Азійське нутро, або Чому ми не Європа?

Попри знамениту заяву Івана Франка більш ніж столітньої давності про те, що «І ми у Європі!», відчуття причетності до європейського укладу життя якось не відчувається й понині. І справа не лише в тім, що штучно затягнутий зусиллями тих людей, котрі називають себе українською елітою, наш геополітичний вибір досі не формалізовано. Бо європейськість - поняття не правове і, тим паче, не географічне, а, передовсім, цивілізаційне. Два найсвіжіші скандали, вірніше, їхні наслідки, що сталися у політичному середовищі цими днями у «нас» і в «них», - найкраще тому підтвердження.

Минулого тижня на пленарному засіданні Верховної Ради виступав перший заступник міністра фінансів України Анатолій Мярковський. Судячи з відео, поширеному в інтернеті, його поведінка на трибуні була досить дивною. Під час виступу урядовця депутат від «Свободи» Ігор Швайка підійшов до президії, щоб поговорити з віце-спікером Русланом Кошулинським, а коли повертався на своє місце, почув характерний запах алкогольних випарів. «Я думаю, всі знають, як смердить від людини, яка щойно відірвалася від горілки. Насправді я хотів послухати доповідь, але перший заступник міністра прийшов у парламент у нетверезому стані звітувати про виконання бюджету на 2012 рік», - сказав він. Про те, що від чиновника тхнуло спиртним, написав у своєму блозі й депутат від УДАРу  Олександр Мочков: «Це вже не просто неповага до народних депутатів! Це хамство вищої категорії! У мене робоче місце в першому ряду біля трибуни, з якої доповідав заступник міністра. Навіть неозброєним оком видно було, що він був у нетверезому стані».

Як би мав відреагувати на цей скандал сам чиновник? Напевно, так, як це зробив у 2009 році міністр фінансів Японії Сіоіті Накагава, якого теж запідозрили у тім, що він був п'яний на прес-конференції в Римі після наради країн G7, де він виглядав сонним, позіхав, а язик його явно заплітався. Після низки звинувачень Накагава подав у відставку. Судячи з того, як активно і гаряче нині захищає свого підлеглого міністр фінансів України Колобов, жодних неприємностей на службі український чиновник-випивоха не матиме. Скоріш навпаки, отримає матеріальну компенсацію на релакс за пережиту моральну травму… 

Натомість маємо показову і повчальну для всього українського загалу реакцію чеської влади на скандал, який призвів до відставки всього уряду на чолі з прем'єр-міністром Чехії Петром Нечасом. Там прокуратура звинуватила найближчу соратницю прем'єра Петра Нечаса, керівника урядового апарату Яну Надьову у корупції та зловживанні владою. Під час рейдів поліції у кількох державних установах та офісах приватних компаній було конфісковано близько 8 млн. доларів, десятки кілограмів золота та документи.

Окрім того, вона наказала військовій розвідці вести спостереження за трьома особами, однією з яких  була дружина Петра Нечаса, Радка Нечасова, про розлучення з якою прем'єр-міністр оголосив незадовго до арешту Надьової. Поліція затримала помічницю прем'єра, а також двох колишніх депутатів, одного міністра, колишнього та нинішнього керівників військової розвідки та залишила їх під арештом.

Через чотири дні після арештів високопоставлених політиків і чиновників прем'єр та лідер Громадської демократичної партії Петро Нечас оголосив про відставку. «Я прекрасно розумію, що складності мого особистого життя стають проблемою для чеської політики й для Громадської демократичної партії», - сказав Нечас.

Так заведено чинити у Європі, куди ніби прагне вступити й Україна. Тому що там влада дотримується політичних стандартів, а опозиція, суспільство та преса відповідно виконують свою роль контролю за діями влади. Саме ж суспільство адекватно реагує на такі випадки і не дозволяє нікому - і найперше найвищим посадовцям - порушувати закон і пошивати народ у дурні.

Знаю, політика не терпить умовностей і прогнозувати ситуацію, спираючись на «якби», не прийнято. І все ж дуже хочеться потішити себе думкою: де б сьогодні були Янукович зі своїм Межигір'ям, його син Олександр з його вугільним МАКОм, прем'єр Азаров з, «кровосісямі» та наїздами на журналістів і депутатів, віце-прем'єри Бойко з нафтовими вишками та Колєсніков з об'єктами Євро-2012, якби Україна була справді європейською країною? Ну хоча б за формальною приналежністю до ЄС, якщо не за «внутрішнім розпорядком» життя суспільства.

Василь Ільницький, Закарпаття онлайн.Блоги
24 червня 2013р.

Теги: Європа, відставка

Коментарі

magyar 2013-06-29 / 12:40:51
jaka evropa,tut vichna azija...nyi vichna afrika u holovah.vi vmijete tilki hovopiti,robiti ne hochete,vichno sukajete vinovnih.vi podivitsja kruhom vas majshe vse nemajete druziv, bo vsih obsirajete,protu vsih vojujete.

громадянин 2013-06-25 / 12:26:30
Держава - це ми... Тобто, кожен із нас!

Про яку європейськість українця - можна говорити?
Це мова про того черяника, котрий дає хабаря, мотивуюче це тим... що "вимагають"?
Чи про того ДАІшника, котрий ховається у кущах, щоб неодмінно спіймати "порушника"?
Чи про того руського Президента України (вчорашнього шапкозлодія та "придбаного" проФФесора), руками якого вся влада перетворена у вотчину можновладця з Межигір'я?
Чи про тих партійців, яких набирають по цензовому рейтингу у передвиборні списки, практично, усіх партій в Україні?
Чи, може про тих... священослужителів, які самі не платять податки зі свої доходів (фізичних осіб) та прибутків своїх церковних лотків й, відповідно - не вважають насплату податку - гріхом?

Саме це та багато іншого, але не менш показового - характеризує нашу сутність. Азіатську сутність...
Саме в державі, де панує азіатська сутність: халіф – усе, підлеглі – ніхто. Чи не звідси, нас частенько питають: ти хто такий, натякаючи, що - "нуль"...

земляк 2013-06-25 / 11:58:12
Так то воно так, але от англійці вважають, що чеська політика усі 23 роки (після 1989) "у болоті"!
Німці ж переконані, що той "генгер", який запустив (боротьба з корупцією), згадуваний чеський Прем'єр - Петр Нечас, підім'яв і його...
А ще кажуть, що приїхавши у Відень, або Париж, можете взяти таксі та спокійно дрімати: вас найкоротшими (тобто - найдешевше) шляхом доставлять куди вкажете. Але не смійте цього робити в: Празі, Варшаві, Будапешті... Причина - рецидиви комуністичного минулого!

Нам же до Европи, як ніколи - далеко, а можливо й зовсім "не світить"! Адже "бути у Європі", це не значить - "бути європейцем". Тобто витягнути Україну у Європу - можливо, а от витягнути азіатчину з українців - навряд чи...

865 2013-06-25 / 11:49:34
А і не може бути Європою країна, в якій основна маса населення не є європейцями по походженню. На жаль, це помилка наших далеких предків - підкарпаторуських священників візантійської церкви, які переконали Володимира прийняти саме християнство, хоча цьому народу ближче по суті був би іслам...

шоні 2013-06-24 / 20:18:05


Генеку Тобе життя чехів **** більше, чим своє? Звто так і жиєме...


Генек 2013-06-24 / 19:11:15
А чи сяде хоч хтось із тієї чеської шайки? З нетерпінням чекаю вашої ж статті про продовження історії...

Скоріш за все, факт, шо весь уряд пішов у відставку, являється платою за те, шо конфлікт замяли, тому ніхто не сяде, максимум когось одного зробюлять цапом-відбувайлом.

Не ідеалізуйте так занадто ту Європу, там ті ж люди.

/ 1Павло Богдан: «У Словаччині дуже мало об'єктивної інформації про життя в сучасній Україні»
Сталінські табори не зламали силу духу міжгірця Василя Бряника
/ 5Як Дні «Дня» йшли до Ужгорода
/ 1Друга світова – особистий рахунок
/ 4Погрози розправи за підтримку Майдану змусили Саманту Рац покинути батьківщину
/ 2Чи буде в Ужгороді єдиний культурний центр?
/ 2Тарифомор
/ 7Місцями життя і звитяги Ференца Ракоці ІІ
Сорок днів без «Скіфа». Пам’яті Олега Сидора
/ 9Апостол непереможного духу
/ 7Віталій Постолакі: "Ми сподіваємося лише самі на себе"
/ 3Два кольори на полотні життя
Досі не реабілітований...
«Я отримав повістку в день свого народження...»
/ 4Хто розгатить «Тису»?
/ 6Самоочищення як запорука поступу
/ 5Що за ґута, що за фрас зворохобила «Домбас»?
/ 14 «Лишь бы не было войны…»
/ 1„Не ридать, а добувати, хоч синам, як не собі...”
/ 6Від батька – до сина-4
/ 4Від батька – до сина - 3
/ 6Від батька – до сина-2
/ 4Від батька – до сина
/ 11Бізнес на свободі
/ 18Друга світова – особистий рахунок
» Всі записи