Вода і сміття (ФОТО)

Сьогодні Всесвітній День води

Це Філіпіни

http://news.tochka.net/ua/68459-musornye-kupaniya-na-filippinakh-foto/

Це ріка Цітарум на острові Ява в Індонезії

http://ziza.qip.ru/2011/07/20/samaja_grjaznaja_reka_v_mire_10_foto.html
 

А  це Закарпаття, річка Тиса весною:

А  далі наша Тиса щодня несе все це в Дунай. Тут не тільки різноманітне сміття, а також неочищені каналізаційні стоки з декількох районів Закарпаття. Така ситуація не тільки на Закарпатті, і не тільки на Тисі.  

Декларуємо, що хочемо бути з Європою. Ці гидкі „посилки” річкою мають переконати європарламент в правильності такого наміру, чи мають  виробити стійку асоціацію стосовно нас як людей безпорадних, байдужих до своєї землі?

Що з нами стало? Чи справді ми патріоти, доброчесні християни, чи, може, покоління божевільних споживачів, що замість чистої землі, чистої води, яку передали нам  в спадок предки, залишимо своїм  дітям  отруєні землю, воду та гори непотребу?

Здається, настав час, щоби кожен з нас зробив хоча б щось, не чекаючи, поки  державні мужі та олігархи домовляться між  собою і почнуть виконувати анонсовані на папері програми по переробці відходів. Для цього достатньо лише відчути себе небайдужим громадянином держави, жителем планети, відповідальним за наслідки свого перебування  на Землі.  Маємо  навчитися  бути  відповідальними за те, що  купуємо і продаємо, виробляємо і викидуємо, будуємо та руйнуємо.

З  цього ж приводусподіваюся на  відповідальність людей, які приймають будь-які  рішення, що стосуються будівництва на наших ріках і потоках.  Вже ознайомлені через повідомлення в пресі про наміри будувати ГЕС на річці Тиса біля Вішеульдя. Дуже сподіваюся, що перш ніж розпочнеться будівництво, буде проведена ретельна експертиза всіх його наслідків і наша ріка Тиса не перетвориться на щось подібне до річки Цитарум, історія  загибелі якої є дуже показова. Здається, румунську сторону, яка просуває цю ідею, і раніше не дуже турбувала екологічна  ситуація на ріці. Золоті рудники, що знаходяться на території Румунії, і раніше  безкарно зливали в Тису стоки з хвостосховищ. Ще на пам’яті великий мор риби в Тисі, який відбувся після такого зливу. Чи не призведе будівництво ГЕС до того, що  всі ці стоки з важкими металами осядуть перед плотиною і разом з нашими  каналізаційними стоками та сміттям перетворять Тису від  Луга до Рахова у  величезний відстійник як на ріці Цітарум.

І  наостаток все ж таки про воду. Питної води на планеті тільки 2,7%, а придатної  для пиття -- ще  менше.  Отож  думаймо, що  робимо, і  що  залишимо  по  собі...

 

22 березня 2013р.

Теги: вода, річка, Тиса

Коментарі

Горянка 2013-03-31 / 23:33:26
Політ продовжується ... Тяжко не згодитися... Англійці цю стадію свого розвитку, коли річка була стічною канавою, пройшли століття тому. Ми як папуаси з колоній,хочемо жити так красиво як вони, але не розуміємо чому вони живуть так красиво.

ГРУНЬ 2013-03-30 / 22:03:05
В англійських телевізійних детективах цікава робота не стільки криміналіста Барнабі, як умови в яких живуть англійці. Про екологію, коли Барнабі веде розслідування в якомусь селі, то обов'язково починає з відвідування місцевого сміттє-переробного заводика. Отака англійська дійсність. Надлишок електроенегії в Україні більше 40%, то чи потрібні їй ці міні ГЕС, які сплюндрують природу. Але тім, хто при владі, все їдно, що будувати, аби можна при цьому вкрасти. Тому, політ над гніздом зозулі, чи по дотичній, чи по нормалі, продовжується.

Горянка 2013-03-27 / 12:49:57
Винуваті призначені, програми складені ..... руки вмиті. Дякую за діалог

Водяний 2013-03-27 / 11:06:20
Тут може Ви й праві, і в нас першими признаками цього є факельні шествія та заклики радикалів.
Залишилося підпалити "Рейхстаг"...
Де вже там до сміття та охорони природи, коли назовні вилазить природа хижака...

Горянка 2013-03-26 / 18:16:01
Боюся якби ця війна, третя світова, не почалася набагато швидше ніж ми будемо готові до такого розвитку подій.

Водяний 2013-03-26 / 16:16:09
Я колись був дотичний до цих питань, і моя точка зору така - потрібно, згідно закону і логіки процесів, згідно досвіду передових країн світу, підходити до використання водних ресурсів комплексно.
Як сказав хтось з пророків, третя світова війна буде за прісну воду...
Отже, що може означати "комплексно" - треба охороняти, оберігати всі водні обєкти - як поверхневі, так і підземні. Але це не означає, що треба залишати їх в тому стані, який є зараз. Треба обовязково починати не просто з ГЕС - це тільки один вид гідротехнічних споруд, (правда, термін їх окупності найменший), а з акумулюючих, регулюючих водоймищ у верхівях річок. Інші гідротехнічні споруди - ГЕС, рекреаційні, водозабірні, протипаводкові, рибні, очисні іт.п. вниз по руслах будувати згідно єдиного плану, взаємоузгоджено з усіми органами і громадськістю. Проблемою тут є те, що природні ресурси в Україні не належать корінним народам в лиці їх територіальних громад, отже ними розпоряжаються чиновники на свій розсуд...

Горянка 2013-03-25 / 20:44:35
Свої пропозиції владі я вже не раз висловлювала в місцевій газеті і тут у блозі. Ці пропозиції стосувалися необхідності переходу на паперову упаковку та механізму заохочення до цього, необхідності іншого підходу до збору пластикової тари, необхідності виходу на законодавчу владу з ініціативою внесення змін в законодавстві стосовно закладання у вартість упаковки збору на її утилізацію та механізму розподілу цього збору. Хоча він уже існує як митний збір на імпортні товари але не працює.Цей збір має стосуватися і вітчизняного виробника. Давала пропозиції розібратися з тим куди і де діваються кошти від вивезення каналізаційних стоків з вигрібних ям і куди вивозять ці стоки. Результат отакий як тут на фотографіях-ніякий. Вони(а їх всіх які дбають за державу і воду багато) зберуться на День води або День Дунаю,розкажуть дітям та іноземцям казку про те як багато вони працюють, покажуть купу книжечок і постерів з різноманітними паперовими програмами, скажуть скільки витратили і витратять на це грошей, потрублять у трембіти,похизуються діточками в прикольних футболках які на березі збирали сміття вручать один одному грамоти і до нового свята. Тому ще раз вам кажу,звертаюся до тих хто чує і хоче почути. Думайте. Стосовно ГЕС також. Спочатку потрібно було б вирішити питання утилізації відходів в басейні річки Тиси, протипаводкових міроприємств пов"язаних з явищами супутніми паводку, в тому числі з сотнями кубів лісу який пливе Тисою, а вже потім будувати на Тисі споруду яка все оце затримає. Людина яка це погоджує має взяти на себе відповідальність а наша влада живе відповідальністю від виборів до виборів. Якщо ви дотичні до цього процесу і вважаєте себе спеціалістом зробіть так як вам підказує ваша освіта-максимально професійно. А програми то хороша штука для перекачування грошей з кишені в кишеню, принаймі,в нашій державі.

Водяний 2013-03-25 / 15:52:42
Ви мислите і висловлюєтеся, тобто, пишете, приблизно як журналіст, а не як архітектор. І оцінки даєте такі ж - і владі, яка не "владіє" нічим, ні ресурсами, ні процесами, і Водгоспу - в якому все ж спеціалісти працюють...

Горянка 2013-03-23 / 17:49:24
Дякую за коментар. Я не схильна думати, що у всьому винна влада, бо не сприймаю владу як щось окреме, а як частину суспільства. Якщо суспільство хворе аморальність у всіх його гіпертрофованих виявах - влада така ж. Влада така ж культурна, далекоглядна як і громадяни які її вибрали
Стосовно іншого, я не журналіст і не спеціаліст з питань гідрологічних споруд, тому висловлююся тут як людина яка звикла спостерігати, думати, аналізувати. Чому висловилася стосовно ГЕС, власне тому, що в Україні цей проект презентують люди які також не мають жодного стосунку до гідрологічних споруд, ні за освітою ні за досвідом.

Водяний 2013-03-23 / 09:50:39
У мене цілих два коментарі:
1. У тому, що території засмічені, винна влада та її структури з житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури - вони не виконують закон про благоустрій територій та повязані з ним законодавчі і нормативні акти;
2. Щодо намірів про будівництво ГЕС - зайдіть на сайт Облводгоспу (басейнове управління р Тиса), ознайомтеся з проектом Національного плану управління басейном Тиси, дайте свої пропозиції.
Це такі коментарі Вам, як спеціалісту, а не журналісту...