Юрко з Великої Копані

Його всі так і називають – ЮРКО, за вийнятком сина, для якого він нянько, і підлеглих на роботі, для яких він поважний і строгий шеф – Юрій Іванович. Мова про Ю.І.Кіша, який досить давно, ще у 1953 році минулого століття народився у славнозвісній Великій Копані, і якому акурат сьогодні, 22 травня, виповнюється вже аж 60, з чим ми його щиро вітаємо!

Я не знаю, чи є в цьому селі свій, сільський Великокопаньський музей, скоріш за все поки що такого музею там нема, як і в багатьох інших наших великих і не дуже селах, адже у минулому – і до, і за совітів – про сільські музей на Закарпатті не йшлося, народу було «не до того»… Але, гадаю, що таке село, якому майже  сім століть і в якому мешкають більше 4000 людей, музей може буде започаткований… Бо прийдешнє покоління не перебачить теперішнім копанчанам, кидь они забудуть залишити в пам’яті  те, що ще у 1930 році чехи розібрали і вивезли кудись під Прагу, в містечко Добржіков, стару деревляну цирков Всіх Святих, яку самі великокопанчани побудували з навколокопанських дубів ще в середині 17-го століття, що у них народились і жили славні спортсмени-науковці Ниймети, що там народився і виріс дуже відомий і все ще засекречений науковець Федір Дубровка,  що там, дякуючи якійсь босорканськії, чудодійнії воді з підземного озера жони дуже часто народжують близнюків, частота «на душу населення» появи яких на світ Божий сама велика в Україні і, гадаю, в Європі… І тут же , у Великі Копані народився і Ю.І.Кіш.                                                                                                                                                

Якось давно, вищезгаданий «засекречений вчений» Федя, студент-першокурсник Кійовської Політехніки, був дома і зустрів молоду мамку з сином Юрком, першокласником… Мамка й каже – никай, Юрчику, кидь ся будеш файно вчити, будеш ги Феріко тоже студентом у Кійови… Згодом так воно й сталося, бо Ю.І.Кіш з відзнакою закінчив Київський політехнічний, став радіоелектроніком, інженером, науковцем… І…                                                               

Я часто думаю (з віком в голову приходять всякі там думки…), чому для нас  «видатними» є тількі ті люди, які мають високі звання, нагороди,… хоча в наш час цих загальновизнаних «атрибутів» можно придбати, маючи нечесно набиті повні жеби… Якраз Юрко не належить до цієї когорти. Але він для мене і для дуже багатьох «київських закарпатців» є видатною людиною лиш тому, що він, Юрій Іванович – дуже чесний, дуже порядний, дуже справедливий, дуже обов’язковий, дуже відвертий, і ще багато дуже-дуже!... Його всі «наші» тут у Києві щиро поважають, шанують, люблять,  пишаються ним і хочуть бути схожим на Юрка! Тому я і кажу – Юрій Іванович, зі славним ювілеєм вітаю Тебе, будь здоровим і щасливим, щиро хочу, щоби Ти прожив другу половину земного життя ще краще,  ніж прожив першу! Будь, будь завжди!                                                                                                           

За дорученням деяких «київських закарпатців» Микола Бідзіля                                            

Київ, 22 травня 2013 р.

22 травня 2013р.

Теги: Юрко

Коментарі