Фінансові афери, фіктивні дипломи та педофілія: найгучніші скандали за участі лідерів Товариства угорської культури Закарпаття

2019 рік був насичений не тільки гучними заявами про начебто «утиски» угорців Закарпаття, але й резонансними скандалами за участі самих заявників – видних членів Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ).

Фінансові афери, фіктивні дипломи та педофілія: найгучніші скандали за участі лідерів Товариства угорської культури Закарпаття

Після зміни політичного керівництва України, якому передували президентські та позачергові парламентські вибори, дещо перезавантажились й самі українсько-угорські відносини у форматі пошуку нових шляхів вирішення двосторонніх проблем. Однак, на сьогодні, активізація переговорного процесу не призвела до жодних позитивних змін у відносинах двох країн-сусідів. Стратегія офіційного Будапешта залишається незмінною – в інфопростір системно вкидаються заяви про те, що, начебто, угорці України відчувають «утиски», про які так само постійно заявляють лідери найпотужнішої проугорської організації Закарпаття – ТУКЗ(KMKSZ). Тим часом активні члени товариства угорців неодноразово потрапляли у різного роду скандали, чим відчутно дискредитували себе та організацію загалом в очах етнічних угорців Закарпаття.

Цьогоріч, мабуть, у найгучніший інформаційний скандал потрапив незмінний очільник Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ), екс-нардеп від БПП «Солідарність» Василь Брензович, щодо якого у мережі інтернет були оприлюднені компрометуючі документи про, начебто, масштабні фінансові маніпуляції з угорськими благодійними фондами. За інформацією видання Укрінформ, у період з 2011 по 2018 роки Фондом ім. Бетлена Габора закарпатських угорців було профінансовано на понад 55 млн доларів. Найбільше з них, понад 27 млн доларів, було перераховано на Закарпатський угорський інститут ім.Ференца Ракоці ІІ (м.Берегово). Одразу за ним понад 5 млн доларів США було перераховано Товариству угорської культури Закарпаття (KMKSZ), очільник якого – Василь Брензович, до речі, є також головою кураторіуму ЗУІ ім.Ференца Ракоці ІІ. Екс-нардеп використовував кошти фонду й у своїй передвиборчій агітації, а, за інформацією ЗМІ, полюбляє їздити на елітній Toyota Camry, яку «забув» задекларувати.

Тим часом, ректорку Угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ у Берегові Ілдіку Орос запідозрили у захисті фіктивної дисертації та «саботажі» відкритого конкурсу на посаду очільника вишу. Журналісти видання ZiK у своєму розслідуванні наводять приклади освітніх документів, які ставлять під сумнів легітимність отримання нею наукового ступеню кандидата педагогічних наук. Сама ж в.о. ректора намагається всіляко саботувати конкурс на посаду керівника вишу, чим самим порушує п.4 статті 42 Закону України «Про вищу освіту», де прописано, що в.о. керівника вишу може призначатись засновником не більше ніж на шість місяців, а не на 3 роки і більше, як це робить пані Ілдіка Орос.

Але у найбільш резонансний скандал нещодавно потрапив лідер ТУКЗ-КМКС у селі Дерцен, що на Мукачівщині, колишній вчитель місцевої школи Іштван Фодор, який знімав на відео свої сексуальні утіхи з неповнолітніми школярками, яким обіцяв посприяти у вступі до угорського інституту в Берегові, якщо ті погодяться на «певні послуги».  Про це інформує видання Mukachevo.net. Іштван Фодор, до речі, далеко не остання креатура в ТУКЗ-КМКС і  особливо наближений до Гейзи Гулачі, Ілдики Орос та лідера товариства Василя Брензовича. Сам же Іштван Фодор є серед засновників скандально відомого благодійного фонду ім. Егана Еде, старожилів партійної структури КМКСу, які після шокуючого скандалу почали «підчищати» інформацію щодо його приналежності до товариства угорців.

Список лідерів КМКС Мукачівщини «до» і «після» секс-скандалу з Іштваном Фодором

На впливових українських онлайн-ресурсах, де можна перевірити реєстрацію ФОПів та різного роду товариств, Іштван Фодор все ще залишається керівником відділення ТУКЗ-КМКС у селі Дерцен та одним із засновників благодійного фонду ім. Егана Еде.

У мережі Інтернет ще можна знайти також чимало фото, де Іштван Фодор сидить у колегії разом з впливовими членами ТУКЗ-КМКС, такими як, до прикладу, Гейза Гулачі та заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто.

До речі, сам Іштван Фодор є ще редактором закарпатського угорськомовного інтернет-видання, яке очолює Кароліна Дорчі, - депутат Берегівської міської ради, яка фігурувала в закарпатських та загальноукраїнських ЗМІ у скандалі, коли «попалась на кордоні» з угорським паспортом.

Не дивлячись на подібного року скандали та відчутну втрату підтримки етнічних угорців Закарпаття, ТУКЗ-КМКС активно готується до майбутніх місцевих виборів, збирає конференції, де в унісон з Будапештом говорить про «утиски» угорців, та намагається всіляко виокремити угорців області в окремий мікрорайон, де очільники товариства зможуть беззаперечно керувати освітою, медициною та благодійними фондами, які забезпечать достаток і процвітання всім потрібним для них людям.   

11 грудня 2019р.

Теги: угорці, KMKS, скандал, педофілія

Коментарі

ХоШіМін 2020-01-30 / 13:19:22
Закарпатські мадярони - позаштатні агенти ФСБ

OLTAN 2019-12-29 / 13:25:53
В Києві живе син Тибора Вашш, на імення Золтан на Троєщині, він пропагандує педофілію, дрочит на вулиці, є відео в xhamster zoltan kiev, можете пошукати ы зацынити

bubu 2019-12-23 / 11:54:35
Хлопци, чого ділите інши гроши. Вам треба займатися з державними бюджетнимі грошамиб або з тими яки забрали наші закарпатськи бандіти-міліонери від нашого народу. Всі знауте що Берегівський інститут як не державний ні копфйки від держав не отримав і не може отримати тільки працювати по законам України. Фінансують їх з Угорщини, але по закаонам більшистьгрошей яка поступае у державу іде у бюджет. Ваша філософія бачу слідуюча: Що їхня то і наша, що наша до того їм ні фігня.

Справедливість 2019-12-15 / 17:03:24
Це ЗЕлені мадяри, чи що?

Вуву до макса 2019-12-13 / 15:03:03
Смішу.
Вони не тільки за бугром.
Чи за бугром це вже в хунійі ?
Вони ще найвищі нагороди
отримують ... Від деяких забугорників.
От так от.

Вуву 2019-12-12 / 22:58:13
Є інтерпол .
Буде і "європол".
Знайдуть і повернуть.
І чим таких випадків буде більше ... То тоді втікати почнуть хіба шо в АФРИКУ ...
Тай то ... Якшо мови не знає ...
то шо він зробить.
Піде жити з ефіопами в пустелю .
Чи втече на Мадагаскар "метелики ловити" ?

Макс 2019-12-12 / 22:13:01
Нікуди не дінуться не сміши , тільки висувають підозру а він уже десь за бугром

Вуву 2019-12-12 / 17:46:45
Тут я солідарний.
Що іноземних агентів треба перевіряти в першу чергу .
Тбт. Позачергово.
А всі решта наші можуть зачекати. Нікуди не дінуться.
Правда є деякі виклчення.
Наприклад "хрестоносець маскаль"
Ну але то до часу.

Справедливість 2019-12-12 / 10:38:39
Є кого запитати. І їх багато. Але запитувати треба усіх. В тому числі й іноземних агентів. Якщо все чесно, то перевірили і забули. Так всі можуть казати, що перевіряйте інших.

Vw t4 2019-12-12 / 07:03:30
Більше немає кого спитати про статки ?
Спочатку спитайте ТИХ ХТО З КАЗНИ КРАДЕ РОКАМИ

Вуву 2019-12-12 / 06:52:13
Там не верещать бо є контроль.
Тому там тихо і спокійно як на цвинтарі.
А в нас не контролює ніхто.
Тому так весело і такі крики як на циганському базарі.

Справедливість 2019-12-11 / 23:13:08
А хто отримав ті кошти? Чому тоді ці вожді верещать про утиски, коли їх просять прозвітуватися згідно до законодавства? Якщо вони чесні, то в чому проблема? На території любої країни контролюються іноземні кошти. В Угорщині теж. І ніхто не верещить.

констатація 2019-12-11 / 22:01:47
bubu, правильно, треба ще в Росії, у Путіна гроші попросити :)

Вуву 2019-12-11 / 21:38:23
Нічого не поповнює.
Бо як половина з того ділиться помежи кабінетних крис ... То шо від того має простий народ.?
Так є.
Йім підкинуть якуто фігню шоби хуни сварилися з украйінцямт і наоюорот.
Вот сіяртов сказав шо утискають. Ілдия підхватила ... Зубанич і бриндзя за нею .
І от уже утискають.
А грошики шур шур шур по кармашках.
"ЗА.он лайн" вже писало яким маєтком в Ужгороді володіє "бриндзя" ...
Але СБУ не прийшло і не спитало в нього ... Слухай а звідки в тебе все це ... За "чесну зарплату"
Чи за те що ти сука морда верещиш
"Про утиски" ???
І хай би хто написпв ... Шо він на це скаже ... ?

bubu 2019-12-11 / 20:56:52
Вітати треба що від угорщини закарпатськи організації отримали 55 млн баксів, тому що це поповнює бюджет нашої бідної країни. Різні внески становлять майже 56,88%, що забірає держава. Для отримання 100 гривень готівкою установа повинна мати 157 гривень на рахунку. Якщо не розумієшь читай http://www.karpatalja.ma/novini/xto-%d1%96-yak-p%d1%96dtrimue-zakarpattya/

До Макс 2019-12-11 / 18:03:01
Тудом, но с трудом.

Макс 2019-12-11 / 17:51:29
Викобелюйся із ким хоч а не зо мнов пацан

До Макс 2019-12-11 / 17:43:04
Ми знаємо, що венеціянці признали мадярську світовою мовою. Ми всі тепер вчимо мадярську - боїмося. Тому й мовчимо.

Макс 2019-12-11 / 17:23:53
До сорри а тобі не здається що про ті висновки у цьому виданні не пишуть тому що там не зовсім на користь украіни рішили,ану якби було навпаки

Вуву до того шо нижче 2019-12-11 / 17:11:24
Тихо буть.
Партія зареєстрована на панамських офшорах.
Поняв да !?

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини