У передчутті голосу вулиці

У день 60-ї річниці смерті Йосипа Сталіна на протилежній частині планети помер інший одіозний диктатор вже нашого століття Уго Чавес. Подібно до свого духовного наставника, він також починав революціонером, грав роль найкращого друга народу, веселуна, балагура й, одночасно, суворого та вимогливого батька нації. А закінчив земний шлях тираном, на рахунку якого десятки тисяч жертв.

У передчутті голосу вулиці

Характерно, що найбільше співчуття смерть диктатора викликала в урядових колах Росії, Білорусі, Куби, тобто держав, де дух сталінізму живий й понині. А відразу після президентських виборів Уго Чавес завітав й до України та запропонував дружбу й доступ до нафтових ресурсів Венесуели Віктору Януковичу –  очевидно, також відчуваючи в ньому духовного брата. Однак, Віктору Федоровичу здобути лаври одноосібного українського політичного мачо поки заважає значна частина власного народу, який не дає себе загнати в стійло в обмін на дешеві видовища та подачки.

Природа подібних політичних режимів однакова в різних куточках світу і пояснюється, насамперед, соціальною психологією. А величезна популярність Чавеса базується на трьох китах: по-перше, крайня бідність і неосвіченість більшості населення, по-друге, харизма, акторські здібності та безсовісний популізм лідера і, по-третє, наявність дармових природних ресурсів, якими можна вміло маніпулювати та підгодовувати натовп. Відтак, треба створити образ ворога (американці, ліберальний капіталізм, євреї і т.д.) і маємо готовий типаж захисника народу проти всілякої пошесті. Тотожна схема прослідковується у всіх без винятку диктатурах. Просто хтось виступає донором (Венесуела, Росія), а хтось сателітом (Куба, Білорусь).

Нещодавно в Інтернеті з’явилося цікаве дослідження з цього приводу «Уроки реставрированых авторитарий». Тема не нова і свого часу детально описана Е.Фроммом. Суть її полягає в тому, що люди умовно поділяються на два психологічні типи: самостійні, які надають перевагу горизонтальним зв’язкам та особистій ініціативі, та авторитарні, які комфортно відчувають себе у вертикалі жорсткої підлеглості. Тому кожен типаж намагається вибудувати політичну систему під себе, шукаючи відповідні ідеології та суспільні приклади.

Україна, як, напевно, жодна з інших країн світу, вже багато років стоїть на болісному роздоріжжі. З одного боку ми маємо авторитарний Схід, де наявні природні ресурси (метал, вугілля) та менш активне населення, бо від шахтарів та металургів не вимагалось ні хорошої освіти, ні ініціативи. З іншого – самостійницький Захід, де відсутність природних багатств компенсується підприємливістю. А між ними Центр та Південь, де в рівних пропорціях поєднано одне й друге і тому також панує невизначеність. Таким чином авторитаризм Януковича має достатню електоральну базу, щоб прийти до влади, але немає необхідних ні людських, ні матеріальних ресурсів, щоб розповсюдити його на цілу країну. Водночас  й демократичні методи управління відторгаються на великих територіях та впливовими соціальними прошарками.

Закарпаття як маленька модель України також поєднує в собі зазначені протиріччя. З одного боку виборці, особливо сільські, ладні продати свій голос та віддати владу за конкретні подачки, а з іншого – виступають за демократичні цінності, бо бачать перед собою приклад Європи і хочуть зберегти свободу пересування та підприємництва. Так само й теперішня обласна влада ніби прагне створити жорстку управлінську вертикаль, виштовхуючи з неї всіх «вільнодумців» та особисто непідконтрольних, але не має достатнього ні кадрового, на матеріально-технічного потенціалу, щоб забезпечити ефективне управління. Приклад «ямкового ремонту» доріг, коли замість асфальту туди засипають землю з узбіччя, є вершиною подібного адміністративно-управлінського безглуздя. Сюжет про це днями показали центральні телеканали, одночасно зазначивши, що на Закарпатті освоєні лише 70% коштів, виділених на ремонт доріг.

Перипетії з останніми виборами, як загальноукраїнськими, так і місцевими, також свідчать про нездатність та не бажання влади діяти в демократичних умовах. Застосовуючи всі важелі адмінресурсу та можливості підкупу, вона ніби досягає прийнятного для себе результату, здобуваючи більше мандатів, ніж це б відбулося в умовах вільної конкуренції. Проте згодом й цього їй здається замало й вона прагне повного контролю. Так ініціюються судові процеси, на яких переглядаються вже визнані результати. А країна, руйнуючи основи парламентаризму та місцевого самоврядування, все більше скочується до авторитаризму. І, здається, межу, коли можливий діалог в рамках існуючої правової та політичної системи, подолано. Тому, коли не працює парламент, коли повністю дискредитована судова система, все частіше буде говорити вулиця. Тим паче, що іншої мови авторитарні правителі й не розуміють.

Початок березня в Україні традиційно відзначається шевченківськими днями. Символ нації в різні часи використовувався владою та опозицією для своєї легітимізації. В епоху радянщини Шевченка звеличували як борця з царизмом. В часи незалежності – як співця свободи та самостійності. Але нинішній режим здається не може второпати, що робити з великим Кобзарем. Тому практично жодних офіційних святкувань по країні не проводилося, а президент навіть не спромігся покласти квіти до пам’ятника, очевидно побоюючись повторення інциденту 2010 року в Каневі. Єдине, на що він наважився, так це на вручення Шевченківських премій в закритому приміщенні під охороною. Однак наступного року буде 200-річний ювілей Тараса Шевченка і знівелювати цю дату вже не буде можливості. Тому напередодні нових президентських виборів вона стане приводом консолідувати націю на принципах свободи. І тут на повну потужність заговорить вулиця. Бо свідомі громадяни не бунтівники і будуть чемно очікувати можливості змінити владу в легітимний спосіб через вибори. А безпосередньо під час президентських перегонів країна святкуватиме ще один ювілей – 10-річчя Помаранчевої революції. І вже тоді остаточно з’ясується: чи ми є нацією, гідною самостійності та європейської цивілізації, чи штучне утворення удільних князівств, здатних лише до васальних авторитарій.

12 березня 2013р.

Теги: авторитарний, режим, Янукович

Коментарі

Генек 2013-03-14 / 04:56:34
До 2206. На рахунок безпросвітньої дурості Слов*янина. Чим більше читаю і намагаюся дізнатися факти, тим більше розумію, що історія писана-переписана бог зна ким і поперекручувана переможцями як лиш мож, чорне замінене на біле і поняття перевернуті з ніг на голову. Вся інформація, що ми отримуємо, йде зі ЗМІ, основна більшість яких підконтрольна та заангажована. Саме з цієі причини останні декілька років практично не користуюсь телебаченням та друкованими ЗМІ(останніми хіба в гігієнічних цілях). Будь-якій людині, рано чи пізно стає зрозуміло, що через офіційні ЗМІ її кормлять відфільтрованою інформацією та пропагандою. "Невмілі провокатори" будують свої теорії та погляди, вихвачуючи крихти інформації, що просочуються через фільтри пропагандистських офіційних ЗМІ, та роблячи висновки по наслідкам певних подій, подібно до фізиків, що визначають параметри та характеристики найдрібніших частинок за їх станом після експерименту, оскільки сам експеримент змінює стан частинки. Тому смію висловити особисту думку, що подібні теорії мають зміст та право на існування, оскільки являються наслідком логічної обробки постфактумної інформації.

Генек 2013-03-14 / 04:11:03
Хіба щось зміниться, якщо змінити полярність? Всеодно половину країни не задовільнить те, що подобається іншій половині. Логічно, що потрібен компроміс. Але важко серйозно щось змінити, не змінивши масової свідомості людей. Спробуйте викорінити корупцію) Для цього потрібно інвестувати в освіту, причому в шкільну, оскільки лише нове освідчене тверезе покоління реально може посунути прогнившу систему. Зважаючи на плачевний стан вітчизняної освіти та вічно нетверезу молодь, можна зробити висновок, що серйозних позитивних змін нам не варто чекати в найближчому майбутньому.

Андрей 2013-03-13 / 23:43:48
Пащенко знову "вангує". "Ихсперти" такі "ихсперти".
"Рівно у день", "скінчався" - позорище.

