Журналісти ДПС показали, як тютюнові контрабандисти-"бобри" на Закарпатті переправляють товар (ФОТО, ВІДЕО)

Вони прудкі, професійно пірнають та готові дати відсіч тренованому супернику. Мовиться не про спортсменів-багатоборців. Це – тютюнові контрабандисти, яких у народі називають "бобрами". Вони мають непомітно дістатися берега, переправити товар на інший бік і отримати за це гроші.

Журналісти ДПС показали, як тютюнові контрабандисти-"бобри" на Закарпатті переправляють товар (ФОТО, ВІДЕО)

Більше про контрабандні шляхи, таємні операції та секрети професії прикордонника – у програмі "Кордон.UA" на 24 каналі.

Село Ділове на Закарпатті – звичайний населений пункт. Лише застережні знаки та люди у формі виказують статус прикордоння. Адже на іншому березі Тиси розташована Румунія.

Коли на землю спадають сутінки, прості сільські хлопці одягають гідрокостюми. На плечі беруть 2 важкі ящики із цигарками. Відтак вони стають "бобрами" – спецзагоном перемитників.

Контрабандисти переправляють тютюн на інший берег / Скриншот з відео

Що відомо про тютюнових контрабандистів

Промисел "бобра" – не для слабких. Потрібно непомітно дістатися берега, переправити товар на той бік, отримати гроші – і повернутися назад. На все є лічені хвилини. Зустріч з прикордонниками, холодна вода та швидка течія – серйозні ризики.

Про вартість в Україні ящика контрафактного тютюну легко дізнатися з численних сайтів. Та вже за кількасот метрів ноша "дайвера" коштує щонайменше втричі дорожче. За роботу він отримає 50 умовних одиниць. Для депресивного регіону – пристойна платня. Однак головний прибуток призначено для інших кишень.

Знімальна група проєкту вирішила дізнатися, як проходить незаконна оборудка. За допомогою добровольців-прикордонників. Експеримент показав: шанси у "бобрів" таки є за сприятливих умов.

Проте вже за кілька хвилин після початку зйомок неподалік вишикувалася вервечка автомобілів, а знімальний майданчик "взяла в облогу" група молодиків. Всім своїм виглядом вони демонстрували, що журналістам тут не раді.

Група молодиків показувала негативне ставлення до знімальної групи / Скриншот з відео

Зокрема, школяр ретельно фіксував на камеру кожен крок телевізійників. На вигляд хлопцеві – не більше, ніж 12 років. Прессекретарка Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова пояснила, що серед "бобрів"– чимало дітей.

Минулого року був зафіксований випадок, коли прикордонники затримали 13-річного хлопчика о 3-й годині ночі. Він виходив з річки у мокрому гідрокостюмі,
– розповіла вона.

Втім застудитися у крижаній воді чи бути спійманим – не найгірше, що може статися з "бобром". На березі Тиси не раз знаходили тіла потопельників у спорядженні. Стрімка течія відносила їх до румунського берега. Ці смерті – на совісті організаторів злочинних схем.

Однак їхніми жертвами стають не лише "водолази". Наприкінці 2018 року просто в центрі Ділового місцевий контрабандист збив на смерть керівника прикордонного підрозділу. Суд над підозрюваним триває й досі. Нещодавно з'явилися нові моторошні подробиці злочину.

Прессекретарка Мукачівського прикордонного загону розповіла, що були заслухані аудіозаписи телефонних розмов, де, власне, підозрюваний у вбивстві прикордонника сам зізнається, що він переїхав прикордонника.

"Як він виразився, "він його перемісив", – відзначила Леся Федорова.

Як реагують у селі на контрабанду

Здається, що багатьом селянам байдуже до того, що відбувається за їхніми парканами. Демарші з бійками – тут не рідкість. Найвідоміші – проти загороджень на березі річки.

Встановлення цього паркану від самого початку супроводжувалося такими обуреннями місцевого населення, які більше були спровоковані самими тютюновими контрабандистами,
– пояснила речниця Мукачівського прикордонного загону.

Така агресія пояснюється просто. Фортуна прихильна до пачкарів не завжди: їх ловлять прикордонники. Металева перепона – теж значно зменшує шанси на успіх. І тоді – вони отримують штраф. Але будьте певні, сплатять його не вони.

Ієрархія тютюнової контрабанди

Всупереч поширеній думці, "регіональний" тютюновий "бізнес" – зовсім не безвинний. Завдяки розгалуженій мережі, різниці в цінах та поблажливому законодавству він приносить мільйони. "Бобри" – лише низова ланка таємної ієрархії.

Окрім них, є ще розвідники – так звані "фішкарі". Ці дозорні "працюють" на обох берегах, фіксуючи маршрути прикордонних нарядів. Ще одна "каста" – водії автомобілів, які доставляють водолазів з товаром на берег.

Втім, контролюють контрабанду люди, які до води і близько не підходять. Саме вони керують рядовою братією та організовують поставки сигарет – переважно, контрафакту. Логістика орієнтована не лише на регіони України. Наприклад, цей товар з Білорусі.

Контрабанда тютюнових виробів / Скриншот з відео

Місцеві мешканці не на камеру розповідають, що "бізнес" – "під дахом" дуже впливових людей. Та є й такі, хто із цим не погоджується.

Сільський голова Ділового Андрій Панасюк у 2019 році зробив для одного з каналів "сенсаційну" заяву. За його словами, у всіх людях вбачають потенційних контрабандистів. Але контрабанда – це не є таке вже дуже протиправне явище.

Ми ж своїй державі ніяких…контрабандисти ніякої шкоди своїй державі, Україні, не приносять, – обмовився він.

Та якщо зазирнути до архіву – все стане на свої місця. Наприкінці 2018 року Андрія Панасюка затримали під час спроби підкупу прикордонника. За сприяння у контрабанді він пропонував 500 доларів.

Та вже за кілька днів чоловік вийшов з-під варти під заставу у 70 тисяч гривень. А в березні 2019 року Рахівський районний суд визнав посадовця винним і присудив йому штраф –12 тисяч 750 гривень.

Андрій Панасюк / Скриншот з відео

Тепер сільський голова поважно розмірковує про те, що порушувати закони – не так вже й погано. Бо має досвід.

Тютюнових контрабандистів на Закарпатті затримують постійно. Та це їх не дуже лякає. Адже з 2012 року товарна контрабанда не є злочином. Невеликий штраф – і можна знову одягати гідрокостюм. Навіть просохнути не встигне.

Про контрабанду наркотиків, які ховали в контейнері з бананами, і патрулювання в зоні відчуження – дивіться у програмі.

Мирослав Смольницький

05 липня 2020р.

Теги: контрабандист, сигарети

Коментарі

Читатель 2020-08-03 / 23:11:39
Вот, что значит - была советская система! И которую разрушили. Пришла дерьмократия и можно теперь абсолютно всё. А тогда не церемонились пограничники ни с кем. Причем, за некоторые недочёты пограничников очень и наказать могли. И потому всё контролировалось очень строго. А теперь...

777 2020-07-06 / 09:49:42
Краще б ліс-кругляк який йде в Румунію на виготовлення меблів перекрили, але неможна, бо так хоче МВФ, а на сигарети МВФ добро не дав. Сигарети ніякої шкоди державі не наносять, а вирубка лісу бачите самі, паводки, екологія і т.д.

Копча 2020-07-05 / 10:11:46
Прикордонники захищають державу та її бюрократію і є ворогами простих людей. Ці контрабандисти не роблять жодної шкоди громадянам України та навіть сплачують податки на котрі живуть ці телепні з ДПСУ.

4384 2020-07-05 / 08:38:00
Від продажи контрабандних цигарок в Європу до нас в краї приходить валюта. Не розумію яке діло правоохоронцям і журналістам до експорту контрабанди. Її можна тільки підтримувати.

НОВИНИ: Світське життя

20:09
/ 7
Стоянка первісних людей в закарпатському Королеві виявилася найстарішим людським поселенням Європи – 1,4 млн років
00:03
Мукачівець Сергій Кузьма здав 24,4 літри крові протягом 20 років
11:05
Вина Срібної Землі. Як на Закарпатті малі винороби просувають свій продукт
18:21
/ 2
Родина з Нижньої Апші зробила вирощування тюльпанів сімейним бізнесом
19:27
Через COVID та війну равликовий бізнес на Закарпатті вимирає
10:20
"Винна мануфактура Штифко": винороб з освітою фізика відроджує виноградарські традиції на Закарпатті
17:31
Залізничник з Мукачева виготовляє металеві мініскульптури на підтримку ЗСУ
15:06
"Вина Срібної Землі": як на Закарпатті відроджують виноробську славу
15:02
/ 1
Кореєць Сонгджін, який 10 років жив в Ужгороді, переклав "Червону руту" на рідну мову
10:52
/ 7
Ужгородець відтворив старовинний струнний інструмент із фрески Горянської ротонди
10:18
Ужгородка виростила двометрові чорнобривці і потрапила до Книги рекордів
22:42
106-річний ужгородець Микола Деревляник сам готує, прибирає та пере одяг руками
20:46
На Закарпатті ветеранів війни та членів їх сімей професійно адаптують за кошти держави
10:17
Медик з Мукачева Валентин Вракін рятує поранених на передовій
14:11
На Закарпатті почали готувати собак-терапевтів для психологічної підтримки ветеранів
17:44
В Ужгороді волонтерки готують їжу для поранених військових, які лікуються в медзакладах
11:32
/ 2
На Рахівщині виготовляють морозиво із пива та сидру та варять варення із гострого перцю
10:57
У нацпраку "Синевир" на Закарпатті встановили фотозону з "портретом" хранительки лісу – Мавки
10:55
В Ужгороді виготовляють натуральну косметику із квітів і трав
11:34
Школяр із Донеччини вигуляв в Ужгороді службового собаку Нацгвардії й отримав у винагороду шкільне приладдя
11:27
Волонтери в Ясінях на Рахівщині шиють маскувальні сітки для бійців на передовій
17:52
Спортсмен із Мукачева Богдан Черепаня став чемпіоном України з бойового самбо
19:00
Дитячі табори відпочинку, квест-екскурсії, туристичні походи: активно й насичено проводять літо на Закарпатті "Щасливі діти"
15:11
/ 2
На Закарпатті врятували лелеку з поламаним крилом
10:39
Вихідець із Лисичанська заснував в Ужгороді першу роликову школу
» Всі новини