінням, викликом їхній власній імперській ідентичності, збудованій на міфічній ідеї тяглості від «руського» (у їхній уяві «російського») Києва та ще міфічнішої українсько-російської («малорусько-великоруської») «єдності» і «неподільності». Шукати з українцями компромісу означало б визнати їхню інакшість, їхню культурну окремішність та політичну суверенність. На практиці це означало б відмову від власної імперської ідентичності і творення цілком іншої ідентичності – російсько-національної, обмеженої історично-географічними рамками сьогоднішньої Росії. До такої «капітуляції» російська імперська свідомість поки що не готова; вона вимагає натомість «капітуляції» від українців – визнання ними своєї підрядності, вторинності, провінційності щодо росіян, себто – прийняття реґіонально-малоросійської ідентичності як єдино компатибільної з ідентичністю російсько-імперською – на відміну від несумісної з нею ідентичності українсько-національної.

Микола Рябчук – провідний український політолог та публіцист, співзасновник (1997) та член редколеґії часопису «Критика» (www.krytyka.kiev.ua), автор семи книжок та багатьох статей, перекладених 17-а мовами у 22-х країнах, зокрема у Німеччині («Die reale und die imaginierte Ukraine», 2006), Франції («De la Petite-Russie á l'Ukraine», 2003), Сербії («Од Малорусиjе до Украjине», 2003) та Польщі («Od Malorosji do Ukrainy», 2002;  «Dwie Ukrainy», 2004). Остання українська книжка – «Зона відчуження: українська олігархія між Сходом та Заходом» (2004) відзначена нагородою «Книжка року» в номінації «Політлікнеп». Дві інші – «Від Малоросії до України: парадокси запізнілого націєтворення» (2000) та «Дві України: реальні межі, віртуальні війни» (2003) – названі експертами «Книжника-review» серед найзнаменніших книжок незалежного 15-ліття, «які вплинули на український світ». Серед інших нагород – премія Фундації POLCUL (1998),  Польсько-Української Капітули (2002) та Фундації Антоновичів (2003), стипендії Фулбрайта (США, 1994), Фундації Ройтерс (Англія, 2000) та Мілени Єсенської (Австрія, 2001). В останні роки Микола Рябчук викладав курси лекцій в Едмонтонському, Варшавському та Колумбійському університетах.

Текст пропонованого видання використаний автором для читання першої лекції 2006-2007 навчального року в Ужгородському національному університеті.

У художньому оформленні обкладинки використано репродукції картин Енді Варгола «Red Lenin», 1987 та «Golden nude seen from behind», 1989.

  

Ребрик Наталія
Люби своє: Літературознавчі статті / Передмова Петра Скунця. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 132 с.
ISBN 966-8924-12-6
Однією з необхідних передумов формування національної самосвідомості є пробудження інтересу до історії власного народу, а зокрема до історії малої Батьківщини. Пропоноване видання – літературознавча спроба висвітлити окремі постаті закарпатоукраїнської літератури ХІХ-ХХ століть. Розглядаючи твори закарпатських письменників, ставимо за мету виховати особисту причетність кожного до всього, що відбувається навколо, намагатися наблизитися до розуміння національних ідей, ідеалів, святинь, відчувати чуже горе, чужий біль сприймати як свій власний, допомагати розуміти інших людей, а через них – себе. Адже, духовне життя нашого краю не може залишатися тільки сферою науки.

Десять нарисів, що ввійшли до першої книги Наталії Ребрик, десять науково-просвітницьких розвідок, допоможуть тим, хто не байдужий до народознавства краю, зорієнтуватися в невизначеності, що є природним у суспільстві демократичному, де всі погляди мають право на життя, але ж зобов'язує мати і свій погляд, а виробити його непросто.
Видання розраховане на вчителів-філологів, інших викладачів, класних керівників та студентів як додатковий матеріал для широкого користування і практичного використання.

 

Станинець Юрій Іванович
Сусіди: Роман / Передмова Наталії Ребрик. – Літературно-краєзнавча серія “Люби своє” пам’яті Олекси Мишанича. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 400 с.
ISBN 966-8924-19-3
Роман “Сусіди” написаний в 1935-1941 рр. й раніше не публікований. Події, відтворені в ньому, це – життя закарпатського села першої половини минулого століття. Твір великою мірою є глибоко реалістичною картиною історії Боржавської долини, персонажі майстерно списані з дійсного життя, тяглість соціального й національного самоусвідомлення передано у природному поступі, а при тому – морально-етична, духовна складова наповнюють сторінки роману й роблять його актуальним не лише як літературний факт (оскільки це перший соціально-побутовий роман в закарпатоукраїнській літературі), але і як неабиякий ідейно-естетичний набуток української культури.

