Соціальні аспекти теорії еволюції

“Её отрицание может привести к серьезным негативным                                                   последствиям для развития наших обществ”.  

З Резолюції  ПАРЄ

Суспільні, економічні, та навіть побутові відносини в значній мірі залежать від  світогляду людей. Багато дослідників стверджують, що теорія еволюції, як „наукова” основа атеїзму, має негативний вплив на світогляд людини. Д.Уайт і Н.Комнінелліс у книзі “Крушение Дарвина” пишуть: “На особистому та суспільному рівні вплив теорії еволюції особливо руйнівний — майже як дія радіоактивних опадів...  Якщо людина походить від тварин, тоді гідність, справедливість, чесність, вірність — порожні слова... Знецінення людського життя лежить у основі більшості сучасних соціальних проблем, таких як аборти, расизм, сексуальна розбещеність, домашнє насилля, насилля проти дітей, і звичайно, вбивства. Якщо люди лише тварини, то чи можемо чекати чогось іншого?... Вчення про еволюцію підриває повагу людини до себе, в той час як ідея створення її зміцнює...”

Після того, як у 1859-ом році вийшло перше видання книги Ч. Дарвіна «Походження видів …», серед ліберальної інтелігенції вона стала однією з самих популярних книг. Поступово еволюційна парадигма зайняла лідируюче положення на Заході. Теорія еволюції завуальовано заохочує агресію, насилля, руйнівно впливає на відносини в суспільстві. Насилля, жорстокість, несправедливість завжди були присутні в суспільстві, але завдяки вченню Дарвіна буржуа часів „дикого капіталізму” отримали „наукове” обґрунтування існуючих несправедливих відносин, що дало їм моральне полегшення. Теорія Дарвіна стала популярною ще тому, що дала (ілюзорну) можливість „звільнитись” від Бога.

Після того, як відомий кембриджський професор-геолог Седвік Адам прочитав  „Походження видів”, у 1861-ому році писав: „…якщо люди приймуть теорію еволюції, то людство опуститься до рівня тварини, і досягне такої деградації, яка ще не була в його історії”.           

Австралійський письменник Кен Хем відмічає, що : „... расизм і до Дарвіна був присутнім у багатьох культурах, але те, що теорія еволюції Дарвіна сприяла розповсюдженню  расизму, це історичний факт… Теорія еволюції по своїй суті расистська. Вона вчить, що різні групи людей розвинулись в різні часи. Таким чином, деякі ближчі до мавп, ніж інші… В часи Дарвіна до туземців відносились, як до тварин. У 1907-ому році журнал Scientific American доводив, що пігмеї Конго – це мавпоподібні істоти. Дарвін вважав, що австралійські туземці – це „втрачений ланцюг” еволюції. Тому мисливці їхали у Австралію, і вбивали їх для музеїв. Вбивали, як тварин, здирали шкіру, а черепи виварювали. В Aмериці, Aнглії та Німеччині вони були найбільш популярними музейними експонатами. У 1904-ому році один дослідник Африки привіз з собою із Бельгійського Конго пігмея  Ota Benga, сім'я якого залишилась в Aфриці. Спочатку його у ланцюгах в клітці повезли у США на Всесвітню виставку. Потім американські еволюціоністи передали його у зоопарк, де він жив в одній клітці з мавпами, щоб продемонструвати „перехідну форму”. U.T. Honeday, директор зоопарку пишався тим, що в його зоопарку є такий рідкий екземпляр. Він не бачив різницю між „дикими тваринами і маленькою людиною”. Відвідувачі зоопарку вважали Ota Benga близьким родичем орангутанга. Ota Benga не витримав приниження і кінчив життя самогубством. Це приклад шокуючого прояву расизму, як „побічного ефекту” теорії еволюції».

