«Міністерство правосуддя»,

або Що приховано за корпоративними конфліктами адвокатів

«Міністерство правосуддя»,

Уже розхожою істиною стала констатація факту, що недовіра до правоохоронних органів у нас зашкалює за позначку у 70% при тому, що 30% взагалі не цікавляться нічим. Тобто, позитивне ставлення до прокуратури, міліції, судів можна почути лише від самих працівників цих органів або членів їх родин, що перетворює державу у виключно репресивну машину. Проте влада продовжує переконувати себе, суспільство та європейські інституції в тому, що вона прагне верховенства права, таким чином знецінюючи усякі слова та можливості відповідального діалогу.

Одним з ключових аргументів нинішнього режиму, який має довести, що реформа правоохоронної системи таки здійснюється, є прийняття нового кримінально-процесуального кодексу за яким, нібито, значно лібералізується  слідство та посилюються процеси змагальності через зростання ролі адвокатури. Але, як часто буває у «візантійській» практиці, правильні слова основного документу цілком спотворюються підзаконними актами, доводячи ситуацію до абсурду, коли реальність можна пояснити лише іронією Козьми Пруткова: «якщо на клітці слона прочитаєш напис «буйвол» – не вір очам своїм».  

На ділі розширення прав адвоката в процесі вже супроводжується обмеженням доступу до захисту будь-яких інших осіб. Тобто, підозрюваний може собі обрати захисником виключно особу з відповідною ліцензією, а значить – так чи інакше підконтрольну владі. Пояснюється це необхідністю професіоналізації юридичної практики, підвищеними вимогами до кваліфікації і таке інше.

А далі – більше. Відтепер адвокат зобов’язаний бути членом спілки, яка здатна використовувати важелі заохочення та покарання, тобто – контролю. Причому, спілка така може бути лише одна, визнана міністерством юстиції, а значить – прив’язана до держави. Відтак керівництво спілки впроваджує обов’язкові платежі для своїх членів, створюючи основу для утримання бюрократичного апарату, який ще тісніше переплітається з владою. Загалом, на право займатися адвокатською практикою вводиться майновий ценз і тепер тіньові корупційні схеми на отримання ліцензії фактично легалізуються, перетворюючи адвокатуру на ще одне «міністерство».  Відповідно спайка між прокуратурою, судами та адвокатами, яку в народі прийнято називати «рішалово», по суті освячується державою і про будь-яку змагальність процесу можна забути. Конкуруватимуть хіба гаманці.  До речі, за таких обставин дуже легко довести відсоток виправдальних  вироків до необхідної для звітності цифри. Відкрили на людину справу, видоїли необхідну суму, а потім, залежно від поведінки – засудили або відпустили.

Все точно за Оруелом, коли міністерство «правди» продукує витончену брехню, міністерство «любові» – ненависть, міністерство «миру» розпалює війну, а міністерство «достатку» множить жебрацтво. Так і міністерство «правосуддя» нічого, крім кричущого беззаконня, принести не може.

Така практика для пострадянського простору вельми розповсюджена, коли під найпрогресивнішими гаслами в країні повертали кріпосне право у вигляді колгоспів, самодержавство та становий поділ суспільства – через владу партії, інквізицію – у формі класової боротьби. А все це прикривалося найпередовішою конституцією 1936 року, з нечуваними правами та свободами, яка дала старт масовим репресіям.  

Нічого нового і в такій адвокатській практиці, яку нам пропонують «умільці» з Банкової, немає, якщо хоч трохи ознайомитися з біографією її натхненника В.Медведчука. «Захисник» В.Стуса, Ю.Литвина, В.Брюханова чудово знається на іграх у «піддавки» з владою, бо сам пройшов школу обраної касти адвокатів радянської системи. Тепер його учні з красномовними прізвищами А.Портнов, Л.Ізовітова в кращих традиціях єзуїтства викроюють зазначений проект, та й ще позбуваючись неугодних під гаслами адвокатського місцевого самоврядування. Розпалюючи корпоративний егоїзм, політичні інтриги, знищується сам принцип громадянського суспільства, в якому адвокат вважається вільною професією. Так само як творчі спілки письменників, художників, композиторів, журналістів призначені були витравити дух вільного митця, так нині нищиться дух права. А навчальні заклади на кшталт «Юридичної академії» С.Ківалова та безліч факультетів права, торгуючи кон’юнктурою та освячуючи тотальну корупцію, взагалі вбивають перспективу держави.

Цікаво лише, кому вони всі будуть потрібні, коли остаточно доб’ють усі правові інститути?

З Днем Конституції вас!..

29 червня 2013р.

Теги: адвокат

Коментарі

4832 2013-07-07 / 18:46:09
Дістало не тільки Вас, п.Вікторе! Дістало вже багатьох! Та поки ще, на превеликий жаль, не перевелися Карпенкові Бонавентури-Копачі, маємо те, що маємо.

777 2013-07-07 / 16:09:10
Молодець Віктор! Підтримую!

Бонавентура-Копач 2013-07-02 / 09:49:32
...
"Копач (грізно). Де цимбали? Грай, псявіро!"

... 2013-07-02 / 08:38:46
Бісеня ти,Копачу. Щось дуже на анрейку схоже. "Фізіка", зазвичай продовжується метафізикою. Що тоді скажеш, коли на сковороді скакатимеш, покруче?

Бонавентура-Копач 2013-07-01 / 20:19:54
...
"Копач. Ха-ха-ха! Заметь-це пройдисвіт! Я їх багато бачив, у мене опит і практіка. Я на них насмотрелся...
Ти цього не знаєш - це з фізікі."

... 2013-07-01 / 16:59:59
Зі сторони ситуація наступна: Пащенко вікдкрито, не ховаючись пише, коментує. Трошки складніше із цим "Бонавентура-Копач". Ти чололовіче не з Мулен Руж? Чи може з вулиці Червоних ліхтарів?

Бонавентура-Копач 2013-07-01 / 14:34:20
Не маю підстав ставити вашу думку під сумнів, як "закарпатський політолог" ви більш в ... дискурсі.

Віктор Пащенко 2013-07-01 / 13:45:27
Будь-яка проститутка переконана, що любов вигадали чоловіки, щоб не платити за секс. Тому шукати з нею порозуміння в царині моралі безглуздо.

Бонавентура-Копач 2013-07-01 / 09:42:36
Як все запущено...
"формальності"(sic!)
"котрі навіть не спромоглися відмінити смертну кару тут не авторитет" - а ще вони негрів лінчують, ага. Оце і є, "громадянське суспільство", коли суспільно важливі питання вирішуються навіть не на рівні штату, а на рівні нас. пункту "pop. : 120".
"особу з відповідною ліцензією, а значить – так чи інакше підконтрольну владі." - гвалт, Вікторе, в нас і медицинську поміч можуть надавати тільки заклади з відповідною ліцензією ("підконтрольні владі") - от де "попрання" істини!
Іще раз: адвокати (це ж не закарпатські політологи без освіти) мають мати як відповідну освіту, так і бути під контролем відповідної цехової спільноти. Ці зміни були ініційовані, в т.ч., її представниками.
"послуговуватися проституцією" - це "використовувати" (напр. "на думку політолога", "за прогнозами закарпатського політичного експерта" і т.д.).


Віктор Пащенко 2013-06-30 / 23:07:03
Для Бонавентура-Копач.
Не втримався ти друже від коментаря, (як, власне, і я від публікації, бо надто вже дістало), але дуже пізнаваний сленг. Я говорю не про формальності, а про суспільну мораль. Хтось вважає за природнє служити силі, будь-то спортсмени 90-х, СДПУ(о), нинішня влада чи Америка. Мені цікавіше шукати істину (котра в суспільстві не менш важлива і стала, ніж у фізиці чи біології) і законодавство окремих штатів, котрі навіть не спромоглися відмінити смертну кару тут не авторитет. Хоча ще раз повторюю – я на неї (істину) не претендую, але добиватися правди, навіть без взаємності, особисто мені значно приємніше, ніж послуговуватися проституцією.

Генек 2013-06-30 / 23:00:50
Вся надія на пролів. Але проли просто так не повстануть, поки не зрозуміють як і заради чого ім потрібно повстати. Відповідно, щоб це зрозуміти, їх потрібно навчати, дати їм відповідні знання. А де зараз наша освіта? Питання риторичне...

Бонавентура-Копач 2013-06-30 / 17:27:16


Знову пікейний жилєтік-політол**.. Пащенку до відома, в Омеричці (цілком собі громадянське суспільство, і з адвокатурою гаразд) адвокату, сюрприз!, і спецекзамен ПІСЛЯ отримання диплому і членство в спілці/ліцензія (якого ЛЕГКО можна позбутися) потрібні. Ото дурні, еге ж. Повчіть їх верховенству права і демократії. "Особливому" українському шляхові повчіть - з блек-дже ... ,ой, Ківаловими і Фазекошами.


сорри 2013-06-30 / 16:40:06
Найбільша біда в тому, що що Ізовітова,що Висоцький, що Фазекош, що його опоненти - один хрен.

Все решта, скане по суті п. Пащенком, правда.

Ярослав Глагола 2013-06-30 / 16:13:35
В Україні залишається дієвим принцип - правий той, у кого більше прав! Поки перед суспільством та законом не будуть всі рівні говорити про верховенство права зарано! Я переконаний, що починати потрібно не з міліції та прокуратури, а з реформування счиудової гілки влади. Потрібно запроваджувати суди присяжних. А то чиним законадавством визначено,що "СУДДЯ ПРИЙМАЄ РІШЕННЯ ЗГІДНО ЗАКОНІВ УКРАЇНИ та,,,,,ВЛАСНОГО ПЕРЕКОНАННЯ". Вже законадавчо закладено елементи субєктивності при прийнятті судових рішень, а коли ще врахувати, що судова система кишить посіювачами" тоді зрозуміло,що ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ НЕМА, ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА - МИФ, А КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ НЕДІЄВА.


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи