Лумшорська містерія на Івана Купала

Чарівний край, де смерічок аж ген розмай! Смарагдові гори, безмежні полонини, кришталево чисті стрімкі ріки – це мальовниче Закарпаття, пісенна земля, де живуть традиції предків.

Лумшорська містерія на Івана Купала

Збір урожаю, жнива – здавна вважались священними дійствами і по-особливому вшановувались. Зокрема одне із найголовніших   торжеств у  слов’ян  було свято Літнього Сонцевороту, яке  в народі називають «Івана Купала».

З розмахом це магічне атракційне дійство  відзначалось цього року в селі Лумшори, котре розкинулось високо на схилах гір та славиться своїми  сірководневими  купальнями. Родзинка їх - у  чанах, в яких  гостей «варять», парять, поливають цілющими відварами трав та  здійснюють «шокову» терапію, занурюючи їх в холодну воду гірських рік. Все це творять з людьми зовсім не міфічні чорти, а привітні і  щиросердечні  місцеві горяни.

Купальське дійство почалося  з ожинового вина, хреновухи та  лумшорських  канапок з чорного запашного хліба, оздоблених  смальцем, гірким перцем та шматочками квасних огірків, котрими зустрічав гостей щедрий  господар  Іван Погоріляк. Їства  було багатенько, отож воно не виносилось на рушниках, а  красувалось на дубових столах, застелених вишитими скатертинами у мисливській садибі.

Неймовірно чисте повітря спирало дух та тішило легені, що так звикли до міського смогу. Ніздрі лоскотав димок, у котрому томились свіжоприготовлені народні страви. Пахощі бограчу та поливки  над якими чаклували чеські гості,  п’янким ароматом розносились довкіллям.

Народ розгулював у вишиванках під  звуки автентичного фольклору.  Місцеві колективи майстерно виконували   обрядові пісні, які  занурювали гостей в атмосферу купальської містики. 

Дівчата швиденько зорієнтувались на новій місцині та віднайшли поряд квітучу галявину. Красуні рвали  розкішні  польові квіти і листя папороті, із котрих наплели  вінків. Кожна із них, знаючи, що зілля напередодні  Купала набуває сакральних властивостей, потайки чаклувала та «плела» своє щастя, свою долю.

В цей час публіку запалювали  невгамовні та веселі ведучі Олеся і Ростислав, які сипали  купальськими цікавинками та  гумором.

Головною подією свята стало колективне плетіння  довжелезного вінка із  медоносної цілющої рослини іван-чай. Все це супроводжувалось океаном драйву, хорошого настрою, задіяністю усіх присутніх.  Врешті спільними зусиллями закарпатців, донеччан, киян, мешканців Росії, гостей із Чехії та Словаччини був сплетений  найдовший вінок єдності, дружби, братерства. Лумшорський  КУПАЛЬСЬКИЙ вінок, протяжністю 400 метрів  побив всеукраїнський рекорд, і став на 100м довшим від  зафіксованого в 2011р у київській області.

Вінок був настільки довгим, що ним огорнули усю лумшорську гостинну садибу, яка відтепер отримала  свій чарівний оберіг від ворожої та нечистої сили.

Цінність  цього дійства  полягає  в  оригінальності, народності гуляння, відсутності постановочної напускної театральності.  Усі  присутні були не глядачами, а безпосередніми учасниками, котрі отримали масу задоволення і позитивних вражень.

Тут і квітку папороті в лісі шукали, і Марену з  Купало палили, і дівчата  чаклували та вінки по воді пускали. А який був бограч!!! Смачнющий, з димком! Всі веселились, до несхочу, танцювали під  запальні мелодії  перечинських гудаків  та ужгородського гурту  Етюд-М.  Хтось в чанах, у цілющих трав’яних настоях купався. Хтось в річці, в кришталево чистій воді  плескався. Море зелені, чисте блакитне небо, спів пташок, запах гір, лісу,  народного  запалу - усе це радувало зір, слух, нюх та наповнювало  емоціями.

На завершення хочу  по-своєму інтерпретувати  слова із пісні у виконанні Софії Ротару:

«Завітайте  в Закарпаття !

Завітайте, люди добрі,

Завше будуть раді Вам,

Хлібом—сіллю Вас зустрінуть,

Файну пісню заспівають про чудовий  милий  край…»

 

 

*** Використано фото Данила Баника

07 липня 2013р.

Теги: Івана Купала, найдовший купальський вінок

Коментарі

порада 2013-12-30 / 12:35:03
іссякла любов ... іссякло й натхнення творчо писати і творити. де твоє піднесення , до кого залишилось кохання... переосмисле себе Інно.

Слов’янин 2013-07-10 / 21:47:41
Інна Конар робить гарну справу, пропагуючи свята наших предків. Відомо ж, хто не поважає рідну старовину, плює в колодязь, з якого п"є воду. Браво Інно!

Ігор 2013-07-10 / 17:11:42
Християнство пристосувало під себе древньослов'янське свято але душа залишилася язичницька.
Добре, що є люди які відроджують наші традиції.

Інна Конар 2013-07-08 / 09:16:36
На святі були присутні представники багатьох місцевих, всеукраїнських та російських ЗМІ, котрі ще не оприлюднили свої фото-, відео- репортажі. Згодом буде створено web-сторінку із консолідованим фоторепортажем купальського дійства в Лумшорах. Наразі світлини можна віднайти через пошуковики за тегами "найдовший купальський вінок", "Івана Купала", Лумшори.

VA2013 2013-07-08 / 00:35:54
Підкажіть, будь-ласка, де можна переглянути всі світлини зі свята Купала у Лумшорах?


Інна Конар
Публікації:
/ 5У пошуках «землі обітованої»
/ 22Полювання на «щастя»
/ 9Теорія змови, або безперспективні бої з вітряками
/ 19Чи знімуть фільм про українського Джеймса Бонда?
/ 52Експерти радять не поспішати з покупкою нерухомості
/ 4Інна Конар: «Тільки той, хто чогось прагне у цьому житті, ладен перетворити сірі будні на яскраві свята»
/ 4Скарбничка літніх вражень
/ 5Прийшов Спас - пішло літо від нас
/ 36Присяговідступники...
/ 9Каламутні води української феміди
/ 124Міліціонери – не "олов’яні солдатики"
/ 4Про життя
/ 25Про щастя
/ 4ДВА ТИЖНІ В РАЮ (IIIчастина -"Паломництво в святилище Афродіти")
/ 13ДВА ТИЖНІ В РАЮ (IIчастина)
/ 17ДВА ТИЖНІ В РАЮ (I)
/ 37Візит журналіста викликав переполох у Закарпатській обласній прокуратурі
/ 4Заплету віночок на щастя, на долю, на чорнії брови…
/ 10На Івана, на Купала…
/ 2ПРОФЕСОР
Інна Конар: Криза навчила людей не витрачати усе, що заробляють
/ 25Українська калина, чи японська сакура
/ 11Візерунки дитинства
/ 5Про популярність, марнославство, дуалізм та гумор
/ 24Варіації на тему Кохання (до Дня Святого Валентина)
» Всі записи