Уздовж і впоперек. Тересвянська долина

Самé селище Тересва розташоване на лівому березі однойменної річки, біля її гирла, де зливається з повноводною Тисою. Власне звідси, з колись робітничого селища, й пішов я у люд(е). Тут…

Долина річки Тересва
Долина річки Тересва

А втім, усе розпочалося з того, що я повернувся з війська весною 1980 року, коли вже Широколужанське лісництво (звідки мене призвали до армії) перейшло від Усть-Чорнянського лісокомбінату в підпорядкування Карпатського біосферного заповідника, де в лісництві мою посаду скасували. Й за протекцією стрия Циля (рідного батькового брата), царство йому небесне, зарахували мене верстальником якогось-там розряду на Тересвянський ДОК (деревообробний комбінат). Демобілізованим франтом того ж таки тижня, з кашкетом набакир і з голочки випрасуваному військовому строї й начищених до лиску черевиках, мусив я з‘їздити до Усть-Чорної, щоб забрати «трудову книжку»…

Пригадую, тоді передостаннє проїхався вузькоколійкою від самої Усть-Чорної до Нересниці. (Звісно, кляті жиди з москалями, а ще румуни з мадярами й усією ж Европою, перегодом тую вузькоколійку порозтягали в різні боки, то й сарака русин-українець тепер тяжко сякається в рукав і тужить за казково-романтичною «штрикою»). Скажімо, як Іван Петровцій у своїх напродиво щемливих творах!

Тими роками робітниче селище було таким собі патичком-рятівничком у верховинців Тересвянської долини для влаштування на роботу (звичайно, тільки для тих, хто не гнався за довгим «совецьким» рублем по заробітках, за високими «хлібними» посадами та ласими ка(т)едрами хабарників). І, слід пам‘ятати, що тодішніх бізнесовців у краї прозивали ду-у-же смаковитим словом – спекулянти…

Од Тячева до Грушова, Ґанич, Підплеші, Широкого Лугу й Вільхівських Лазів укалував у Тересві нáрод, заробляв собі на прожиток.

Діставалися на роботу й з роботи тії роботяги (не зважаючи на стать) хто як: «цуравим шпором», чи то пак дизель-потягом, вузькоколійкою, а то й ДОК забезпечував пасажирський, так би мовити, транспорт. Кажу «так би мовити», позаяк у найвіддаленіші села, особливо після другої зміни, трусився, скажімо, я  з «новос(и)лянами», жителями Новоселиці, до самого присілка Тисолово в критому кузові вантажівки кілометрів тридцять. І в сніг, і в дощ, і в стужу… (Тоді на ДОКу з Широкого Лугу працювало тільки двоє. В першу і другу зміни роботягою працював лише я). Через що, не раз, пішечки, відмахував я темною нічкою кілометрів чотири до Широкого Лугу. Бувало, зупинявся на ніч у сестри в Новоселиці, а ще… ще вибив мені був стрий Циль кімнату в робітничому гуртожитку.

Безумовно, маючи такий холостяцький осідок, мав я й цімбориків і любок собі на подобу. Ох, що то були за хлопи з дівками! З етичних міркувань їхніх прізвищ не називатиму, хіба що трійко імен моїх друзів згадаю: Миколу з Тересви, Івана з Добрянського (Няґова), Михайла з Бедевлі. Звідси, з холостяцької «шкаралущі», у вільний від роботи час, вирушали ми на пошуки пригод по довколишніх селах.

Ще б пак, у своїй скромній «келійці» з довколишніх сіл приймав я щирих і вірних  хрестянок-християнок. Йой, як вони сповідалися!.. А я, візьми, махнув якось з цімборами на весілля до однієї з моїх симпатій у Криву висповідатися. Напідпитку шепчу молодій на вухо, поки молодий десь одійшов, що не байдужа вона мені. Тут – наречена в сльози. Відповідно, чую, що пахне смаленим, і рвучко беру ноги на плечі. Не встиг і передихнути, як був уже в Тересві.

Зазначу, оргій у «шкаралущі-келійці» не влаштовував. Боявся підвести стрия Циля. (Тишком-нишком усе відбувалося, як, зазвичай, ведеться в даному разі).

Хоч я й не фаховий етнограф, як, наприклад, мною шанований професор Михайло Тиводар, уродженець Бедевлі, проте життя і побут (нутро та нутрощі) жителів Тересвянської долини вислідив-дослідив на зубок. Немов, як тая Оксана Забужко накопичив власне свої «польові дослідження». Візьмемо, скажімо, село Няґово, перейменоване за радвлади в краї на Добрянське. Й вивідав я, воно перейменоване на честь не кого-небудь, а дорого нам усім русинам-закарпатцям Адольфа… (правильно) Добрянського. Або, що таке слово «муст» означає, не кожен знає, а будь-який житель Тересвянської долини вам на рідесеньку гноївку одразу скаже – муст. Ось, якось з цімбором Миколою з Тересви зібралися ми в Терново, на загодя домовлену здибанку, попросту кажучи рандеву. На біциклях-лісапедах. Увечері, звісно. Й Микола у світлому костюмі, лишень ми потайки зачинили за собою хвіртку на подвір‘ї чічки-молодички, як неборака спотикнувся, й упав у муст… Нічого! Спершу його чарівні ружі відмили й освіжили духмянами, відтак ледве відпустили… 

Проте, забалакався я про свою далеку й милу Тересвянську долину. Пора б й до с(у)рйозної роботи братися.

Лем, трішечки додам про те, як у доківському цеху «повторки» виступали з агіт-культ-програмою Дмитро Павличко з Іваном Чендеєм, і заховався я був від сорому межи козлами грубезного верстату, за котрим працював. Бо перед тим, кількома днями раніше, отримав чемний вердикт од Івана Михайловича на мою недолугу писанину літератора-початківця (Й. Чендей з моїм батьком разом навчалися за чехів у Хустській гімназії й підтримували такі-сякі стосунки). Приблизно такого змісту був той рішенець-порада: «Ліпше тобі, Ярославе, працювати на ДОКу, ніж управлятися художнім словом). Можливо, він мав рацію. Та, не минуло по тому й кількох діб, як у курилці мені потрапила до рук газета «Молодь України», з якої довідався, що факультет журналістики КДУ ім. Т.Г. Шевченка оголосив конкурс «Проба пера»: я взяв участь, й у двох турах переміг. І без блату й знайомства склав вступні іспити та був зарахований на факультет журналістики, деканом тоді якого був земляк Федора Корятовича – Дмитро Прилюк.

Відтак, що вступив я до столичного вишу, сумлінно доповів І. Чендею (див. «Корзо»). 
.
Ніби все згадав.

Ага… Ще… Стривай-стривай! Тепер Тересвянський ДОК обернувся на румовище, лише в одному з його цехів нібито крута хвірма виготовляє труни-деревища й спродує за кордон, а в самому селищі хтось при(х)ватизував приміщення автостанції й відкрив там бовт-ташку, себто shop-крамничку. Нáте, ніде нині й сховатися транзитному автопасажиру під час негоди. Зрозуміло, хто в сьому винен! Тільки, не коні…

Даруйте на слові.

07 лютого 2013р.

Теги:

Коментарі

Андрей 2013-02-12 / 10:04:58


Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін


Слов'янин 2013-02-11 / 21:01:26
Толерасти не полюбляють НОРМАЛЬНУ літературу та НОРМАЛЬНЕ мистецтво. Предметом теми є творчість Ороса. Якого х..а Сашко та Андрей втикаються? Начебто повного місяця немає.

Сашко 2013-02-10 / 18:44:14
Словя‘нине
Написаний після О.Д. 2013-02-10 / 18:01:40
Ваш коментар вигладає ще більш діагнозтично ніж всі ваші попередні. Ви, мабуть, тут єдиний стурбований питанням закону про аномальні шлюби! Нехвилюйтесь ви й надалі залишатиметесь в андерграунді :)

Слов’янин 2013-02-10 / 18:09:40
"Андрей" мабуть заспокоїться лише тоді, коли ВР, аналогічно англійському парламенту, прийме закон про дегенеративний шлюб?

О.Д. 2013-02-10 / 18:01:40
Фатьове, вам нічим зайнятися? Є значно конструктивніші речі, аніж займатися взаємним поборюванням, яке нікому не принесе ні хосна, ні задоволення, ні, тим більше, перемоги... ))

ярослав орос 2013-02-10 / 17:54:12
Мідянка 2013-02-10 / 14:39:06

розтривожену тобою скриньку пандори закриватиму я!

Мідянка 2013-02-10 / 14:39:06
Римляни казали:"De mortius aut bene aut nihil". Я Оросам нич не довжен,щоб каятися. І Ти сам їх знівелював у Широкому Лузі, виїхавши в Київ.Більше про це я публічно не хочу говорити. Я не журналіст і маю трохи інше око,хоч і не всевидяще. Всевидящеим воно стало у Твоїх приятелів, це тільки в ставленні до мене певний ґонор...

ярослав орос 2013-02-09 / 21:41:35
Мідянка 2013-02-09 / 21:31:27
Ну, я то прочитав , але коментувати не маю дяки. Мережа в Тячівському районі краща , ніж дороги. І пишуть люди також.Так що підозрюй когось іншого, а не мене.Світ усе був гунцут.

що світ -- гунцут, я й без тебе знаю, але й тебе я наскрізь знаю й твоє письмо...
гадаю, доки ще жиє м(у)й няньо, слід тобі нарешті зважитися й покаятися прилюдно за мого діда ор(у)са...
петре, чекаю...

Мідянка 2013-02-09 / 21:31:27
Ну, я то прочитав , але коментувати не маю дяки. Мережа в Тячівському районі краща , ніж дороги. І пишуть люди також.Так що підозрюй когось іншого, а не мене.Світ усе був гунцут.

Андрей 2013-02-09 / 20:45:52
осоловенину: "Взагалі-то тут обговорюється творчість Ярослава Ороса.". А про елтонів і те, шо написане - "продукт травлення" - це теж про творчість чи чергове свідчення нездорової фіксації і черговий-же "камінгаут" словяніна?

ярослав орос 2013-02-09 / 20:24:17
красилинець 2013-02-09 / 18:58:11
Ніхто Няґово не пейменовував на честь Адольфа Добрянського. Вузькоколійку Тересва Усть-Чорна змила повінь, ане розтягли жиди з москалями. Тоді ж упав залізничний міст,де вкалував брат-близнюк Івана Чендея на переїді в Нересниці.Міст був окрасою всього Закарпаття.Такі дрібниці треба знати,пане Орос, а вже далі писати мумуари на фоні Тересовської долини...

петрику, ну нащо ся прячеш п(у)д "красилинцьом"... й не верзи нісенітниці про немовби безпідставне перейменування нягова на добрянське та й про те, що нібито всю вузькоколійку тересва-усть-чорна розмила вода... поцікався, принаймні, у даному разі в дениса добри, чи се -- реально... й до чого тут брат-близнюк івана чендея й "окрасу всього закарпаття" -- нересницький міст, якщо, наголошую, я тут "забалакався про свою далеку й милу Тересвянську долину"... ще раз наголошую -- "про свою далеку й милу Тересвянську долину"...
петрику, бурше не фіглюй аж так, а то, диви, з Твого лаврового вінка враз осипляться листя в післячку!

красилинець 2013-02-09 / 18:58:11
Ніхто Няґово не пейменовував на честь Адольфа Добрянського. Вузькоколійку Тересва Усть-Чорна змила повінь, ане розтягли жиди з москалями. Тоді ж упав залізничний міст,де вкалував брат-близнюк Івана Чендея на переїді в Нересниці.Міст був окрасою всього Закарпаття.Такі дрібниці треба знати,пане Орос, а вже далі писати мумуари на фоні Тересовської долини...

тамара 2013-02-09 / 16:17:27
Мені подобається такий Орос:

"Полину у вирій, подамся до раю,
Де рясно по небу буяє розмай,
Ширятиму довго в безмежному краю
Допоки не втраплю за срібний ручай."

А,буває,читаєш його блоги і не розумієш, що чоловік хотів сказати.

Словя"нин 2013-02-09 / 13:52:18
"Тамарі". Ні в своєму, ні у Вашому. Нормальний обмін думками. Проте, ближче до теми. Як Вам творчість Ороса?

тамара 2013-02-09 / 09:41:32
"Чому бабка Людмили упродовж 40 років ніколи не працювала (тим більше в тоталітарні радянські часи)? Уявляю, як би всі НАШІ бабки не були трудівницями, а вели паразитичний спосіб життя, то нікому би було писати такі замальовки"-там ми звикли обговорювати творчість письменників.))) Ви нічого не побачили в своєму оці?

Слов'янин 2013-02-08 / 22:21:27
"Андрей"! Не зрозуміло,з чим повя"заний цей плутаний текст? Взагалі-то тут обговорюється творчість Ярослава Ороса. Як каже Адмін, з хамством та маячнею - на інший сайт.

Андрей 2013-02-08 / 21:13:23
2 словянин:
дожевал продухт "перетравления"?.
Снова "палишься":
Исконно-сермяжный "лингвофрик" Задорнов учит -
"Славянин" - с "лав" к "ин"(ым).

Слов'янин 2013-02-08 / 20:11:39
І чого "Андрей" такий злий? Він би мав радуватися разом з Елтоном Джоном за прийняття англійським парламентом нового закону про нові шлюби.

Андрей 2013-02-08 / 09:34:19
"Гарно, живо, яскраво написано"
"...і перетравлено"(тобто це,гхм...)
"не за регалії та епатаж,"
словянин "тролить" ороса?! це шось новеньке.

Слов’янин 2013-02-07 / 21:13:40
Гарно, живо, яскраво написано, бо не висмоктано з перста, а узято з реального життя і перетравлено власним довідом автора. Це все надзвичайно близько тисячам і тисячам закарпатців (як і "Армія. Закарпатські фатьови"). Резюме лише одне: "Калап - долу!"
Може я помиляюся, але мені здається, Ярославе, що Ваша ніша більш чітко викрісталізовується. Якщо використати аналогічні життєві історії людей з інших районів нашого краю, це "потягне" на солідний роман.
І не звертайте увагу на конюнктурників.
Справжнього письменника цінують не за регалії та епатаж, що забуваються разом з черговою модою...