Начальник ВБЕЗ Ужгородського МУ УМВС знає, чим займається кожен його працівник

Цього тижня виповнилось 18 років від дня заснування Державної служби боротьби з економічною злочинністю. Ми вирішили поспілкуватися з підполковником міліції, Суворовим Олексієм Юрійовичем, який нещодавно очолив ВБЕЗ Ужгородського МУ УМВС.

Начальник ВБЕЗ Ужгородського МУ УМВС знає, чим займається кожен його працівник

17 років він пропрацював в міліції у Києві, а сьогодні під його керівництвом в Ужгороді працює 10 атестованих співробітників, на яких лежить завдання щодо виявлення і розкриття господарських, посадових та інших злочинів у різних сферах діяльності, на підприємствах усіх форм власності, організаціях, у фінансово-кредитній та в банківській системах.

Вони також виявляють факти хабарництва та корупції, борються з нецільовим використанням бюджетних коштів і навіть захищають інтелектуальну власність.

– На скільки мені відомо, Ви обіймаєте дану посаду усього 2 місяці. Розкажіть, в якому стані знайшли роботу відділу після попередників? 

– Стан роботи відділу за перші 4 місяці 2011 року і по оцінкам керівництва міського управління, і по оцінкам УМВС, можна оцінити як критичний. В принципі, робота зводилась до того, щоб виявляти дріб'язкові злочини в сфері економіки.

Супроводження кримінальних справ було лише формальним, тому, на жаль, не виявлялися факти хабарництва і злочини, пов'язані з земельними питаннями. На теперішній час, завдяки успіхам особового складу відділу і сумлінності в деяких позиціях, вдалося підняти рейтинг і суттєво покращити ситуацію. Не скажу, що покращилась вона на всі 100%, але є позитивні зрушення. Порушено дві кримінальні  справи по фактам вимагання хабарів. Готуються матеріали для направлення до суду.

– Розкажіть, будь ласка, детальніше про ці резонансні справи.

– Одна зі спав стосується житлово-комунального сектору. Затримано на гарячому начальника відділу водоканалу м. Ужгород. Справа в тому, що група осіб (працівників водоканалу) скручували лічильники. Тим самим, вони наносили збитки державі. За таку "послугу" в окремих випадках просили 1600 грн. Економії від скручених лічильників – порядку 4000 грн. 

– А самі люди, які йдуть на те, щоб, як в цьому випадку, заради економії порушити законодавство – чи вони чимось ризикують?

– Обов'язково. Коли, після проведення експертизи тих лічильників буде доведено, що вони скручені, вони повинні будуть сплатити штрафні санкції. Крім того тут передбачені як адміністративна, так і кримінальна відповідальність за внесення зміни до лічильників.

– Скажіть, будь ласка, коли в Ужгороді в останній раз на хабарництві ловили викладача вузу чи школи

– Я не можу сказати за минулі роки. Я працюю в Ужгороді усього 2 місяці. За цей час не було таких випадків. Хоча я знаю, що є люди, які вимагають за здачу іспитів і заліків кошти. Навіть збирають їх колегіально. Тим більше, в Ужгороді є чимало закладів.

Але з початку року до Відділу по боротьбі з економічною злочинністю не було жодного подібного звернення від студентів. Будуть звернення – будемо допомагати людям боротися з цим. 

– З чим пов'язана така пасивність студентства?

– Це пов'язано з двома факторами. Перший – моральний фактор. Наше суспільство має менталітет, що не дозволяє проявляти ініціативу у виявленні корупційних злочинів. Другий фактор – кожен хоче закінчити те навчання, яке вже почав. 

– З 1 липня набув чинності пакет законів про боротьбу з корупцією. Як ви вважаєте, чи допоможе це у боротьбі з хабарництвом?

– Допоможе. Є суттєві зміни і поправки в законодавстві. Можу сказати, що зроблено потенційно правильний скачок для того, щоб побороти корупцію в Україні.

– А як щодо сфери кредитування? Зараз нелегкі часи. Чи повертають ужгородці кредити?

– До речі, дуже багато заяв приходить про те, що кредити не повертаються. Загалом, це пов'язано з тим, що люди не забезпечені фінансовою підтримкою. Їм вчасно не видають зарплату. А хтось, скажімо, втратив роботу. Є суб'єктивні і об'єктивні причини і ми стараємось контролювати всі факти. Але на рівні з цим зустрічаються і шахрайські дії.

Так, по одному з банків порушено декілька кримінальних справ по внесенню неправдивих відомостей самими співробітниками банку. Вони використовували ксерокопії документів клієнтів, які зверталися до них раніше. Їм, формально, у наданні кредиту відмовляли, а пізніше сам співробітник банку використовував ці документи і одержував на них кредит. В основному, це були споживчі кредити, 5 – 7 тис грн.

– З певною періодичністю в закарпатських ЗМІ виникає також інформація про неродиві кредитні спілки, що нібито ошукують клієнтів. Скажіть, а в Ужгороді бували такі прецеденти?

– Зараз проводиться серія перевірок. Я думаю, – це будуть суттєві кримінальні справи. Збираються матеріали, де збитки  перевищують 300 – 400 тис грн. Там ціла схема. Використовуються підроблені документи, різного типу схеми для того, щоб заволодіти коштами громадян. 

– Як слідкуєте за тим, щоб ваші працівники, не приведи Господь, не спокусилися. От зловлять вони хабарника, а він і їм хабара запропонує...

– Ну, в першу чергу, кожен ранок і кожен вечір мною проводиться нарада. Я знаю, чим займається кожен мій працівник. По кожному матеріалу, що приходить, є жорсткий контроль. Більше того, моральна сторона у кожного із співробітників нашого відділу складається з того, що він бажає дослужитися до певних вершин, і щоб сім'я у них залишилась з батьком чи сином. Вони виховуються в такому руслі, що робити протизаконні дії просто неможна. Ніхто не може заставити людину переступити поріг закону, коли в нього всередині є своя мораль. 

З нагоди свята я хочу привітати співробітників і ветеранів Державної служби. Побажати їм міцного здоров'я, сімейного благополуччя, успіхів у нелегкій роботі.

А мешканцям Ужгорода я б радив звертатись до нас і не боятися. Всі ми нормальні люди і зможемо знайти спільну мову і підказати, як правильно зробити в тій чи іншій ситуації. Для цього в нас працює телефон довіри  - 615403

Аліса Квич

08 липня 2011р.

Теги: хабарництво, корупція,

Коментарі

опер 2011-07-08 / 23:46:00
А я думав, що вони займаються "вибиванням" грошей, а потім зрозумів, що займаються і безпідставним притягненням громадян до відповідальності!

НОВИНИ: Кримінал

22:03
/ 6
В центрі Ужгорода пʼянезний і матюкливий протоієрей УПЦ МП влетів на авто в будинок
18:03
У Оноківцях грабіжник приснув з газового балончика в обличчя односельців, зайшов до будинку та обікрав
16:14
Рецидивіста з Луганщини, який у Довгому через ревнощі п'яним зарізав співмешканку, взяли під варту без застави
23:29
На Берегівщині 7 "ухилянтів" з човнами, пошкодивши загородження, намагалися форсувати Тису в напрямку Угорщини
22:27
На Закарпатті двох шахраїв з Дніпра затримали на спробі заволодіти рекреаційними землями в Ясіні на Рахівщині
17:40
За "п'яне" вбивство співмешканки чоловіка з Кривої на Тячівщині засудили до 10 років ув’язнення
02:11
Розслідування загибелі військових 128-ї бригади на Запоріжжі триває за фактами держзради і недбалого ставлення до військової служби
23:20
/ 1
У Києві затримали організатора викритого ще в лютому "рецидивістського" ОЗУ з переправки "ухилянтів" в Румунію
22:22
Двоє байкерів з Чехії, подорожуючи Румунією, "заблукали" на закарпатську Рахівщину
19:43
/ 1
В Ужгороді психічнохворий чоловік повідомив про "замінування" банку
15:16
/ 1
На Закарпатті четверо "ухилянтів" з двома дитячими надувними колами планували перепливти Тису в Румунію
18:48
Жителя Дийди на Берегівщині повторно затримали на спробі переправлення "ухилянтів" через кордон
17:57
У 32-річного мешканця Довгого вилучили канабісу на 750 тис. грн і саджанці марихуани
16:11
/ 13
Переправник, який за хабар домовлявся з прикордонником про "вікно" для "ухилянтів" і дезертира, є інспектором нацпарку
14:58
На Закарпатті двоє переправників "ухилянтів" намагалися за $6 000 "домовитись" з прикордонником
11:12
У Сваляві чоловіка затримали на продажі гранати та набоїв до автомата
19:07
/ 1
У Львові закарпатцеві за переправлення "ухилянта" присудили 5 років тюрми замість 2-х "іспитових" від Тячівського суду
17:18
В українців, затриманих в Румунії за напад на українського прикордонника, був при собі відібраний в нього пістолет
14:33
Справу раніше судимої уродженки Рівненщини, яка за $25 тис. продала в Мукачеві 2,5 кг ртуті, передали до суду
13:30
На Рахівщині діти в лісі знайшли пораненого чоловіка, якого підстрелив односелець
17:23
23-річна закарпатка, представляючись представником служби безпеки банку, ошукала щонайменше трьох потерпілих
16:12
Справу по керівництву Карпатського біосферного заповідника, яке завдало збитків бюджету на 6,2 млн грн, направлено до суду
15:53
/ 2
Поліція знайшла водія, який в Ужгороді збив велосипедиста і втік
22:36
/ 12
У Румунії затримали двох українців, які на Закарпатті напали на прикордонника, відібрали пістолет і втекли через кордон
13:58
На Тячівщині зранку затримали авто осіб, що переправляли сигарети до Румунії безпілотником
» Всі новини