Степа Сергій
Оповідання і Целми. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 112 с.
ISBN 966-8924-20-7
Другу книжку українського прозаїка Сергія Степи склали твори малої прози, проте широкого тематичного діапазону, з незвичайними сюжетними поворотами, оригінальними художніми прийомами. Автор майстерно виводить глибоко психологічні характери, відтворюючи красу і трагізм духовного світу своїх героїв – звичайних людей – сильних і слабких, відданих і зрадливих, закоханих і самотніх, показуючи всілякі їх метаморфози у стосунках між собою, із байдужим і жорстоким світом, у пошуку щастя, любові, істини, гармонії...

   

Закарпатський художній інститут
Каталог виставки робіт викладачів. До 60-річчя створення першого художнього навчального закладу на Закарпатті. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 32 с: іл.

Від Художньо-промислового училища до Закарпатського художнього інституту /Упорядник Кіяк Марина Юріївна, передмова Небесника Івана Івановича. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 176 с: іл.
ISBN 966-8924-14-2
Вміщені в книзі статті, нариси, довідки, списки і фотографії відображають 60-річний шлях першого художнього навчального закладу нашого краю від Художньо-промислового училища, Училища прикладного мистецтва, Коледжу мистецтв ім. А. Ердєлі до Закарпатського художнього інституту. Свят-кування річниці утворення навчального закладу стало своєрідним підсумовуючим моментом як для викладачів та студентів, так і для наукової та мистецької еліти краю.
Видання розраховане на науковців, педагогів, митців, краєзнавців, викладачів і студентів, вчителів і учнів, бібліотечних та культосвітніх працівників, широкого кола читачів.

  

“Вісник ЛНАМ. Спецвипуск”. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 336 с: іл.
ISSN 0236-4832      
Спецвипуск "Вісника" містить матеріали науково-практичної конференції "Ерделівські читання", проведеної в Ужгороді на базі Закарпатського художнього інституту 9-10 березня 2006 р. Лейтмотивом доповідей науковців є теза про те, що на сучасному етапі особливу роль відіграє процес відродження, зміцнення і активного залучення до мистецтва і художнього навчання багатих і унікальних мистецько-естетичних традицій Закарпаття, виразно представлених як народним закарпатським мистецтвом, так і творчістю сучасних видатних митців.

Пономаренко Н. С.
Методичні вказівки до вивчення дисципліни «Основи композиції». – Ужгород: Ґражда-3X1, 2006. – 64 с.
ISBN 966-7112-92-6
Основною метою пропедевтичного навчання з дисципліни «Основи композиції» є розвиток у студентів художнього мислення, творчої уяви, фантазії, здатності до асоціації, виховання смаку, без яких неможлива творча діяльність художника. Такі завдання, як формування початкових навичок роботи з формою на площині, побудова уявлень та засоби композиції, про композиційні прийоми, формують у студента гостроту зору,  просторове мислення,  відчуття  гармонії, пропорції, чуття матеріалу.
За результатами вивчення дисципліни студент повинен уміти оперувати образною уявою і вміти її графічно виразити; вести пошукові дії на початкових стадіях екскізування; аналізувати свої екскізи та критично вибирати з їх ряду оптимальний варіант; відпрацьовувати оптимальний варіант без втрати образності і відповідно до поставленого завдання; володіти навиками роботи у невеликому форматі з дрібними елементами; працювати з графічними інструментами.                                                                                                                   

  

Сопко Одарка Іванівна
Технологічні особливості видань та друкованої продукції: Методичне видання для занять з дисципліни «Технологія та матеріалознавство». Теоретичний та практичний матеріал. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 48 с: іл.
ISBN 966-8924-25-8
У посібнику йдеться про загальні відомості друкарських процесів, дається методична рекомендація щодо вимог розробки проекту видання, макетування та застосування матеріалів поліграфічної продукції. Методичний посібник розрахований для проведення занять зі студентами І-ІІ курсів художніх закладів та учнями спеціалізованих шкіл, а також для працівників видавництв.

М. І. Зимомря, В. І. Рекіта
Бібліографічний   покажчик   публікацій   професора   Василя Марка. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 72 с.
ISBN 966-8924-00-2
У "Бібліографічному покажчику публікацій професора Василя Марка" вміщені відомості про основні праці відомого вченого в галузі педагогіки вищої школи, літературознавця, критика.
Бібліографія містить назви публікацій, які побачили світ у 1958-2005 рр. Книга розрахована на широке коло читачів, зокрема, вчителів, аспірантів і студентів, усіх, хто цікавиться питаннями літературознавства, критики, педагогіки вищої школи, українознавства.

  

Юсип-Якимович Юлія Василівна
Моделювання системи звуконаслідувальної лексики: Семантика. Фонетика. Словотвір (На матеріалі українських говорів Карпат). – Ужгород: Ґражда, 2006. – 212 с.
ISBN 966-7112-85-6
У монографії вперше досліджується моделювання системи звуконаслідувальної лексики українських говорів Карпат, функціонування моделей ономатопів, їх семантична, фонетична, ономатопоетична структура, словотвірний потенціал та функціонування відономатопое-тичних дієслівних та іменних моделей.
Для фахівців з діалектології, семасіології, фонології, словотвору, історії мови, етимології, для широкого кола філологів та славістів.

Ю. Балега
З відстані часу. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 308  с.
ISBN 966-7112-99-3
У книзі зібрано спогади та есе про факти й події, про осіб та явища, які тим чи іншим чином спонукали автора не лише до роздумів, але й до конкретних дій, тобто – до реагування словом. Отже, мабуть, саме тому й не є це ностальгійні образки з пройденого й пережитого, але – прискіпливий, часом дошкульний чи й різкий, часом – не без ліричної ноти діалог з собою тодішнім, з часом тодішнім, зі світом тодішнім. Адже – з відстані часу. Але ж – і від сьогодення не втечеш. Тому й не сприймається пропонована річ як данина минулому. Радше є тут спроба в поважному віці роззирнутися довкіл й мовити впевнено: «Ще поговоримо!..»

   

Ряшко Михайло Іванович
Андрій Дурунда. Слово в сльозі: Літературний портрет / Передмова М. Зимомрі. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 116 с+24 с іл.
ISBN 966-8924-28-2
На кожній сходинці свого обдарування Андрій Дурунда проявляє свою незвичайну в нашу добу чесність і сумлінність. Для нього письменство – це насамперед творча структура, в'язання, будування – риси, що майже зникли в нашій літературній продукції. Рука митця, керована не тільки самобутнім талантом, але також широким письменницьким і просто життєвим досвідом, кожночасно знає, чого шукати і як досягти визначеної мети. 

Василь Маринець, Степан Поляк
Математики і математичний факультет Ужгородського національного університету. – Ужгород: Ґражда, 2006. –334 с: іл.
ISBN 966-8924-18-5
Пропоноване друге видання книги містить доповнення в розділі "Керівництво університету і факультету". У третьому розділі уточнені біографічні дані викладачів та списки їх наукових праць, публікуються фотографії, приведені біографічні дані викладачів, які почали працювати після 1999 року. Четвертий розділ доповнено списками випускників-математиків до 2006 року включно.
У додатках наведено Указ Президента України про надання УжДУ статусу національного, доповнено штатні формуляри математичних кафедр УжНУ за останні роки, публікуються деякі нові фотодокументи.

  

Історикові та журналісту Омеляну Довганичу – 75: Статті, нариси, інтерв’ю, нагороди та рецензії на бібліографічний покажчик до цієї дати / Упорядник Довганич Омелян Дмитрович. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 74 с.: іл.
ISBN 966-8924-03-7
Вміщені у збірнику статті, нариси, інтерв'ю, рецензії відображають фахову оцінку провідними науковцями, письменниками, літераторами, журналістами науково-дослідницької та суспільно-громадської праці Омеляна Довганича, 70-річчя з дня народження якого стало своєрідним підсумовуючим моментом як для самого ювіляра, так і для наукової та мистецької еліти краю.
Книга призначена для істориків, краєзнавців, викладачів і студентів, вчителів і учнів, бібліотечних та культосвітніх працівників, широкого кола читачів.

Довганич Омелян Дмитрович
Возз'єднання Закарпаття з Україною очима сучасника: За архівними документами. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 120 с.
ISBN 966-8924-23-1
За останні роки в області опубліковано декілька видань матеріалів наукових конференцій, присвячених річницям возз'єднання Закарпаття з Україною, а також 5 збірників архівних документів, біографічних нарисів і довідок про делегатів Першого з'їзду народних комітетів Закарпатської України, зокрема: «Того дня зійшло сонце возз'єднання: минуле і сучасне» (1997), «Возз'єднання» (два видання – 1999, 2000 pp.), «Звершилося. Сталось. Навіки збулось» (2001), «Навічно в пам'яті історії» (2004), на які опубліковано 11 рецензій.

 

Васько Е., Пайкош О., Васько П., о. Баник М.
Дравці: До 200-річчя церкви та 786-річчя села. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 76 с: іл. + 8 с. кол. іл.
ISBN 966-8924-01-0
Ця невелика книжечка охоплює значний період історії села. В ній є відомості про соціально-політичне становище його мешканців, про школу, церкву та інші установи. Вона спирається не лише на писемні джерела, але й на спогади старожилів, які міцно зберігають у пам'яті звичаї і традиції наших предків.

Андрійцьо Василь
"Нова сцена". Театр Карпатської України. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 128 с: іл.
ISBN 966-7112-99-3
Драматичний театр "Нова сцена" – важлива сторінка національно-культурного та державотворчого життя Закарпаття у XX столітті. Передісторія та історія цього своєрідного колективу на теренах української театральної культури маловідомі, тому і складають для нашого сучасника неабиякий інтерес.

 

Пагиря Василь Васильович
Оглядаючись на пройдене: Нариси і статті, опубліковані в «Благовіснику». – Ужгород: Ґражда, 2006. – 60 с.
ISBN 966-7112-34-9
У пропонованому виданні подано вибрані нариси та статті про культурно-освітніх, церковних діячів, про церкви і монастирі краю, опубліковані автором останніми роками в "Благовіснику" – газеті Мукачівської греко-католицької єпархії.

Пагиря Василь Васильович
Народжені для творення історії: Ювілейні нариси, опубліковані в газетах «Карпатська Україна», «Старий замок», «Старий замок – Паланок», «Вечірнє Мукачево», «Панорама», «Новини Закарпаття». – Ужгород: Ґражда, 2006. – 84 с.
ISBN 966-8924-24-Х
У пропонованому виданні автор подає нариси, написані на замовлення редакцій й опубліковані в газетах «Карпатська Україна», «Старий замок», «Старий замок – Паланок», «Вечірнє Мукачево», «Панорама», «Новини Закарпаття» до ювілеїв відомих земляків. Це – копітка багаторічна праця з архівними матеріалами, з науковою та довідковою літературою, періодикою минулих століть, зі спогадами й роздумами сучасників тощо. Опрацьовані належним чином ці матеріали стануть у пригоді як науковцям, вчителям, студентам, працівникам бібліотек, так і широкому колу читачів, яких цікавить історія рідного краю.

 

Пагиря Василь Васильович
Зелене золото Карпат: Історія Мукачівського лісокомбінату. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 68 с: іл.
ISBN 966-7112-34-9
У збірнику вміщено відомості, які відтворюють історію Мукачівського лісокомбінату – матеріали архівів про виникнення цього підприємства, статті із преси про роботу лісників і деревообробників, нариси про людей, які творили історію цього підприємства. Це історія лісокомбінату, який з 1969 року був розформований і на його базі створено Держлісгосп.
Книга «Зелене золото Карпат» має стати доброю пам'яткою про людей, які тепер на заслуженому відпочинку, а багато з них відійшли у вічність. Вона згодиться і тим, хто цікавиться нашим минулим.

Молодіжний катехетичний центр Свято-Троїцької греко-католицької парафії міста Ужгорода / Упорядкування проф. Василя Худанича. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 24 с.: іл.
Метою пропонованого видання є увіковічнення пам’яті про людей, які знайшли в собі мужність в такий морально й матеріально нестабільний час взятися за будівництво не просто катехетичного молодіжного центру, а й конкретними справами довели свою вірність Богові й Україні, прислужилися до виховання підростаючого покоління відданим державницькій справі, національно свідомим, глибоко патріотичним, з почуттям причетності цій землі і бажанням служити Великому Чину. Мова йде про тих, хто вклав головну лепту в будівництво. Ці дані ми намагалися дати в хронологічному порядку. Прагнули пояснити, що завдання Свято-Троїцької парафії не тільки молитися, але і виховувати нових вірників, молодь, яка стане гідною зміною своїх батьків. Вважали за необхідне вказати на ті форми роботи з молоддю, які зараз диктує сучасний світ, зберегти молоде покоління для служіння Богові.
   

Попович Михайло Михайлович
Закарпатська Турянщина – земля русинів-українців / Післяслово Юрія Піпаша. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 28 с.: іл.
Народження топонімів та мікротопонімів – це нестримний процес, започаткований самою природою і завершений людьми, тобто – це сумісне творіння природи та людей, і тому вони надзвичайно досконалі: глибоко, правдиво та всебічно віддзеркалюють сутність своїх носіїв.
Топоніми Закарпатської Турянщини впродовж цілих століть створювали аборигени цієї землі, які називали себе русинами.
Створені русинами топоніми виявилися в основному загальноукраїнськими та навіть українськими літературними словами і словосполученнями. Це означає, що творцями цих топонімів були українці, які в силу відомих причин називали себе русинами. Пробудження їх української національної свідомості відбулося тільки в першій половині XX століття.
Цю проблематику й розглядає автор у пропонованому виданні.

Іршавський районний будинок культури: Булет / Відповідальний за випуск Філеш В. В. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 6 с.: іл.
Іршавський районний будинок культури діє з 1946 року. Його завдання – культурно-масове обслуговування жителів району, розвиток всіх жанрів і видів самодіяльного мистецтва, проведення конкурсів, фестивалів, влаштування різних художніх виставок.
У травні 1991 року відкрито велику, простору, двоповерхову будівлю (глядацький зал 530 місць) нового районного Будинку культури, який став центром культурно-дозвіллєвої діяльності, є провідною творчою і організаційно-методичною установою району, яка забезпечує розвиток самодіяльного мистецтва та пропагує його досягнення, узагальнює і поширює передовий досвід клубних закладів району, аматорських колективів, підвищує теоретичний та професійний рівень керівників гуртків, клубних працівників, здійснює роботу з інформаційно-методичного забезпечення закладів району.
У штаті РБК нараховується 30 чоловік: директор, художній керівник, четверо провідних методистів, інструктор клубної роботи та технічний персонал. Методисти координують і спрямовують роботу 46 клубних закладів, 310 колективів художньої самодіяльності, 22 народних та зразкових аматорських колективів художньої самодіяльності, 68 любительських об’єднань та клубів за інтересами.

   

Фекета В. П.
Курс лекцій з фізіології людини. – Ужгород: Гражда, 2006. – 296 с.: іл.
ISВN 966-7112-43-8
Навчальний посібник написано у відповідності із Програмою з фізіології для студентів 2-го курсу медичних вузів. Він охоплює більшість розділів основного курсу цього предмета та ряд аспектів клінічної фізіології. Методологічною основою посібника є теорія функціональних систем П. К. Анохіна. При розгляді матеріалу акцент зроблено на фізіології вегетативних систем організму та механізмів їх регуляції. Посібник розрахований на студентів-медиків, науковців, практичних лікарів.

Староста В. І.
Навчання школярів складати й розв'язувати завдання з хімії: теорія і практика: Монографія .Наукове видання. – Ужгород: УжНУ–Ґражда, 2006. – 327 с.
ISBN 966-7400-47-6
У монографії обґрунтовано тєоретико-методичні засади навчання учнів складати й розв'язувати завдання з хімії, проаналізовано застосування навчальних завдань з хімії у контексті становлення та розвитку шкільної хімічної освіти, розкрито трактування основних видів навчальних завдань (запитання, вправи, задачі) та їх параметрів, представлено розроблену методику поєднання розв'язування та складання завдань під час вивчення хімії як цілісного процесу пізнання на прикладі різноманітного навчального матеріалу.
Книга концентрує багаторічний практичний досвід автора щодо методики застосування навчальних завдань з хімії та впровадження її в шкільну практику.
Видання адресоване вченим, аспірантам, методистам та учителям хімії, студентам хімічних факультетів вищих навчальних закладів.

   

Карабелеш Андрій Васильович
Долю не вибирають...: Штрихи до біографії. Вибрані твори. Спогади / Передмова І. І. Миговича; упорядкування І. І. Миговича та Ф. А. Кулі. –Ужгород: Ґражда, 2006. – 188 с. +8 с. кол. іл.
ISBN 966-7112-99-3
У книжці висвітлюються маловідомі штрихи біографії і творчості Андрія Васильовича Карабелеша (24.091906 – 4-09.1964) – поета, перекладача, педагога, художника, фольклориста. А. Карабелеш наш сучасник і нині мусимо підійти з порозумінням до його багатогранної творчої спадщини, абстрагуючись від суб'єктивних оцінок, які були винесені у роки тоталітаризму. Це призвело до того, що до сих пір відсутній об'єктивний аналіз його спадщини, а ім'я його забуто. Наше завтрашнє ми повинні творити добре усвідомлюючи минуле, абстрагуючись від надмірної туги чи мрійливості, щоб свята його пам'ять давала нам сьогодні сущим, з надією, правдою і вірою творити майбутнє. Для широкого кола читачів, кому не байдужі сторінки історії і культури краю.

Булгакова Валентина Васильевна
Трава для кроликов (мова російська) / Передмова Андрія Дурунди. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 96 с: іл.
ISBN 966-8924-29-0
Про тяжке становище людей праці пише Валентина Василівна у своїх коротких обсягом, але багатих змістом оповіданнях «Бомж», «Из-гои», «Малый бизнес», про неймовірну скупість товстосумів (у цьому я теж, як письменник, переконувався й переконуюся не раз) – у «Шоколаде». Але чи не найбільше творів присвячено наболілій не лише особисто для неї, а й для всього нашого знедоленого люду темі – проблемні вседозволеності й безкарності нашого пихатого й чванливого чиновництва. Не полінуйся, всемогутній чинушо, яким ти себе не без підстав уважаєш, здійми злодійкуваті очі від холодних паперів, бюрократе, прочитай, що думають про тебе прості люди, в оповіданнях Булгакової «Вознаграждение», «Последний удар», «Милицейские зигзаги», «Судейские будни»... Може, хоч трохи здригнеться твоя часто зачерствіла душа, якщо вона в тебе ще залишилася, не потонула, не згинула у хабарницькому морі зелених купюр... Про виклик беззаконню, несправедливості йдеться в оповіданнях «Право сильного», «Бурсак», «За счастье борются», «Карина»...

  

Фесенко Віра Григорівна
На семи вітрах: Поезія /Передмова П. М. Скунця. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 180 с: іл.
ISBN 966-7224-32-9
Нова збірка поезій, домінантою в якій є теми любові й добра, відродження духовності, роздуми над змістом життя. Географія віршів досить обширна – від славного Конотопа на Сумщині, де авторка народилася, через Крим, де навчалася, і аж до судженого долею, загубленого в Карпатах Міжгір’я. У віршах Віри Фесенко багато квітів і загалом цвіту, а пісня її – нестримна у своєму захопленні світом.

Носа Михайло
Вутцюзнина: Поезія. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 72 с: іл.
ISBN 966-8924-13-4
Автор поетичних збірок «Ластівоча заметіль» (2000), «Межа» (2002) та навчально-методичної праці «Дубівчани в одежі слова: Вивчення творчості Івана Чендея в школі» (2005). Лауреат районного конкурсу «Людина року-2002» у номінації «Художня творчість». Нагороджений Грамотою райдержадміністрації за вагомий вклад у культурне життя району (2003).
Знаний краянами як людина із загостреним почуттям справедливості, Михайло Носа має широку довіру в громадсько-політичних справах. Він депутат Дубівської селищної ради першого та третього скликань, районної ради четвертого скликання. Голова дубівських первинних осередків ВУТ «Просвіта» та партії «Батьківщина».

 

Лемко Йосиф Іванович 
Коса на ліву руку / Передмова Юрія Шипа. – Ужгород: Ґражда. 2006. – 104с: іл.
ISBN 966-8924-17-7
Пропонованим виданням Йосиф Лемко засвідчує, що він добрий косар не тільки на праву, але й на ліву руку, а коса його добре поклепана, бо валки за нею, нівроку ті, що людям треба.
Автор у віршах вміло поєднує громадянську та особисту лірику. Події, пригоди, факти висвітлюються як фольклорними, так і модерновими засобами, а гумор Иосифа Івановича -співучий: легко прочитується від першого і до останнього рядка. Від книжки й до книжки Йосиф Лемко росте як оригінальний, самобутній і талановитий майстер сатири та гумору, що міцно вкорінений у ґрунт народної закарпатської стихії.
Викриваючи і висміюючи людські вади, Йосиф Лемко тонко допомагає позбутися їх, не принижуючи гідність ближнього. У цьому і полягає виховне кредо його письменницької манери.

Продан Оксана Петрівна
Заговорю любовью: Поезії (мова російська) . – Ужгород: Ґражда, 2006. – 120 с.
ISBN 966-8924-07-Х
Видавничий проект пропонованої збірки був представлений на Міжнародних книжкових виставках у Парижі (17-22. 03. 2006) та в Празі (4-7. 05. 2006) в рамках проекту «Моравія – колиска слов’янства».

    

Пекар Олена Василівна
Каруселі любові: Поезії / Передмова Н. Й. Ребрик. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 68 с: іл.
ISBN 966-8924-09-6
В епіцентрі ліричних творів Олени Пекар – вразлива відкрита жіноча душа. Передбачаю, як Ти, прискіпливий Читачу, скептично усміхнешся: хто про ту «жіночу душу» тільки не писав? І взагалі, що можна ще написати після Ліни Костенко і Наталки Білоцер-ківець, чи, принаймні, після Наталки Довганич або Мар'яни Бонь-Якубишин? Але це тільки Твій, Читачу, власне читацький погляд... А з точки зору дискурсу творчості сама авторка зізнається, що у Слові знаходить відраду, ним тамує свій біль і свою печаль... Тож, можливо, вартує, Шановний, перейматися її болями і печалями, бо не тільки її, а й твої весни у білому цвіті журавлі несуть на крилах у даль... Чи, може, по Твоєму вікні так печально не стікають осінні сльози?..

Голубка Оксана Іванівна
Душа і скрипка: Поезія / Передмова Петра Мідянки. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 64 с: іл.
ISBN 966-8924-14-2
У віршах Оксани Іванівни Голубки, вчительки з Новоселиці Тячівського району, – трепетна жіноча душа то кохає до безтями, то страждає від людської байдужості, то горить найпалкішими поривами служити рідній Україні. Вона є достатньо обізнана зі світовою класикою, і прекрасно володіє українським словом. Поезія, музика, картини, родинний затишок – це стихія Оксани Іванівни. Вона – творець. Творець як педагог, що творить з людини людину, творець, що у вільний від службових обов'язків і родинних клопотів час звертається до поетичного тексту.
Порядність, духовність, щирість – це найбільші життєві пріоритети досвідченої вчительки, а щастя спілкуватися для неї – неоціненний Божий дар. Зі своїм життєвим досвідом Оксана Іванівна не вміє фальшивити, вміє бути чесною і відвертою. Такою і йде до читача своєю першою збіркою «Душа і скрипка».

Олеся Лабик. Просто прекрасна людина / Передмова Сергія Ратушняка. – Ужгород: Ґражда, 2006.– 40 с: іл.

  

Шип Ласло Ласлович
Каталог різьби по дереву. Ювілейна ретроспективна виставка творів з нагоди 65-річчя.

Секріян Ілля Георгійович
Про рідне: Поезія / Передмова Івана Рекіти. –Ужгород: Ґражда, 2006. – 36 с: іл.
ISBN 966-7112-34-9
Досить довго йшов Ілля Сєкріян до своєї першої поетичної збірки. Адже його, румуна за національністю, ще в юному віці полонила Муза. І перші поетичні спроби (а їх немало) писались, звичайно, рідною йому румунською мовою.

 

Крістіна Беринець
На березі життя: Поезія. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 48 с: іл.
ISBN 966-7112-54-3
Новелетки, етюди, шкіци, замальовки юної письменниці з Ужгорода Крістіни Беринець у її першій книжці "На березі життя" – глибоке освідчення ніжного серця в любові рідному Ужгороду, Синевирському озеру, Долині нарцисів й іншим красотам нашого краю. її твори тяжіють до білого вірша. Багате світобачення, вміле використання метафори, тонке відчуття слова, пластичність мови, лаконічність і місткість фрази, емоційна наснаженість, а ще Велика Любов – все це притаманне творам Крістіни Беринець.

Калинові кетяги: Твори школярів – учасників III обласного зльоту творчої молоді Закарпаття / Передмова П. М. Ходанича; Упорядкування Л. П. Ходанич. – Ужгород: Ґражда, 2006. – 96 с: іл.
ISBN 966-8924-07-X
У книзі подано кращі твори учасників Третього зльоту творчої шкільної молоді Закарпаття, який відбувся в Ужгороді наприкінці 2005 року. Юні поети й прозаїки намагаються змалювати красу рідної природи, любов до отчого порогу й Вітчизни, пізнати складний світ людських стосунків, тут – щире зізнання в першому коханні, щира порада юного покоління жити в злагоді й мирі.

   

Українська мова. Конкурсні тестові завдання для вступників: / Г. І. Вовченко, А. М. Галас, О. Д. Пискач, Т. М. Розумик, М. І. Сюсько. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 304 с.
Збірник містить тести із бази екзаменаційних завдань на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Призначений для вступників на всі факультети та спеціальності університету. Може бути використаний учителями та учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Українська література. Конкурсні тестові  завдання для вступників. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 216 с.
Збірник містить тести з бази екзаменаційних завдань, яка використовується на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Може бути використаний учителями та учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Зарубіжна література. Конкурсні тестові  завдання для вступників. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 140 с.Збірник містить тести з бази екзаменаційних завдань, яка використовується на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Може бути використаний учителями та учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Англійська мова. Конкурсні тестові  завдання для вступників. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 288 с.Збірник містить тести з бази екзаменаційних завдань, яка використовується на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Може бути використаний учителями та учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Німецька мова. Конкурсні тестові завдання для вступників. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 320 с.Збірник містить тести з бази екзаменаційних завдань, яка використовується на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Призначений для вступників, які складатимуть вступний іспит з німецької мови як основної фахової дисципліни (спеціальність “Німецька мова та література”) та з німецької мови як нефахової дисципліни. Може бути використаний учителями та учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Французька мова. Конкурсні тестові завдання для вступників:– Ужгород: Ужгородський національний університет, 2006. – 235 с.
Збірник містить тести з бази екзаменаційних завдань, яка використовується на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Може бути використаний учителями й учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Хімія. Конкурсні тестові завдання для вступників. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 200 с.
Збірник містить тести з бази екзаменаційних завдань, яка використовується на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Призначений для вступників на спеціальності хімічного, біологічного, та медичного факультетів. Може бути використаний учителями й учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Біологія. Конкурсні тестові завдання для вступників. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 256 с.
Збірник містить тести з бази екзаменаційних завдань, яка використовується на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Призначений для вступників на спеціальності біологічного, медичного факультетів та факультету фізичного виховання і спорту. Може бути використаний учителями та учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Математика. Конкурсні тестові завдання для вступників. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 226 с.
Збірник містить біля 3000 завдань з бази екзаменаційних тестів, що використовується на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Він охоплює основні розділи елементарної математики, знання які необхідні для успішного навчання в університеті і дає певну інформацію про рівень вимог з математики, які ставлять перд вступниками УжНУ. Збірник призначений для вступників на спеціальності економічного, інженерно-технічного, математичного, фізичного, хімічного факультетів та факультету міжнародних відносин. Може бути використаний учителями й учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Фізика. Конкурсні тестові  завдання для вступників. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 152 с.
Збірник містить тести з бази екзаменаційних завдань, яка використовується на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Призначений для вступників на спеціальності фізичного, математичного, інженерно-технічного факультетів. Може бути використаний учителями та учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Географія. Конкурсні тестові завдання для вступників. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 196 с.
Збірник містить тести з бази екзаменаційних завдань, яка використовується на вступних іспитах до Ужгородського національного університету. Призначений для вступників на спеціальності географічного факультету. Може бути використаний учителями й учнями старших класів у навчальному процесі та для самопідготовки.

Історія. Конкурсні тестові завдання для вступників. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 308 с.
Збірник конкурсних тестових завдань з історії України від найдавніших часів до наших днів та всесвітньої історії ХХ – початку ХХІ ст. призначений для перевірки знань абітурієнтів, що готуються стати студентами історичного факультету та факультету суспільних наук (спеціальність “політологія”) Ужгородського національного університету.
Для абітурієнтів, учнів середніх загальноосвітніх шкіл, студентів, учителів, викладачів вищих навчальних закладів, а також усіх, хто цікавиться питаннями історії.

Основи правознавства. Конкурсні тестові завдання для вступників / Автор-упорядник В. В. Лемак. – Ужгородський національний університет. – Ґражда, 2006. – 280 с.
Видання містить тестові завдання з основ правознавства, які виносяться для вступного іспиту з відповідної навчальної дисципліни в Ужгородському національному університеті. Складено згідно програм з основ правознавства, що використовуються в загальноосвітніх школах. Розраховане для допомоги в засвоєнні правових знань абітурієнтами.

 

26 липня 2013р.

Теги: Ґражда

Коментарі


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
» Всі записи