Слов'янин 2013-03-13 / 21:29:26
Я зворушений ввічливістю "2206". А що, ви знайомі з вмілими провокаторами? Поділіться досвідом.

Знаючий 1 2013-03-13 / 21:18:43
Для даунбасса и лохтората, у которых ничего вроде нет, объясняют, что, мол, ничего страшного нет - отбирать то нечего. Но это кажется только - отбирать всегда есть что - квартиры, землю, труд в конце концов. Но тут толпа на уровне биомассы, и она быстрее сдохнет, чем допрет, что им выгодно, а что нет, где обманывают, а где правда... Другое дело - хитрозадые мояхатаскраевцы, которые до сих пор себя считают умнее п..дарасов и укроворья и наивно полагают, что выкрутятся и теперь. Мол, 20 лет взятки давали, крутились, выкручивались и ничего - хлеб с маслом имеется. Тут сложились сразу три фактора, которые положат конец прослойке моя хата с краю. Это мировые экономические проблемы, окончательный развал бывшей инфраструктуры или наследия прошлого и активный рост аппетитов п..дарасов, помноженные на уголовный беспредел. Какой вывод из всего описанного - будем наблюдать пополнение даунбасса за счет обнищания моя хата с краю. П..дарасам светит 80 % полных даунов-рабов в заповедном лохотроне.

Остается не очень понятным пока судьба оставшихся 20 %. Что будут делать они? Будут присоединяться к биомассовому стаду рабов, будут бежать за бугор или будут сопротивляться? Ближайшие покращення в виде девальвации, банкранов, дефолтов и уменьшение возможностей тени это покажут. Антилохотрон готов помочь только в одном вопросе...:) Остальные варианты развития также нас не пугают, так как доведение ситуации в заповедном лохотроне до абсурда тоже приближает день окончательного завала заповедного лохотрона, если не руками честных, умных и порядочных людей и в цивилизованный способ, то руками п..дарасов и укроворья по сценариям массового истребления и потоков дерьма. И других вариантов у читающего и у не читающего сей блог нет и не будет. Выбирайте, ха... :)

Знаючий 2013-03-13 / 21:16:17
Дубина по выбиванию бабла с заповедных дебилов
Мы вообще давно не удивляемся ничему в заповедном лохотроне. Ни наглости преступлений укроворья и п..дарасов, ни тупости заповедных дебилов, под прикрытием которых и за счет которых эти преступления становятся вообще возможными. Да и мало кто проникается истинной сутью таких строк, как подобные блоги. На заповедных дебилов, оно же заповедное большинство - всем плевать, это расходный материал в руках п..дарасов. А сами п..дарасы и укроворье пока не переживают, так как стадо рабов заповедных еще достаточно многочисленное и приносит постоянный доход, обеспечивая вхождение п..дарасов в богатейшую элиту планеты.

Поэтому и внедрение новой дубины по выбиванию бабла в заповедной глуши - финансовых гайцов - никто так и не оценил по существу. А ведь это универсальный механизм уголовщины, который позволит окончательно выкурить хитрозадых мояхатаскраевцев из остатков их крепостей - хат с краю, матрасной зелени и нелегальных доходов. Мы неоднократно подчеркивали, что это вполне естественный процесс, так как других новых поступлений бабла в общак п..дарасов не предвидится, и что будут щемить заповедных даунов до конца. В купе с обязательным декларированием доходов дубиной финансовых гайцов можно пройти уже сейчас теоретически по любому заповедному жителю, исключая неприкасаемых п..дарасов даунбасса. Почему такое возможно? Потому что любой заповедный житель, имеющий бабло в заповеднике, так или иначе нарушил какое-нибудь правило укроворья. Эти правила укроворье выписывает не для того, чтобы заповедные накапливали активы и бабло, а для того, чтобы у них не было возможности богатеть и улучшать свой уровень жизни. Поэтому эта финансовая дубина - по любому, у кого есть бабло и кто не входит в неприкасаемые п..дарасы-небожители.

2206 2013-03-13 / 19:05:35
Гадаю, п. Слов'янин уже дослужився, щоби його забанили, так би мовити, за вислугою літ. Найперше - за безпросвітню дурість невмілого провокатора.

Слов'янин 2013-03-13 / 15:02:03
Для Лоция. США виробляють 20% від світового продукту, а споживають 50%. За рахунок кого? За рахунок встановлення контролю над високоприбутковими галузями країн, корінне населення яких х..й сосе і слухає байки про демократію, а також прив»язки фінансово-банківських систем цих країн до нічим не забезпеченого долара, який безконтрольно друкує приватна лавка під назвою Федеральний резервний банк США, що немає ніякого відношення до формальної американської держави. Закон збереження ніхто не відмінював, тому вони процвітають за рахунок лохів з півсвіту, в числі яких і Україна. Якщо десь з»являються в світі лідери, що не бажають грати за правилами глобалістів (не плутати з тупорилим Янеком), їх оголошують диктаторами і знищують або фізично, або інформаційно.
Ігорю Барану. «…в Техасі знайщли нафту ! І тамтешній народ її контролює, як не дивно…». Ми знаємо цей народ! По досвіду України. І не тільки. Цього «народу» мало, але прізвище у нього довжелезне – Пінчук-Ахметов-Коломойський-Рабінович…
КАК ПРИВЛЕЧЬ ПИНДОСОВ
Hаиболее пpостой способ пpивлечь Пиндоса состоит в следующем: постpойте макет нефтяной вышки, pазлейте канистpу нефти и установите флаг любой pасцветки и pисунка, отличный от звездно-полосатого. Можно также засеять небольшую делянку опиумным маком или коноплёй. Очень скоpо Вы сможете наблюдать Пиндосов и их незатейливую деятельность. Сами pасполагайтесь вблизи макета вышки, помните — Пиндос никогда не бомбит нефтяные скважины, в отличие от жилых домов, больниц, цеpквей и посольств.

Лоци 2013-03-13 / 10:20:37
Словянине, а чого тогди тоти імперіалісти вчителям платят 5000 баксів, а патріоти тіпа Лукашенка - 180?

Ігор Баран 2013-03-12 / 23:49:45
Словянине, може для Вас таємниця, але в Техасі знайщли нафту !
І тамтешній народ її контролює, як не дивно

Віт 2013-03-12 / 23:40:04
"Однак, Віктору Федоровичу здобути лаври одноосібного українського політичного мачо поки заважає значна частина власного народу, який не дає себе загнати в стійло в обмін на дешеві видовища та подачки."
При всій повазі до Вас, тут ви глибоко помиляєтесь... Не дає себе загнати? Ми вже загнані по самі ***...

6705 2013-03-12 / 23:04:58
Староіндійська приказка: лев відповідає на голос грому, а не на виття шакала.

Слов’янин 2013-03-12 / 21:32:22
Уго Чавеса записали в диктатори, коли він націоналізував ряд стратегічних галузей, в результаті чого америкоси ухопили облизня, а гроші від нафти потекли в держбюджет. Лукашенка записали в диктатори, коли він поставив на місце представників тієї ж глобальної мафії на кшталт Березовського, які апетитно дивилися на білорусські, не ними створені, обєкти. Іранський президент також диктатор, бо тамтешні енергоносії також не контролюються інтернаціональною мафією. Якщо кожна країна почне брати такий приклад, то у піндосів не вистачить грошей на "арабські весни", "кольорові революції" та інші масштабні провокації з ліричними назвами і... соціальні паразити лишаться без штанів. Янек не вартий і перста вище вказаних "диктаторів", бо він жадібний і тупий, власне, як і "опозиція". Не має з ким порівнювати... А ось коли знайдуть нафту у Франції чи Англії і тамтешній народ побажає її контролювати, "світова громадська думка" через посередництво грантоїдів-політологів засумнівається в демократичності цих країн і знайде мільйон прикладів порушень прав людини... Пан Пащенко вдає, що не знає про злочини сіоністів в Югославії, Іраку, Афганістані, Лівії, Єгипті і т.п. Він нас неошколованих знову буде "просвіщати" про внутрішні обєктивні причини революцій, які "стали протестом народу проти диктатури. Він дашто хоче і Україні "накаркати", судячи з назви його статті.

Лоци. 2013-03-12 / 16:50:58
Нич дивного. типирь у каждим районі поклали по малинькому сталінови. та й люди без конца радіщо є на кого ся молити.


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи