Словаччина: нова політична доба

У Словаччині настає нова політична доба. Початок їй відкрила беззастережна, небувала за останні 20 років історії політичного життя країни перемога лівоцентристської партії "Напрямок – соціальна демократія" (Smer-SD) на дострокових парламентських виборах.

Роберт Фіцо
Роберт Фіцо

У результаті тріумфальної виборчої ходи провідній політичній силі дісталося у законодавчому органі 83 із 150 депутатських місць і практично необмежені можливості монопольного впливу на розвиток країни.

Прийшовши до влади в умовах фінансово-економічної кризи і кризи довіри населення, її харизматичний лідер Роберт Фіцо, якому доручено сформувати уряд, отримав важіль чи не одноосібного управління країною. Здобутий інструмент влади, чутливий і гострий, мов бритва, у разі вправного його застосування, містить у собі колосальний потенціал впливу на прогрес суспільства. Чи скористається ним вміло і по державницьки Роберт Фіцо, який повторно прийшов до влади і постав перед світом з новим обличчям?

На думку окремих аналітиків, Роберт Фіцо зробив висновки з помилок попереднього циклу власного правління (2006-2010 р.р.). Тоді кроки діючої коаліції, що перебувала у лещатах Словацької національної партії (SNS) одіозного Яна Злоти та Народної партії "За демократичну Словаччину" непоступливого Владіміра Мечьяра (LS-HZDS), часто набували нераціонального, конфронтаційного характеру.

Попри більш-менш помірковану реалізацію економічної політики, перший уряд під керівництвом Фіцо грубо втручався у діяльність органів правопорядку, ЗМІ, обмежував права національних меншин, намагався прибрати до рук приватні пенсійні фонди. Країна, як і нині, здригалася від корупційних скандалів. Роберт Фіцо змушений був навіть звільнити двох міністрів, замішаних у сумнівних оборудках. І, незважаючи на те, що у червні 2010 р. Smer-SD знову стала переможцем парламентських виборів, жодна з парламентських партій не захотіла створити з нею правлячу коаліцію.

Нині же позиція домінуючого переможця, навченого попереднім досвідом, відкриває перед Фіцо і його урядом нові можливості.

Нова влада обіцяє соціальну безпеку, більше робочих місць, краще життя бідним і середньому класу, а вищий рівень податків – лише з найбагатших. Із скасуванням єдиного податку з прибутку більш гнучкою обіцяє бути податкова політика.

Але новосформований уряд має намір також вдатися до непопулярних заходів для додаткового скорочення видатків державного бюджету на 4,6 відсотка. Гострим залишається питання, чи буде спроможним уряд Фіца тримати під контролем такий процес перетворень, здійснення яких було нав'язано Словаччині відомим фіскальним пактом Євросоюзу.

Колись непримиренна до опозиції, правляча партія розпочала діалог з керівниками парламентських партій щодо визначення і реалізації стратегічних завдань розвитку країни, законів, що приймаються конституційною більшістю парламенту. Представникам 5-ох опозиційних партій ліберального атунку запропоновано очолити 9 із 19 парламентських комітетів та дві посади заступників голови парламенту. Правляча більшість домовилася з опозицією про внесення у програму уряду питань щодо скасування депутатської недоторканості, внесення поправок до прийнятого під тиском колишнього уряду Фіца закону про громадянство, яке позбавляло громадянства словаків, які отримали друге громадянство. Досягнута домовленість про шляхи врегулювання проблеми з генеральним прокурором країни, посада якого є вакантною вже 2 роки. Врегульованою обіцяє бути і проблема, пов'язана з актуалізацією колишнім урядом Фіца декретів чехословацького президента Бенеша 1945-1946 років, згідно з якими з теренів колишньої Чехословаччини за національною ознакою були виселені понад 3 млн. 600 тис. німців та угорців.

Більш прихильно глава майбутнього уряду нині спілкується і з представниками преси, яких раніше обзивав "ідіотами та гієнами". Всі ці прояви багато хто розцінює як позитивні ознаки того, що старий-новий глава уряду буде соціальним демократом і в своїх діях. "Треба стояти на двох ногах на землі, і так робити своє діло, щоб не соромно було вийти на вулицю" – це кредо, з яким Фіцо приступає до творення нового обличчя Словаччини.

Степан Ваш, Укрінформ

19 березня 2012р.

Теги: Роберт Фіцо, Словаччина

Коментарі

НОВИНИ: Різне

20:45
ProIT – нове українське медіа, яке буде корисне айтівцям, і ось чому
20:37
Що робити, якщо ви стали жертвою шахрайства?
20:34
Поради з вибору насоса для вигрібної ями: на що звернути увагу
20:05
Підсумкове комюніке Саміту миру підписали 80 держав та 4 організації
18:42
/ 3
медведчук з росії закликав до окупації Одеси, якщо Україна не підпише капітуляцію
10:49
Сухопутні війська ЗСУ оголосили про запуск проєкту рекрутингу до підрозділів безпілотних систем — Drone Force
21:02
/ 2
Пеллегріні склав присягу та приступив до виконання обов’язків президента Словаччини
10:54
Посли ЄС погодили рамки переговорів про вступ України та Молдови
17:40
Потрібен смартфон? Обирайте Oukitel, і ось чому
07:36
/ 4
Офіс президента опублікував ПОВНИЙ ТЕКСТ безпекової угоди України зі США
21:52
Україна та США уклали безпекову угоду на 10 років
21:09
НАТО обмежив обмін розвідданими з угорщиною через її позицію – ЗМІ
21:02
НАТО схвалив план розширення підтримки Україні після зняття вето орбана – ЗМІ
14:49
Переваги навчання в Словацьких університетах
14:42
Оформлення великої кухні: поради та рекомендації
14:35
Які вибрати системи автоматичного поливу для ділянки
18:01
УГОРЩИНА БІЛЬШЕ НЕ БЛОКУВАТИМЕ РІШЕНЬ НАТО ЩОДО УКРАЇНИ
13:14
Через позицію угорщини на саміті "Бухарестської дев’ятки" не змогли зробити спільну заяву
22:23
Вибори до Європарламенту: які результати показали партії з антиукраїнською риторикою
22:05
Україна виконала всі вимоги для початку переговорів про вступ в ЄС – глава Єврокомісії
12:29
угорщину можуть виключити з "Бухарестської дев’ятки" через блокування рішень на користь України – ЗМІ
17:45
Який б/у iPhone купити у 2024?
17:37
Від ідеї до реалізації: створення кухні вашої мрії
11:13
/ 1
Партія орбана стала найбільшим рекламодавцем Google у ЄС, поширюючи антизахідні наративи
11:04
Суперник орбана зібрав велелюдний мітинг у будапешті напередодні євровиборів
» Всі новини