Микула з Верхнього Водяного

Микола Іванович Бідзіля, коли вперше побував минулого року у Верхньому Водяному, розповів цікаву історію, що, власне, давненько поєднує його з сим апшанським селом. І про те, як завдяки своєму другу Іванові Миколайчукові зіграв епізодичну роль у фільмі «Така пізня, така тепла осінь». А втім, послухаємо самого пана Бідзілю:

Микула з Верхнього Водяного

… якось у п’ятницю-суботу зателефонував Іван і каже:     
                                
– Микольцю, ти зміг би приїхати в понеділок на десяту в павільон на кіностудію?

– Звичайно, – сказав я,  – але навіщо?   
        
– Знімаю епізод фільму й мені потрібен твій характерний акцент, аби ти за кадром прочитав невеликий текст – умовно «Лист Холостяка…»
    
– Домовились!  
        
Я приїхав, там було все готово для зйомок: загримовані актори, масовка, асистенти, гримери й уся інша «зйомочна челядь»…Не було тільки Богдана Ступки, що повинен був зіграти того ж самого Холостяка, лист якого повинен був прочитати за кадром я.

Асистенти й помічники гарячкувато розшукують Ступку, він не з’явився на студію, вдома його немає, і ніде його не можуть  знайти. Репетиція мізансцени зривається, бо без Богдана «не те»… Тоді оператор – Євген Гармаш, мій добрий приятель, каже Івану: «Хай Микола походить за Ступку, поки я виставлятиму світло, рухи…»   

І так я почав «ходити…»,  вивчив уже текст Холостяка, а Богдана все нема та й нема… Далі – мене гримують, одягають у фрак Ступки-Холостяки, наводять марафет…  І я виконав обидва епізоди замість Богдана, якого в той день так і не розшукали.        

Відтак проблема виникла з тим самим «Листом Холостяка», бо я сказав Івану, що справжні холостяки (тоді я був ще справжнім холостяком) таких листів не пишуть… «А які пишуть?..» – запитує Іван.

Іван дав мені одну-дві хвилини, щоб я в кадрі експромтом прочитав від себе – холостяка – такий лист до дівок карпатських. Так воно й пішло: і Микула з Верхнього Водяного, і файні дівки, і велика вода окіан, і таляри…Все це був чистий експромт, на ходу, що склало вже для мене труднощі при тонуванні фільму, бо написаного тексту того листа не було, довелося визубрювати мені його зі стрічки, а потім – переклад і тонування російською мовою… Але це вже інша історія…

Кадр з художнього фільму "Така пізня, така тепла осінь". Микола Бідзіля (посередині) в ролі Холостяка

10 червня 2013р.

Теги: Миколайчук, Ступка, Бідзіля

Коментарі

прокурор 2013-10-29 / 14:22:50
може бідзіля а не дурдинець ХА ХА ХА

Закарпатка 2013-10-29 / 14:21:37
Микола Іванович Дурдинець може й файний хлопець но він кроме як "говорити" нічого не вміє...
кажуть ніби він кандидат якигось наук... він всюди по-чуть чуть а толком ніде ....
поверхнева людина

Закарпатець 2013-06-11 / 14:11:53
переглянув фільм. http://www.ex.ua/view/1795193
Микула гарний хлопець і гарно зіграв цю роль рекомендую переглянути