Пересоляк, Лунченко, Богаш. Блогер розповів, хто і що стоїть за недавнім "бунтом контрабандистів" на КПП "Тиса" (ДОКУМЕНТИ) (ФОТО, ВІДЕО)

Днями, з самого ранку, інтернет розбурхували новини із Закарпаття, де на пункті пропуску "Тиса" водії "італійських" бусів перекрили дорогу і вимагали від митниці оформляти їх так, як їх оформляли завжди. Але, схоже, "як завжди" не вийшло, а нові ввідні від митниці контрабандистів не влаштовували. Новими ввідними виявилася такса за оформлення "без огляду", яка виросла з 200-500 євро до 700-800. Але хто підняв ціну і навіщо?

Пересоляк, Лунченко, Богаш. Блогер розповів, хто і що стоїть за недавнім "бунтом контрабандистів" на КПП "Тиса" (ДОКУМЕНТИ) (ФОТО, ВІДЕО)

Відповідь на ці запитання дає журналіст, блогер, що спеціалізується на висвітленні корупційних схем на митниці, Євген Плінський.

Хто ці люди що на фото?

У кадрі на форто, що його першим наводить автор матеріалу, зафіксовано трьох осіб. «Праворуч - головний куратор і монополіст усієї контрабанди на Закарпатті з 2015 року Валерій Пересоляк. Він же власник ФК "Минай", який з цієї самої контрабанди і фінансується.

До речі, на одному з матчів фото і було зроблено.

Зліва, як вказується, кум Валерія Пересоляк і за сумісництвом заступник прокурора Закарпатської області Олександр Василенко.

По центру - Валерій Лунченко, народний депутат, заступник голови парламентської групи "Довіра", яку ЗМІ пов'язують з аграрним бароном Андрієм Веревським».

І яка роль Лунченка?

Саме В.Лунченко, на думку Є.Плінського, в історії бунту на Закарпатті відіграє одну з ключових ролей. Щоб зрозуміти це, блогер пропонує спершу поглянути на Закарпатську митницю взірця кінця 2019 - початку 2020 і провести її до «італійського» бунту.

Як розповідає Є.Плінський, коли митну службу очолював Макс Нефьодов, начальником Закарпатської митниці був Віктор Іванус, який усунув одіозний тандем людей Пересоляка при режимі Порошенка - Станіслава Балуєва та Андрія Каращенка. Як вказує журналіст, «саме вони курували всю контрабанду на Закарпатті з 2016 року, збираючи касу для В.Пересоляка в розмірі приблизно 1 500 000$ на місяць».

На його думку, М.Нефьодов про монополію В.Пересоляка, одіозність Каращенка та Балуєва знав. Тому поставив Іванусові завдання очистити митницю від людей Пересоляка, яких той розставив на всі ключові посади, де йде робота з "клієнтом".

«Але Іванус виявився слабким духом і жадібним до грошей. Пересоляк швидко знайшов до нього ключик і зумів продавити переведення всіх потрібних йому людей в нову структуру Закарпатської митниці, пообіцявши Іванусу «частку малу».

Як вказує автор матеріалу, він практично онлайн супроводжував процес цих переведень - передачу людям В.Пересоляка пунктів пропуску "Дяково" та "Вилок", призначення кума В.Пересоляка Івана Фетька заступником начальника ВМО№4 митного поста «Ужгород».

При цьому Є.Плінський наводить фото, де І.Фетько теж вболіває за «контрабандний» ФК "Минай".

Та інше, де І.Фетько з В.Пересоляком і його кумом прокурором О.Василенком.

А далі взагалі розповідає «комічну історію», в ході якої «руками Івануса і на прохання В.Пересоляка футболіст "Миная" Євген Мирончук з футболіста перетворився на митника. Більше того - начальника відділу по боротьбі з контрабандою».

Був футболіст

Став митником

«У цілому В.Пересоляку руками продажного Івануса вдалося перевести в нову митницю Нефьодова кілька десятків людей, - розповідає Є.Плінський. – Пригадуєте, як одного з таких, Михайла Пловайка, я навіть зловив на отриманні хабара на відео? Але очевидно, що навіть після цього його не звільнили, а відмазали».

Як вказує журналіст, «надії на те, що Нефьодов зупинить це свавілля, розбилися об його заступника Роберта Зелді, який, будучи громадянином Угорщини та уродженцем Закарпаття, так само знайшов спільну мову з Пересоляком.

Він прикрив Валеру перед Максом, сказавши, що Іванус все робить правильно, а Плінський продався контрабандистам і дискредитує очищення митниці. Макса його аргументи влаштували більше ніж мої факти».

Таким чином, при М.Нефьодові В.Пересоляк сформував необхідний йому пул працівників митниці, який забезпечив йому збір кешу з "італійських" бусів.

«Схема запрацювала з кінця січня на 100%.

Такса в Івануса за бус була від 200 до 500 євро з буса, залежно від наповнення, товару, обсягу і т.д.

Кінцеву вартість визначали люди Пересоляка, що стоять на каналі червоного коридору. Такі як Міша Пловайко.

Гроші іноді брали в руки, а іноді відправляли в обмінний пункт на червоному коридорі. І до моменту відставки Нефьодова схема приносила чудові прибутки.

Митниця на місці своя, в Києві прикриває Зелді, а силовиків "вирішував" сам Валера і його кум-прокурор Василенко», - розповідається у матеріалі.

Відставка Нефьодова і поява Лунченка

Після відставки Макса Нефьодова, в.о. голови митниці став Ігор Муратов, у якого з В.Пересоляком домовленостей немає, і вся так ретельно вибудовувана конструкція могла впасти. Як йдеться у публікації, І.Муратов планував на найближчій колегії знімати "зашкваренного" Івануса і В.Пересолякові питання потрібно було вирішувати швидко. «Ось тут на допомогу і прийшов народний депутат і його близький друг Валерій Лунченко, який і виступив переговірником між Пересоляком і Муратовим.

Його завданням стало пролобіювати під свою відповідальність і фінансові зобов'язання Пересоляка на посаду в.о. начальника Закарпатської митниці замість Івануса - Олександра Богаша.

І у нього це вийшло. Муратов погодився грати в гру Валери і призначив Богаша в.о. начальника Закарпатської митниці.

Можна подумати що все це плід моєї фантазії, але на підтвердження цієї версії говорить той факт, що через кілька днів після свого призначення Богаш підписує на начальника аналітичного відділу Закарпатської митниці одного з найбільш одіозних кадрів Пересоляка - Вадима Симчеру».

В.Симчера однаково  близький до В.Лунченка, як і до В.Пересоляка, вказує автор публікації. І на підтвердження наводить світлину, де вказані особи вдвох позують перед камерою фотоапарата.

За президентства Петра Порошенко, коли Закарпатською митницею керували А.Каращенко і С.Балуєв, В.Симчера відповідав за управління по боротьбі з корупцією на митниці. «Але був настільки в ній замазаний, що навіть Іванус не наважився його перевести. А Богаш зміг.

Ось моє улюблене фото.

Справа на ньому - В.Симчера, в центрі - спійманий на хабарі М.Пловайко, а зліва - особистий водій В.Пересоляка», - продовжує автор публікації.

Контрабанда різко здорожчала

Як вказує Є.Плінський, після цих процесів вертикаль В.Пересоляка по контролю над Закарпатською митницею збереглася, але ускладнилася: «Якщо до цього у нього був особисто завербований Іванус і на невеликій зарплаті - Зелді, то тепер в ланцюжку його зобов'язань додалися більш серйозні люди.

Над Богашем з'явився особисто в.о. голови митниці Ігор Муратов, який, як досвідчений митник, чудово орієнтується в схемах і розуміє суть роботи Закарпаття, а також з'явився народний депутат Валерій Лунченко, що зв'язує цю конструкцію і теж претендує на частку з бусів.

Крім цього в області з'явився новий губернатор Петров, який почав проявляти активність в питаннях митниці.

У зв'язку з цим Валері довелося відстібати силовикам за "неактивність" все більше і більше, а так само якось вирішувати питання з губернатором.

Саме тому, щоб задовольнити зрослі апетити всіх "учасників регати", на цьому тижні бусам озвучили нову вилку ввезення посилок і контрабандних вантажів без огляду митниці.

Було 200-500, стало 700-800».

Опублікована на сайті Страна.UA стаття підтверджує інформацію від водіїв про збільшення такси, вказує Є.Плінський. На його думку, «саме це підвищення викликало бунт людей і вимогу повернути старі тарифи. Адже вантаж, що перевозиться, збирався за тарифом 200-500 на хабарі, і віддавати більше означало втратити весь свій заробіток».

Бунт зовсім не входив в плани митниці та В.Пересоляка, а привернення суспільної уваги грало на руку водіям: більше шуму - швидше відкотять назад.

Так і вийшло. «Ігор Муратов, що прибув на літаку "гасити" скандал, з коліс придумав ставку офіційного розмитнення для бусів по 0.55 євро за кг і, мовляв, це питання ми оперативно узаконимо в парламенті і буси з контрабандою почнуть наповнювати бюджет».

Цікаве спілкування водіїв бусів з І.Муратовим зняв журналіст Віталій Глагола.

На ньому чітко чути, як водії натякають на хабарі, а І.Муратов не може відповісти, як будуть розмитнювати заборонені до подібного перевезення продукти харчування.

«При цьому, як за погодженням, жоден з водіїв відкрито не говорить що митниця бере хабар, так само як Муратов і глава погранців Сергій Дейнеко навіть не обговорюють питання того, "а як воно раніше все їхало і оформлялося?" Обоє знають, як і під ким. І що це Валера підняв ставку.

Але бешкетувати не можна, бо їх частки якраз в цьому підвищенні і сидять, тому гасити скандал треба не справжньою боротьбою з контрабандою, а фіктивною.

На сьогодні прийнято рішення протягом одного тижня оформляти вантаж типу "в білу", оплачуючи рахунки митниці за ставкою 0.55 євро за 1 кг вантажу. БУДЬ-ЯКОГО.

А через тиждень буде плавний перехід на хабарі в розмірі 700-800 євро і цей тариф ляже підвищенням ціни на відправників контрабанди», - вважає Є.Плінський.

03 червня 2020р.

Теги: Плінський, митниця, корупція, Пересоляк, Лунченко

Коментарі

Петро Ференцович Генцюр 2020-06-17 / 14:09:58
Народ возмущает не потому, что воруют, а потому, что ему, народу, не досталось: иначе не объяснить феномен - всякий приходящий на должность, освобожденную вором, сам вором и становится - и так бесконечно.

Іван 2020-06-15 / 19:08:33
Василенко пацєта продає, а Іван Шімон масажистом працює в ФК «Минай» і всі при ділі

Посоленик 2020-06-15 / 16:50:16
Братику земляче Сашку, не пачата, а пацєта. І не сам, а на пару з Демянчуком. Той продавав урду і бринзу рахівську.

Кудільчак 2020-06-15 / 16:06:47
Вчора бачив Василенка в Турці на базарі, пачата продавав.

123 2020-06-14 / 11:39:44
Василенко в ГПУ бумаги переберає і згадує як було колись добре

Андрій 2020-06-13 / 10:45:58
Стерненка

Андрій 2020-06-13 / 10:42:08
Головне для зелі посадити Старенка і Порошенка...

не гуцул 2020-06-10 / 22:37:17
Не радій Демянчук.
По перше Василенко переведений в офіс Генпрокурора на посаду начальника департаменту.
По друге тебе до каси все рівно не допустять.

Іван 2020-06-10 / 20:03:10
Василенка вже вигнали з прокуратури за корупцію, він вже відсутній на сайті Закарпатської прокуратури.

Петро Ференцович Генцюр 2020-06-09 / 20:29:39
Ну, давайте очередной майдан сварганим - поставим честного президента, честного прокурора, честного начальника Ужгородской таможни.. И нахрена тогда такая Украина нужна будет украинцам и Европе?..

Цікавий 2020-06-08 / 22:19:42
Люди добрі!
Та в нормальній державі це - неможливо. А Генеральна прокуратура не зацікавиться цим матеріалом? Та хоча б фактами протизаконного митного збору та завезенням в Україну бозна-яких речей, може наркотиків, зброї чи інших заборонених речей? Та тут кримінал у десятках осіб!

дід 2020-06-08 / 21:03:59
Отож бо шановний Петре.
Влада міняється уже 28 років. Команда змінює команду, а контрабанда вічна. Брали, беруть і братимуть. Передавали у вищі інстанції і ще довго передаватимуть. Така на жаль держава і нема цьому кінця і краю.

Петро Ференцович Генцюр 2020-06-08 / 19:19:52
Вуву.Подобноее видео и пр. документы и по другим фактам коррупции складывать уже некуда - ну, пошлют, куда надо и что?

Андрій 2020-06-08 / 12:30:07
А Зеля знає про ці хабарі?

злий 2020-06-05 / 21:02:46
Вуву, це відео - в кінці матеріалу, прямо над коментами

Вуву 2020-06-05 / 19:15:20
Бачив на "ютубі" відео на 20 хв. ... Автора який все чітко пояснює. Хто кому і що і скільки.
Булоб добре щоб він своє відео відправив і АП. і в інші органи.

Pfr 2020-06-05 / 06:54:09
Колись, як тільки прийшов шенген у східну Європу, я такий на радощах приїжджаю на КПП "Ужгород". На питання "Звідки приїхали?" Кажу: "В Австрії був, Німеччині, Франції, не лише Чехії". Митничка така офігівша. А я додаю: "Так, там можна їздити, митниць там нема. І тут одного дня митниці не буде!" Митничка психанула: "Нигда сяке не настане! Не треба нам ниякий ваш сесь Євросоюз! Ану вивертай жеб! Кулько грошей везеш, указуй!" Сю минту наволоч ніколи нічого не цікавило, крім грошей. Прикордонники ще сяк-так, якихось там нелегалів ловили, але у митники йдуть самі кончені особи з 0% совісті, особливо на такі хлібні кпп, як Ужгород і Тиса. І що найсумніше - вони найбільше обдирають своїх же - заробітчан українських, закарпатських, сільських жителів, які гарують на будовах заграничних і не вміють та бояться скаржитися і "шуміти". З ужгородським, мукачівським, львівським - одна бесіда, бо вони потенційно можуть бути "грамотні", а якщо їдуть у села Тячівського, Іршавського, Великоберезнянського району - то з ними, як зі скотинов говорять.

На Закарпатті діє понад 50 контрабандних угруповань 2020-06-04 / 22:20:49
https://m.youtube.com/watch?v=OIFiRnilILs https://m.youtube.com/watch?v=ELjs0TvggZw

Петро Ференцович Генцюр 2020-06-04 / 20:45:17
Пан журналист провел непрофессионально журналистское расследование: не раскрыта тема доли Путина в схема получения хабарiв на Закарпатской таможне. Это Путин и КГБ провели оперативно-стратегическую операцию по внедрению коррупции на закарпатской границе, одурманиванию честных и демократических голов и душ свiдомого украинства.
Вы посмотрите в честные глаза и открытые улыбки этих достойных людей на фотографии: эти - не могут!!!
Как говорил покойный бывший посол на Украине В.С. Черномырдин: "Какую партию ни создавай - все КПСС получается!"

Петро Ференцович Генцюр 2020-06-04 / 20:37:44

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 4
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини