Різдвяна промова

прем’єра Карпатської України д-ра А. Волошина, оголошена по радіо на Святвечір до українського народу

Авґустин Волошин
Авґустин Волошин

Дорогі Браття й Сестри!

З приводу щедрого вечера і на порозі нового року тепло вітаю всіх вас, жителів нашої дорогої Карпатської України, вітаю братські народи чехів та словаків.

В минулім 1938 році Боже Провидіння підчинило нас твердому іспитові, вимагало від нас великі й цінні жертви для захоронення миру в Середущій Європі.

І ми той іспит видержали, жертви принесли, внаслідок чого наша спільна доля з’єднала нас ще тіснішими зв’язками взаємної відданості.

Новий устрій нашої республіки усунув причини недовір’я, які панували між нами, загладив площини тертя й витворив атмосферу взаємного довір’я й солідарності.
Браття й Сестри! Стоїмо перед наймилішими святами родин, перед Різдвом Христовим.

Над вифлеємським вертепом з’явилася звізда, яка 20 століть ширить світло правди, права, справедливості й любові.

Різдво Христове є святом любові передовсім у родині, любові й порозуміння в громадах, між народами й державами.

Наша держава, як найменша частина земель, заселених нашим українським народом, новий рік встрічає з великими надіями. Вона осягла свою свободу, своє визволення. На чолі нашої Карпатської України стоїть влада, зложена з представників наших щиронародних політичних провідників, які є зв’язані з народом не тільки спільними ідеями, політичним стремлінням до кращої майбутності, але є вони пов’язані з народом нерозривними зв’язками правдивої братської любові й відданості.

Свобода одного народу — це великий дар Божий, який не легко здобути, але ще тяжче захоронити.

Політична, культурна й господарська свобода є надзвичайно цінним правом, яке криє в собі тяжкі обов’язки супроти громадянства. З Божої ласки ми сталися свобідними і лише з Божої ласки захоронимо свободу й будемо нею користатися.
Що Вам бажати в новім році?

В першій половині цього року маємо вибрати представників народної волі — наш перший сойм. Я бажаю вам, дорогі громадяни й громадянки, щоб наш перший сойм виглядав так, як його представляв собі перший теоретик державного устрою Платон, то є, щоб був ведений людьми найрозумнішими і найліпшими, власниками цінних моральних скарбів, щоб з них могли роздавати дари своїм співгромадянам.

От такий розумний і правдивий сойм має бути найціннішим здобутком нашого нового року.

Нашим обов’язком має бути приготовлення політичної почви до того, щоб були усунені всякі перешкоди, які могли б гальмувати витворення того найздоровішого результату народної волі, щоб ми могли віддалити хитрі змагання заздрих сусідів. Вони тут платили, витворювали партії й партійки, які служили їхнім цілям, створювали тут з одного народу дві-три ворожі собі ґрупи, які взаємно гальмували наш всесторонній розвиток, щоб в даний момент увесь наш народ зробити собі погноєм. Плачені аґенти тих ворожих стремлінь лицемірно били себе в груди, що вони от такі й такі патріоти, вожді, русскіє, тутешняки і вели наш народ в обійми неволі.

Їхні зрадницькі плани не вдалися. В обійми попали лиш самі "вожди", а народ остався вільним на своїй рідній землі, хоч заплатив дорого, бо віддав історичні центри, в які інвестував протягом довгих століть много-много мільйонів і 40 000 українських душ.

Ми принесли ту жертву, однак її ціною освободились від тих внутрішніх ворогів, що наше народне тіло, нашу народну єдність розкладали на ворожі табори.
Молю Бога, щоб той переворот научив нас раз назавжди не вірити плаченим аґентам, щоб ми високо й гордо піднесли наш народний синьо-жовтий прапор, нашу реліґійно-моральну традицію, нашу мову й її багату літературу, наші народні співи й звичаї, як також будували свою всенародну політику на твердих моральних основах для добра нашого українського народу, нашої дорогої держави Карпатської України.

Хто знає і любить своє, того не зловить аґент чужих ворожих нам інтересів.

Я вірю, що наш добрий народ порозуміє прикази часу, порозуміє своє історичне завдання й не забуде, що на нього дивляться мільйони братів українців за кордоном, які так щиро, так тепло вітали нашу свободу, яка має бути зорею свободи дальших більших українських земель. Тому щиро дякую нашим браттям за границею, особливо еміґрації в Європі й Америці, які сотками телеґрам, дописів і щедрими дарами для орґанізацій найпотрібніших всенародних інституцій виявили свою глибоку любов до нас.

Народ, що так солідно оцінює свободу найменшої частини нації, не загине, але житиме і прийде час, що природні й Божі права, за які так много терпів, терпить, працював і працює, здійсняться незадовго.

Дай, Боже, щоб новий рік приніс нам в тім огляді дальші цінні здобутки.

 

Різдвяна промова прем’єра Карпатської України д-ра А. Волошина, оголошена по радіо на Святвечір до українського народу

Надруковано в газеті «Нова Свобода». — 11 січня 1939.
Подається за першодруком.

03 січня 2013р.

Теги:

Коментарі

МѢСТНЫЙ 2013-01-09 / 11:57:58
2ярослав орос: спасибо за пожелания, и лично Вам с Олександром Петренко, и покойному Волошину.

Вам также хочу пожелать: "Дай, Боже, щоб новий рік приніс нам ... цінні здобутки".

ярослав орос 2013-01-08 / 21:42:38
братво закарпатська,я, верховинець із тячівщини, святкую наразі "водкою" Різдво з праправнуком автора пісні "дивлюсь я на небо, та й думку гадаю..." олександром петренком, який є уродженцем славного міста мелітополь.

пан олександр зичить усім закарпатцям, аби Вони були щирими українцями!

не ганьбіться ні дримбою, ні трембітою, ні бандурою...

слава україні!

Слов"янин 2013-01-07 / 19:03:26
Як би сказати дипломатичніше... Ярослав Орос порушив занадто складне питання... П. Ярославе, не провокуйте громадськість "Закарпаття онлайн" на антиукраїнські коментарі.

Бідний Йова і Августин 2013-01-07 / 00:45:53
Пане Ярославе, теплі ваші різдвяні привітання до своїх 'земляків' і 'побратимів'.

Що, досить вам не наляли?

закарпатець 2013-01-06 / 22:11:10


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


ярослав орос 2013-01-06 / 21:44:16
закарпатець 2013-01-06 / 20:15:48
І за "цигани" ще відповіси - мадяронський невігласе.


звісно, на високому закарпатському суді за мене відповідатиме олександр гаврош, а платитиме за те -- петро мідянка з віктором балогою...

наші ж...

бляді...

закарпатець 2013-01-06 / 20:15:48
І за "цигани" ще відповіси - мадяронський невігласе.

закарпатець 2013-01-06 / 20:02:55


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


ярослав орос 2013-01-05 / 22:50:11
закарпатець 2013-01-05 / 16:04:57

закарпатець нині асоціюється з янукович... адже, межи ужгородом і мукачевом, у середньому, якраз і підростає хлопчина з чолом високим і ясним...

десь на тому рівні, середнього, й залишається моє любе закарпаття...

хоч, я не з горбкувато-рівниного краю...

цигани!..

707 2013-01-05 / 18:24:42
2закарпатець 2013-01-05 / 16:04:57

Про дурний писок - це ви правильно.
А ось тролите - так собі, на слабу трієчку.

закарпатець 2013-01-05 / 16:04:57
сорри 2013-01-05 / 15:49:00

Щирий Пане "сорри" дякую Вам як старшому побратимові, що наставляєте на правильний шлях, бо я ще молодий, мене ще можна перевиховати, а ось "орос".... старий небезпечний "кінь", я б уважно придивився до нього, а й і ВАС маю поправити, тогочасно Польша не була більшовицькою, а з СССР Карпатська Україна спільних кордонів не мала, а державна зрада і в Африці зрада і тоді і сьогодні, а чим кращий Волошин за Тіссо?
Звиняйте, мене вже знову "повело".

Звичайно, Батько НАШ і маєм за це його шанувати.

Ой не бачить мені керівних посад у Свободі за мій дурний писок але буду ісправлятись а "ороса" я ще на чисту воду виведу, бо каламутний то є чоловік.

сорри 2013-01-05 / 15:49:00


Закарпатцю Вкрай нерозумно проектувати реалії того часу на нинішню ситуацію. Колись подібну дурницю зробив молодий історик, а нині проректор УжНУ В.Лемак, написавши статтю "Карпатська Україна через призму демократії". Це при тому, що Карпатська Україна постала і існувала в оточенні двох абсолютно тоталітарних режимів - нацистського і більшовицького, коли півЄвропи добровільно перейняло і наслідувало цей тип державного устрою,  а тому оцінювати дії її керівників демократичними шаблонами - безглуздо.

Чого ви дивуєтеся отому "русскіє" поряд з іншими? Бродій був "русскім фашистом" і організовував "чьорнорубашечніков", а при цьому фінансувався мадярами і поляками. Те ж - Фенцик. За чужі гроші фінансувалося і "русскоє" Общество ім. Александра Духновича, яке навіть мало за прапор російський триколор.

Ну а ваша іронія щодо "клятих мадярів" взагалі недоречна. Красне Поле - в історичній памяті українців Закарпаття, і досі нема відповіді, за яким таким правом мадяри пролили на нашій землі потоки крові, вирізали цвіт нації. Дуже сподіваюся тільки, що від вас не почую ідіотську "мотивацію" про спільне тисячолітнє співжиття. Бо нічого, крім деградації нашим русинам (українцям) це "співжиття" не принесло...


закарпатець 2013-01-05 / 15:37:10


Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін


закарпатець 2013-01-05 / 15:27:59
707 2013-01-05 / 14:02:37

Дякую Вам за пораду, обов'язково скористаюся, Ви маєте на увазі Обласну Бібліотеку?

Однак, не перестаю дивуватися.

"Плачені аґенти тих ворожих стремлінь лицемірно били себе в груди, що вони от такі й такі патріоти, вожді, русскіє, тутешняки і вели наш народ в обійми неволі."

Розумію, якщо мається на увазі агенти Мадярщини або Польші, однак "русскіє" - диво та й годі, поки що не чув, щоб засвітився в тих подіях хоч один агент сталінського СССР чи хоча б "дипломати" посольства СССР в Празі.

А що торкається "дорогої держави Карпатська Україна" - вибачайте, поганий, дуже дуже поганий приклад для сучасної України, бо хай Бог боронить, якщо в Донецьку чи Криму тамошні "кілінкарови" чи "мешкови" заговорять на такій мові, нагадаю Вам, що антигітлерівська коаліція не признавала анексію ЧСР Німеччиною і Угорщиною - НІКОЛИ, так само як і "незалежну Словаччину", а Судети були повернуті в склад ЧСР з дуже неприємними наслідками для тамошніх німців.
Ну, а що сталося з Республікою Подкарпатська Русь /Карпатська Україна/ Ви і самі знаєте.

Однак, переконаний, що антигітлерівська коаліція стовідсотково визнала б Незалежність Карпатської України, як Держави Вільнолюбивого Українського Народу, що віками прагнув до Волі і Незалежності і ніколи не схиляв своєї голови ні перед Гітлером ні перед Сталіном, якби .... не ті кляті мадяри.
Смерть ворогам!
Слава Україні!
/я вже написав заяву в "Свободу", розглядають, правда один мудрий чоловік сказав п.... треба менше, багато питань задаєшь, так і на "перековку" попасти можна але я вірю в ПРОВІД, бо ПРОВІД керує, а нам виконувати, ми дрібнота й бачимо вузько так можна і загриміти як "радянський чекіст", хай Бог Бороне, а ПРОВІД Високо Сидить і далеко бачить/

ярослав орос 2013-01-05 / 15:27:20
закарпатець 2013-01-04 / 14:09:21

закарпатцям притаманна властивість -- ввижатися... хрестися, ледацюго!

707 2013-01-05 / 14:02:37
закарпатцю, сходіть собі в бібліотеку, не пожалійте часу. Там є оригінали примірників "Нової Свободи". За радянських часів їх зберігали в спецфонді і видавали за окремим дозволом. Нині ви їх отримаєте на руки вільно. Гадаю, що не станети стверджувати, наче цю газету підробляли радянські спецслужби. Текст А. Волошина виважений, а побачити там державну зраду можна тільки через викривлені окуляри чи то за звичкою думання радянського чекіста. Надіюся, що до справ радянської охранки ви все ж не були причетні.

закарпатець 2013-01-04 / 14:09:21
Аж занадто вже схоже на підробку.
Станом на 06 січня 1939 року А.Волошин займав посаду Премєр Міністра Республіки Подкарпатська Русь у складі зфедералізваної ЧСР /хоча назва Карпатська Україна й була дозволена до вжитку як паралельна 30 грудня 1938 тим же Волошином/, а промова більше личить Керівнику Незалежної Держави.
Якщо ця ПРОМОВА правдива, то треба розуміти так, що Федеральна Празька Влада повністю втратила контроль над країною.

За такий от пассаж "..як також будували свою всенародну політику на твердих моральних основах для добра нашого українського народу, нашої дорогої держави Карпатської України." можна було і тоді і тепер за сепаратизм і державну
зраду гарно "загриміти".

Пишу це для Ороса і Адміна, бо все рівно витруть як "антиукраїнство".

муза 2013-01-03 / 20:03:20
" От такий розумний і правдивий сойм має бути найціннішим здобутком нашого нового року..."- безумовно про сойм-2013 ми цього сказати не можемо. А от звернення "Хто знає і любить своє, того не зловить агент ворожих нам інтересів"- має спонукати кожного з нас до роздумів та дій, але часу зволікати ще 70 років вже нема.З Різдвом Христовим нас всіх!

Корятович 2013-01-03 / 18:08:19
Несподіваний, але дуже принятий різдваний дарунок. Багато чого касається і до сьогоднішнього стану по всій Україні.