Ota Benga  (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ota_Benga_at_Bronx_Zoo.jpg)

Навіть відомий американський еволюціоніст Стівен Д. Гоулд  пише: „Біологічні обґрунтування расизму існували і до 1859 року, але з прийняттям теорії еволюції вони істотно виросли”. Під впливом ідей Дарвіна його племінник, англійський психолог Гальтон Френсіс  розробив основи євгеніки, метою якої було еволюційними засобами вивести „кращу” людську расу. Для цього потрібно було сприяти зростанню кількості  „більш цінних” людей і зменшенню кількості „гірших екземплярів”. Перша кафедра євгеніки була створена у Лондонському Університеті у 1904-ому році, а у 1907-ому році була відкрита Міжнародна лабораторія євгеніки. У США подібну установу (Eugenics Record Office) було створено у 1910-ому році. У той час євгеніка була “науковою” основою примітивного расизму. У 1920-тих роках у багатьох американських штатах були прийняті закони, які  дозволяли стерилізувати „другосортних” людей, а у 1930-тих роках аналогічні закони з'явились у скандинавських країнах, і звичайно, у нацистській Німеччині.

Засновником соціал-дарвинізму (еволюційної соціології) був друг Дарвіна, aнглійський філософ, соціолог Герберт Спенсер. Він вперше ввів термін „survival of the fittest” ("виживає найсильніший"), а також сформулював Універсальний Природній Закон: „якщо особа недостатньо енергійна для збереження життя, то вона повинна загинути”. У наступних виданнях “Походження видів”  Дарвін використав деякі терміни Спенсера, які «пояснювали» причини соціальної нерівності.

Еволюційні ідеї також вплинули на німецького філософа Фрідриха Ніцше. На його думку на вершині еволюційного розвитку буде надлюдина (Übermensch), яка заслуговує того, щоб стояти над людством і не потребувати будь-які моральні категорії, так як по Ніцше „Übermensch знаходиться зовні категорій добра та зла". Гітлер з задоволенням прийняв цю антилюдську філософію.

Соціал-дарвинізм є ідейною основою як крайніх правих (фашистських), так і крайніх лівих (комуністичних) поглядів. Карл Маркс та Фрідріх Енгельс з захопленням прийняли теорію еволюції і вважали її науковим обґрунтуванням комуністичних ідей, класової боротьби. Під впливом „Походження видів” Ф. Енгельс написав книгу „Діалектика природи”, одна із глав якої, „Роль праці у перетворенні мавпи у людину”, присвячена соціальним аспектам дарвінізму. Ця робота – типовий приклад псевдонаукового стилю еволюціоністів: відсутність фактів не заважає робити потрібні їм висновки. Цей стиль можна спостерігати і  сьогодні в деяких наукових дослідженнях, які ведуться під “прапором” еволюціонізму.

Російські більшовики (Ленін, Сталін, Троцький, Плеханов та інші) теорію еволюції прийняли без коливань. Плеханов характеризував марксизм, як „застосування дарвінізму у соціальних науках”. Троцький писав, що „відкриття Дарвіна – велика перемога діалектизму у сфері живої матерії”. Сталін в молоді роки вчився у духовній семінарії, але під впливом книги Дарвіна став атеїстом, а потім навіть злочинцем. (Саме такі люди були потрібні соціал-демократичному руху). На думку Мао Дзе Дуна „китайський соціалізм заснований на ідеях Дарвіна.” Історик з Гарварду Джеймс Пусей  у книзі „Китай та Чарльз Дарвін” пише: „Між теорією еволюції та комунізмом існує сильний зв'язок. Теорія, яка стверджує, що життя на Землі виникло спонтанно, створила „наукову” платформу для атеїстичних поглядів. Комунізм – атеїстична філософія. Крім того, теорія еволюції стверджує, що єдиним „мотором” прогресу та розвитку живого є конфлікт та боротьба, яка підтримує фундаментальну концепцію комуністичної ідеології – діалектику”. 

Реалізація еволюційних ідей на практиці, впевненість, що перемагати повинен  сильніший, що „двигуном розвитку є конфлікт і використання сили”, може привести до негативних наслідків. Багато дослідників відмічають ідейну близькість нацизму і теорію еволюції. Історик Р. Хікман пише: „Гітлер був послідовним еволюціоністом. …Його книга (Mein Kampf) однозначно в дусі теорії еволюції формулює тезис про природній відбір, обґрунтовує необхідність знищення відсталих народів, рас, та необхідність збереження тих рас, які найкраще пристосувались, і на основі  природного відбору потрібно „вивести” краще суспільство.” У 1933-ому році Гітлер в Нюрнбергу заявив: „…вищій расі потрібно підкорити собі інші відсталі раси… Це закон, який визначила сама природа, і який є єдиним логічним законом життя на Землі”. Теорію еволюції Гітлер застосовував в політиці. На його думку німецький народ в процесі еволюції досяг більш високого рівня розвитку, ніж інші народи, тому має право знищити відсталі народи. У Другій Світовій Війні загинуло 55 мільйонів людей, але мало хто задумується над опосередкованим зв'язком цієї трагедії з еволюційними ідеями. Відомий еволюціоніст Сэр Артур Кейт писав: „Для того, щоб краще зрозуміти, як ідеї еволюціонізму вплинули на мораль, згадаємо Німеччину 1942-го року. A. Гітлер свято вірив, що єдина правильна основа національної політики – еволюція. Керівник Німеччини був еволюціоністом, і свідомо прагнув до того, щоб державна політика відповідала теорії еволюції. Він допомагав „природі” зі зброєю знищувати тих, кого вважав браком. На його думку це були в першу чергу люди з „генетичними помилками”, фізично та душевно неповноцінні люди. Сюди же відносив циган, євреїв та інші. Зрозуміло, що якщо людина вірить в теорію еволюції, то це ще не значить, що вона расист. Але у зв'язку з тим, що теорія еволюції не наука, a віра, то, посилаючись на неї, можна обґрунтувати будь-який злочин, що і зробив Гітлер”.

У 1959-тому році у західних країнах відбулися широкомасштабні святкування сторіччя виходу у світ книги Дарвіна „Походження видів”. Настала загальна ейфорія, суспільство на це не реагувало, і еволюціоністи у 60-тих роках легко, без перешкод ввели теорію еволюції у освіту, в результаті чого у державній системі освіти західних країн фактически було введено атеїстичне виховання. Молодь зрозуміла, що людина виникла випадковим чином і зробила логічний висновок: особистість людини несуттєва, людське життя не має змісту та цінності. В США швидко зросла кількість злочинів серед молоді. Якщо у 1960-тому році було приблизно 200000 нападів, то у 1970-тому у чотири рази більше, а у 1990-тому у 5,5 разів більше, ніж у 1960-тому році. Зросла також кількість самогубств серед підлітків.

Американський соціолог Б.Уїлкінсон провів порівняння основних проблем американської школи, які були актуальними у 1940-вих та у 1990-тих роках. У 1940-вих  роках типовими проблемами були: розмови на уроках, жувальна гумка, шум, сміття, біганина по коридорах. У 1990-тих роках проблеми стали серйознішими: агресивність, стрілянина, насилля, крадіжки, вживання алкоголю та наркотиків, ґвалтування, вагітність, самогубства. Сьогодні ситуація ще гірша: у навчальних закладах деяких штатів США ввели чергування поліцейських на випадок нападу учнів на вчителів, або іншого злочину.

20 квітня 1999-го року, на день народження Гітлера у Columbine High School (Колорадо) двое 18-річних студентів -  Ерик Харріс (Eric Harris) і Ділан Кліболд (Dylan Kiebold) здійснили криваву шкільну трагедію – розстріляли 12 студентів та одного викладача (крім того, поранили 26 людей), після чого здійснили самогубство. На футболці Е. Харріса було написано „Природній відбір”.  Звичайно, не можна стверджувати, що віра у еволюцію є основною причиною цих та подібних трагедій, але… Час нам замислитись, до чого може привести сліпа віра у теорію еволюції.

 

P.S. Знаючи образ мислення моїх опонентів, (для профілактики) заявляю, що я особисто ніде не стверджував, що еволюціоніст обов’язково стає фашистом. Я просто цитував. Кожен нехай  робить свої висновки.  

Крім того, що я не бачу сенсу приймати участь словесній перепалці (це не дискусія, а розмова глухого та сліпого), яка іде в коментарях перших двох статей. Наприклад, по темі «рудименти, як доказ еволюції» нема жодних заперечень, зате … У нормальній науці, якщо нема заперечень, то погоджуються з твердженням, якщо навіть це не дуже приємно.

Недавно я звернув увагу, що на одному угорському форумі частина учасників відкрили свої прізвища, імена. Зразу можна було побачити різницю: вони вели розмову аргументовано, коректно, а «аноніми» грубо, некультурно. Чому б ні! Сховався у «кущах», і говори будь-що, знайомі не впізнають!

Для деяких наших «писателей» слово Творець або Бог, як червоне для бика, що заважає  їм логічно мислити. Зроблю ще одну спробу логічно, формалізовано пояснити мої міркування.

Можливі два варіанти – життя утворилося випадковим чином (сліпий випадок) або існує Вищий Інтелект, який керував процесом  утворення.

Твердження 1. На основі наукової аргументації доводиться, що сліпий випадок не здатен утворити життя.

У блозі я не збираюсь займатись доведенням цього ( потрібні формули, наукові терміни). Тому, для тих, хто не згоден з цим твердженням, я можу прочитати лекцію.  На основі цього твердження, як наслідок випливає

Твердження 2. Життя створене Творцем, Вищим інтелектом.  (третього не дано).

Тобто наукові міркування приводять до висновку, що з необхідністю має існувати Творець.   

Наука по цьому поводу більше нічого не може сказати. (Вона вивчає, яким є існуючий світ, а не його походження. Той, хто заявляє, що він знає, як він утворився, той … ) Далі проблема передається теології, якою ми не будемо займатись. На основі Твердження 2 я продовжив міркування, для себе отримав (на мою думку) певні висновки, але це не для широкої публіки, це для моїх друзів. Я пишу лише те, що можу довести, наприклад Твердження 1, яке є для багатьох «камінням спотикання».  

В зв’язку з тим, що ігноруються попередні аргументи (наприклад, рудименти), я починаю писати статтю про знамениті обмани підлоги фанатичних еволюціоністів. Наприклад, про Геккеля, який підробляв малюнки ембріонів, про зуб свині, який перетворився у «людину» з Небраски, і.т.д. Матеріалів про брудну технологію дарвіністів дуже багато, але я не збираюсь багато часу тратити на них. Не збираюсь «багато гороху кидати на стінку». Нехай сатирики описують «науку» дарвіністів!

07 січня 2013р.

Теги: еволюція, Дарвін

Коментарі

Лайк Корабел 2013-01-27 / 14:37:16
То Jeno: Дозвольте з Вами не погодитись. Може автор і знайомий з тим твердженням, що існування бога логічно неможливо строго довести, але подивіться фактично на виділені твердження1, 2 в кінці статті. Це виглядає саме, як спроба довести існування бога. Він робить це явно, навіть виділивши твердження окремо. Цікаво чи робить це професор усвідомлено, вводячи читача, який не знайомий з критерієм Поппера, в оману, або неусвідомлена. Як ви вважаєте?

Jeno 2013-01-27 / 14:19:08
2Лайк
Та ні, я вважаю, що пан Головач всього- навсього намагається звернути увагу на недоречності оголошення ТЕ в якості ultima ratio. Навряд чи він не знайомий з тим, що існування або неіснування Бога неможливо логічно строго довести.
Взагалі-то якраз тому й цікаво дискутувати саме тут, оскільки назва статті "соціальні аспекти ТЕ".

Лайк Корабел 2013-01-26 / 18:58:01
То Jeno: Я особисто Вас розумію, як людину віруючу, але що виходить: що людина в цих статтях намагається довести існування бога через спростування ТЕ. Наскільки це науково? як Ви вважаєте?

Jeno 2013-01-26 / 15:53:28
Справді, питання полягає в тому, що " чи спростовує ТЕ існування Бога".
Й релігійні люде критикують ТЕ якраз з цих міркувань - коли виникає бажання використувати гіпотезу з метою виправдання атеїзму, та соціяьних наслідків його.
П.С.
На жаль, у коментах нема можливості редактування, тому вибачаюсь за деякі помилки.

Jeno 2013-01-26 / 15:38:57
2Лайк
.............
Християнство якраз і є загальноприйнятим.
.......................
Ні, не є. Загальноприйнятою є щось навподобі " християнство -лайт за пять хвилин" Але це довго, може. стоїть завести блог?
...............................
Ви не вважаєте, що найчастіше ТЕ піддають критиці релігійні люди?
Справді, це так. Але який сенс критикувати ТЕ атеїстові? Ніякого, тому що з його світоглядом це не контрастне. Тому, навіть якщо людина вважає себе " атеїстичною, користі для себе з міркувань атеїстів не винесе. А небажання вислухати доводи, навіть якщо не погоджуемось із ними - о, це вже проблема.
Писання пише : "лише дурень відповідає на те, що не вислухав"

Лайк Корабел 2013-01-26 / 12:05:16
То Jeno: Християнство якраз і є загальноприйнятим. Теорія еволюції - ні. На сьогоднішній день - знання ТЕ це уділ меншості. Але ТЕ не спростовує бога. На жаль, багато хто так думає і тому іноді гостро реагує. Дійсно строго довести ТЕ неможливо. Як і квантову фізику. Тим не менше всі докази приводять нас до того, що еволюція життя відбувалася, відбувається і буде відбуватися. На сьогодні основні питання в ТЕ до механізмів, а сама еволюція в наукових кругах - факт. Ви не вважаєте, що найчастіше ТЕ піддають критиці релігійні люди?

Jeno 2013-01-26 / 01:07:39
Загальноприйняті уявлення - це частіше за все у наш час це створені пропагандою та мас-медія кліше, які засвоюються без особливої напруги, в силу їх крайнього примитівізму. Якщо такі прмитивні слогани ще підправити трохи соусом наукоподібності, єхвект гарантовано.
Спробуйте лише перечитати ще раз коменти, і скажіть, що я неправий!

Jeno 2013-01-26 / 00:53:49
2Лайк
Ні, не лише релігійні. Взагалі-то я християнин...
Християнство - не лише релігія, якщо під релігією розуміти всього лише певний набір рітуалів.
Те, що існування або неіснування Бога неможливо довести раціональними засобами, знає кожний студент-теолог, й також має знати кожний третьокурсник, вивчаючий хоча б історію філософії.
Теорія, або гіпотеза еволюції теж не може бути строго доведена.Існує цілий ряд питань, які неможливо строго довести методами природничих наук. Статті пана Головача всього- навсього вказують на це, а також на те, що не годиться гіпотезу, припущення видавати за абсолютно доведену істину. Також можемо звернути увагу, які настрої та наслідки можна з такого "наукового підгрунтя вивести.

Лайк Корабел 2013-01-25 / 17:35:05
То Jeno: Якщо під "загальноприйнятими" уявленнями Ви маєте на увазі релігійні, то я Вас повністю підтримую. Людству необхідно позбутися фантазій, у яких не має доказів. І ці намагання - за допомогою спростування еволюції довести існування бога у статтях пана Головача вказують на те, що ці безпідставні фантазії важливіші для нього ніж факти.

Jeno 2013-01-25 / 13:01:13
2Лайк
Звичайно, і я бажаю усім позбутись безпричинного страху, що деякі "загальноприйняті" уявлення можуть бути безпідставними і бути лише тендезціозною підборкою.
Абсолютної неупередженості не може бути, на жаль, навіть у математиці.

Лайк Корабел 2013-01-25 / 08:57:59
То Jeno: Ви тільки тоді зможете неупереджено розглянути теорію еволюції, коли відкинете свої страхи і переконання, які не грунтуються на доказах. Тоді у Вас буде можливість поглянути на докази, що на сьогодні існують у музеях, генетиці, геології, географії і в інших дисциплінах. Бажаю Вам, щоб цей страх бути тим ким люди є, тобто приматами, не заважав Вам у Ваших пошуках наукової істини.

Jeno 2013-01-24 / 17:43:12
2 Лайк

Звісно, трохи побоююсь...
Але де ж тоді люде???

Лайк Корабел 2013-01-24 / 17:09:21
То Jeno: Можливо Ви просто боїтеся навіть припустити, що Ви мавпа?

Jeno 2013-01-23 / 22:28:06
Якраз тому й смішно робити закиди автору, що він математик, а не біолог. Справа в тому, що якраз і математика дратує найбільше, коли припущення видаються за доведені факти. Тим більше, якщо на такому хиткому підгрунтті будується світогляд.
На жаль, якраз й у інших суспільних речах у нас росповсюджений такий конформізм та упевненість в "авторитетах", а брак доказів та елементарне небажання чути когось, окрім себе, компенсується лайкою.
Бачите : професіонали побудували Ьіьаник, а аматори - Ноєв ковчег. ))

Jeno 2013-01-23 / 22:12:10
Цікава річ - а чому ж так вперто та завзято відстоюють цю недолугу гіпотезу еволюції? Чому так спішать заклеймити реакційну суть критики явних "косяків", які подаються як незаперечний факт?
Справа в тому, що ця " теорія" до самої біології відношення має віддалене. На основі біологічного матеріалу робляться намагання засновувати світогляд.
Я бачу,що для дуже багатьох людей ця теорія дорога як память.
А можливість того, що світогляд, який грунтується на твердо засвоєному " наука довела, що Юога нема, тому що людина походить від мавпи" може бути хибним, просто шокує.

Bret Hart 2013-01-17 / 19:37:26
"Соціал-дарвинізм є ідейною основою як крайніх правих (фашистських), так і крайніх лівих (комуністичних) поглядів."

Ну це вже взагалі. А нічого, що той же Маркс нищівно критикував ідейного батька соціал-дарвіністів, до речі священника, Мальтуса? Нічого, що ліві (починаючи із соціалістів-утопістів) ЗАВЖДИ засуджували соціал-дарвінізм і подібні погляди?
Нічого змішувати соціал-дарвінізм і теорію еволюції. Це грубе перекручення.

І якщо вже йдеться про "аморальність", що випливає з еволюційної теорії, то раджу почитати книгу Петра Олексійовича Кропоткіна "Взаємодопомога як фактор еволюції".

Лайк Корабел 2013-01-17 / 17:49:00
Складається враження, що автор дуже боїться навіть припустити, що людина - це примат, що еволюціонував від мавпи. Чи я неправий?)

Андрей 2013-01-15 / 09:40:51


Тролінг. Жодного аргумента, лише постійні образи на адресу опонента. Коментар видалено. Адмін


big grinder 2013-01-14 / 19:32:10
Говорить о научности подобного рода статей не приходиться. Относительно ссылок автора на авторов в статье - это отдельная история. не поленитесь уважаемые и найдите для интереса хотя бы 3 источника на которые с восхищением ссылается автор. Просто интересно ваше мнение! честно!

istvami 2013-01-14 / 19:31:58
951:"Чому Ви забули про... HЕСКІНЧЕННІСТЬ Всесвіту загалом та НЕСКІНЧЕННІСТЬ форм життя в ньому..."

Помогу вам - космосу всего ~1300000000 лет. А о количестве видов на Земле вы можете узнать в учебниках...